Karrierecenter i samarbejde AF-Storkøbenhavn (fællesindstilling FAF/UUF)
Karrierecenter i samarbejde AF-Storkøbenhavn (fællesindstilling FAF/UUF)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. marts 2003
Sager til beslutning
10. Karrierecenter i samarbejde AF-Storkøbenhavn (fællesindstilling FAF/UUF)
FAU 101/2003 J.nr. 101/2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkender,
at Københavns Kommune indgår i et samarbejde med AF-Storkøbenhavn med henblik på en aftale om nærmere rammer for et fælles åbent vejledningscenter om uddannelses- og jobmuligheder (Karrierecenter)
at Københavns Kommunes bidrag til centret sker indenfor de i oplægget skitserede indholdsmæssige og økonomiske rammer.
RESUME
Det Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) har opfordret AF-Storkøbenhavn (AF) til at arbejde videre med planer om at styrke og samle vejledningen på uddannelses- og arbejdsmarkedsområdet i et Karrierecenter. AF tilbyder i den sammenhæng Københavns Kommune at indgå i et samarbejde om centret som et tværsektorielt karrierecenter i Storkøbenhavn. Karrierecentret planlægges placeret på Kultorvet.
Tilbuddet skal bestå af institutionsuafhængig information og vejledning om uddannelses- og arbejdslivsmuligheder. Konceptet er baseret på selvbetjening/åbne tilbud dvs. uden myndighedsopgaver.
Centret skal ses som et generelt åbent servicetilbud for hele regionen herunder Øresundsregionen, hvor københavnske borgere må antages at udgøre en betydelig del af brugerne. De potentielle københavnske brugere af centret vil være både ledige og selvforsørgende og vil relatere sig til vejledning om opkvalificering, uddannelses- og arbejdslivsmuligheder. De tilbud, centret yder, vil således relatere sig til Ungdoms- og Voksenuddannelsesområdet i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Beskæftigelsesområdet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Karrierecentret skal også ses som et afsæt for de samarbejdsflader, der i øvrigt skal opbygges om fælles CV-bank for ledige og for udvikling i øvrigt omkring fælles IT-redskaber og betjening af borgere, der søger arbejdsmarkedsmæssig vejledning. Centret vil ligeledes danne ramme for et kultur- og personalemæssigt samarbejde mellem den statslige og kommunale sektor på området.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bidrag til centret vil være 3 medarbejdere ca. 1,5 mill. kr. i 2003 med mulighed for udvidelse til 2 mill. kr. i 2004 (4 medarbejdere).
SAGSBESKRIVELSE
En interessentgruppe under Det Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) omfattende AF, uddannelsesforvaltningerne i Københavns Amt, Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune samt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og repræsentanter for fagbevægelsen har arbejdet med mulighederne for at etablere et Karrierecenter i Storkøbenhavn.
RAR har dog valgt ikke at afsætte midler til det fælles Karrierecenter. Samtidig har man opfordret AF-Storkøbenhavn til at arbejde videre med egne planer om at styrke og samle vejledningen i et Karrierecenter. De øvrige interessenter indgår således ikke i AF's aktuelle planer på området. AF tilbyder Københavns Kommune at indgå i et samarbejde om centret som et tværsektorielt Karrierecenter i Storkøbenhavn.
I forlængelse heraf har AF og Københavns Kommune ved Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (FAF) og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen (UUF) drøftet mulighederne for at indgå i et samarbejde om et center, hvor der udføres institu-tionsuafhængig vejledning af ledige og beskæftigede omkring karriereveje på arbejdsmarkedet.
Det foreslås således, at FAF bidrager med 3 medarbejdere fra andet halvår 2003 med mulighed for udvidelse til 4 medarbejdere i 2004 og UUF fra samme tidspunkt bidrager med 1 medarbejder med mulighed for udvidelse til 2 medarbejdere fra 2004.
