Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen
Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 11. december 2002
Sager til beslutning
4. Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen
FAU 555/2002 J.nr. 555/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller at Familie- og arbejdsmarkedsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler
at de kvalitetsmæssige krav til leverandørerne godkendes,
at de prismæssige krav til leverandørerne godkendes,
at alle leverandører skal opfylde de kommunale arbejdsmiljøkrav for hjemmeplejen,
at hjemmesygeplejeydelserne ikke omfattes af frit valg,
at justeringen af frit valgs ordningen godkendes.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i forbindelse med "Forslag til Frit valgs model i hjemmeplejen" (FAU 408/2002) vedtaget, at de pris- og kvalitetsmæssige krav skulle til endelig godkendelse på et senere møde.
I det følgende er kravene specificeret.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte et forslag om "Der ønskes desuden etableret en ordning, hvor borgere, som modtager både praktisk hjælp og personlig pleje har mulighed for leverandørvalg af en samlet pakke dvs. leverandørerne skal kunne levere både personlig pleje og praktisk hjælp".
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har efterfølgende modtaget "Bekendtgørelse om kvalitetsstandarder og frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp m.v." af 9. oktober 2002. Loven skal tolkes således, at der ikke må opstilles krav om at leverandøren skal kunne levere både personlig og praktisk hjælp. Det er udelukkende et spørgsmål om at de private leverandører skal kunne levere enten al praktisk hjælp eller al personlig hjælp. Dog er der valgfrihed mht. at lave et frit valg for indkøb og tøjvask udenfor hjemmet, hvilket jvf. Lov om Social Service §10 stk. 2 betyder, at der skal opstilles særskilte krav.
Med hensyn til den personlige hjælp kan vi stille krav om at det er hele pakken af personlig hjælp som skal leveres af en privat leverandør og på alle tidspunkter.
SAGSBESKRIVELSE
Loven om "Frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp" træder i kraft den 1. januar 2003 og gør det muligt for brugerne at vælge mellem en offentlig eller privat leverandør af personlig og praktisk hjælp. Hensigten med lovforslaget er:
- at sikre borgerne større valgfrihed og medindflydelse på tilrettelæggelsen af deres eget liv
- at skabe lige konkurrencevilkår mellem private og offentlige leverandører af serviceydelser i hjemmeplejen.
- tydeliggørelse af kommunalbestyrelsens forpligtigelse til at sikre, at borgerne får den hjælp, der er truffet afgørelse om
Således kræver lovgivningen at:
- Kommunalbestyrelsen skal ifølge §75 c fastsætte og offentliggøre de kvalitets- og prismæssige krav til leverandører af personlig og praktisk hjælp eller Kommunalbestyrelsen kan vælge at begrænse antallet af leverandører, ved at skabe valgfrihed gennem en udbudsforretning af personlig og praktisk hjælp eller kun en af typerne.
- Kommunalbestyrelsen har pligt til at godkende og indgå kontrakt med enhver leverandør, der opfylder de opstillede krav
- Kommunalbestyrelsen forpligtiges til at sikre, at brugerne af hjemmepleje får den hjælp, der er truffet afgørelse om (er fastlagt i kvalitetsstandarderne – FAU 275/2002)
- Ved vurderingen af behov for hjælp skal Kommunen tage stilling til alle anmodninger om hjælp fra ansøgeren
- En person, der er berettiget til hjælp efter § 71 kan vælge hvilken af de godkendte leverandører, der skal levere hjælpen
- Kommunen skal udarbejde informationsmateriale om leverandørerne.
- En person, der er berettiget til hjælp efter § 71 kan selv udpege en person til at udføre opgaverne ( både personlig og praktisk hjælp)
- Personen kan vælge en helt eller delvis anden hjælp end den, der er truffet afgørelse
om (en udvidelse af den eksisterende fleksible hjemmehjælp).
Godkendelse og indgåelse af aftaler med leverandører
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har vedtaget (jf. FAU 408/2002), at godkendelse og indgåelse af aftaler med leverandører sker efter §75c i Lov om Social Service.
