Mødedato: 11.08.2004, kl. 15:30

Oprettelse af puljeinstitution i forbindelse med Den Københavnske Friskole (Bilag)

Oprettelse af puljeinstitution i forbindelse med Den Københavnske Friskole (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 11. august 2004

 

7. Oprettelse af puljeinstitution i forbindelse med Den Københavnske Friskole (Bilag)

FAU 358/2004 J.nr. 358/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender oprettelsen af en puljeinstitution for 20 3-6 års børn i forbindelse med Den københavnske Friskole.

at tilskuddet til puljeinstitutionen finansieres via børneplanens ramme, midler til oprettelse af puljeinstitutionspladser. (20 pladser i 2004)

RESUME

Den københavnske friskole, Njalsgade 101, 2300 København S, har ansøgt om tilladelse og tilskud til oprettelse af en puljeinstitution i forbindelse med skoledelen.

I børneplanen er det planlagt, at der skal etableres 20 puljepladser i 2004. Planen kan realiseres ved etablering af puljeordningen ved Den Københavnske Friskole.

§ 11 i Lov om Social Service beskriver puljeordninger som værende private pasningsordninger til børn, som baseres på en aftale mellem puljeordningen og kommunen. Kommunen yder tilskud pr. barn, der er optaget i ordningen. Puljeordninger adskiller sig fra de øvrige dagtilbud til børn efter serviceloven ved;

  • at de oprettes på initiativ af en gruppe forældre eller

andre private, som ønsker at drive en pasningsordning til børn,

  • at der indgås en aftale med kommunen om et tilskud pr. barn,
  • at der ikke stilles krav til organisationsform,
  • at der ikke stilles samme bevillings- og regnskabsmæssige krav til puljeordninger som til kommunale og selvejende institutioner,
  • at det ikke på samme måde som for selvejende institutioner er sikret, at kommunen dækker alle puljeordningens driftsudgifter. Der er med andre ord mulighed for, at andre end kommunen og forældrene kan deltage i finansieringen af ordningens drift.

Skolen indretter selv lokaler og ansætter personale. Københavns Kommune, Lokalcenter Amagerbro, indgår driftsaftale med puljeinstitutionen. Lokalcentret fører tilsyn med puljeinstitutionen og indgår i et samarbejde med institutionen. Foreløbigt udkast til driftsaftale er vedlagt som bilag 1.

På baggrund af Den Københavnske Friskoles ansøgning (bilag 2), samt forvaltningens dialog med den københavnske friskole, vurderes det, at den københavnske friskole lever fuldt ud op til de kvalitetsmæssige krav, der stilles til puljeordninger i Lov om Social Service. Det vurderes desuden, at de 20 børnehavepladser vil have en positiv effekt på pladssituationen i hele København, da der allerede nu ligger ansøgninger hos Den Københavnske Friskole fra forældre til børn fra hele byen.

Puljeordningen fører egen venteliste, visiterer selv til børnehavedelen og giver fortrinsret til børn, som er skrevet på venteliste til skoledelen.

Puljeordningen er åben for børn, der kræver en særlig indsats. For disse børn forhøjes kommunens tilskud efter en konkret aftale.

Puljeordningen starter primo august 2004, på baggrund af følgende:

  • Der er indskrevet min. 15 – maks. 20 børnehavebørn i institutionen til opstartstidspunktet.
  • Lokalcenter Amagerbro har haft oprettelsen af puljeordningen til høring og siger god for oprettelsen. Lokalcentret har vurderet pædagogik, indhold og forsvarlighed og har p.t. (juli 2004) institutionens driftsbudget til vurdering, med henblik på endelig fastsættelse af tilskudsniveau og forældrebetaling.
  • Puljeordningen fremviser ved opstart, en af Bygge og Teknikforvaltningen udstedt, gyldig ibrugtagningstilladelse til pasning af 20 børnehavebørn i de, af institutionen anvendte lokaler.

SAGSBESKRIVELSE

Se Resumé

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Der kan i 2004 gives op til 50.248 kr. pr. børnehavebarn, i tilskud til den københavnske friskole.

Der afsættes budget til opstart 1.09.2004 med 20 børn svarende til 334.987 kr. i 2004.

Tilskuddet finansieres via børneplanens midler til oprettelse af nye puljeinstitutionspladser.

ANDRE KONSEKVENSER

I forhold til børnehavepladser i Børneplanen vil puljeinstitutionen mindske behovet for børnehavepladser i hele kommunen med 12 – 15 pladser. Da børnene forventes at komme fra hele kommunen nedjusteres behovet for børnehavepladser i de enkelte bydele med 1 plads pr. bydel.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Udkast til kontrakt/driftsaftale.
  • Ansøgning fra den københavnske friskole.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top