Støtte til forlængelse af forældreuddannelsesprojektet FAM-WORK (Bilag)
Støtte til forlængelse af forældreuddannelsesprojektet FAM-WORK (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. september 2001
Sager til beslutning
11. Støtte til forlængelse af forældreuddannelsesprojektet FAM-WORK (Bilag)
FAU 324/2001 J.nr. 324/2001
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget bevilger Kristeligt Studenter-Settlement 365.000 kr. til videreførelsen af projektet "FAM-WORK: Integration og kulturformidling på Vesterbro gennem forældreuddannelse og forældresamarbejde" i yderligere et år frem til 30. september 2002.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget gør det til en forudsætning for bevillingen, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fortsat deltager i en følgegruppe.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget bevilgede i oktober 2000 300.000 kr. til projektet FAM-WORK, som er et pilotprojekt inden for integrationsområdet. Projektet fokuserer, gennem undervisning af mødre med etnisk minoritetsbaggrund, dels på at forebygge, at børn fra indvandrerfamilier kommer til at sidde fast i en loyalitetskonflikt mellem indvandrermiljøet og det danske samfund, dels på at udvikle deltagernes sociale kompetencer, så målgruppen tager et større ansvar for en tilbagevenden til et aktivt socialt liv.
Projektet er netop blevet evalueret, og Kristeligt Studenter-Settlement ansøger om midler til at videreføre projektet i yderligere et år. På baggrund af evalueringen og en vurdering af klientgrundlaget for Lokalcenter Vesterbro vurderer forvaltningen, at FAM-WORK fortsat åbner mulighed for at få fat i marginaliserede indvandrerkvinder, som de eksisterende integrationstiltag ikke kan nå. Der er desuden i den første projektperiode taget væsentlige skridt hen imod udviklingen af FAM-WORK til et egentligt aktiveringsprojekt med en kombination af projektets undervisning og danskundervisning.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på udvalgets møde den 4. oktober 2000 at bevilge 300.000 kr. til Kristeligt Studenter-Settlement til projektet "FAM-WORK: Integration og kulturformidling på Vesterbro gennem forældreuddannelse" i en forsøgsperiode på 11 måneder frem til den 30. september 2001. Bevillingen blev givet under forudsætning af, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltog i en følgegruppe med henblik på evaluering af projektets forløb.
Projektet er blevet evalueret, og på denne baggrund ansøger Kristeligt Studenter-Settlement i brev af 20. juni 2001 om et års forlængelse af projektet frem til 30. september 2002. I alt ansøges om 365.000 kr. til aktiviteter, supervision og lønudgifter til én projektleder i et år.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har, bl.a. via deltagelse i projektets følgegruppe, et positivt indtryk af det arbejde Kristeligt Studenter-Settlement udfører. Det vurderes, at FAM-WORK bygger på et solidt fundament, og at projektet fortsat kan drage nytte af de ressourcer og erfaringer, der findes i Settlementet.
FAM-WORK er baseret på en ny metode i forhold til arbejdet med etniske minoriteter, hvor tyrkisk/kurdiske kvinder tilbydes undervisning, som er deltagerorienteret og tager udgangspunkt i deltagernes egne erfaringer og problemer. Projektet er i sin helhed bygget op om en kombination af information, undervisning og personlig rådgivning formidlet i forhold til deltagernes særlige kulturelle, religiøse og sproglige forudsætninger. Overordnet sigter kurset mod
- at forebygge, at børn fra indvandrerfamilier kommer til at sidde fast i en loyalitetskonflikt mellem indvandrermiljøet og det danske samfund. Dette tilstræbes ved at forsøge at udvide mødrenes forståelse af den danske kultur og deres egen rolle som forældre i denne kultursammenhæng.
- at udvikle deltagernes sociale kompetencer, så målgruppen tager et større ansvar for en tilbagevenden til et aktivt socialt liv og på længere sigt måske en tilbagevenden til arbejdsmarkedet.
I forlængelse af dette har følgegruppen opstillet 6 kvalitative succes-kriterier, som der følges op på i evalueringen:
- At etablere kontakt til lokale grupper af indvandrere.
- At udvikle dialog og motivere deltagerne.
- At tilrettelægge og metodeudvikle FAM-WORK konceptet til målgruppen.
- At forøge viden om børn, deres behov i forskellige aldre samt opdragelse.
- Udvikling af livskvalitet gennem viden om psykosomatiske sygdomme og gennem udvikling af redskaber til at håndtere sygdommen.
- Udvikling af sociale kompetencer så målgruppen tager aktivt ansvar for forandring.
På baggrund af kvalitative interviews med deltagerne i projektet konkluderes det i evalueringen, at alle 6 kvalitative succes-kriterier er indfriet tilfredsstillende. Der er ikke opstillet kvantitative mål.
I alt har 25 personer deltaget i projektet i kortere eller længere tid. P.t. går 15 kvinder på projektet fordelt på to hold, som hver modtager undervisning to gange tre timer om ugen.
Udover evalueringens egne konklusioner vurderer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at evalueringen umiddelbart peger på to forhold, der kan synes problematiske i forhold til tildeling af kommunale midler med et arbejdsmarkedsintegrerende sigte:
- Af de nuværende 15 deltagere i projektet er 4 på kontanthjælp, 4 på sygedagpenge, 6 på dagpenge og 1 selvstændig. Det er således p.t. kun lige over halvdelen af deltagerne, der ligger inden for målgruppen for den kommunale indsats.
- Projektet er ikke umiddelbart arbejdsmarkedsrettet. 2 af de 25 personer, der har deltaget i projektet, er ophørt med henvisning til beskæftigelse. Der er ikke opstillet konkrete tidsperspektiver og slutmål om beskæftigelse for den enkeltes deltagelse i projektet.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer dog, at disse to problemstillinger ikke vil være fremtrædende i en kommende forsøgsperiode, da FAM-WORK søges udviklet til et egentligt aktiveringsprojekt, med en kombination af projektets undervisning og danskundervisning. Det er følgegruppens vurdering, at denne kombination kan danne basis for udviklingen af et aktiveringsprojekt.
Udviklingen af FAM-WORK til et aktiveringsprojekt vil dels betyde, at deltagerne rekrutteres i samarbejde med kommunen og dermed kommer inden for målgruppen for den kommunale indsats og dels, at projektet kan indgå som en del af deltagernes handlingsplaner og dermed som en del af en mere målrettet individuel indsats.
De første skridt til etableringen af et aktiveringsprojekt er taget i den første forsøgsperiode. Der har været afholdt møde med Københavns Sprogcenter, som har givet et positivt tilsagn om deltagelse i et samarbejde. Tilsvarende har der været afholdt møde med teamchef Elisabeth Dolmer, Serviceteamet på Vesterbro Lokalcenter, som bakker op om en fortsættelse af projektet og udviklingen af et aktiveringsforløb. ED vurderer, at der, i forhold til serviceteamets klientgrundlag, er brug for et aktiveringsforløb som FAM-WORK, der retter sig mod borgere, der har integration som det sociale hovedproblem.
Kristeligt Studenter-Settlement har desuden i 2001 bl.a. været involveret i et lokalt væresteds- og netværksarbejde for områdets børn og unge. Dette projekt søges videreført med boligsociale midler fra Socialministeriet og By- og Boligministeriet. Hvis FAM-WORK projektet videreføres, påtænker Settlementet, at de to projekter kan udvikles til et sammenhængende boligsocialt projekt, som retter sig mod både forældre og børn.
Med bevillingen stilles fortsat krav om, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal deltage i en følgegruppe. Følgegruppen skal bl.a. tilse, at der formuleres et klart forløb for deltagerne i projektet, og at deltagerne falder inden for målgruppen for den kommunale indsats.
Settlementet gennemfører endnu en evaluering efter projektperiodens udløb. På baggrund af denne evaluering og erfaringerne fra følgegruppen vurderes det herefter, om og hvordan projektet skal søges videreført som aktiveringsprojekt.
På baggrund af evalueringen og vurderingen af klientgrundlaget for Lokalcenter Vesterbro kan det konkluderes, at FAM-WORK åbner en mulighed for at få fat i marginaliserede indvandrerkvinder, som de eksisterende integrationstiltag ikke kan nå. Hertil kommer perspektiverne for et samarbejde omkring udviklingen af FAM-WORK til et egentligt aktiveringstilbud, som forvaltningen anser som yderst positive.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer desuden, at en forlængelse af FAM-WORK projektet og udviklingen af en kombination med sprogundervisning vil kunne
- bidrage til at dække et eksisterende behov for nye indsatser og metodeudvikling i forhold til forældreinddragelse.
- bidrage til opfyldelsen af Borgerrepræsentationens integrationspolitik, der fremhæver "Børns liv og fremtid" som et indsatsområde.
- bidrage til at understøtte sektorplanens prioritering af metodeudvikling i forhold til samarbejdet mellem sprogcentre og lokalcentre med henblik på kombination af sprogundervisning og aktiveringstilbud.
- bidrage til at understøtte sektorplanens prioritering af en styrkelse af partnerskab med civilsamfundet om netværksdannelse.
MILJØVURDERING
-
ØKONOMI
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at der bevilges 365.000 kr. til aktiviteter, supervision og lønudgifter til én projektleder i 12 måneder. Lokaler stilles til rådighed af Settlementet.
Bevillingen finansieres af grundtilskudsmidlerne "Udviklingspuljen til særlige målgrupper" IMK fkt. 5.60.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
- Ansøgning fra Kristeligt Studenter-Settlement
Grethe Munk
/
Torben Brøgger