- Efter §75c skal kommunalbestyrelsen fastsætte og offentliggøre de kvalitets- og prismæssige krav til leverandører af personlig og praktisk hjælp. De kommunale myndigheder er forpligtiget til at indgå kontrakt med alle de leverandører som lever op til kravene for levering af personlig og praktisk hjælp.
- Jf. kvalitetsstandarderne (FAU 275/2002), skal leverandørerne indgå i brugerundersøgelsen og i øvrigt leve op til kravene i kvalitetsstandarderne
Hjemmeplejen omfatter pr. september måned 2002 i alt 3.500 brugere, som modtager praktisk bistand og personlig pleje, heraf:
Indkøb 1.100 brugere
Rengøring 2.700 brugere
Tøjvask 1.335 brugere
Personlig pleje 1.000 brugere
Der etableres tre frit valgs ordninger, hhv. praktisk bistand, personlig pleje og indkøbsordning.
1. Kvalitetskrav – praktisk bistand (indkøbsordning undtaget)
Ordningens omfang
Leverandøren skal kunne levere samtlige ydelser beskrevet i ordningen i hele kommunen. Dette gælder for alle de borgere, hvor det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der udfører hjemmeplejen.
Frit valg
Borgere, som er visiteret til en ydelse kan vælge en anden leverandør. Således sættes tidsfristen til 1 måned målt fra udgangen af den måned, hvor borgeren har fremsat ønske om en anden leverandør. Det er den tid som sagsbehandlingen og revisitationen vil tage inklusiv en varslingsperiode for nuværende og kommende leverandør.
Beredskab
Visiterede ydelser skal som hovedregel leveres inden for en frist af maximalt 2 uger, dog skal visiterede indkøb kunne leveres fra dag til dag.
Akut assistance og nødkald
Leverandøren skal desuden have beredskab til at assistere ved nødkald og til at yde eventuel akut hjælp.
Leveringssikkerhed og service
Ydelserne leveres på hverdage i tidsrummet kl. 8 – 18, hvor tidsforløbet er opdelt i intervaller på 30 minutter.
Ved tidsmæssige ændringer over 1 time fra aftalt tid gives besked herom samme morgen.
Ved aflysning/afkortning tilbydes brugeren erstatningsbesøg indenfor 5 hverdage.
I tilfælde af sygefravær skal leverandøren kunne tilkalde vikarer, der sikrer at hjælpen leveres.
Ved forgæves besøg afregnes med 50 pct. af den aftalte timepris.
Uddannelse
75pct. af medarbejderne er uddannede social- og sundhedshjælpere eller hjemmehjælpere.
Ufaglærte skal have modtaget konkret oplæring før de arbejder på egen hånd.
Kravet til leverandøren er, at max. 25 pct. af det udførende personale er ufaglært.
Danskkundskaber
Alle medarbejdere skal kunne tale, forstå og skrive dansk.
Fleksibel hjemmehjælp
Brugeren og medarbejderen tilrettelægger i fællesskab hvilke opgaver der skal udføres indenfor den givne tidsramme. Brugeren har ret til at vælge en anden ydelse end den visiterede såfremt bestilleren finder det fagligt forsvarligt.
Kvalitetsstandarder
Leverandøren skal tilrettelægge arbejdet i overensstemmelse med de kvalitetstemaer og kvalitetsmålsætninger, som er beskrevet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens kvalitetsstandarder.
Kommunikation og dokumentation
Der foretages afregning en gang pr. måned for dokumenterede udførte ydelser.
Afrapporteringskravet er, at den private leverandør fremsender en regning, hvor det fremgår hvilke borgere som har modtaget ydelsen i løbet af en måned, samt tidsforbruget på den enkelte borger. Regningen skal fremsendes med særskilt dokumentation til hver enkelt visitationsenhed.
Leverandøren skal dokumentere leverede ydelser og væsentlige afvigelser fra det visiterede hos hver enkelt borger.
Leverandøren har pligt til at anvende kommunens kommunikationsbog i hjemmene.
Leverandøren har desuden pligt til at meddele væsentlige sociale- og sundhedsmæssige ændringer hos brugeren til visitator
Sikkerhed vedrørende borgernes persondata
I det omfang kommunen videregiver personnumre og øvrige oplysninger om brugere, skal data som minimum overholde de krav, der følger af lovgivningen - f.eks. tavshedspligten jf. retssikkerhedsloven 43, stk. 2 og 3. Og Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område jf. 43 og forvaltningsloven 27 (lovtekst bør medfølge i kontrakten)
Borgeren eller dennes værge skal være indforstået med at personlige oplysninger videregives til private leverandører - sker via borgerens eller værges underskrift.
Indgåelse af kontrakt
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgår kontrakt med de leverandører, som lever op til de opstillede krav. Det skal bemærkes, at en evt. kontraktindgåelse skal forelægges Familie- og Arbejdsmarkeds udvalget til endelig godkendelse.
Klageadgang
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen arbejder for øjeblikket på en forretningsgang, der skal fastlægge proceduren vedrørende klager.
Borgeren skal i første omgang klage til leverandøren (udføreren) af personlig og praktisk hjælp. Såfremt der ikke kan opnås enighed skal klagen gå videre til den / de personer (visitator / bestiller) som har bestilt den pågældende ydelse.
Endelig er der mulighed for at borgeren kan klage til Klagerådet.
Økonomisk sikkerhedsstillelse
Da Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er ansvarlig for at hjælpen gives, stilles der krav om en bankgaranti svarende til 2 pct. af den forventede årlige omsætning beregnet udfra det antal timer og timepris, der bruges i kontraktgrundlaget.
Krav om at leverandøren ikke har gæld til det offentlige jf. Lov nr. 336 af 13. Maj 1997 om begrænsning af skyldernes mulighed for at deltage i offentlige udbudsforretninger.
Brug af underleverandører
Brug af underleverandører er tilladt - forudsat at det forsat er hovedleverandøren, som er juridisk og økonomisk ansvarlig for udførelsen af ydelserne.
- Indkøb ved hjælper
Opgaven omfatter typisk:
Personligt indkøb af dagligvarer i nærmeste butikker, dog max. 2 butikker og maximalt 11 kg. varer.
Herudover kan der i særlige tilfælde tildeles:
- Afhentning på apotek
- Besøg i bank og på posthus.
- Indkøb af tøj og diverse.
Hyppighed:
Indkøb udføres én gang pr. uge med mindre særlige forhold gør sig gældende
- Rengøring
Opgaven omfatter typisk:
- Støvsugning
- Gulvvask
- Støvaftørring
- Rengøring af bad
- Rengøring af køkken
- Skraldespand tømmes
- Skift af sengetøj
Herudover kan der i særlige tilfælde tildeles:
- Rengøring af indvendig /udvendig trappe
- Rengøring af køleskab og fryser
- Støvsugning og afvaskning af møbler
- Ekstra rengøring – alle som er visiteret til rengøring kan en gang årligt erstatte den normale rengøring med en 4 timers rengøring.
Hyppighed:
Normalt én gang hver 14. dag med mindre særlige forhold gør sig gældende
- Tøjvask
Opgaven omfatter typisk:
- Vask i ejendom (individuelt eller fælles)
- Møntvask
- Maskinvask i hjemmet
- Opgaver i hjemmet i forbindelse med vaskeordning
- Transport i forbindelse med tøjvask
Hyppighed:
1 gang hver 14. dag med mindre særlige forhold gør sig gældende
2. Kvalitetskrav – personlig pleje
Ordningens omfang
Leverandøren skal kunne levere samtlige ydelser beskrevet i ordningen i hele kommunen.
Beredskab
Visiterede ydelser skal som hovedregel leveres fra dag til dag. Ved akut ændring i en brugers behov skal leverandøren stille den nødvendige hjælp til rådighed.
Akut assistance og nødkald
Leverandøren skal desuden have beredskab til at assistere ved nødkald og til at yde eventuelt akut hjælp.
Leveringssikkerhed og service
Ydelserne leveres 24 timer i døgnet, alle dage, indenfor et interval af 30 minutter.
