Mødedato: 10.12.2003, kl. 15:00

Finansieringsbehovet på integrationsområdet i 2005 og frem (Bilag)

Finansieringsbehovet på integrationsområdet i 2005 og frem (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. december 2003

 

4. Finansieringsbehovet på integrationsområdet i 2005 og frem (Bilag)

FAU 677/2003INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om finansieringsbehovet på integrationsområdet i 2005 og frem til efterretning med henblik på budgetforhandlingerne for 2005.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ønskede i forbindelse med behandlingen den 20. august 2003 af sagen "Principper for omlægning af integrationslovsindsatsen", at forvaltningen skulle give et bud på, hvordan man kan finansiere mankoen på 65 mill. kr. i 2005. Den 12. november 2003 tiltrådte udvalget sagen "Orientering om prognosen for integrationsindtægterne".

Integrationsindtægterne vil i løbet af de kommende år falde kraftigt, hvilket skyldes.

  1. Færre integrationsudlændinge som følge af ændringen i udlændingeloven pr. 1. juli 2002 Samt et lavere grundtilskud.
  2. Fjernelsen af det faste overgangstilskud og indførsel af en præmieringsordning.

Faldet i indtægterne betyder, at der i 2005 vil være et udækket finansieringsbehov på godt 56 mill. kr. på grund af de reducerede indtægter, og i 2006 vokser beløbet med yderligere 19 mill. kr., jf. tabel 1.

Finansieringsbehovet opstår, idet der er disponeret godt 147 mill. kr. i 2005 på en lang række budgetområder. Disse budgetområder er således ikke direkte relateret til tilskuddene, og udgifterne på områderne vil derfor ikke falde alene sfa. reduktion i antallet af integrationsudlændinge. Prognosen tilsiger imidlertid, at der kan opnås tilskud på i alt 91 mill. kr.

Idet forvaltningen fra medio 2003 har fået forbedrede registreringsmuligheder, kan der forventes hjemtaget mindst 29,3 mill. kr. i ekstraindtægter i 2004, da kommunen hidtil har hjemtaget for få grundtilskud i perioden 1999 – 2002. Gennemgangen af de mulige integrationssager har derudover en vis fremadrettet effekt for de forventede integrationsindtægter i 2003 og frem, jf. tabel 1.

Tabel 1. Forventet udvikling i integrationsindtægterne pr. november 2003

Mill. kr. i 2004-priser

2003

2004

2005

2006

Nyeste prognose

202,2

163,8

81,5

65,3

Ekstra indtægter vedr. tidligere år (1999-2002)

0,0

29,3

0,0

0,0

Fremadrettet effekt 'gamle sager'

6,7

9,4

9,6

7,2

Yderligere resultattilskud

14,2

Disponerede midler

202,2

163,8

147,5

147,5

Ledige midler

6,7

52,9

-56,4

-75,0

Kilde: Budget 2003, budgetforslag 2004, samt prognose for tilskud udarbejdet af arbejdsmarkedskontoret.

I forhold til tidligere prognoser vil det forventede finansieringsbehov således være 56 mill. kr. i forhold til tidligere 66 mill. kr. i 2005, idet der nu indregnes fremadrettet effekt af tidligere sager.

Da integrationsindtægterne er afhængig af antallet af integrationsudlændinge kan tilskuddene forandres over tid, dels på grund af lovmæssige ændringer i Integrationsloven og udlændingeloven, men også på grund af den demografiske udvikling i København. Indtægtsprognosen for 2005 og 2006 kan derfor være behæftet med en vis usikkerhed.

SAGSBESKRIVELSE

Færre integrationsudlændinge.

Integrationstilskuddene er afhængigt af antallet af integrationsudlændinge. I 2003 forventes Københavns Kommunes indtægter samlet at være 202 mill. kr. (2004 prisniveau).

Allerede i 2004 forventes integrationsindtægterne at falde, hvilket hovedsageligt skyldes stramninger i udlændingeloven pr. 1. juli 2002. Stramningerne medfører færre integrationsudlændinge. I 2005 forventes således ca. 1.600-1.700 helårspersoner at være omfattet af introduktionsprogrammet i Københavns Kommune. Dette er mere end en halvering i forhold til 2002. Det lavere grundtilskud forstærker denne effekt.

Fjernelsen af det faste overgangstilskud og indførsel af en præmieringsordning.

Ved Integrationslovens vedtagelse i 1999, blev der indført direkte tilskud til kommunerne, som er afhængig af antallet af integrationsudlændinge i den pågældende kommune. Integrationstilskuddene gives som grundtilskud, overgangstilskud og programtilskud.

Grundtilskuddene og overgangstilskuddene skal dække en kommunes almindelige udgifter til integrationsudlændinge, mens programtilskuddene skal dække udgifterne til danskundervisning og aktivering.

