Mødedato: 11.12.2002, kl. 15:30

Budgetaftale 2003 - Konsekvenser af 4 ugers ventetidsgaranti for andre plejeboligtilbud

Budgetaftale 2003 - Konsekvenser af 4 ugers ventetidsgaranti for andre plejeboligtilbud

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 11. december 2002

 

Sager til beslutning

34. Budgetaftale 2003 - Konsekvenser af 4 ugers ventetidsgaranti for andre plejeboligtilbud

FAU 552/2002 J.nr. 552/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning at forvaltningen igangsætter et arbejde, der skal redegøre for forudsætningerne for en 4 ugers ventetidsgaranti.

RESUME

I forbindelse med budgetforliget for 2003 har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget bedt om en redegørelse for konsekvenserne af en ventetidsgaranti på 4 uger for andre plejeboligtilbud. Redegørelsen vil omfatte forudsætninger for en 4 ugers ventetidsgaranti til særlige botilbud for handicappede og psykisk syge.

Med den nuværende venteliste til begge områder vil det ikke være muligt at tilbyde psykisk syge og handicappede et særligt botilbud med en 4 ugers ventetid fra godkendelse til indflytning uden der fremskaffes yderligere botilbud til en del af de ventende. Det betyder at der over de næste 7- 8 år skal tilføres områderne betydelige budgetmidler til anlæg og drift udover de allerede givne bevillinger før der kan gives en ventetidsgaranti.

En 4 ugers ventetidsgaranti kan først gives, når der er balance mellem udbud og efterspørgsel af botilbud. Det foreslås, at der nedsættes en intern projektgruppe, der udarbejder en redegørelse for en 4 ugers ventetidsgaranti, der kan indgå i budgetoplæg 2004. Projektgruppen skal inddrage og analysere de forskellige forudsætninger og konsekvenser i forhold til udbygnings- og finansieringsbehov, tidshorisont, ventelisteudvikling og administration af ventelisten.

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med budgetforliget for 2003 har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget bedt om en redegørelse for konsekvenserne af en ventetidsgaranti på 4 uger for andre plejeboligtilbud. Redegørelsen vil omfatte forudsætninger for en 4 ugers ventetidsgaranti til særlige botilbud for handicappede og psykisk syge.

Nedbringelse af ventelisten til et særligt botilbud for psykisk syge og handicappede med en 4 uger ventetidsgaranti, vil med den nuværende venteliste til særlige boformer forudsætte, at der skal etableres et antal boliger til en del af de ventende. Det betyder at der over en årrække skal tilføres områderne betydelige budgetmidler til anlæg og drift udover de allerede givne bevillinger.

Den foreslåede projektgruppe skal i sin redegørelse beskrive udbygnings- og finansieringsbehovet, herunder udarbejde tidsplan for ventetidsgarantiens ikrafttrædelse.

Udgangspunktet for en 4 ugers ventetidsgaranti omfatter, at man maksimum står på venteliste i 4 uger, efter at man er godkendt af visitationen til et botilbud og til man overtager boligen. Der ligger heri alene en forpligtelse til at stille et egnet botilbud til rådighed for borgeren inden for 4 uger, ikke en forpligtelse til stille et bestemt botilbud til rådighed som borgeren foretrækker at bo i.

En 4 ugers ventetidsgaranti vil stille øgede krav til administrationen af ventelisten, med henblik på at ventelisten løbende renses for ventende, der af den ene eller den anden grund ikke har et aktuelt behov for et botilbud (de passivt ventende).

Der vil samtidig være anledning til at se på hvilke strukturelle ændringer der vil kunne sættes værk i de eksisterende botilbud med henblik på skabe et øget flow og dermed et øget udbud af eksisterende botilbud. Der bør samtidig foretages en analyse af belægningsprocenterne herunder konsekvenser ved 100 % belægning.

Lov om fritvalg til de særlige botilbud samt en ventetidsgaranti på 4 uger til et særligt botilbud i Københavns Kommune kan betyde et yderligere pres på ventelisten fra borgere fra andre dele af landet.

Det er vigtigt, at være opmærksom på, at målet en 4 ugers ventetidsgaranti ligeledes kan medføre utilsigtede konsekvenser i forhold til gråzonegrupper og sektorsamarbejde, idet garantien kan medføre en tendens til at forbeholde botilbuddene til de målgrupper som tilbuddene klart er beregnet for.

