Mødedato: 12.04.2000, kl. 08:00

Orientering om omlægning af beskæftigelsesindsatsen.

Orientering om omlægning af beskæftigelsesindsatsen.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. april 2000

 

Sager til beslutning

5. Orientering om omlægning af beskæftigelsesindsatsen.

FAU 215/2000 J.nr. 83/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om igangsætningen af en omlægning af beskæftigelsesindsatsen til efterretning.

RESUME

På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde d. 9. juni 1999 blev det besluttet at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen senest d. 1. september 1999 skulle fremlægge et eller flere forslag til effektivisering af arbejdsgangene på aktiveringsområdet med henblik på en mindre bureaukratisk beskæftigelsesindsats.

Den 8. september 1999 drøftede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på et ekstraordinært tema-møde forvaltningens forslag til omlægning af beskæftigelsesindsatsen. Udvalget tilsluttede sig hovedlinierne i forslaget og opfordrede til, at forslaget drøftedes i samarbejdsorganisationen.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har siden igangsat et forberedende arbejde med henblik på at få belyst eventuelle problemstillinger i forbindelse med omlægningen. Som en del af denne proces har de lokale centre og CAB været hørt, ligesom HSU løbende er blevet inddraget om de nærmere principper for omlægningen. Principperne for omlægningen og dens gennemførelse har været behandlet i 3 arbejdsgrupper med repræsentanter for CAB, de lokale centre og centralforvaltningen. Arbejdsgruppernes arbejde er samlet i en rapport, som er godkendt af en styregruppe, med tilsvarende repræsentation.

Omlægningen af beskæftigelsesindsatsen sker gradvist med start 1. april 2000 i lokalcentrene Bispebjerg og Ryvang, og omlægningen får derfor først virkning for det enkelte center fra den skæringsdato, der er fastsat.

SAGSBESKRIVELSE

Omlægningen i hovedtræk:

  • Kontanthjælpsmodtagere med ledighed som det primære problem, der er aktiveret i CAB via Københavns Jobformidling:
  • Sagerne overgives til CAB på skæringsdatoen.
  • Nye kontanthjælpsmodtagere, der er arbejdsmarkedsparate og derfor skal henvises til jobformidling/aktivering:
  • henvendelse sker som hidtil til det lokale center,
  • lokalcentret vurderer om der er er ret til kontanthjælp og om pågældende er arbejdsmarkedsparat,
  • den pågældende vil som hovedregel skulle visiteres direkte til Københavns Jobformidling,
  • sagen overgives straks til CAB (efter skæringsdatoen), der iværksætter kontanthjælp efter fremmødet og samtidig overtager sags- og ydelsesansvaret.
  • Verserende kontanthjælpsmodtagere, der ikke er visiteret til aktivering, men som vil kunne profitere af en arbejdsmarkedsrettet indsats:
  • Sagen oversendes til CAB (efter skæringsdatoen), når kontanthjælpsmodtagere visiteres til Københavns Jobformidling/CAB.
  • Nye kontanthjælpsmodtagere, der ikke umiddelbart kan vurderes som arbejdsmarkedsparate:
  • lokalcentret iværksætter kontanthjælp
  • sagen overgår først til CAB (efter skæringsdatoen), når pågældende visiteres til CAB som arbejdsmarkedsparat, jf. i øvrigt for verserende kontanthjælpsmodtagere, der senere vurderes som arbejdsmarkedsparate.
  • Der er udarbejdet en model for bemanding i forbindelse med overførslen af personaleressourcer. Modellen bygger bl. a. på fordelingsprincipperne fra teamorganiseringen. Resultatet af beregningerne viser, at der skal overføres ressourcer til CAB svarende til 15 årsværk.
  • Der sker en tilsvarende omlægning af budgetansvaret vedrørende ydelser mellem de lokale centre og CAB.
  • Sagsansvaret vedrørende løbende forsørgelse, hjælp til enkeltudgifter og på et senere tidspunkt Integrationsloven vedrørende de aktiverede overgår således til CAB, medens ansvaret for øvrige ydelser efter aktivloven og andre love opretholdes i centrene.
  • Ved sager, der skal visiteres til aktivering fra andre teams end serviceteam, kan sagen og sagsansvaret dog bibeholdes i de lokale teams, udfra et princip om, at sager på personer med komplekse sociale problemer forbliver i de lokale teams.
  • Sagerne forbliver i CAB, også ved fravær, udeblivelser og korterevarende sygdom, og de forbliver også i CAB i en periode efter at de pågældende er udgået af hjælp. Ved længerevarende sygdom, barsel og mere komplekse problemstillinger, hvor CAB konstaterer, at kontanthjælpsmodtageren ikke på sigt kan profitere af en arbejdsmarkedsrettet indsats, har CAB kompetence til at tilbagevisitere kontanthjælpsmodtageren til de lokale centre. Det må formodes, at der bliver tale om få tilfælde, og tilbagevisitation fra CAB til centrene forudsætter en nærmere redegørelse for de fremtidige muligheder.
  • Såfremt der skal iværksættes revalidering, fleksjob, eller såfremt førtidspension bliver relevant, vil der også skulle tilbagevisiteres. CAB vil dog kunne godkende personer til fleksjob i de tilfælde, hvor sagerne allerede ligger i CAB, når det kan godtgøres at betingelserne er opfyldt, herunder at der ikke er revalideringsmuligheder.
  • Ægteparsager, hvor kun den ene kan aktiveres vil normalt skulle adskilles, hvilket betyder, at der i disse sager kan blive behov for udveksling af oplysninger mellem centrene og CAB.