Grundtilskuddet er fast og gives i tre år. Herefter er der hidtil blevet givet et overgangstilskud ligeledes i 3 år med faldende tilskud pr. år. Overgangstilskuddene ophører imidlertid i 2004 og erstattes at en lavere præmieringsordning.

Tabel 2. Integrationstilskud

Kilde: Arbejdsmarkedskontoret. P angiver at der er tale om en prognose. Tilskuddet beregnes på baggrund af de givne takster i året.

Tabel 2 viser hvorledes de forskellige integrationstilskud udvikler sig. Den fremadrettede effekt fra tidligere sager, jf. tabel 1, er inkluderet i grundtilskuddene i tabel 2.

Budgetgaranti.

Da nedgangen i antallet af integrationsudlændinge ikke kun er et fænomen i København og da en del af integrationsindtægterne er omfattet af budgetgarantien, vil Københavns kommune få højere indtægter over budgetgarantien.

I relation til, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget kan hjemtage færre indtægter, er bevægelserne på budgetgarantien imidlertid uden betydning. Dette skyldes, at finansieringen af kommunens integrationsindsats ikke er/har været påvirket af udviklingen i budgetgarantien. Integrationsindsatsen er/har været derimod finansieret af tilskud og refusioner – som tilsigtet i lovgivningen.

Anvendelsen af integrationsindtægterne.

I de første år blev grundtilskuddene især anvendt til integrationsopgaverne under bevillingsområdet 'Servicetilbud til voksne', f.eks. til opbygningen af Modtageenheden.

Fra og med budget 2001 er en del af integrationsindtægterne anvendt på andre bevillingsområder, idet integrationsopgaverne også vedrører indsatsen for de udsatte grupper, herunder psykisk syge, handicappede og børnefamilier med særlige behov. En væsentlig del af integrationsindtægterne blev derfor flyttet til disse bevillingsområder med henblik på at sikre indsatsen på områderne.

I 2005 er der et udækket finansieringsbehov på 56 mill. kr., når der tages højde for den fremadrettede effekt, som gennemgangen af integrationssager vedrørende tidligere år medfører, jf. tidligere. Tabel 2 viser disponeringen af integrationsindtægterne i 2003 og 2004. Budget 2005-2007 er en prognose udfra et uændret serviceniveau.

Da opgaverne og kravene på disse områder ikke bortfalder vil de færre integrationsindtægter medføre et fald i serviceniveauet.

12,2 mill. kr. af omstillingsbidraget i budget 2004 er finansieret ved integrationsmidler, og derfor bør denne besparelse omprioriteres fra budget 2005. De 12,2 mill. kr. er en del af det samlede finansieringsbehov.

Disponeringen af integrationsmidlerne er sket gennem budgetforslagene samt tekniske tillægsbevillinger.

Tabel 2. Integrationsmidler og hvilke områder de er udmøntet på.

Kilde: Budgetforslag 2004, Budget 2003, forventet regnskab 2003 samt prognose udarbejdet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. FB er fremskrevet budget 2004.

* I prognosen er inkluderet den fremadrettede effekt, som følge af gennemgangen af integrationssager vedr. tidligere år.

Tabel 2 vises hvorledes integrationsmidlerne er udmøntet. Budget 2003 er inkl. vedtagne tillægsbevillinger, hvor bevillingsområderne 'Børnefamilier med særlige behov' har fået 25 mill. kr. og 'Handicapområdet' 7,4 mill. kr.

Tabel 2 viser, at der ved uændret aktivitetsniveau fra 2005 og frem er disponeret over flere midler end der reelt forventes budget til.

Forventet udgiftsnedgang på grund af det lavere antal integrationsudlændinge

De færre indtægter medfører kun et mindre udgiftsfald, da kun ca. 1/4 del af integrationsmidlerne benyttes direkte til aktiviteter alene målrettet integrationsudlændinge. De målrettede aktiviteter finansieres hovedsageligt på bevillingsområdet 'Servicetilbud til voksne', f.eks. brobygningsmidlerne til Kultur- og Fritidsforvaltningen, Modtageenheden, særlige målgrupper, administration i lokalcentrene og UCI, særlig danskundervisning, samt til dækning af den manglende refusion til introduktionsydelse.

Modtageenheden forventes at skulle omstruktureres efter de nye behov, som dels lovændringer har medført (flere arbejdsopgaver) og dels de færre integrationsudlændinge (færre arbejdsopgaver).

En besparelse på aktivering og danskundervisning til udlændinge kan medføre færre integrationsindtægter, da kommunerne fremover modtager præmiering ved bestået danskprøve og når integrationsudlændinge kommer i arbejde. Lovændringen kan medføre øgede udgifter til danskundervisning, da der er risiko for, at der opstår et misforhold mellem kommunens udgifter til danskundervisning og programindtægterne fra staten til finansiering af undervisningen.

