Mødedato: 10.11.2004, kl. 15:30

Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen (bilag)

Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. november 2004

 

9. Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen (bilag)

FAU 532/2004 J.nr. 532/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at de i indstillingen beskrevne afregningspriser for kommunale og private leverandør i "Frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp" anvendes fremadrettet.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte på sit møde den 19. marts 2003 (FAU 121/2003 J.nr. 121/2003) de fremsendte pris- og kvalitetskrav for "Frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp". Efterfølgende blev denne indstilling tiltrådt pr. 10. april 2003 af Borgerrepræsentationen.

Jævnfør lovgivningen om "Frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp" skal priskravet genberegnes en gang årligt, hvilket er baggrunden for denne indstilling.

Timeprisen bliver i 2004 på 295 kr. for praktisk hjælp, hvilket er under den almindelige pris- og lønfremskrivning, men 4 kr. over 2003 – prisen for samme ydelse.

Timeprisen for den personlige pleje er i 2004 på 295 kr. på hverdage, og 403 kr. for personlig pleje i tidsrummet 7 - 17 for weekenden / søn- og helligdage. Aftenhjemmeplejen afregnes med 467 kr. på hverdage i aftentimerne og 478 kr. om aftenen i weekenden / søn- og helligdage.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i 2003 arbejdet med at implementere frit valg af leverandører af personlig og praktisk hjælp, herunder åbne op for muligheden af specifikke indkøbsordninger, til borgerne i eget hjem, der er visiteret til hjemmepleje-ydelser.

Der anvendes en godkendelsesmodel dvs. hvor private leverandører, der opfylder de af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens fastlagte pris, service- og kvalitetskrav for hjemmeplejeopgaver, kan blive godkendt som leverandør indenfor følgende ordninger:

  • Personlig pleje i en eller flere bydele
  • Praktisk bistand, hvor ordningen omfatter indkøb m. hjælper, tøjvask og rengøring for en eller flere bydele

  • Indkøbsordning, dvs. indkøb u. hjælper i en eller flere bydele

SAGSBESKRIVELSE

Loven om "Frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp" trådte i kraft den 1. januar 2003 og gør det muligt for brugerne at vælge mellem en offentlig eller privat leverandør af personlig og praktisk hjælp.

Jævnfør lovgivningen skal de private leverandører betales den samme timepris, som den kommunale hjemmepleje kan udføre ydelserne til. Beregningsgrundlaget er beskrevet i Socialministeriets "Vejledning vedrørende prissætning af praktisk og personlig hjælp".

Der gøres opmærksom på at sygeplejen jævnfør lovgivningen er fritaget fra det frie leverandørvalg, hvorfor der ikke fremlægges en timepris for dette område.

Priserne er udregnet på baggrund af regnskab 2003. De aktuelle udgifter er pris- og lønfremskrivning til 2004-niveau. Sammenholdt med 2003 timepriserne ligger timeprisen på 295 kr. for praktisk hjælp i 2004 under den gældende pris- og lønfremskrivning. Dette kan tilskrives en forbedring i den brugerrettede tid, dvs. mindre spildtid. Årsagen til at den personlige pleje er steget i forhold til 2003 skyldes en bedre registrering af de leverede ydelser og indførelsen i 2003 af kravet om aflysninger aldrig må finde sted på personlig pleje.

Priserne bruges både til afregning af den kommunale og private leverandør under loven om "Frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp".

TABEL 1:

Ydelse varetaget af hjemmehjælper, bemærk at ydelserne ikke ydes om aftenen, natten og i weekenden

Tidspunkt

Timepris (2004 niveau)

Eksisterende timepriser gældende fra 2003

Praktisk hjælp, Indkøb med en hjemmehjælper i hjemmet

Hverdage

295

291

Praktisk hjælp, Rengøring + grundig rengøring

Hverdage

295

291

Praktisk hjælp, Tøjvask

Hverdage

295

291

    

Ydelse varetaget af hjemmehjælper eller sosu-assistent

Tidspunkt

  

Personlig pleje

Hverdage

295

291

Personlig pleje / praktisk hjælp

Weekend

403

351

Personlig pleje

Aften, hverdag

467

436

Personlig pleje

Weekend aften

478

456

Sammenlignet med de omkringliggende kommuner i Københavns Amt ligger Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens timepriser over gennemsnittet. De aktuelle timepriser for praktisk hjælp (hverdage) ligger mellem 235 kr. til 295 kr.. For personlig pleje (hverdag) er timeprisen mellem 251 kr. til 327 kr.. For den personlige pleje i tidsrummet 17.00 til 07.00 inkl. søgne- og helligdage er timeprisen mellem 312 kr. til 467 kr.

Årsagen til at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens timepriser er over gennemsnittet er blandt andet organiseringen af hjemmeplejen og forskelle i timeprisberegningen for de enkelte ydelser.

Som eksempel arbejder nogle kommuner med integrerede ordninger, hvor hjemmeplejen er placeret på plejehjemmene. Der opnås større fleksibilitet med hensyn til at anvende de samlede personale ressourcer – enten på plejehjemmene eller i hjemmeplejen. Herved fremkommer en lavere timepris.

Herlev Kommune har "kun" almindelig rengøring under praktisk hjælp, den grundige rengøring er udliciteret. Tøjvask og indkøb defineres som plejeopgaver på linje med al anden personlig pleje. Herved fremkommer en lavere timepris end Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, da "uuddannet" personale kan varetage indkøb og tøjvask, medens den personlige pleje varetages af sosuhjælpere og sosuassistenter.

Hertil kommer at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens andel af psykisk syge borgere er væsentligt større end i andre kommuner, hvorfor andelen af uddannede fagpersonale og dermed lønniveauet er højere i forhold til en traditionel "ældre"-hjemmepleje, dvs. i stil med Sundhedsforvaltningen.

Der er løbende i 2003 / 2004 været udvekslet erfaringer med hensyn til timeprisberegningerne i Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkeds-forvaltningen. Således er det først i 2004, at der er en mere ensartet beregningsmetode mellem de to forvaltninger. I Bilag 1 er Sundhedsforvaltningens timepriser vist.

Der er forsat forskel på timeprisen mellem Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, da organiseringen af de to forvaltningers hjemmepleje er forskellig. Der anvendes en del ufaglært arbejdskraft under praktisk hjælp (derfor lavere timepris end Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen). Timeprisen for den personlige pleje i Sundhedsforvaltningen er højere end i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, hvilket blandt andet skyldes Sundhedsforvaltningen som minimum anvender Social- og Sundhedsassistenter til opgaven og har haft større materielle udgifter end Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Lokal- og handicapcentrene blive afregnet med samme timepris som de private leverandører.

Timeprisberegningen vil rent teknisk medføre, at indtjeningsgrundlaget for den kommunale leverandør bliver ændret. Årsagen til prisændringen skyldes, at beregningsmetoden er blevet forbedret og datagrundlaget mere gennemskueligt end i 2003. Desuden er lokal- og handicapcentrene er blevet bedre til at levere de udmålte hjemmehjælpsydelser til borgerne. Dette skyldes også brugen af vikarer og private underleverandører i voksenteamet.

Med hensyn til gråzoneafregningen af hjemmeplejeydelser med Sundhedsforvaltningen, vil timeprisberegningen ikke få konsekvenser, da der p.t. afregnes med en fastpris pr. borger og ikke med en timepris pr. leveret time. Såfremt denne gråzoneafregning ændres, skal der forelægges et nyt notat til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget med konsekvenserne.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen konsekvenser

HØRING

Lokalcenter Vesterbro og Handicapcenter Valdemarsgade har været hørt og har ikke nogen bemærkninger. Handicapcenter Lærkevej har tilkendegivet, at man savner, "at der i timeprisoversigten står praktisk hjælp weekend, da der udføres praktisk hjælp i weekenden (dagtiden). Dette er vigtigt for os."

BILAG

  • Bilag 1: Sundhedsforvaltningens timepriser

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top