Tidsplan

Omlægningen iværksættes som nævnt med start den 1.april 2000 i Bispebjerg og Ryvang, hvor de aktiveredes sager bliver overført til CABs elektroniske sagsbehandlingssystem i et samarbejde mellem centrene og medarbejdere fra CAB. Der er besluttet følgende plan for overflytning af sager og overgang til ændret henvisningsprocedure for de øvrige centre:

1.5.-1.6. Indre by og Nørrebro

1.6.-1.7. Vanløse og Brønshøj-Husum

1.7.-1.8. Vesterbro og Christianshavn

1.8.-1.9 Amagerbro og Sundby Syd

1.9.-1.10 Sundby Nord

Om omlægningen i øvrigt

Der vil blive udsendt nærmere vejledning om sagsoverførslen m.v. til de enkelte lokale centre, der bliver omfattet af omlægningen. Der vil også blive udsendt retningslinier for visitationsprocedurer m.v. i sammenhæng med omlægningen. Disse retningslinier vil ligeledes komme til at fremgå af det elektroniske sagsbehandlerinformationssystem (FAKIR).

Der er udarbejdet skabelonfiler med henblik på 1. gangs sagsnotering og opfølgning. Disse skabeloner skal dels lette overførelsen af oplysninger til CAB, dels benyttes af centrene i almindelighed som led i sagsbehandlingen og opfølgningen uafhængigt af omlægningen. De er udsendt til hele forvaltningen med nærmere vejledning.

Det forventes at omlægningen vil føre til en både mere entydig og sammenhængende indsats for de aktiverede, og til en mindre bureaukratisk sagsgang.

Samtidig vil omlægningen frigøre ressourcer i lokalcentrenes serviceteams til andre opgaver. Omlægningen forventes således at ville medføre en effektivisering af den samlede beskæftigelsesmæssige indsats for kontanthjælpsmodtagerne

ØKONOMI

Omlægningen har samlet set ikke umiddelbare økonomiske konsekvenser. Der skal derimod ske en omflytning mellem budgetansvarlige institutioner på nogle enkelte budgetområder vedrørende administration og ydelser under aktivering.

I forbindelse med omlægningen af beskæftigelsesindsatsen er det blevet opgjort hvor stort et budget, der skal overføres fra de enkelte centre til CAB. Indtil videre er det besluttet, at de ydelser der overflyttes er aktiveringsydelser og enkeltydelser udbetalt af serviceteam.

HØRING

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

BILAG

Ingen

 

Grethe Munk

/ Torben Brøgger

 

Til top