Mødedato: 11.05.2005, kl. 15:30

Frit valg af leverandør i hjemmeplejen - ansøgning fra BrugerHjælperFormidlingen (bilag)

Frit valg af leverandør i hjemmeplejen - ansøgning fra BrugerHjælperFormidlingen (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 11. maj 2005

 

 

11.      Frit valg af leverandør i hjemmeplejen - ansøgning fra BrugerHjælperFormidlingen (bilag)

 

FAU 221/2005  J.nr. 221/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender BrugerHjælperFormidlingen som privat leverandør af personlig og praktisk hjælp i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens fritvalgsordning for hele kommunen

 

 

RESUME

I forbindelse med implementeringen af  L130 " Ændring af lov om social service, lov om hjemmeservice, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og lov om individuel boligstøtte", (Frit valg af personlig og praktisk hjælp m. v.), skal hjemmeboende borgere, der er visiteret til praktisk og / eller personlig pleje fremover have mulighed for selv at vælge mellem om hjælpen skal gives af en kommunal eller privat leverandør.

 

På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 18. september 2002 (jf. FAU 408/2002) tiltrådte udvalget en godkendelsesmodel. Det vil sige, de private leverandører der lever op til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens pris- og kvalitetskrav indenfor ydelseskategorierne praktisk hjælp, personlig bistand og indkøbsordning vil blive godkendt.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i forbindelse med behandlingen af "Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen " (FAU 555/2002) vedtaget de fremlagte pris- og kvalitetsmæssige krav. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget valgte at opdele Indkøbsordningen i bydele, hvilket skyldes et politisk ønske om at imødekomme borgernes ønsker om en tæt kontakt til de lokale handlende.

 

Borgerrepræsentationen vedtog den 10. april 2003 Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om "Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen", hvor der foretages en opdeling af fritvalgsordningen for Indkøbsordningen, praktisk og personlig hjælp i 15 voksenteamdistrikter og 4 handicapcenterdistrikter.

 

Den 2. februar 2005 tiltrådte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget en indstilling omhandlende ændring af eksisterende kvalitetskrav for at give borgerne mulighed for at vælge Sundhedsforvaltningens leverandører. Da der løbende kommer ansøgninger fra de private leverandører vil disse blive fremlagt løbende. Årsagen er, at de private leverandører ellers skulle afvente en fælles fremlæggelse, hvilket ikke er hensigtsmæssigt af hensyn til borgerens muligheder for frit valg af leverandører.

 

På baggrund af indkomne ansøgninger indstilles BrugerHjælperFormidlingen til godkendelse som private leverandør i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens fritvalgsordning. 

 

Der er afholdt informationsmøde den 21. marts 2005 med Sundhedsforvaltningens private leverandører. På mødet blev gældende kontraktmateriale udleveret og det forventes at flere private leverandører søger om godkendelse til fritvalgsordningen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har på nuværende tidspunkt indstillet de private leverandører fra  Sundhedsforvaltningen, som har ansøgt om godkendelse i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, til godkendelse i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

SAGSBESKRIVELSE

1. Godkendelse og indgåelse af  aftaler med leverandører

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har vedtaget (jf. FAU 408/2002),  at godkendelse og indgåelse af aftaler med leverandører sker efter §75c i Lov om Social Service.

 

·        Efter §75c skal kommunalbestyrelsen fastsætte og offentliggøre de kvalitets- og prismæssige krav til leverandører af personlig og praktisk hjælp. De kommunale myndigheder er forpligtiget til at indgå kontrakt med alle  de leverandører som lever op til kravene for levering af personlig og praktisk hjælp.

 

·        Jf. kvalitetsstandarderne (FAU 275/2002), skal leverandørerne indgå i brugerundersøgelsen og i øvrigt leve op til kravene i kvalitetsstandarderne

 

Da den private og den kommunale leverandør jf. Socialministeriet skal have samme vilkår, betyder det, at   Familie – og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal foretage en opdeling af hjemmeplejen i  bydele / distrikter svarende til den kommunale leverandørs organisatoriske opdeling. Der kan ikke stilles krav om at praktisk hjælp og personlig bistand skal kunne leveres for hele kommunen.

 

Således bruger Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en opdeling i 15 voksenteamdistrikter og 4 handicapcenterdistrikter - i alt 19 distrikter.

 

Det betyder, at en privat leverandør skal godkendes i henholdsvis voksenteamets distrikt og / eller  i handicapcentrenes 3 -  4 distrikter.

 

Dette gør at:

·        kravene skal tage højde for en opsplitning på voksenteamets og handicapcentrets målgrupper, hvilket er gjort via den organisatoriske opdeling og kvalitetsstandarderne

 

Da der løbende kommer ansøgninger fra de private leverandører vil disse blive fremlagt løbende. Årsagen er, at de private leverandører ellers skulle afvente en fælles fremlæggelse, hvilket ikke er hensigtsmæssigt af hensyn til borgerens muligheder for frit valg af leverandører.

 

På baggrund af indkomne ansøgninger indstilles BrugerHjælperFormidlingen til godkendelse som private leverandør i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens fritvalgsordning.  Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har på nuværende tidspunkt indstillet de private leverandører fra  Sundhedsforvaltningen, som har ansøgt om godkendelse i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, til godkendelse i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget..

 

I Bilag 1 vurderes BrugerHjælperFormidlingen med hensyn til de opstillede krav for henholdsvis praktisk og personlig hjælp, samt hvorledes de generelle krav i kontraktmaterialet er opfyldt. På baggrund af belysningen indstilles BrugerHjælperFormidlingen til godkendelse som fritvalgs-leverandør.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMISKE

Der er ingen væsentlige økonomiske konsekvenser, da afregningsprisen er den samme for de private og kommunale leverandører af personlig og praktisk hjælp.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Borgere, som er visiteret til personlig pleje og praktisk hjælp kan vælge en anden leverandør end den kommunale. Således sættes tidsfristen til 1 måned målt fra udgangen af den måned, hvor borgeren har fremsat ønske om en anden leverandør. Det er den tid som sagsbehandlingen og revisitationen vil tage inklusiv en varslingsperiode for nuværende og kommende leverandør.

 

Borgerne skal vælge om det er den private eller kommunale leverandør  som leverer al  personlig hjælp og / eller praktisk hjælp. Borgeren kan ikke udvælge enkelte ydelser, medmindre der er tale om indkøbsordning, tøjvaskeordning eller grundig rengøringsordning..

 

Det er en forudsætning for valgfriheden, at der klart skelnes mellem den kommunale myndighedsopgave og den kommunale leverandøropgave. Ifølge lovgivningen er det den kommunale myndigh eds opgave, at foretage visitationen af borgere til personlig og personlig pleje uanset om det er en kommunal eller privat leverandør, som løser opgaven. Således har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens visitatorer retten til at visitere borgerne til den fornødne hjælp, herunder hyppigheden, tidsudmålingen og opgavens art. Leverandøren har mulighed for selv at træffe aftale med borgeren om tidspunktet for ydelsen.

 

Den kommunale myndighed har kontrolopgaven mht. at sikre at den eller de udbudte ydelser bliver udført af den valgte leverandør. Det betyder at der bliver en tilsynsforpligtigelse overfor både den kommunale og private leverandør.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

·        Bilag 1: BrugerHjælperFormidlingen

 

Grethe Munk

                          /

                                                     Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top