Projektværksted for tidligere stofmisbrugere (Bilag)
Projektværksted for tidligere stofmisbrugere (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 11. december 2002
Sager til beslutning
24. Projektværksted for tidligere stofmisbrugere (Bilag)
FAU 548/2002 J.nr. 548/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager vedlagte udkast til svarbrev fra borgmesteren til Steffen Ipland vedrørende Projektværkstedet til efterretning.
RESUME
Steffen Ipland har henvendt sig til kommunen med henblik på økonomisk støtte til Projektværkstedet, indgåelse af driftsoverenskomst mellem Projektværkstedet og kommunen samt hjælp til at finde lokaler. Projektets økonomiske og organisatoriske forhold er ikke beskrevet, herunder til hvilke formål eventuelle kommunale midler vil blive anvendt. Forvaltningen har ikke kunnet pege på egnede lokaler til Projektværkstedet.
SAGSBESKRIVELSE
1. Henvendelser vedrørende Projektværkstedet
Steffen Ipland har henvendt sig til Københavns Kommune i mails:
- 6. september 2002 til Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen
- 11. september 2002 til Borgmester Per Bregengaard
- 12. september 2002 til Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard
- 16. oktober 2002 til forvaltningen
- 27. oktober 2002 til Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard
I de angivne mails er der dels redegjort for formål med Projektværkstedet, dels er der bedt om:
- Information om kriterier for indgåelse af driftsoverenskomst
- Hjælp til at finde lokaler til etablering af Projektværkstedet
- Økonomisk støtte til Projektværkstedet
- Møde med Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard
- Besvarelse af henvendelser
I mail af 17. september 2002 besvarer Familie- og Arbejdsmarkedsborgmesteren mails fra Steffen Ipland af hhv. 11. og 12. september 2002, og henvendelsen videresendes til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med reference til henvendelsens karakter, dvs. kriterier for indgåelse af driftsoverenskomst.
Ligeledes har Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen samt Uddannelses- og Ungdomsborgmester Per Bregengaard besvaret henvendelserne og videresendt disse til Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (jf. Bilag)
2. Driftsoverenskomst
I brev af 27. september 2002 besvarede forvaltningen henvendelsen fra Steffen Ipland, på baggrund af mails af hhv. 11. og 12 september 2002.
I brevet blev redegjort for kriterier, der skal være opfyldt, førend der kan indgås en driftsoverenskomst. Kriterierne der blev angivet var, at der skulle være en beskrivelse af tilbudets aktiviteter, og at der skulle være en beskrivelse af tilbudets økonomi og organisering. Endvidere blev det angivet, at projektet skulle dække behov, der ikke allerede var dækket i kommunen. Endelig blev angivet, at projektet skulle opfylde de krav, der stilles til kommunale institutioner, fx at aflønningen af medarbejdere skulle følge overenskomstmæssige forskrifter.
2.1. Projektværkstedets formål
Formålet med Projektværkstedet er angivet som, at skabe et arbejdende værksted for ædru/stoffri misbrugere, at afdække deres ressourcer og styrke deres selvværd og muligheder for resocialisering.
Dette skal ske via etablering af et værksted, hvor brugerne kan lave forskellige projekter. Brugerne kan anvende projektets faciliteter og værktøj eller i samarbejde begynde et nyt projekt, hvortil brugerne selv skal søge økonomiske midler. Endvidere skal der laves forskellige arrangementer og indkomstskabende aktiviteter.
2.2 Projektværkstedet organisering og økonomi
Vedrørende organiseringen af projektet er angivet, at Steffen Ipland har været med til at stifte Støtteforeningen Thai Serenity, som har til formål:
- at skabe aktivitetscentrum for ædru/stoffri misbrugere med behov for fællesskab, opdage egne ressourcer og lære at samarbejde.
- at tilvejebringe ressourcer til etablering af behandlingscenter i Thailand for danske såvel som thailandske stof- og alkoholmisbrugere.
