Budgetaftale 2003 - Pulje på 35 mill. kr. til psykisk syge, handicappede, unge narkomaner, gadeplansarbejde mv
Budgetaftale 2003 - Pulje på 35 mill. kr. til psykisk syge, handicappede, unge narkomaner, gadeplansarbejde mv
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 11. december 2002
Sager til beslutning
2. Budgetaftale 2003 - Pulje på 35 mill. kr. til psykisk syge, handicappede, unge narkomaner, gadeplansarbejde mv
FAU 561/2002 J.nr. 561/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
at puljen på 35 mill. kr. i budgetaftalen for 2003 udmøntes ved:
- 12 mill. kr. årligt til videreførsel af Spydspidsen, ungerådgivninger og gadeplansarbejde
- 9 mill. kr. årligt til etablering og drift af institution til unge misbrugere
- 8 mill. kr. årligt til døgninstitution til handicappede børn
- 6 mill. kr. årligt til bostøtte til psykisk syge, handicappede og andre socialt udsatte.
RESUME
I budgetaftalen 2003 er der årligt afsat pulje på 35 mill. fra 2003 til flere botilbud/ pladser til psykisk syge og yngre handicappede samt til projekter o. lign. for grupper af unge narkomaner, gadeplansarbejde mv.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at puljen på 35 mill. kr. udmøntes med 12 mill. kr. årligt til videreførsel af Spydspidsen, ungerådgivninger og gadeplansarbejde fra 2003. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har i fællesskab via en samarbejdsaftale etableret en arbejds- og uddannelsesgaranti for alle unge under 18 år. Spydspidsen og ungerådgivningerne er helt centrale for dette samarbejde. Spydspidsen finder og tilbyder stærkt marginaliserede unge arbejde på overenskomstmæssige vilkår hos offentlige og private arbejdsgivere, mens ungerådgivningerne tilbyder de udsatte unge og deres forældre en åben let tilgængelig, anonym rådgivning og vejledning. Gadeplansarbejdet er sammensat af Gaderummet, der er et privat rådgivningstilbud med overnatningsmulighed, samt Københavnerteamet der er rettet mod kriminelle unge.
Af den samlede pulje på 35 mill.kr. foreslås det, at 9 mill. kr. afsættes til etablering og drift af en institution til unge misbrugere. I 2003 afsættes der 6 mill. kr. til deponering og de resterende 3 mill.kr. benyttes til etableringsudgifter, ansættelse af leder og andet personale i slutningen af året. Institutionen forventes at kunne åbne primo 2004.
Endvidere indstilles det, at 8 mill. kr. af puljen på 35 mill. kr. årligt afsættes til en døgninstitution til handicappede børn fra 2003. I de seneste år har der været en stigning i antallet af handicappede børn på venteliste til et døgninstitutionstilbud.
Endelig foreslås det, at 6 mill. kr. af puljen på 35 mill.kr. årligt fra 2003 afsættes til bostøtte til psykisk syge, handicappede og andre socialt udsatte. Det foreslås, at de 6 mill. kr. anvendes til at finansiere støtte i egen bolig (f.eks. boliger etableret i forbindelse med aftalen med boligselskaberne (de 4x10 mill. kr.) eller satellitboliger til et bosted). De 6 mill. kr. vurderes at kunne dække støtte til omkring 30 botilbud.
Udmøntningen af puljen på 35 mill. kr. ses i tabel 1.
Tabel 1: Forslag til udmøntning af pulje på 35 mill.kr.,
jf. budgetaftale 2003 (mill. kr.)
Aktivitet |
2003 og frem |
Spydsspidsen, ungerådgivning, gadeplansarbejde mv.: |
12,0 |
|
3,5 |
|
2,5 |
|
1,0 |
|
2,5 |
|
2,5 |
Institution til unge misbrugere |
9,0 |
Døgninstitution til handicappede børn |
8,0 |
Bostøtte til psykisk syge, m.fl. |
6,0 |
I alt |
35,0 |
SAGSBESKRIVELSE
I budgetaftalen 2003 er der afsat en årlig pulje på 35 mill. kr. til flere botilbud/ pladser til psykisk syge og yngre handicappede samt til projekter o. lign. for grupper af unge narkomaner, gadeplansarbejde mv.
Forslag til udmøntning af puljen på 35 mill. kr. er vist i tabel 1.
1. Pulje på 35 mill. kr. i 2003 og frem til botilbud til psykisk syge og handicappede, unge narkomaner, gadeplansarbejde mv.
