Mødedato: 11.08.2004, kl. 15:30

Ansøgning til Center for Forebyggelse om et kvalitetsudviklingsprojekt til forebyggelse af uønsket graviditet og seksuelt overførbare sygdomme hos kvinder indskrevet i behandlingssystemet for stofmisbrugere i Københavns Kommune (Bilag)

Ansøgning til Center for Forebyggelse om et kvalitetsudviklingsprojekt til forebyggelse af uønsket graviditet og seksuelt overførbare sygdomme hos kvinder indskrevet i behandlingssystemet for stofmisbrugere i Københavns Kommune (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 11. august 2004

 

6. Ansøgning til Center for Forebyggelse om et kvalitetsudviklingsprojekt til forebyggelse af uønsket graviditet og seksuelt overførbare sygdomme hos kvinder indskrevet i behandlingssystemet for stofmisbrugere i Københavns Kommune (Bilag)

FAU 357/2004 J.nr. 357/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender den fremsendte ansøgning (Bilag 1) om finansiering at et etårigt kvalitetsudviklingsprojekt til forebyggelse af uønsket graviditet og seksuelt overførbare sygdomme hos kvinder indskrevet i behandlingssystemet for stofmisbrugere i Københavns Kommune.

 

RESUME

Kvindelige misbrugere får det samme antal børn som den øvrige del af befolkningen, men ca. 2½ gange flere provokerede aborter. Begge dele er ulykkeligt. Kvindelige misbrugere er en hårdt belastet gruppe, og har sjældent de tilstrækkelige forudsætninger til at tage vare på deres børn, som i langt de fleste tilfælde da også bliver anbragt uden for hjemmet. Og en provokeret abort er en stor belastning for kvinden og en samfundsmæssig omkostning. Generelt er den graviditetsforebyggende indsats i behandlingssystemet usystematisk og utilstrækkelig. Der er derfor behov for et kvalitetsudviklingsprojekt på området. For at iværksætte dette har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (med forbehold for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets godkendelse) ansøgt Center for Forebyggelse om finansiering af en halvtids projektkoordinator i et år. Projektet forankres i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Kontoret for voksne med særlige behov.

SAGSBESKRIVELSE

Embedslægeinstitutionen for København og Frederiksberg Kommuner offentliggjorde maj 2004 en rapport om antallet af graviditeter og fødsler blandt stofmisbrugere i Danmark mellem 1990 og 2001. Undersøgelsen viste, at disse udsatte kvinder får det samme antal børn som den øvrige befolkning, men ca. 2½ gange flere provokerede aborter.

Resultatet skal ses i lyset af, at der er tale om en meget belastet gruppe kvinder med dårlige forudsætninger for at tage vare på egne børn. Blandt de levendefødte børn er der en tre gange større dødelighedsrate blandt misbrugernes børn, særligt i de første 2 leveår, i forhold til baggrundsbefolkningen.

Ser man på de kvinder der var kendt i behandlingssystemet i Københavns Kommune i perioden 1996 – 2001 blev der født i alt 454 børn og foretaget 650 provokerede aborter – der er altså tale om ca. 1.100 graviditeter, hvor af langt de fleste burde være forebygget.

Generelt er rådgivning om prævention, gynækologisk udredning mm. ikke prioriteret højt i behandlingssystemerne og "drukner" ofte i de mange øvrige kaotiske problemstillinger der er knyttet til tilværelsen som stofmisbruger.

Der er således behov for en større og mere systematisk indsats på dette område, således at udredning og rådgivning om prævention indgår systematisk og rutinemæssigt som et respektfuld og et etisk korrekt tilbud i stofmisbrugsbehandlingen.

I samarbejde med Embedslægeinstitutionen ved Mette Harbo og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ved afdelingslæge Helle Petersen har der været afholdt to temamøder med læger og sygeplejersker omhandlende graviditetsforebyggelse samt forebyggelse af seksuelt overførbare sygdomme for stofafhængige i behandlingssystemet.

Målet med møderne har dels være at få fokus på området, dels at diskutere relevante indsatser og tiltag.

På de ovenfor nævnte møder blev der nedsat en arbejdsgruppe, som har drøftet muligheden for iværksættelsen af et kvalitetsudviklingsprojekt med udarbejdelse af fælles standarder for indsatsområder og rådgivning.

Arbejdsgruppen er kommet frem til følgende:

  1. Der er behov for udarbejdelse af en fælles manual for graviditetsforebyggelse samt forebyggelse af underlivssygdomme. Manualen skal indeholde procedurer for samtaler ved indskrivning vedrørende gynækologiske sygdomme og graviditetsprofylakse, procedure for aborthenvisning, oplysning om diverse præventionsmidler, oplysningsmateriale for både behandlere og for klienter, oversigt over Sex - og samfundsklinikker samt samarbejde med speciallæger i gynækologi . Procedure for henvisning til VIP- klinikken på BBH, procedure for fast aftalte præventionssamtaler, afklaring af de økonomiske forhold vedrørende prævention, (hensigten er gratis prævention).
  2. Afklaring af deltagelse fra VIP-klinikken (Afdelingen for Hud- og kønssygdomme, Bispebjerg Hospital) ved sygeplejerske Hanne Sørensen.
  3. Udarbejdelse af fælles kvalitetsudviklingsproces/kvalitetsstandard for Københavns kommune behandlingsinstitutioner for stofafhængige til sikring af implementering af de oplistede ydelser i forbindelse med graviditetsprofylakse og underlivssygdomme
  4. Der etableres en formel styregruppe med en lægefaglig ansvarlig samt mindst en sygeplejerske fra hvert behandlingssystem.
  5. Der skal ansættes en fast projektkoordinator (sygeplejerske) som skal iværksætte de i styregruppen planlagte tiltag, som skal sikre udarbejdelse af manual, som skal sikre implementering af ydelserne på de mange involverede behandlingsinstitutioner samt følge op på en nærmere fastlagt kvalitetssikringsprocedure i samarbejde med den projektansvarlige læge.
  6. Projektkoordinatoren planlægges ansat som konsulent i en tidsafgrænset periode. Overslag: ½ tids sygeplejerske i 12 mdr.

Der er på baggrund af de foreløbige erfaringer fra Projekt X-felt udviklet foreløbige kvalitetsmål samt registreringsskema til sikring af ydelserne.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have særlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Center for Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen er ansøgt om et beløb på 200.000 kr. til aflønning af en projektsygeplejerske, som skal implementere kvalitetsudviklingsprojektet. Projektet vil forventeligt medføre et større forbrug af svangerskabsforebyggende midler (spiraler, p-sprøjter og –stave). Det er på nuværende tidspunkt usikkert hvor stor en del af denne udgift der kan afholdes af sundhedsvæsenet, men der kan blive tale om en beskeden merudgift for Rådgivningscentrene. En eventuel merudgift vurderes at kunne afholdes indenfor rammerne af de enkelte institutionsbudgetter.

ANDRE KONSEKVENSER

Hvis projektet gennemføres vil det resultere i store menneskelige og samfundsøkonomiske besparelser.

HØRING

Ingen

BILAG

  • Bilag 1. Ansøgning til Center for Forebyggelse

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top