Ved tidsmæssige ændringer over 1 time fra aftalt tid gives besked herom samme morgen.
Hjælp til personlig pleje må ikke aflyses.
I tilfælde af sygefravær skal leverandøren kunne tilkalde vikarer der sikrer at hjælpen leveres.
Ved forgæves gang afregnes med 50 pct. af den aftalte timepris.
Uddannelse
85pct. af medarbejderne er uddannede social- og sundhedshjælpere eller hjemmehjælpere.
Ufaglærte skal have modtaget konkret oplæring før de arbejder på egen hånd.
Der stilles krav om at 15 pct. af leverandørernes personale kan være ufaglært
Danskkundskaber
Alle medarbejdere skal kunne tale, forstå og skrive dansk.
Kvalitetsstandarder
Leverandøren skal tilrettelægge arbejdet i overensstemmelse med de kvalitetstemaer og kvalitetsmålsætninger, som er beskrevet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens kvalitetsstandarder.
Fleksibel hjemmehjælp
Brugeren og medarbejderen tilrettelægger i fællesskab hvilke opgaver, der skal udføres indenfor den givne tidsramme. Brugeren har ret til at vælge en anden ydelse end den visiterede såfremt det findes fagligt forsvarligt.
Kommunikation og dokumentation
Der foretages afregning en gang pr. måned for dokumenterede udførte ydelser
Afrapporteringskravet er, at den private leverandør fremsender en regning, hvor det fremgår hvilke borgere som har modtaget ydelsen i løbet af en måned, samt tidsforbruget på den enkelte borger. Regningen skal fremsendes med særskilt dokumentation til hver enkelt hjemmeplejeenhed.
Leverandøren skal dokumentere leverede ydelser og væsentlige afvigelser fra det visiterede hos hver enkelt borger.
Leverandøren har pligt til at anvende kommunens kommunikationsbog i hjemmene.
Leverandøren har desuden pligt til at meddele væsentlige sociale- og sundhedsmæssige ændringer hos brugeren til visitator
Sikkerhed vedrørende borgernes persondata
I det omfang kommunen videregiver personnumre og øvrige oplysninger om brugere, skal data som minimum overholde de krav, der følger af lovgivningen - f.eks. tavshedspligten jf. retssikkerhedsloven § 43, stk. 2 og 3. og Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område jf. § 43 og forvaltningsloven § 27 (lovtekst bør medfølge i kontrakten)
Borgeren eller dennes værge skal være indforstået med at personlige oplysninger videregives til private leverandører - sker via borgerens eller værges underskrift.
Indgåelse af kontrakt
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgår kontrakt med de leverandører, som lever op til de opstillede krav. Det skal bemærkes, at en evt. kontraktindgåelse skal forelægges Familie- og Arbejdsmarkeds udvalget til endelig godkendelse.
Klageadgang
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen arbejder for øjeblikket på en forretningsgang, der skal fastlægge proceduren vedrørende klager.
Borgeren skal i første omgang klage til leverandøren (udføreren) af personlig og praktisk hjælp. Såfremt der ikke kan opnås enighed skal klagen gå videre til den / de personer (visitator / bestiller) som har bestilt den pågældende ydelse.
Endelig er der mulighed for at borgeren kan klage til Klagerådet.
Økonomisk sikkerhedsstillelse
Da Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i sidste ende er ansvarlig for at hjælpen gives, stilles der krav om en bankgaranti svarende til 2 pct. af den forventede årlige omsætning beregnet udfra det antal timer og timepris, der bruges i kontraktgrundlaget.
Krav om at leverandøren ikke har gæld til det offentlige jf. Lov nr. 336 af 13. Maj 1997 om begrænsning af skyldernes mulighed for at deltage i offentlige udbudsforretninger.
Brug af underleverandører
Brug af underleverandører er tilladt - forudsat at det forsat er hovedleverandøren som er juridisk og økonomisk ansvarlig for udførelsen af ydelserne.