Den fremtidige betalingsmodel for kommunens betaling af udbydere af danskundervisning bliver behandlet på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde d. 3. december 2003. På baggrund af udvalgets beslutning skal aftalen mellem Uddannelsesforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om sidsnævntes køb af danskundervisning til integrationslovsudlændinge genforhandles. Aftalen skal behandles af de to udvalg samt Borgerrepræsentationen. Problemstillingen omkring finansieringen vil blive rejst i forbindelse med den politiske behandling af aftalen.

De resterende integrationsmidler er ikke direkte udmøntet til udgifter, der alene vedrører integrationsudlændinge.

Forventede besparelser i 2005 på baggrund i det lavere antal integrationsudlændinge

Den forventede nedgang i antallet af integrationsudlændinge på 50 pct. i de kommende år vil automatisk medføre nogle besparelser på driften.

  • Administrationsudgifterne til integrationsudlændinge forventes at falde med ca. 50 pct. svarende til 10,8 mill. kr.
  • Udgifterne til ekstra danskundervisning forventes at falde med 2 mill. kr.

Derudover er der iværksat følgende tiltag finansieret af integrationsmidler.

  • Samarbejdsaftale med Kultur og Fritidsforvaltningen vedrørende brobygningsprojekter på 3,3 mill. kr. Aftalen kan opsiges for 2005 og frem.
  • Integrationsmidler til særlige målgrupper på 4,6 mill. kr., det vurderes at 2 mill. kr. af disse kan indgå i finansieringen.

På de øvrige områder forventes det lavere antal integrationsudlændinge ikke at medføre færre udgifter, da udgifterne vedrørende integrationsudlændinge på disse områder er beskedne. En besparelse på de øvrige områder, hvor der er udmøntet integrationsmidler, vil medføre en serviceforringelse på området.

Områderne Børnefamilier med særlige behov og Handicappede, har også en del udgifter til udlændinge.

Nedgangen i antallet af integrationsudlændinge vil samlet medføre en udgiftsreduktion på 12,8 mill. kr. Derudover vil der kunne opnås en udgiftsreduktion på 5,3 mill. kr., hvis nogen af de tiltag, der er finansieret ved hjælp af integrationsmidler stoppes.

Integrationsindtægter i 2004

Forvaltningen har gennemgået en lang række af tidligere integrationssager, og har i den forbindelse registreret, at kommunen har hjemtaget for få grundtilskud i perioden 1999-2002. Dette skyldes, at ikke alle udlændinge omfattet af Integrationsloven har været registreret. Den manglende registrering skyldes primært indfasningsvanskeligheder, mangelfuld registrering i forsøgsbydelene, og tilflytning fra andre kommuner. De nødvendige oplysninger om udlændings opholdsgrundlag er medio 2003 gjort tilgængelige for kommunerne.

I 2004 kan der forventes hjemtaget mindst 29,3 mill. kr. i ekstraindtægter vedr. tidligere år (engangsindtægterne er ikke inkluderet i tabel 3), 9,4 mill. kr. som følge af den fremadrettet effekt disse sager har og 14,2 mill. kr. i yderligere resultattilskud (jf. en præcisering fra Socialministeriets). I 2004 forventes således i alt mindst 52,9 mill. kr. udisponerede integrationsmidler

Der er i prognosen taget højde for de nye forbedrede muligheder for at registrere integrationslovsudlændinge, der flytter til Københavns Kommune fra andre kommuner. Der forventes derfor ikke yderligere ekstraindtægter i de kommende år.

Forvaltningen skal gøre opmærksom på, at der er nogle uafklarede problemstillinger i forhold til det på nuværende tidspunkt kendte budget for 2004.

  • Forventning i ny Integrationslov om igangsætning af fuldtidsforløb for selvforsørgende.
  • Eventuel finansiering af integrationsprojekt for mødre og unge piger – Kringlebakken.

De udisponerede integrationsindtægter kan afhjælpe finansieringsbehovet i 2005, hvis indtægterne overføres fra 2004 til 2005.

Udmøntningen af integrationsmidler gennem årene.

Udmøntningen af integrationsmidlerne på de forskellige områder har generelt været forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget enten igennem budgetforslagene eller igennem tekniske tillægsbevillinger, af disse fremgår det at finansieringen sker af integrationslovsmidler og at disse afhænger af antallet af integrationsudlændinge.

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

I 2005 forventes et udækket finansieringsbehov på godt 56 mill. kr. på integrationsområdet.

På grund af en detaljeret gennemgang af integrationssager fra tidligere år og nye dataoplysninger vedrørende disse sager, kan der i 2004 hjemtages indtægter på samlet 52,9 mill. kr.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Revideret notat af 1. december 2003 vedrørende finansieringsbehovet på integrationsområdet i 2005 og frem, inklusiv bilag A-I hørende til dette notat.

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top