Der er i det fremsendte materiale ikke redegjort for de økonomiske og organisatoriske sammenhænge mellem Projektværkstedet og Støtteforeningen Thai Serenity. Der angives dog, at der kan "…blive tale om at skabe en lille butik hvor produkter produceret på værkstedet kan sælges. Overskuddet herfra går dels til projektværkstedet og dels til behandlingscentret i Thailand."
Ud over angivelserne af, at Projektværkstedet skulle arrangere indkomstskabende aktiviteter, og at der kunne etableres en butik, der kunne sælge værkstedets produkter, har der i det fremsendte materiale ikke været forelagt økonomi for projektet. Der har således ikke ud fra det fremsendte været mulighed for at tage stilling til de økonomiske konsekvenser af at indgå en driftsoverenskomst med projektet. Derudover har der ikke været mulighed for at tage stilling til, hvorvidt der ville være tale om finansiering af et behandlingscenter i Thailand henvendt til thaier såvel som danskere via kommunens midler.
2.3 Indsatsen overfor tidligere misbrugere
Afdækning af brugernes ressourcer foretages i Rådgivningscentrene med henblik på iværksættelse af relevante aktiverings-, beskæftigelses- eller uddannelsesmæssige foranstaltninger. Derudover forestår Rådgivningscentre efterbehandlingsforløb på individuelt såvel som gruppeplan.
For personer indskrevet med status stoffri i Rådgivningscentrene, var 70% enten selvforsørgende, i aktivering eller under uddannelse og revalidering ved status foretaget i januar 2002.
I forbindelse med aktivering er der mulighed for at benytte kommunens generelle beskæftigelsesrettede indsats fx med deltagelse i kompetenceafklarende- og udviklende aktiveringstilbud. Derudover har Københavns kommune indgået samarbejdsaftaler med en række projekter på revalideringsområdet, hvor blandt andet Reva-centret København og Hans Knudsen Instituttet kan nævnes som generelle tilbud, og Kristligt studenter settlement og Park Cafe som revalideringsprojekter målrettet tidligere stofmisbrugere.
Med hensyn til netværksskabende aktiviteter er der udover efterbehandlingsgrupperne en række væresteder og NA-grupper i København, hvoraf nogle tillige har forskellige aktiviteter.
Projektværkstedets tilbud findes således allerede dækket inden for de eksisterende tilbud i København.
På baggrund af det af Projektværkstedets fremsendte materiale, herunder uklarheder om økonomi, organisering og projektets formål samt konsekvenserne for de eksisterende tilbud, har forvaltningen skrevet til Steffen Ipland, at der ikke på det foreliggende grundlag kunne indgås en driftsoverenskomst (se bilag)
Endvidere blev det oplyst, at forvaltningen ikke havde mulighed for at udpege ledige kommunale arealer til Projektværkstedet. Projektværkstedet har fundet løsning på lokalespørgsmålet (se bilag)
3. Økonomisk støtte
I mail af 6. september 2002 til Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen beder Steffen Ipland om økonomisk støtte til Projektværkstedet.
Der er ikke angivelse af beløbet for den økonomiske støtte, eller om den ønskede anvendelse af en eventuel økonomisk støtte.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Der er i henvendelserne fra Steffen Ipland ingen angivelser af økonomi, eller ansøgt om bestemte beløbsstørrelser.
Såfremt der indgås driftsoverenskomst med Projektværkstedet vil det medføre en nedskæring i de eksisterende aktiviteter inden for stofmisbrugsbehandlingssystemet.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
- Mail fra Steffen Ipland til Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard, Uddannelses- og Ungdomsborgmester Per Bregengaard og Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen samt svarbreve
- Forvaltningens svar på henvendelse af 27. september 2002
- Mail fra Steffen Ipland til forvaltningen samt svar herpå.
- Udkast til svarbrev fra Bo Asmus Kjeldgaard til Steffen Ipland
Grethe Munk
/
Torben Brøgger