Orientering til efterretning om opgivet daginstitutionsbyggeri i Skanderborggade
Orientering til efterretning om opgivet daginstitutionsbyggeri i Skanderborggade
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. marts 2003
Sager til beslutning
9. Orientering til efterretning om opgivet daginstitutionsbyggeri i Skanderborggade
FAU 97/2003 J.nr. 97/2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at daginstitutionsbyggeriet i Skanderborggade er opgivet.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har siden 2001 planlagt at opføre en daginstitution i Skanderborggade på Indre Østerbro. Anvendelse af arealet til institutionsformål kræver dispensation fra lokalplanen, og sagen har derfor været fremlagt for Bygge- og Teknikudvalget på møder henholdsvis den 28. november 2001 og den 5. februar 2003. Det blev på begge møder vedtaget ikke at meddele de fornødne dispensationer.
Projektet er derfor opgivet, og forvaltningen vil i stedet arbejde videre med at anvende arealet i Skanderborggade til solistboliger til psykisk syge. Arealet er ifølge lokalplanen udlagt til boligformål, og der vil således ikke skulle dispenseres fra anvendelsen af arealet til dette formål, såfremt projektet holder sig inden for bebyggelsesprincipperne i lokalplanen.
De samlede udgifter til forberedelse af daginstitutionsbyggeriet er opgjort til 1.500.000 kr.
De 60 planlagte vuggepladser i Skanderborggade udgår af projektplanen for 2002 – 2004 for etablering af daginstitutionspladser. Forvaltningen vil forsøge at tilvejebringe nye projektmuligheder på Indre Østerbro.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen købte i 1999 grunden Skanderborggade 7-13 med henblik på at bygge boliger til voksne udviklingshæmmede. På grund af de stramme lokalplanbestemmelser for området, blev planen imidlertid opgivet af driftsøkonomiske årsager, og der blev i stedet bygget boliger til udviklingshæmmede på Provstevej og Glentevej.
Det var således oprindeligt planen at opføre boliger til en meget personalekrævende gruppe, til hvilken det er nødvendigt at opføre servicearealer i umiddelbar tilknytning til boligerne. Der blev dengang ikke foretaget nogen egentlig beregning af driftsudgifterne, men det blev med udgangspunkt i lokalplanbestemmelserne vurderet, at boligerne og servicearealernes placering i forhold til hinanden ville udløse en uforholdsmæssig stor personalenormering.
Arealet er i lokalplanen udlagt til boligbebyggelse og efter særlig godkendelse i Bygge- og Teknikudvalget, kan der opføres bebyggelse til institutionsformål.
Med baggrund i det store behov for daginstitutionspladser på Indre Østerbro, besluttede forvaltningen i stedet at opføre en daginstitution, og Bygge- og Teknikforvaltningen gav forhåndstilsagn om, at arealet kunne anvendes til institutionsformål.
Projektering af en daginstitution blev herefter igangsat i februar 2001, og der blev i tæt samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen omkring bebyggelsesprincipperne i lokalplanen udarbejdet et institutionsprojekt. Byggeriet blev udbudt i licitation i oktober 2001, hvorefter det var planen at fremlægges sagen for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget umiddelbart efter behandling af dispensationsansøgningen på møde i Bygge- og Teknikudvalget.
Som et led i Bygge- og Teknikforvaltningens dispensationsprocedure blev naboerne orienteret om byggeriet, og der fremkom en række indsigelser imod byggeriet, som i hovedtræk retter sig mod lokalplanens bebyggelsesprincipper og ikke imod anvendelse af arealet til et institutionsbyggeri. På baggrund af indsigelserne besluttede Bygge- og Teknikudvalget på sit møde den 28. november 2001 at meddele Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen afslag på dispensation fra lokalplanen til opførelse af et daginstitutionsbyggeri.
Herefter drøftede Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen situationen. Man blev enige om at der var en realistisk mulighed for at få godkendt en ny dispensationsansøgning, hvis projektet blev ændret. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgik aftale med en ny arkitekt om tilretning af projektets ydre udformning i samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen.
Bygge- og Teknikforvaltningen orienterede den 20. november 2002 Bygge- og Teknikudvalget om det ændrede projekt og indstillede, at der på ny blev iværksat en dispensationsprocedure på baggrund af det ændrede projekt. Forvaltningen bad endvidere om bemyndigelse til at meddele de fornødne dispensationer, såfremt der ved naboorienteringen ikke fremkom nye væsentlige indsigelser.
Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte på mødet forvaltningens indstilling om på ny at iværksætte en dispensationsprocedure på baggrund af det ændrede projekt, men gav ikke forvaltningen bemyndigelse til at meddele de fornødne dispensationer, hvorfor sagen på ny skulle fremlægges for udvalget efter endt naboorientering.
Sagen blev herefter på ny i december 2002 sendt ud i naboorientering, og Bygge- og Teknikforvaltningen modtog igen stort set de samme indsigelser som i 2001. Sagen blev herefter fremlagt på møde i Bygge- og Teknikudvalget den 5. februar 2003, hvor det igen blev besluttet at meddele Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen afslag på dispensation fra lokalplanen.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har undervejs foreslået Bygge- og Teknikforvaltningen at man kunne overveje at bygge en mindre daginstitution i en etage til 36 vuggestuebørn. Derved kunne man dels imødekomme kravet om 100%´s udeareal dels imødekomme de fleste af naboernes indsigelser.
Naboernes hovedindvendinger omhandler i store stræk, at der opføres bebyggelse højere end 1 etage (lokalplanbestemt), at nedlæggelse af en del af Skanderborggade vil medføre trafikale problemer (vejnedlæggelsen er muliggjort i lokalplanen), og at magelæg med naboejendommen foretages alene for at kunne få plads til et 5 etagers byggeri på begge ejendomme (magelægget har været et krav fra Bygge- og Teknikforvaltningens side). Naboerne bemærker i øvrigt i deres indsigelse, at de intet har imod et daginstitutionsbyggeri, hvis det kan udføres på en hensigtsmæssig måde og henviser til den overfor liggende 1-etages institutionsbebyggelse (Rosahaven) som et godt eksempel.
Det vurderes, at byggeriet vil kunne gennemf&osla sh;res indenfor den budgetterede pladspris på 264.000 kr. pr. vuggestueplads, hertil kommer udgifterne til nedrivning af den eksisterende bebyggelse og oprensning af olieforurenet jord. Anslået anskaffelsessum i alt 10,5 mill. kr.
Opførelse af institutionsbyggeri i en etage kræver imidlertid en ændring af lokalplanen og høring af beboerne i området. Samtidig skal der udarbejdes af skitseprojekt (udgift hertil anslåes til 300.000 kr.)
Bygge- og Teknikforvaltningen har ikke været indstillet på at indstille forslag om denne ændring af lokalplanen til Bygge- og Teknikudvalget.
Det er derfor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens konklusion, at det ikke er muligt at opføre et daginstitutionsbyggeri i Skanderborggade.
Forvaltningens projektgruppe til fremme af boliger til særligt udsatte grupper er orienteret om byggemuligheden. Arealet er ifølge lokalplanen udlagt til boligformål, og der vil derfor ikke skulle søges dispensation fra lokalplanen til et boligbyggeri, hvis byggeriet ellers i øvrigt overholder bestemmelserne i lokalplanen. Projektgruppen vil derfor arbejde videre med i stedet at anvende arealet til solistboliger til psykisk syge samt servicearealer i begrænset omfang f.eks. personalerum og toilet.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have nogen væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Den samlede udgift til projektering af det opgivede daginstitutionsbyggeri er opgjort til 1.300.000 kr. hertil kommer udgiften til ejendomsskatter m.m. på 200.000 kr.
Kassemæssig dækning for den samlede udgift på 1.500.000 kan anvises på det afsatte rådighedsbeløb på post 5.14.3 på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budget i 2003.
ANDRE KONSEKVENSER
Ifølge projektplan 2002 – 2004 for etablering af daginstitutionspladser skulle Skanderborggade tilføre Indre Østerbro 60 vuggestuepladser i 2004. Projektet indgik således i forberedelsen af pladsmålene for 2004 sammen med yderligere 2 nye daginstitutioner på Indiakaj og i Næstvedgade, som tilsammen forventes at tilføre Indre Østerbro 72 vuggestuepladser og 44 børnehavepladser i 2004.
Forvaltningen vil arbejde videre med at finde nye projektmuligheder på Indre Østerbro, men det er ikke realistisk, at der vil kunne tilvejebringes yderligere byggeprojekter til opfyldelse af pladsmålene for 2004, idet selve byggeriet skal igangsættes i 2003, for at pladserne kan tages i brug i 2004.
HØRING
Ingen.
BILAG
Ingen
Grethe Munk
/
Torben Brøgger