- Personlig pleje
Opgaven omfatter typisk:
- Bad, evt. øvre toilette
- Hårvask
- Mundpleje
- Barbering
- Håndpleje
- Fodbad
- Toiletbesøg, evt. nedre toilette
- Afklædning/påklædning
- Hjælp til kropsbårne hjælpemidler
- Forflytning i hjemmet, eventuelt brug af lift
- Vending og lejring
- Sengeredning
Hyppighed:
Efter konkret individuel vurdering
- Psykisk pleje og omsorg
Opgaven omfatter typisk:
- Tryghedsopkald
- Psykisk hjælp og støtte
- Socialt relaterede opgaver
- Skabe/opretholde struktur i dagligdagen
- Kontakt til samarbejdspartnere
- Observationsbesøg
- Situationsbestemt støtte til ledsagelse og flytning
Hyppighed:
Efter konkret individuel vurdering
2.3 Målrettet udvikling af personlige, sociale og erhvervsmæssige kompetencer - træning
Opgaven omfatter typisk:
- Instruktion og undervisning
- Træning af daglige færdigheder og situationer – omfatter både fysisk og mental træning i relation til personlig pleje eller praktisk bistand og eventuel erhvervsmæssig tilknytning.
Hyppighed:
Efter konkret individuel vurdering – tidsbegrænset og kun ved skriftlig plan.
2.4 Ernæring og måltider
Opgaven omfatter typisk:
- Tilberedning af morgenmad og kold mad
- Opvarmning af tilberedt mad
- Hjælp til spisning og drikning
- Tilmelding til madservice
- Ernæringsvejledning
Hyppighed:
Efter konkret individuel vurdering
3. Indkøbsordning
Opgaven omfatter typisk:
- Kontakt med bruger vedrørende bestilling.
- Levering af op til 20 kg. dagligvarer.
- Tømning af fragtkasse med varer
- Placering af køle- og frysevarer i køle/fryseskab
- Pantemballage afregnes og tages med retur.
- Afregning med brugeren
Beredskab
- Visiterede ydelser skal som hovedregel leveres inden for en frist af maximalt 1 uge.
- Bestilte varer leveres indenfor 2 hverdage.
Leveringssikkerhed og service
- Ydelserne leveres på hverdage i tidsrummet kl. 8 – 18 indenfor en tidsperiode opdelt på intervaller af 1 time.
- Ved tidsmæssige ændringer over 1 time fra aftalt tid gives besked herom samme morgen.
- I tilfælde af sygefravær skal leverandøren kunne tilkalde vikarer der sikrer at hjælpen leveres.
- Ved forgæves gang afregnes med 50 pct. af den aftalte timepris.
Pakning:
- Varerne pakkes i genbrugskasser, som chaufføren tager med retur.
- Køle- og frostvarer pakkes med køleelementer således, at den korrekte temperatur opretholdes.
Erstatning og vareklager:
Såfremt der konstateres fejl i levering i form af manglende levering, beskadigelse eller ukurante varer, yder leverandøren erstatning i form af nye varer eller tilbagebetaling.
Hyppighed:
1 gang ugentlig.
4. Hjemmesygepleje
Hjemmesygeplejeydelser er fritaget for loven om frit valg, derfor varetages sygeplejeydelserne
af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Sygeplejeydelser omfatter jf. kvalitetsstandarderne især ydelserne indenfor undersøgelse og behandling
5. Prismæssige krav
5.1. Priser
Jævnfør lovgivningen skal de private leverandører betales den samme timepris, som den kommunale hjemmepleje kan udføre ydelserne til. Beregningsgrundlaget er beskrevet i Socialministeriets "Vejledning vedrørende prissætning af praktisk og personlig hjælp".
Der gøres opmærksom på at sygeplejen jævnfør lovgivningen er fritaget fra det frie leverandørvalg, hvorfor der ikke fremlægges en timepris for dette område.
Priserne er udregnet på baggrund af budget 2002 og regnskabstal for 2001 (fremskrevet til 2003 niveau). Priserne er udtryk for hvor meget det koster, at levere en times hjemme-hjælp.
TABEL 1:
Ydelse varetaget af hjemmehjælper, bemærk at ydelserne ikke ydes om aftenen, natten og i weekenden |
Tidspunkt |
Timepris (2003 niveau) |
Indkøbsordning, dvs. indkøb uden hjælper i hjemmet f.eks. Intervare |
Hverdage |
96 kr. |
Indkøb med en hjemmehjælper i hjemmet |
Hverdage |
291 kr. |
Rengøring + grundig rengøring |
Hverdage |
291 kr. |
Tøjvask |
Hverdage |
291 kr. |
Ydelse varetaget af hjemmehjælper eller sosu-assistent |
Tidspunkt |
Timepris |
Personlig pleje |
Hverdage |
291 kr. |
Personlig pleje |
Aften |
436 kr. |
Personlig pleje |
Weekend aften |
351 kr. |
Personlig pleje |
Weekend aften |
456 kr. |
Socialministeriet har fastsat en vejledende pris (2003 niveau) på 293 kr. pr. time hjemmehjælp på hverdage. Der foreligger ikke sammenlignelige tal fra Sundheds-forvaltningen, hvilket skyldes, at Sundheds- og Omsorgsudvalget ikke har truffet afgørelse om hvilken frit valgs model, der skal anvendes. F.eks. ønsker Sundhedsforvaltningen at lave et EU-udbud for nogle ydelser og almindelig godkendelse på andre ydelser.
MILJØVURDERING
Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser
ØKONOMI
Loven om frit valg til personlig og praktisk hjælp medfører på hjemmeplejeområdet krav om etablering af en BUM-struktur i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, samt et lovkrav om erstatningshjælp.
I opstartsåret 2003 vil etablering og drift af BUM-struktur medføre udgifter for ca. 10,5 mill. kr. I dette tal indgår ansættelse og aflønning af 15 visitatorer (5,0 mill.kr.), samt transport og lokaler (1,7 mill.kr.), hvortil kommer udgifter til kravsspecifikation (0,8 mill.kr.). Í opstartsåret forventes éngangsudgifter for 3,0 mill. kr. til ansættelser, etablering af arbejdspladser, IT, information af brugere mv.
Lovkravet om erstatningshjælp medfører merudgifter beregnet til 4,2 mill. kr. pr. år.
Samlet vil loven om frit valg i hjemmeplejen og dertil hørende krav om erstatningshjælp indebære lovpålagte merudgifter for FAF på 14,7 mill. kr. i 2003.
Kvalitetsstandarderne blev vedtaget af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 19. Juni (FAU 275/2002 pkt.11, 19.6.2002). Det vil koste 7,2 mio. kr. at indføre kvalitetsstandarderne.
De samlede omkostninger for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen for implementering af lov om frit valg i hjemmeplejen (erstatningshjælp og BUM) vil være 14,7 mill. kr. i 2003 og derudover 7,2 mill.kr til kvalitetsstandarderne - i alt 21,9 mill.kr.
Budgetaftalen for 2003 afsætter 10 mill.kr. til sikring af kvaliteten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens hjemmepleje overfor yngre handicappede og psykisk syge for at skabe et ensartet niveau i forhold til niveauet i hjemmeplejen på ældreområdet. For de lovpålagte merudgifter har Økonomiforvaltningen p.t. tilbudt en økonomisk kompensation på 5,5 mill. kr. Dette efterlader manglende finansiering i 2003 på 6,4 mill. kr.
Der pågår pt. nye drøftelser med Økonomiforvaltningen om den økonomiske kompensation, men disse er endnu ikke afsluttet. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil på FAU-mødet 11.december 2002 også indstille, at denne manglende finansiering søges dækket af demografimidler, indtil drøftelserne med Økonomiforvaltningen er afsluttet.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen konsekvenser
HØRING
Udvalgets indstilling fremsendes til høring i handicapcentrenes centerråd samt ældrerådene inden behandling af pris-og kvalitetskrav for Familie-og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Borgerrepræsentationen.
Sundhedsforvaltningen er også hørt
BILAG
Ingen
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen