Mødedato: 12.03.2003, kl. 15:30

Afvikling af nødboliger til husvilde i Gyldenrisparken, Amagerbrogade 268 (Bilag)

Afvikling af nødboliger til husvilde i Gyldenrisparken, Amagerbrogade 268 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. marts 2003

 

Sager til beslutning

11. Afvikling af nødboliger til husvilde i Gyldenrisparken, Amagerbrogade 268 (Bilag)

FAU 83/2003 J.nr. 83/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at driften af nødboligerne til husvilde i Gyldenrisparken afvikles endeligt pr. 30. juni 2003 og

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om de barrierer, der er ved etablering af midlertidige boliger til husvilde i lignende ejendomme, f.eks. på Sundholm, til efterretning.

RESUME

Ejendommen Amagerbrogade 268, 3., 4., 5. og 7. etage, i bebyggelsen Gyldenrisparken, har på grundlag af en midlertidig lejeaftale været benyttet til husvildeformål siden januar 2002.

Ejendommen står overfor en omfattende renovering, idet der i hele bebyggelsen er registreret bygningsskader af betydeligt omfang.

Da 2½ etage af ejendommens i alt 7 etager fortsat anvendes til beboelse for 18 psykisk udviklingshæmmede (formelt en institution), havde Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en forventning om at kunne benytte de 4 etager i ejendommen til midlertidig indkvartering af husvilde, indtil påbegyndelsen af renoveringen.

Bygge- og Teknikforvaltningen har imidlertid meddelt, at værelserne på etagerne ikke må benyttes til nødboliger uden ombygning, idet bestemmelserne i bygningsreglementet om flugtveje ikke er iagttaget, og man ikke ser sig i stand til at medvirke til den nødvendige dispensation.

Dette betyder at forvaltningen enten må bruge mange penge til ombygninger, f.eks. af Sundholm, eller må opgive at gennemføre ombygningerne, da de vil være for bekostelige.

På baggrund af de omfattende bygningsmæssige krav, der stilles for midlertidig anvendelse af etagerne til nødboliger, samt den forestående renovering, anbefales det derfor, at lejemålet afvikles. Afviklingen må antages at bevirke et øget pres på husvildeudgifterne til f.eks. hotelophold.

Samtidig betyder bestemmelserne i bygningsreglementet, at forvaltningen vil være afskåret fra umiddelbart at benytte lignende lokaliteter, f.eks. tidligere plejehjem, hoteller og lignende

I sådanne situationer, må forvaltningen enten helt opgive at gennemføre ombygninger, da udgifterne hertil vil være for bekostelige, eller også må forvaltningen ofre betydelige summer på en ombygning. En ombygning af de 4 etager i Gyldenrisparken vil koste 6,7 mill. kr. Et andet eksempel er ombygningen af Sundholm, hvortil Borgerrepræsentationen har givet kapitalbevilling på i alt 8.300.000 kr.

Etableringen og afviklingen af nødboligerne er et eksempel på, hvilke barrierer forvaltningen møder i forbindelse med ønsker og muligheder for at etablere midlertidige boliger til husvilde i eksisterende "korridor-plejehjemsinstitutioner".

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i januar 2002 indgået en midlertidig lejeaftale med Boligorganisationen Lejerbo vedrørende Amagerbrogade 268, 3., 4., 5. og 7. etage, i afdeling 128, Gyldenrisparken. Lejeaftalen udløber pr. 1. juli 2003, dog med mulighed for forlængelse. En forlængelse af lejemålet indebærer krav om deponering.

Det midlertidige lejemål, som omhandler 34 værelser og 4 lejligheder, har tidligere været anvendt som plejeboliger.

Forud for indgåelsen af den midlertidige lejeaftale anbefalede Bygge- og Teknik-forvaltningen, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i forbindelse med etableringen af de lejede lokaler kun anvendte de "allernødvendigste" økonomiske midler, idet der i hele bebyggelsen var registreret omfattende bygningsskader.

Lejemålet har fra januar 2002 været benyttet dels til indkvartering af de personer, der blev boligløse i forbindelse med en større brand i en beboelsesejendom på Vesterbro og dels som nødboliger til husvilde.

Sideløbende med indkvartering af husvilde er der foretaget en afklaring med hensyn til myndighedskravene til nødboligerne. Bygge- og Teknikforvaltningen har i den forbindelse oplyst, at man ikke kan godkende, at de 34 værelser, samt den ene lejlighed, benyttes til nødboliger til husvilde, uden at der foretages en ombygning, der opfylder bygningsreglementets krav.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har fået udarbejdet et prisoverslag over ombygningsudgifterne af ingeniørfirmaet Rostgaard A/S, vedrørende indretning af de 4 etager, så de opfylder kravene fra Bygge- og Teknikforvaltningen. Udgifterne til ombygning vil udgøre i alt ca. 6.710.000 kr. ekskl. moms.

Med hensyn til den forestående renovering på grund af de registrerede bygningsskader er der afgivet forhåndstilsagn fra Landsbyggefonden om, at der kan forventes støtte fra 2005 og fremefter. Bygge- og Teknikforvaltningen har ligeledes besluttet at yde støtte til renoveringen. I forbindelse med renoveringen vil der ske ombygning af ejendommen.

Vurderet i forhold til den omfattende renovering i hele bebyggelsen, herunder ombygning af ejendommen på baggrund af bygningsskaderne, må det anses for økonomisk uhensigtsmæssigt, at forvaltningen på nuværende tidspunkt ombygger de lejede lokaler for ca. 7 mill. kr.

Det indgår i vurderingen, at forvaltningen kun kan råde over det midlertidige lejemål, indtil bebyggelsen skal renoveres.

Driften af nødboligerne i Gyldenrisparken tilrettelægges herefter med henblik på endelig afvikling pr. 30. juni 2003.

MILJØVURDERING

Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Udgiften til nødboliger er forudsat at hvile i sig selv, primært finansieret ved beboernes egenbetaling, evt. suppleret med bevilling fra de lokale centre i henhold til servicelovens § 66.

Da værelserne i lejemålet på grund af brandsikkerhedskrav ikke længere kan udlejes og lejeindtægt dermed ikke kan opnås, må der påregnes afholdelse af en merudgift på 0,6 mill. kr. Beløbet finansieres af ikke-disponerede midler på 5 mill. kr., der blev givet til hjem løseområdet som led i 2002-budgetaftalen.

Afviklingen af lejemålet vil samtidig bevirke, at udgifterne til hotelophold forøges.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Notat fra Bygge- og Teknikforvaltningen vedr. Gyldenrisparken

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top