1. Forudsætninger der vil indgå i redegørelse for en 4 ugers ventetidsgaranti

    1. Psykisk syge - udbygning og nedbringelse af ventelisten.

Som følge af en fortsat stigende venteliste til særlige botilbud, blev det i forbindelse med budgetforlig 2000 besluttet at prioritere en udbygning af boliger for i alt 90 mill. kr. i årene 2000-2002. Der er som følge af udbygningsplanen etableret 136 nye boliger. Med en venteliste på 160, er det ikke lykkedes at nedbringe ventelisten i samme omfang som tilvejebringelsen af nye boliger – om end det er lykkedes at "knække" kurven.

At der fortsat er et pres på ventelisten skyldes bl.a., at antallet af langtidsindlagte og færdigbehandlede patienter på hospitalerne (særligt Sct. Hans Hospital) søges nedbragt, og der opstår derfor et større pres for at få boliger til denne gruppe. En anden faktor, der spiller ind, er, at alderssammensætningen på bocentrene ændres, således at der i dag er flere yngre beboere, hvilket betyder, at færre boliger bliver ledige som følge af, at beboere afgår ved døden.

En vurdering af den fremtidige venteliste må baseres på forudsigelser om det fremtidige samspil mellem efterspørgsel efter botilbud på den ene side og udbuddet af botilbud på den anden side.

For så vidt angår efterspørgslen forventes der ud fra den foreliggende viden ikke i de kommende år at ske nogen ændring af omfanget og sværhedsgraden af psykisk sygdom i den københavnske befolkning.

Derimod forventes den fremtidige efterspørgsel at blive påvirket af en række andre faktorer. Der kan bl.a. peges på følgende:

Udmøntningen af den kommende H:S Psykiatriplan, der foreligger i skitseform forventes at ville forøge efterspørgslen efter botilbud. Årsagen er, at de opsøgende psykoseteams, der nu planlægges iværksat for patienter og for tidligere langtidsindlagte patienter, må antages at medføre, at der vil blive udskrevet flere langtidsindlagte patienter fra Sct. Hans Hospital til behandling i opsøgende psykoseteams i Københavns Kommune. En gruppe, der forventeligt vil forøge ventelisten til botilbud.

Det kan endvidere konstateres at de særlige botilbud i stigende grad efterspørges af yngre psykisk syge. Der er flere sandsynlige årsager hertil, bl.a. at unge i dag kommer tidligere i kontakt med behandlingssystemet, og at der hos behandlere, der arbejder med unge psykisk syge er enighed om, at det er vigtigt at den unge så tidligt som muligt i forløbet får et tilbud med støtte, så nederlag kan undgås.

Det fremtidige udbud af botilbud vil afhænge dels af afgangen fra de eksisterende boliger, dels af den løbende udbygning af botilbuddene.

Tidligere var langt den vigtigste årsag til afgang fra de psykiatriske bocentre, at beboere afgik ved døden. I takt med at gruppen af ældre og gamle beboere på bocentrene i de seneste år er blevet stadig mindre, er den årlige afgang fra bocentrene som følge af dødsfald faldet tilsvarende. Dette fald forventes at ville fortsætte i de kommende år.

Med hensyn til den del af afgangen fra botilbuddene, som skyldes fraflytninger. så afhænger antallet af fraflytninger i høj grad af, hvilke alternativer, der stilles til rådighed i form af lettere boformer eller anden form for støtte. Det indgår som et vigtig målsætning i sektorplanen for psykisk syge at der skabet et øget flow på bocentrene, dvs. en øget afgang fra bocentrene til andre lettere særlige boformer eller til almindelig lejlighed evt. med støtte.

I en prognose over den fremtidige udvikling af ventelisten til særlige botilbud til psykisk syge skal inddrages samtlige de faktorer, som er beskrevet ovenfor. Samtlige disse faktorer er behæftet med betydelig usikkerhed og for at udarbejde en præcis prognose er der behov for yderligere kvalificering af det foreliggende talmateriale samt fremskaffelse af yderligere materiale. Dette prognosearbejde vil indgå som en vigtig arbejdsopgave for den foreslåede projektgruppe.