1.1 Spydspidsen, ungerådgivninger og gadeplansarbejde (12 mill. kr)
Spydspidsen
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har i fællesskab via en samarbejdsaftale etableret en arbejds- og uddannelsesgaranti for alle unge under 18 år.
I forbindelse med beslutningen om arbejds- og uddannelsesgarantien startede Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forsøgsprojektet Spydspidsen. Spydspidsen finder og tilbyder stærkt marginaliserede unge arbejde på overenskomstmæssige vilkår hos offentlige og private arbejdsgivere (løntilskudsjob efter aktiveringslovens §60) i medfør af en forsøgsbekendtgørelse. De unge har hver tilknyttet en voksen støtteperson. Målgruppen er unge med store sociale problemer og med fokus på unge med etnisk minoritetsbaggrund. De unge er ofte kriminelle og en betydelig andel har tillige misbrugsproblemer.
Den eksterne evaluering viser, at projektet med stor succes har formået at få en gruppe af meget marginaliserede unge i arbejde (samt videre uddannelse for en rækkes vedkommende) og dermed ind i en positiv udvikling.
Spydspidsen er indtil udgangen af 2002 finansieret af midler fra Socialministeriet. En videreførsel af Spydspidsen medfører et årligt finansieringsbehov på 3,5 mill. kr. fra 2003. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at der årligt fra 2003 afsættes 3,5 mill. kr. til Spydspidsen.
Ungerådgivninger
I forbindelse med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samarbejdsaftale og etableringen af arbejds- og uddannelsesgarantien for alle unge under 18 år, blev der etableret fire nye ungerådgivninger lokalt, således at der er placeret ungerådgivninger i alle lokalområder i København.
Ungerådgivningerne er et lokalt tilbud, hvis primære mål er at kunne tilbyde de unge og deres forældre en åben let tilgængelig, anonym rådgivning og vejledning.
De fire ungerådgivninger er indtil udgangen af 2002 finaniseret af midler fra Socialministeriet. En videreførsel af ungerådgivningerne medfører et årligt finansieringsbehov på ca. 2,5 mill. kr. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at der årligt fra 2003 afsættes 2,5 mill. kr. til ungerådgivningerne.
Mobil indsatsgruppe
Gennem de sidste 3 år har der under institutionen De Vilde Læreprocesser været tilknyttet to medarbejdere, kaldet en mobil indsatsgruppe. Udgifterne til disse medarbejdere har hidtil været finansieret af Socialministeriet.
På nuværende tidspunkt arbejdes der dels med indgåelse af Joint-Venture aftaler med idrætsforeninger. Ideen er, at de udsatte unge som blandt andet bliver tiltrukket af miljøet i hashklubberne har brug for at blive præsenteret for attraktive og opnåelige alternativer i idrætsforeningerne. Herudover arbejdes der i tæt samarbejde med ungdomsklubberne på Ydre Nørrebro og Ydre Østerbro, med henblik på at få ungdomsklubberne gjort i stand til at rumme de udsatte grupper af unge. Ungdomsklubberne bliver således et alternativ for de udsatte unge frem for kriminalitet og anden uhensigtsmæssig adfærd.
Det er vurderingen at ovenstående tiltag har en væsentlig betydning for en lang række marginaliserede og kriminalitetstruede unge ligesom at tiltaget har en betydelig metodisk værdi ift. en kvalificering af lokalområdernes arbejde med marginaliserede unge.
Indtil udgangen af 2002 er den mobile indsatsgruppe finansieret af midler fra Socialministeriet. En videreførsel af den mobile indsatsgruppe medfører et årligt finansieringsbehov på ca. 1 mill. kr. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen instiller, at der årligt fra 2003 afsættes 1 mill.kr. til den mobile indsatsgruppe.
Gadeplansarbejde
I budget 2002 er der som en ét årig bevilling afsat 5 mill. kr. til Gadeplansarbejde. Gadeplansarbejdet dækker over 2 forskellige aktiviteter: Gaderummet, der er et privat rådgivningstilbud med overnatningsmulighed, samt Københavnserteamet rettet mod kriminelle unge.
Københavnerteamet arbejder med at udvikle og opkvalificere det lokale gadeplansarbejde, med henblik på at sikre en hurtigere og bedre indsats i forhold til grupper af kriminelle og kriminalitetstruede unge.
Hensigten med teamet er, at det skal støtte og styrke lokalcentrenes evne til at håndtere problemer med grupper af kriminelle og kriminalitetstruede unge, der markerer sig negativt i gadebilledet med for eksempel vold, trusler og anden kriminalitet. Når disse grupper er talrige og meget marginaliseret, har det ofte vist sig vanskeligt for det lokale "sociale beredskab" at tackle situationen. Lokalcentrene er ofte ikke gearet til at håndtere disse mere ekstreme situationer.
Gaderummet/Regnbuen er et "socialpsykologisk fristed på Nørrebrogade", som primært drives af psykolog Kalle Birch-Madsen. Tilbudet består af en rådgivningsenhed, som tilbyder psykologhjælp og en døgnfunktion med overnatningsmuligheder. I budget 2002 ydes der et tilskud på 2,5 mill. kr. til gaderummet.
Det indstilles, at der afsættes minimum 2,5 mill. kr. til en videreførsel af Københavnerteamet. Herudover indstilles det, at der reserveres op til 2,5 mill. kr. til støtte af Gaderummet. Den endelige fastlæggelse af støtten til Gaderummet afventer indstilling fra den politiske følgegruppe vedr. gaderummet.
1.2 Institution til unge misbrugere (9 mill.kr.)
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen mangler et specialiseret tilbud til unge misbrugere, som kan tilbyde professionel behandling og rådgivning med henblik på stoffrihed, hvor både unge, forældre og andre professionelle i berøring med unge kan henvende sig. Unge i denne sammenhæng er defineret som under 24 år.
Tilbuddet til de massivt misbrugende unge indeholder komponenter af afgiftning, døgnophold (på allerede eksisterende døgninstitutioner for børn og voksne) og efterfølgende forankring i en normaltilværelse. Behandlingstilbuddet for hashmisbrugende unge, kan ske både som intensive dagforløb, og som ambulant aftenbehandling for unge, som stadig formår at fastholde arbejde og uddannelse. Derudover tilbydes der rådgivning til de unge misbrugere. Institutionen vil endvidere indeholde mulighed for lokalt forankrede behandlingstilbud.
Det indstilles, at der afsættes 9,0 mill. kr. årligt til institutionen fra 2003 og frem.
Det indstilles, at der i 2003 afsættes 6,0 mill. kr. til deponering og de resterende 3 mill. kr. bruges til etableringsudgifter, ansættelse af leder og andet personale i slutningen af året.
Det forventes, at institutionen kan åbne primo 2004.
Kapitalbevilling fremsættes i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget når specificeret projektbeskrivelse er udarbejdet med henblik på at frigive midlerne til etablering og deponering.
1.3. Døgninstitution til handicappede børn (8 mill. kr.)
Antallet af handicappede børn på venteliste til et døgntilbud har været stigende.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at døgninstitutionen for handicappede børn, Svanehuset, udvides med 8 døgnpladser.
Der afsættes 8 mill. kr. i 2003 og frem til etablering og drift af flere døgnpladser til handicappede børn.
Kapitalbevilling fremsættes i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget når specificeret projektbeskrivelse er udarbejdet med henblik på at frigive midlerne til etablering.
1.4 Boliger til psykisk syge og handicappede (6 mill. kr.)
Forvaltningen indestiller, at der anvendes 6 mill. kr. af puljen på 35 mill. kr. til bostøtte ved botilbud til psykisk syge, handicappede og andre socialt udsatte..
Midlerne målrettes bostøtte således, at etableringen af botilbud understøttes ved personalestøtte til brugere, der har behov for støtte i hverdagen. Det er ønskværdigt at give psykisk syge, handicappede og andre socialt udsatte mulighed for institutionsmæssige rammer i egen bolig. Ofte kan dette lade sig gøre såfremt opholdet i en selvstændig bolig (satelitbolig, opgangsfællesskab, solistbolig m.v.) understøttes med en beskeden personaledækning. De 6 millioner kr. vurderes at kunne dække støtte til ca. 30 botilbud.
En del af midlerne kan anvendes til de botilbud, som etableres i tilknytning til aftalen med de almene boligselskaber ("de 4x10 millioner").
MILJØVURDERING
Ingen
ØKONOMI
I budgetaftalen 2003 er der afsat en pulje på 35 mill. kr. i 2003 og frem til flere botilbud/ pladser til psykisk syge og yngre handicappede samt til projekter o. lign. for grupper af unge narkomaner, gadeplansarbejde mv.
Indstillingen om udmøntningen af midlerne vil ikke have økonomiske konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, idet midlerne er afsat i budgetaftalen 2003.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
Ingen
Grethe Munk
/
Sven Bjerre