Mødedato: 11.05.2005, kl. 15:30

Ansøgning til Kommunepuljen fra Lille Skolen for Voksne (bilag)

Ansøgning til Kommunepuljen fra Lille Skolen for Voksne (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 11. maj 2005

 

 

15.      Ansøgning til Kommunepuljen fra Lille Skolen for Voksne (bilag)

 

FAU 224/2005  J.nr. 224/2005

 

 

INDSTILLING

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget imødekommer ansøgningen fra Lille Skolen for Voksne i Kommunepuljen for 2005 med et engangsbeløb på 100.000 kr. (kontonr. 3052880350)

 

RESUME

Lille Skole for Voksne, der underviser psykisk syge efter folkeoplysningsloven og samtidig driver en værestedsfunktion, ansøger Kommunepuljen om et ekstraordinært tilskud til driften i 2005 på 100.000 kr.

 

Kommunepuljen er midler afsat af Socialministeriet til støtte for kommuner med særligt store udgifter til initiativer i f. m. social indsats overfor sindslidende. København Kommune modtager årligt 1 mio. kr. uafhængigt af ansøgning. Kommunepuljen for 2005 udgør 1.288.595 kr., svarende til den samlede puljebevilling for 2005 og overførsel af uforbrugte midler fra 2004.

 

Lille Skolen var i 2004 tæt på at lukke, da det ikke opfyldte kriterierne for at opnå tilskud via folkeoplysningsmidlerne. De forhold er nu bragt i orden og stedet har fået ny ledelse.

 

Generelt har Lilleskolen for Voksne det problem, at stedets indtægter ikke modsvarer udgifterne. Især volder udgifter til lokaleleje til stadighed problemer, idet tilskuddet fra Kultur- og Fritidsforvaltningen ikke dækker huslejeudgiften fuldt ud. Lille Skolen arbejder imidlertid pt. konstruktivt på at finde flere indtægtskilder, som kan forbedre indtægtsgrundlaget.

 

Lille Skolen modtog i 2001 tilskud fra Kommunepuljen. I 2002 og 2003 ansøgte stedet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om tilskud til dækning af husleje. Senest i 2003 besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget "ikke at yde tilskud samt at borgmesteren tog initiativ til en drøftelse med borgmestrene for Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med henblik på at samordne kommunens indsats overfor Lille Skolen og samtidig sikre en entydig relation til Københavns Kommune….". Mødet blev imidlertid aflyst på grund af problemer med organiseringen af stedet og der blev ikke aftalt et nyt møde.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen finder ikke, at det er ansvarligt for institutionen, at økonomien er uafklaret, og at ansvaret ikke er placeret i enten Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen eller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Derfor vil det forekomme hensigtsmæssigt, at undervisningstilbud til voksne med særlige behov i forbindelse med den interne strukturdrøftelse bliver placeret i én forvaltning.

 

Lille Skolen har med en ny ledelse vist stor vilje til, at stedet skal fungere fremadrettet. Idet huslejen er en udgiftspost, som også har relevans for stedets værestedsfunktion, anbefales det, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget imødekommer ansøgningen fra Lille Skolen for voksne i Kommunepuljen for 2005 med et engangsbeløb på 100.000 kr. ( kontonr. 3052880350 ). En indstilling over anvendelse af Kommunepuljen forelægges udvalget i foråret 2005.

 

SAGSBESKRIVELSE

I brev af januar 2005 ansøger Lille Skole for Voksne om ekstraordinært tilskud til driften fra Kommunepuljen på 100.000 kr.

 

Kommunepuljen er midler afsat af Socialministeriet til støtte for kommuner med særligt store udgifter til initiativer i f. m. social indsats overfor sindslidende uafhængigt af ansøgning. Kommunepuljen for 2005 udgør 1.288.595 kr., svarende til den samlede puljebevilling for 2005 på 1 mio. kr. og overførsel fra 2004.

 

Lille Skolen for Voksne yder undervisning efter folkeoplysningsloven til ca. 100 voksne med psykiske, sociale og eksistentielle problemer med en tilhørende værestedsfunktion.

 

Hovedbidragsyderen til Lille Skolen er Kultur- og Fritidsforvaltningen (ca. 1,6 mio. kr.). Imidlertid modtager Lille Skolen også årligt tilskud fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til en kulturmedarbejder samt til koordinering af aktiviteter i værestedet. I 2004 var beløbet på 357.000 kr.

 

2004 var et turbulent år for Lille Skolen. I februar 2004 blev klart, at Lille Skolen ikke opfyldte formalia omkring etablering af en forening, som er grundlaget for at kunne opnå midler via folkeoplysningssekretariatet. Lille Skolen for voksne var derfor i en situation, hvor der var udsigt til, at de måtte lukke med krav om tilbagebetaling af midler til Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har efterfølgende været involveret i at hjælpe Lille Skolen med at få de organisatoriske rammer på plads, og Lille Skolen fungerer nu, som den skal, for at kunne opnå midler fra Kultur- og Fritidsforvaltningen. Der er kommet en helt ny (valgt) bestyrelse og den tidligere leder er afløst af nu et lederteam på to personer.

 

Lille Skolen for voksne er som udgangspunkt i en vanskelig økonomisk situation. Generelt set modsvarer Lille Skolens indtægter ikke udgifterne. Især volder udgifter til lokaleleje til stadighed problemer, idet tilskuddet fra Kultur- og Fritidsforvaltningen ikke dækker huslejeudgiften fuldt ud. Lille Skolen arbejder pt. med initiativer, som kan forbedre indtægtsgrundlaget bl.a. i form af betaling for deltagere med bopæl uden for København og Frederiksberg, nye undervisningstilbud i værestedets café m.v. De nye initiativer forventes imidlertid ikke fundamentalt at ændre ved skolens økonomiske grundlag.

 

Lille Skolen modtog i 2001 ekstraordinært tilskud fra Kommunepuljen til dækning af skolens huslejeudgifter.

 

I 2002 og 2003 ansøgte Lille Skolen Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om specifikt tilskud til dækning af husleje. Senest besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 3. december 2003 ikke at yde tilskud, men at Senest i 2003 besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget "ikke at yde tilskud samt at borgmesteren tog initiativ til en drøftelse med borgmestrene for Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med henblik på at samordne kommunens indsats overfor Lille Skolen og samtidig sikre en entydig relation til Københavns Kommune….". Et sådant møde var planlagt til den 1. marts 2004. Mødet blev imidlertid aflyst som følge af problemerne med organiseringen af stedet og der blev ikke aftalt et nyt.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen finder ikke, at det er ansvarligt for institutionen, at økonomien er uafklaret og at ansvaret ikke er placeret i enten Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen eller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Derfor vil det forekomme hensigtsmæssigt, at undervisningstilbud til voksne med særlige behov i forbindelse med den interne strukturdrøftelse bliver placeret i én forvaltning.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

En indstilling over anvendelse af Kommunepuljen for 2005 forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i foråret 2005.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

·        Ansøgning fra Lille Skolen for Voksne

·        Udkast til svarbrev til Lille Skolen for Voksne

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 


 

Til top