En foreløbig prognose, der er udarbejdet på det foreliggende grundlag peger på, at der i de kommende år må vil indtræffe en svag stigning i nettotilgangen til ventelisten, stammende både fra en svag årlig stigning i tilgangen til ventelisten på den ene side og et svagt fald i afgangen fra de eksisterende botilbud. Skønsmæssigt forventes denne nettotilgang at blive ca. 10 ventende pr. år. Dvs. at der hvert år vil være 10 ventende yderligere, der skal skaffes botilbud til i forhold til det foregående år.

Indførelse af en 4 ugers ventetidsgaranti forudsætter, at der ikke er flere på ventelisten end den almindelige ekspeditionstid tilsiger Forudsættes der f.eks. en tidshorisont på 8 år for indførelsen af ventetidsgarantien vil det kræve at der årligt etableres 30 boliger til gruppen jf. følgende tabel.

Tidsplan for udbygning og nedbringelse af venteliste for psykisk syge baseret på en

Antal boliger

03

04

05

06

07

08

09

10

8 år

Afvikling af nettotilgang

til venteliste

10

10

10

10

10

10

10

10

80

Afvikling af eksisterende

til venteliste.

20

20

20

20

20

20

20

20

160

I alt

30

30

30

30

30

30

30

30

240

 

Anlæg/drift

12,0

12,0

12,0

12,0

12,0

12,0

12,0

12,0

120

Note: Det er i tabellen forudsat, at hovedparten af anlæg finansieres efter lov om almene boliger. Forskellige boligformer: satellitboliger, bostøtteteam og solistboliger. Udmøntningen af budget 2003 er ikke indarbejdet.

Forudsat at hovedparten af anlæg til 240 boliger finansieres efter lov om almene boliger, hvor kommunens andel kun udgør 7 % af anlægsudgifterne, skal der tilføres 12 millioner pr. år frem til 2010, i alt ca. 120 mill. kr. I fuld skala anslås de samlede driftsudgifter at udgøre ca. 50 mill. kr. årligt.

    1. Handicappede - udbygning og nedbringelse af ventelisten.
    2. Aktuelt har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en række handicappede, som er på venteliste til en bolig. Etablering af pladser til handicappede børn, botilbud til udviklings-hæmmede og etablering af udslusnings-/satellitboliger til fysisk handicappede vil afhjælpe målgruppens aktuelle boligsituation, dvs. indfri ventelistegarantien på kort sigt. Primo 2002 udgjorde den samlede venteliste ca. 150 ventende.

      Hvis flere københavnere flytter til København fra andre amter, vil det betyde, at der skal etableres flere dagtilbud, arbejds- og undervisningstilbud samt fritidstilbud. Det er midler, som allerede er afsat til brugerne i deres respektive amter. Der er dog en forskel på, om et andet amt skal etablere og administrere et tilbud og om der skal administreres tyve tilbud eller om det antal stiger til fyrre tilbud. Den udgift til administration vil stige. Ligesom det vil kræve ressourcer at finde egnede lokaliteter i en by som København, hvor udbygningsmulighederne er så få og omkostningstunge.

      Ved en hjemflytning vil handicapcentrenes administration også stige. Flere brugere i nærområdet vil betyde, at den sagsbehandling f.eks. af ergoterapeuter og fysioterapeuter, der tidligere foregik i et andet amt nu skal foregå i København. Derfor må der forventes at ske en stigning i det personale administrationen og i de medarbejdergrupper, der hidtil ikke har haft at gøre med de brugere, der har boet i andre amter.

      Det må forventes flere afledte effekter med udvidelsen af antallet af botilbud. Først og fremmest må det forventes, at en række af mennesker med handicap, der ikke står på venteliste til en bolig på nuværende tidspunkt, vil opleve, at der nu er en mulighed for at få egen bolig hurtigt. Samtidigt vil de opleve, at flere i deres omgangskreds f.eks. brugere i samme dagtilbud nu f.eks. flytter hjemme fra deres forældre, hvilket så vil give flere mod og lyst til at gøre det samme. Endelig vil en forbedret bolig standard tiltrække flere, der tidligere ikke stod på venteliste til en bolig f.eks. hjemmeboende eller personer, der boede i andre amter.

      Konkret peger den demografiske udvikling for børn og voksne med handicap på en skønsmæssig nettotilgang på ca. 15 personer årligt.

      Tidsplan for udbygning og nedbringelse af venteliste handicappede

      Antal boliger

      03

      04

      05

      06

      07

      08

      09

      7 år

      Afvikling af nettotilgang

      til venteliste

      15

      15

      15

      15

      15

      15

      15

      105

      Afvikling af eksisterende

      til venteliste.

      22

      22

      22

      22

      22

      22

      22

      154

      I alt

      37

      37

      37

      37

      37

      37

      37

      259

       

      Anlæg/drift

      18,0

      18,0

      18,0

      18,0

      18,0

      18,0

      18,0

      126

      Note: døgnpladser handicappede børn, botilbud udviklingshæmmede, udslusning, satellitboliger fysisk handicappede. Udmøntningen af budget 2003 er ikke indarbejdet.

      Det anslås, at den samlede pris for en tilsvarende udbygning for handicappede betyder der skal tilføres ca. 18 millioner pr. år frem til 2009, i alt ca. 126 mill. kr.

    3. Hjemmeplejen - sparede udgifter
    4. I forbindelse med en beskrivelse vedr. konsekvenser af en 4 ugers ventetidsgaranti på handicap og psykiatriområdet for særlige botilbud, skal fragå udgifter til de hjemmeboende brugere, som modtager hjemmehjælp. Med baggrund i den nuværende venteliste udgør de hjemmeboende henholdsvis 14 hjemmeboende psykisk syge og 30 handicappede personer. Det anslås, at såfremt alle de nuværende hjemmeboende på ventelisten får plads på et særligt botilbud indenfor en 4 ugers garanti, så "sparer" hjemmeplejen ca. 3,7 mio. kr.

    5. Strukturelle ændringer og analyse af nuværende opholdstider.
    6. Der er behov for at skabe et større flow i dele af de nuværende botilbud. Et større flow kan skabes ved at der etableres flere boliger i den almene boligsektor, således at der sker en bevægelse fra de særlige døgndækkede botilbud via botilbud med individuel støtte til egen bolig med minimal personalestøtte. Med henblik på, at man i egen bolig har fået etableret et hverdagsliv med indhold i form af samvær, støtte og aktivitetsmuligheder - og beskæftigelse.

    7. Ændringer i administrationen af ventelisten.
    8. Såfremt en 4 ugers ventetidsgaranti indføres, vil det alt andet lige medføre krav om en hurtigere sagsbehandlingstid fra administrativ side. Dette vil i overgangsfasen koste ekstra ressourcer hos visitationen til botilbud. Dette vil blive yderligere forstærket i fald fritvalgsordningen og en ventetidsgaranti på kun 4 uger indebærer en øget efterspørgsel på botilbud i Københavns Kommune.

      Der er behov for en nærmere præcisering af hvem der er skal tilbydes en 4 ugers ventetidsgaranti. Herunder afledte konsekvenser ved en afgrænsning, af hvem der omfattet af en 4 ugers ventetidsgaranti, og hvem der ikke er. Dertil bør indgå overvejelser af hvor længe man kan stå på venteliste udover en 4 ugers garanti og om dette skal gøres afhængig af hvor den enkelte venter fra (hospital, eksisterende botilbud eller andet). Konsekvensberegningen bør eksempelvis tage udgangspunkt i, at man ikke er omfattet af en ventetidsgaranti hvis man allerede bor i et særligt botilbud men alene venter på en anden boform. Dertil hvor mange gange man kan sige nej til et botilbud.

    9. Analyse af belægningsprocenterne.

Der bør ses på konsekvenserne ved en 100 % belægning af de særlige botilbud. Botilbudene på handicapområdet har allerede nu en belægningsprocent meget tæt på 100%. I de tilfælde hvor man ikke har opnået 100% set over hele året, er typisk når en beboer er død. Det kan være vanskeligt, at få opgjort et dødsbo samt få gjort boligen klar til indflytning til en ny beboer indenfor en 4 ugers ventetidsgaranti.

MILJØVURDERING

Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Der udarbejdes et detaljeret økonomisk overblik ved en 4 ugers ventetidsgaranti i forbindelse med nedsættelse af en projektgruppe.

ANDRE KONSEKVENSER

Der skal tages særligt hensyn til eventuelle utilsigtede konsekvenser, ved en 4 uger ventetidsgaranti, i forhold til gråzoner og sektorsamarbejde.

Projektgruppen forelægger redegørelse for FAU primo 2003

HØRING

Der bør ske en høring af relevante samarbejdspartnere i forbindelse med en ventetidsgaranti på 4 uger.

BILAG

Ingen

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top