1. De organisatoriske rammer
AF er i gang med at omstrukturere deres jobcenterstruktur, og der er allerede afstukket foreløbige rammer for Karrierecentret. Karrierecentret planlægges placeret, hvor det nuværende jobcenter på Kultorvet har til huse. Københavns Kommunes logo vil blive opsat på facaden, så det er synligt, at Københavns Kommune er en aktiv deltager i Karrierecentret. Det nuværende jobcenter har i dag ca. 12.000 besøgende månedligt, hvoraf ca. 2/3 kommer på eget initiativ. Tilbuddet skal bestå af information og vejledning om uddannelses- og arbejdslivsmuligheder. Konceptet er baseret på selvbetjening/åbne tilbud dvs. uden myndighedsopgaver.
2. Målgruppe
Voksne beskæftigede og ledige samt virksomheder. Der skal ikke være tilmelding og grundregistrering af ledige, dog vil nye ledige, der henvender sig i en overgangsfase, blive tilmeldt. Denne korte overgangsperiode ophører, når den kommende mulighed for elektronisk tilmelding til AF er fuldt funktionsdygtig.
Målgruppeområdet er hele det regionale område (Storkøbenhavn), men herudover også hele Øresundsområdet. Målgruppen for indsatsen er ledige og uddannelsessøgende, men også selvforsørgende, der søger vejledning og information om opkvalificering, uddannelse og karriereskift.
Centret skal fungere som et åbent vejledningscenter, og kan ses som et generelt servicetilbud, hvor københavnske borgere må antages at udgøre en betydelig del af brugerne. De potentielle københavnske brugere af centret vil være dels ledige dels selvforsørgende og vil relatere sig til vejledning om opkvalificering, uddannelses- og arbejdslivsmuligheder. Der vil være Euresformidling (AF's samarbejde med arbejdsformidlingerne i EU-landene samt Norge) og Øresundsformidling samt -vejledning i centret. De tilbud centret yder vil således relatere sig til Ungdoms- og Voksenuddannelsesområdet i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Beskæftigelsesområdet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Man kan eksempelvis se centret som et tilbud for selvforsørgende indvandrere, som vi i dag ikke kan tilbyde en relevant indsats om arbejdslivsmuligheder i forlængelse af andre integrationstilbud.
3. Indhold
Der sigtes på følgende ak tiviteter:
- Adgang til computere med internet med henblik på IT-baserede redskaber for afklaring og indhentning af viden om job-og uddannelsesforhold
- Åben formidling og adgang til nødvendige jobsøgningsfaciliteter
- Kortere vejledningsforløb om job- og uddannelsesmuligheder, og bestilling af individuel vejledning
- Information og vejledning om job- og uddannelse i Øresundsregionen, Euro-vejledning og tilmelding af EØS-borgere
- Information om arbejds- og uddannelsesforhold regionalt, tværregionalt, nationalt og internationalt
- Temamøder om arbejds- og uddannelsesforhold og om jobsøgning
- Kurser og jobklubber
- Åbent hus arrangementer om aktuelle arbejdsmarkeds- og uddannelsesmæssige emner
I Karrierecentret kan ledige, der henvender sig med spørgsmål om job og uddannelse betjenes på lige fod med andre. Man kan dog ikke i Karrierecentret påbegynde en sagsbehandling, da centret ikke skal have egentlig myndighedsbehandling.
4. Succeskriterier
Karrierecentrets succes kan evalueres med udgangspunkt i fx:
- Antal fremmøder
- Brugerundersøgelser, interviews m.v.
- Antal deltagere ved arrangementer, temamøder, jobsøgningskurser
- Antal besøg på hjemmesiden
- Oplysninger om og kendskab til Karrierecentret i regionen i øvrigt
5. Markedsføring
Karrierecentret skal markedsføres gennem en indretning, der signalerer åbenhed fremfor skranker og klientgørelse, og herudover ved:
- Egen hjemmeside
- Foldere, radiospots og anden annoncering om centret
- Præcisering af serviceprofilen
6. Andre perspektiver
Karrierecentret vil kunne sikre udbredelsen af og samarbejdet om den fælles Job- og CV-bank for ledige i både det statslige og det kommunale forsørgelsessystem og for udvikling i øvrigt omkring fælles IT-redskaber og betjening af borgere, der søger arbejdsmarkedsmæssig vejledning. Centret skal således ses som et afsæt for de samarbejdsflader, der i øvrigt skal opbygges. Centret skal ligeledes danne ramme for et kultur- og personalemæssigt samarbejde mellem den statslige og den kommunale sektor.
AF ønsker primo 2003 at optage forhandling med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om forlængelse af aftalerne om udstationering af 6 AF-konsulenter i Københavns Jobcenter og Center for Jobformidling med henblik på forlængelse af aftalerne i foreløbigt ½ år. AF ønsker udstationeringsaftalen set i lyset af et evt. samarbejde om et fælles Karrierecenter.
AF ønsker at lade deres ansættelser i Karrierecentret være rotationsstillinger for perioder af 3 år. På samme måde kan man se placeringen af kommunale vejledere som udstationeringer med kvalificerende og uddannelsesmæssigt indhold. AF bidrager med ca. 15 medarbejdere samt en AF-chef.
Karrierecentret skal indtænkes i en sammenhæng med kommunens samlede virksomhedsservice. Dvs. centret skal som minimum kunne besvare spørgsmål, der relaterer sig til forvaltningens/kommunens øvrige virksomhedsrettede tilbud samt ydelsesrelaterede spørgsmål.
Det forventes, at folketinget primo maj vedtager første del af en vejledningsreform, der i første omgang vil omfatte ungdomsområdet. Ifølge lovforslaget skal unge i aldersgruppen 19-25 år have krav på vejledning, såfremt de selv henvender sig.
Center for Vejledning i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen åbner den 1. august et borgerrettet vejledningscenter. Det forventes, at det nye center vil samarbejde med Karrierecentret om den fælles målgruppe, som er de 19 til 25-årige.
Ideen om en institutionsuafhængig vejledning har ved en række arbejdsmøder i sommeren 2000 været drøftet med bl.a. repræsentanter for vejlederne på KVUC. Det er forventningen, at en åben uvildig og institutionsuafhængig vejledning vil kunne bidrage til:
- en sikring af kvalifikations- og kompetenceniveauet hos borgerne i forhold til udviklingen i samfundet
- at synliggøre og effektuere den indsats der er beskrevet i VEU-reformen
- at vejlede borgerne i forhold til deres uddannelses- og erhvervsmæssige mål
- uddannelsesplanlægning og gennemførelse i offentlige og private virksomheder
- at udvikle vejledningsindsatsen og vejledersamarbejdet
- at opnå kontakt med potentielle brugere, der ikke har kendskab til/erfaring med Københavns Kommunes voksenuddannelsestilbud
MILJØVURDERING
Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser
ØKONOMI
AF betaler husleje samt øvrige daglige og faste driftsudgifter.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bidrag til centret vil være 3 medarbejdere ca. 1,5 mill. kr. i 2003 med mulighed for udvidelse til 2 mill. kr. i 2004 (4 medarbejdere). Der kan peges på finansiering indenfor rammerne af 5.97 budgettet, som vedrører arbejdsformidling (kommunal finansiering uden refusion). Indenfor denne ramme vil der også kunne ydes et mindre bidrag til markedsføring, kampagner, aktiviteter m.m. ( ca. 100.000 kr.).
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen bidrager i efteråret 2003 med en vejleder udlånt af Københavns Voksenuddannelsescenter. Forventningen er, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen skal bidrage med to fuldtidsvejledere fra 1. januar 2004. Beslutningen herom træffes af forvaltningen på baggrund af de indhøstede erfaringer i 2003 og evt. nødvendige budgetmæssige overvejelser. Udgifterne i 2004 finansieres ligeledes af Københavns Voksenuddannelsescenter (KVUC).
HØRING
Ingen
BILAG
Ingen
Grethe Munk Peter Rasmussen