Orientering om den aktuelle situation på hjemløseområdet, august 2001 (Bilag)
Orientering om den aktuelle situation på hjemløseområdet, august 2001 (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. september 2001
Sager til drøftelse
13. Orientering om den aktuelle situation på hjemløseområdet, august 2001 (Bilag)
FAU 327/2001 J.nr. 327/2001
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager nedenstående redegørelse om den aktuelle situation på hjemløseområdet i København til efterretning
RESUME
Til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets orientering redegøres for den aktuelle belægningssituation på hjemløseinstitutionerne. Desuden gøres status for den igangværende omstillingsproces indenfor hjemløseområdet, herunder for resultatet af konsulentfirmaet Aston Group´s fokusevaluering af Københavns kommunes tilbud til syge hjemløse.
SAGSBESKRIVELSE
3.1 Den aktuelle pladssituation
Belægningsprocenten på §94-boformerne har i perioden april – juni 2001 ligget mellem 92- 94 pct.
I samme periode er der som led i omstillingsplanens gennemførelse sket ombygninger i
i Mændenes Hjem og Kirkens Korshærs Herberg i Hillerødgade med henblik på eta-
ble ring af i alt 40 §91 bofællesskabspladser.
1. juli blev det nye bofællesskab med 15 pladser taget i brug i Mændenes Hjem, og
i Hillerødgade forventes bofællesskabet med plads til 25 klar til indflytning omkring 1. oktober 2001.
Omlægningen har betydet, at kapaciteten på herbergerne er reduceret med i alt 70 pladser. Pladsreduktionen er sket gradvist i løbet af foråret for at skaffe plads til ombygningerne.
Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at det ved et tæt samarbejde mellem institutionerne indbyrdes og mellem institution og Den Sociale Boliganvisning er lykkedes at gennemføre pladsreduktionerne uden en mærkbar stigning i antallet hjemløse, som opholder sig på gaden.
I perioden 1. marts - 31. juli 2001 har i alt 161beboere fra §94-boform fået anvist egen bolig via Den Sociale Boliganvisning, heraf 26 som er udsluset fra Mændenes Hjem og Herberget i Hillerødgade.
Natcaféen på Sundholm har i den omhandlede periode mærket en stigning i det gennemsnitlige antal besøgende pr. nat fra 58 til 64, hvilket formodes at have sammenhæng med de gennemførte omlægninger.
På Egmontgården er udbedringen af de udbredte fugt- og svampeskader påbegyndt. Under reperationsperioden, som skønnes at vare 1-1½ år, vil der løbende være et antal værelser, som ikke kan benyttes. Pr. 15. juni 2001 er pladsnormeringen midlertidigt nedskrevet fra 100 til 64. Også Egmontgårdens beboere har i de seneste måneder haft særlig høj prioritet ved anvisning af boliger via den Sociale Boliganvisning. I alt 43 beboere er i tiden 1. marts – 31. juli udsluset til egen bolig.
3.2 Uddannelse og evaluering af omstillingsplanen
Socialministeriet yder i perioden 1999-2002 et særligt tilskud til uddannelse og evaluering af omstillingen indenfor hjemløseområdet i Københavns kommune.
3.2.2. Uddannelse
I efteråret 2000/foråret 2001 er gennemført teamtræning v/Forvaltningshøjskolen med deltagelse af samtlige medarbejdere i §94-borformerne.
I efteråret 2001 afholdes i samarbejde med bl.a. Dansk Flygtningehjælps Integrations Netværk en kursusrække vedrørende etniske minoriteter for medarbejdere i botilbud for hjemløse.
3.2.3. Evaluering af omstillingsplanen v/Aston Group
En af forudsætningerne for den særlige aftale mellem Københavns kommune og
Socialministeriet om statens medvirken til finansieringen af Københavns kommunes
omstilling indenfor hjemløseområdet med et særtilskud i årene 1998-2002 er, at der
foretages en løbende evaluering af omstillingsplanens gennemførelse. Dette arbejde
udføres af konsulentfirmaet Aston Group (tidligere Lisberg Management).
Det er aftalt, at evalueringen omfatter:
- En statusbeskivelse af indsatsen på hjemløseområdet
- En årlig kvantitativ forløbsanalyse på grundlag af samkøring af eksisterende registre
- En årlig kvalitativ forløbsanalyse på grundlag af samtaler med brugere og tidligere brugere på hjemløseområdet
- Årlige fokusevalueringer på centrale indsatsområder i forbindelse med implementering af omstillingsplanen (måling af gennemførelsestakten og kvalitetsmåling)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget er tidligere blevet orienteret om konsulentfirmaets første statusrapport om indsatsen på hjemløseområdet samt fokusevalueringsrapporter for udvalgte områder.
I vinteren/foråret 2001 har konsulentfirmaet planmæssigt arbejdet videre og foretaget fokusevaluering på følgende områder:
- Den sociale boliganvisning
- Aktivitetscentret med Natcafé på Sundholmsvej
- Herbergscentret på Sundholmsvej
- Københavns kommunes tilbud til syge hjemløse
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget er tidligere, på mødet den 16. maj 2001, blevet orienteret om førnævnte fokusevalueringsrapporter 1-3. Nu foreligger også fokusevalueringsrapport vedrørende Københavns kommunes tilbud til syge hjemløse.
A .Fokusevaluering af Københavns kommunes tilbud til syge hjemløse
I rapporten konkluderer konsulenterne, at som sygeplejefagligt tilbud er Københavns kommunes tilbud til de hjemløse velfungerende i forhold til de personer, som benytter sig af kommunens tilbud til hjemløse.
Dvs. at det i forhold til denne brugergruppe lykkes godt eller nogenlunde godt at skabe kontakt og motivation for at benytte sygeplejetilbuddet, at dække brugernes behov for rådgivning, omsorg og pleje (somatisk syge), at udvirke lægehjælp /hospitalsindlæggelse samt formidle samarbejde til det somatiske sundhedssystem.
Konsulenterne anfører samtidig, at det er uvist, hvor stor en del af sygeplejetilbuddets målgruppe, der benytter sig at tilbuddet og hvor stor en andel af de, som ikke henvender sig på klinikkerne, både har et behov for det og et ønske om det. Denne bemærkning må ses i lyset af, at sygeplejeklinikkerne på Forchhammersvej, Herbergscentret og Mændenes Hjem har funktioner i forhold til andre end de respektive botilbuds beboere, bl.a. til Natcaféens og Redens brugere. Konsulenterne anser derfor sygeplejetilbuddets målgruppe som alle hjemløse, der opholder sig i Københavns kommune.
Det konkluderes desuden, at sygetilbuddets lægefaglige personale er af den opfattelse, at den lægefaglige del af tilbuddet til syge hjemløse ikke på samme måde har været velfungerende. Lægerne er bl.a. usikre på, om de hjemløse får den lægehjælp, de har brug for. Endvidere opleves, at det kun i ringe omfang lykkes at sikre koordinering og opsamling af viden kvalitet i indsatsen samt at sikre den lægefaglige evaluering og dokumentation.
På baggrund af sine konklusioner anbefaler konsulenterne, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tager initiativ til
- At der skabes systemer, som kan dokumentere hvor vidt og hvilken lægehjælp hjemløse modtager
- Nærmere at undersøge muligheden for at styrke den lægefaglige del af indsatsen overfor syge hjemløse
- At undersøge, hvorledes sygetilbuddet kan blive opsøgende, således at ikke kun brugere af herberger mv. nyder godt af tilbuddet.
Konsulenterne bemærker i øvrigt, at med Københavns Kommunes efterfølgende beslutning om at gennemføre forsøg med en forstærket og opsøgende social- og sundhedsfaglig indsats i udvalgte dele af kommunen overfor socialt marginaliserede grupper, er der allerede taget initiativ til at forbedre de forhold, som har begrundet især de to sidstnævnte anbefalinger.
I relation til Aston Group´s vurderinger og anbefalinger vedrørende den lægefaglige del af sygeplejetilbudet skal Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen præcisere følgende:
- Ved tilrettelæggelsen af det nye sygeplejetilbud til hjemløse pr. 1. marts 2000 var udgangspunktet at "lægelig behandling og omfattende pleje af hjemløse finder sted i hospitalsvæsenets regi, også i akutte tilfælde, samt at mennesker med behov for en plejebolig som følge af psykiatriske eller somatiske diagnoser, forudsættes henvist hertil", jfr. Redegørelse vedrørende etablering af sygeplejefunktionerne for hjemløseområdet, tiltrådt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på møde den 12. januar 2000.
- Københavns Kommunes sygeplejetilbud for hjemløse har gentagne gange været genstand for drøftelser i Samråd i Folketingets Socialudvalg, senest den 30. november 2000, og bl.a. ovennævnte redegørelse er i den forbindelse fremsendt til Socialministeriet. Københavns Kommune har ved disse lejligheder fået Socialministeriets anerkendelse af, at sygeplejetilbuddet lever op til de krav, som ved Finanslovaftalen for 1999 blev sat som betingelse for modtagelse af særtilskud.
Set i lyset heraf tolker Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at lægernes vurderinger i forbindelse med fokusevalueringen er foretaget på baggrund af en uklar opfattelse af indholdet af sygeplejetilbuddets lægefaglige del. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil derfor snarest overfor de involverede personalegrupper og boformer præcisere målsætningerne for sygeplejetilbudet.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil desuden tage initiativ til, at der i samarbejde med sygeplejetilbuddets forskellige faggrupper skabes et dokumentationssystem for de læge- og sygeplejefaglige ydelser til den enkelte patient.
B-. Opfølgning på konsulenternes anbefalinger i forbindelse med fokusevaluering af Aktivitetscentret på Sundholm
I forbindelse med behandling af Fokusevalueringsrapport vedrørende Aktivitetscentret på Sundholm under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 16. maj 2001 har Udvalget bedt om efter at blive orienteret om opfølgningen på Aston´s anbefaling om i højere grad at støtte Aktivitetscentret i dets bestræbelser for at etablere samarbejde med deres samarbejdspartnere. Hensigten med dette er i højere grad at sikre, at gæster i Natcaféen kan henvises til relevante tilbud.
I august måned gennemføres en særlig undersøgelse og registrering af Natcaféens brugere med henblik på at få et overblik over antallet af "dobbeltdiagnosepatienter" og andre brugere med meget komplekse problemer: Disse brugergrupper opleves af Natcaféens medarbejdere som vanskelige at hjælpe videre i systemet, dels fordi der ikke er et passende tilbud til dem, dels fordi det er vanskeligt at motivere dem til at gøre brug af de eksisterende tilbud. Resultatet af denne undersøgelse må herefter danne udgangspunkt for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens videre opfølgning på disse problemer.
Der er truffet aftale om et møde mellem Aktivitetscentret og Det Socialpsykiatriske Visitationsteam hhv. Støtte- og Kontaktcentret for psykisk syge i Linnesgade med henblik på gensidig information om brugere og målgrupper og muligheder for videre henvisning af brugerne til målrettede tilbud.
Derudover forventes dels det nyetablerede kontaktsted på Vesterbro, dels de kommende to forsøgsprojekter om hhv. en forstærket og opsøgende social- og sundhedsfaglig indsats i udvalgte dele af kommunen overfor socialt marginaliserede grupper samt en støtte- og kontaktpersonordning for hjemløse at rette sig mod bl.a. Natcaféens brugergruppe.
C. Kommende evalueringsrapporter:
Rapport over gennemførte kvantitative og kvalitative forløbsundersøgelser er under udarbejdelse og forventes fremlagt i november/december 2001. Undersøgelserne omfatter statistiske analyser hhv. interviews med nuværende og tidligere beboere til belysning af udviklingen for den enkelte bruger, eksempelvis hvad er der sket med en person , som i januar 1999 var indskrevet i et §94-botilbud ?
3.3 Bufferpuljen
Bufferpuljen til imødegåelse af uforudsete hændelser mm. i forbindelse med omstillingsplanens gennemførelse udgør i 2001 sammenlagt ca. 3,1 mill. kr.
På nuværende tidspunkt anslås, at der af puljen er disponeret ca. 1,8 mill. kr. til dækning af merudgifter primært som følge af udskydelse af omlægningerne i mændenes Hjem og Herberget i Hillerødgade (forsinket besparelse ved nedlæggelse af §94-pladser) samt merudgifter til rådighedsløn mm. i forbindelse med opsigelse af personale på Sundholm.
3.4 Øvrige Aktiviteter
3.4.1 Projekter mm
- Kontaktstedet . De ved budgetforliget for 2001 givne midler til harm-reduction er besluttet udmøntet i et kontaktsted i tilknytning til Mændenes Hjem, som åbnede 1. juni 2001. Kontaktstedet skal ved opsøgende arbejde skabe kontakt til stofmisbrugere og hjemløse på Vesterbro, som har svære sociale og eller helbredsmæssige problemer.
- Retsikkerhedsprojektet "Kom brugerne i møde ". Der er tale om et modeludviklingsprojekt, der tager sigte på at udvikle metoder, der sætter sagsbehandlerne i de lokale centre i stand til at varetage opsøgende gadeplansarbejde i lokalområdet i forhold til mennesker, som mere end forbigående opholder sig på gaden.
- Forsøg med en forstærket opsøgende social- og sundhedsfaglig indsats i udvalgte dele af kommunen overfor socialt marginaliserede grupper . Fra efteråret 2001 gennemføres forsøg med en forstærket og opsøgende social- og sundhedsfaglig indsats i udvalgte dele af kommunen overfor socialt marginaliserede grupper
- Forsøg med støtte- og kontaktpersoner til hjemløse , Som led i Socialministeriets forberedelse af en revision af Servicelovens §8o deltager Københavns kommune far efteråret 2001 i et forsøg med afprøvning af en støtte- og kontaktpersonordning i forhold til hjemløse.
Gennemførelse af de beskrevne aktiviteter vil ske i et nært indbyrdes samarbejde.
3.4.2 Skæve boliger
"På Sporet". Københavns kommune har indgået et lejemål vedrørende DSB´s areal på
Amager, hvor der i en periode i 2000/2001 har været opstillet et antal campingvogne, som blev boet af en gruppe hjemløse. På dette areal opføres i samarbejde med boligselskabet KAB 12 "skæve" boliger. Boligerne forventes klar til indflytning ultimo 2001.
"Ved Åen". Grunden Ellebjergvej 84 er tilgået Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fra Bygge- og Teknikforvaltningen, og i løbet af foråret 2002 forventes opført 10 koloni-havehuselignenede boliger. Opførelsen sker i samarbejde med boligselskabet KSB .
3.4.3.Pjece
Et katalog over tilbud til hjemløse i Københavnsområdet (København og Frederiksberg)
er under udarbejdelse, og forventes at kunne udsendes til lokal- og rådgivningscentre, biblioteker, institutioner og væresteder mm. i løbet af efteråret 2001.
Pjecen beskriver samtlige botilbud, væresteder og andre aktivitetstilbud – såvel de kommunale og selvejende som en række private initiativer.
Målgruppen for pjecen er både brugere og personale i de forskellige centre, institutioner o.lign., som møder brugergruppen.
MILJØVURDERING
-
ØKONOMI
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
-
BILAG
- Fokusevalueringsrapport vedrørende Københavns kommunes tilbud til syge hjemløse
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen