Mødedato: 10.10.2001, kl. 14:00

Flerkulturel dagplejeordning (Bilag)

Flerkulturel dagplejeordning (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. oktober 2001

 

Sager til beslutning

5. Flerkulturel dagplejeordning (Bilag)

FAU 370/2001 J.nr. 370/2001

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,

at der etableres en flerkulturel dagplejeordning med plads til i alt 18 børn i alderen 1-2 år til fremme af integrationen af etniske minoriteter såvel på arbejdsmarkedet som i forhold til at anvende kommunale pasningstilbud,

at forældrebetalingstaksten i den flerkulturelle dagplejeordning fastsættes til 80% på grund af kortere åbningstid

RESUME

I budget 2001 er der afsat midler til en generel sænkning af pladsgarantialderen til 11 måneder. En sænkning af pladsgarantialderen forudsætter både en udbygning af traditionelle institutionspladser og etablering af flere pladser i alternative pasningsordninger.

Som led i udmøntning af beslutningen om at sænke pladsgarantialderen foreslås det derfor som et forsøg at etablere en flerkulturel dagplejeordning. Forsøget går primært ud på at integrere personer med en anden etnisk baggrund end dansk i et arbejdsfællesskab med danske dagplejere omkring pasning af børn. Dermed får etniske minoriteter mulighed for at opnå en faglighed, der sætter dem i stand til at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Samtidig skabes muligheden for at styrke etniske minoriteters viden og tillid til institutioner og pædagogik.

Det forventes, at der kan etableres 18 pladser i ordningen, og de samlede driftsudgifter forventes at være ca. 1,8 mill. kr. Udgifterne foreslås finansieret over dagplejens budget, hvor der forventes et mindreforbrug.

SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommune tilbyder på nuværende tidspunkt alternative pasningsordninger i form af Privat Børnepasning, hvor en familie ansætter en børnepasser, og Privat Dagpleje, hvor en forælder ansættes til at passe sit eget og et andet barn. Erfaringerne fra disse ordninger peger på, at der vil kunne løses nogle plads- og udbygningsproblemer ved at etablere nye alternative pasningsordninger med forskellige tilbud til forskellige målgrupper.

Forsøg med flerkulturel dagpleje

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens intention er at lave en informationskampagne om tilbuddets indhold med argumenter for, hvorfor det kan være sundt for børn at komme i et dagtilbud for på den måde at motivere forældrene til at tage imod tilbuddet. Det forventes, at det primært vil være børnefamilier med en anden etnisk baggrund end dansk, som vil benytte sig af tilbuddet om at få passet deres børn af dagplejere med kendskab til deres kultur og eventuelt også sprog. I dag har kun ca. 5 % af alle børn i den kommunale dagpleje en anden etnisk baggrund end dansk. De 5% er fordelt med få børn på Amager og den største del i distriktet Nord-Vest med flest arabiske og somaliske børn.

Forvaltningen vil kvalificere personer til jobbet i den flerkulturelle dagpleje, så der på ingen måde kan stilles spørgsmålstegn til fagligheden. Derved vil dagplejeordningen bidrage til at integrere personer af anden etnisk baggrund end dansk på arbejdsmarkedet.

Det forventes, at der kan etableres 18 dagplejepladser i den nye ordning. Pasningen kan både foregå i private hjem eller i lejede lokaler. Formålet er først og fremmest at integrere personer med en anden etnisk baggrund end dansk i et arbejdsfællesskab med danske dagplejere omkring pasning af børn.

Det foreslås at organisere arbejdet for personer med anden etnisk baggrund end dansk i lejede lokaler i et arbejdsfællesskab med en dansk dagplejer, eksempelvis 2 dagplejere med anden etnisk baggrund end dansk og 1 dansk dagplejer. Ved at etablere 2 af disse arbejdsfællesskaber med i alt 18 børn vil der være mulighed for at koordinere aktiviteter grupperne imellem og derudover lave integrationsprojekter med andre grupper bestående af danske dagplejere

Forældrebetaling

Det foreslås, at forældrebetalingen til den flerkulturelle dagplejeordning fastsættes til 80 procent af forældrebetalingen for en almindelig dagpleje- eller vuggestueplads. Forslag om reduceret forældrebetaling skyldes, at ordningen er målrettet forældre med et pasningsbehov indenfor 37 timer ugentligt i modsætning til den almindelige åbningstid i den kommunale dagpleje på 48 timer (de 37 timer svarer til 77 procent af 48 timer, og er rundet op til 80 procent).

Der er tilsvarende reduceret forældrebetaling for deltids- og halvdagspladser i daginstitutioner på henholdsvis 75 og 50 procent af den almindelige daginstitutionstakst.

Den nye pasningsordning vil ligge i den kommunale dagplejes regi, og vil således være omfattet af reglerne om søskenderabat og økonomisk friplads.

Evaluering

Den flerkulturelle dagplejeordning delevalueres efter ½ år og evalueres endeligt efter 1 år.

MILJØVURDERING

-

ØKONOMI

Udgifterne til den nye pasningsordning forventes at være ca. 1,8 mill. kr. Det foreslås finansieret indenfor rammen af det nuværende budget til Dagplejen, hvor der er et mindreforbrug på grund af manglende tilgang af dagplejere.

Pladspriser og samlede udgifter til den nye pasningsordning fremgår af tabel 1. I beregningerne indgår et forslag om at graduere taksten for forældrebetalingen til den flerkulturelle dagplejeordning til 80% på grund af den kortere åbningstid.

Tabel 1. Pladspriser og samlede udgifter

 

Brutto pladspris

Samlede udgifter

brutto

Netto* pladspris

Samlede udgifter netto

Ny dagplejeordning (18 pladser)

122.100 kr.

2,2 mill. kr.

101.200 kr.

1,8 mill. kr.

*Netto pladspris er beregnet som brutto pladspris minus forældrebetaling

I de samlede udgifter er medregnet udgifter til løn til dagplejere og pædagogisk tilsyn, udlevering af bleer og leje af inventar, PR for ordningerne, vikardækning, husleje, kursusvirksomhed, lejet inventar samt overheadudgift til central administration af ordningen.

Dertil kan komme særlige anlægsudgifter som for eksempel støjisolering, sikring af flugtveje mv. i det konkrete lejemål. Udgifterne finansieres over anlægsbudgettet på budgetområde 1.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Forslaget har været til høring i Integrationsudvalget og Integrationsrådet. Høringssvar fra integrationsrådet er vedlagt. Integrationsudvalget har ikke afgivet høringssvar. I stedet er vedlagt beslutningsprotokol fra Integrationsudvalgets behandling af forslaget.

BILAG

  • Bilag 1: Høringssvar fra Integrationsrådet af 14. juni 2001.
  • Bilag 2: Dagsorden og Beslutningsprotokol fra ordinært møde i Det Rådgivende Integrationsudvalg d. 31. august 2001.

Grethe Munk

/ Sven Bjerre

 

Til top