Vedrørende projektforslag fra Center for Undervisning og Erhverv (CUE) (bilag)
Vedrørende projektforslag fra Center for Undervisning og Erhverv (CUE) (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 10. september 2003
Sager til beslutning
9. Vedrørende projektforslag fra Center for Undervisning og Erhverv (CUE) (bilag)
FAU 495/2003 J.nr. 464/2003
INDSTILLING
Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie og Arbejdsmarkedsudvalget afviser projektforslaget fra en medarbejder på CUE, pga. manglende finansieringsmuligheder, og at ansøgeren meddeles afslaget i vedlagte udkast til svarbrev fra borgmesteren.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at direktionen i fremtiden vurderer om forslag fra medarbejdere skal fremlægges i udvalget.
RESUME
Familie og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard har modtaget et forslag om etablering af et nyt projekt under Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats. Projektforslaget indebærer køb af ejendom, der kan huse boligløse kontanthjælpsmodtagere under disses deltagelse i beskæftigelsestilbud på Center for Undervisning og Erhverv (CUE).
Projektforslaget bunder i et tilbagevendende problem for deltagere i beskæftigelsestilbud: at indlæringsevnen for den enkelte person nedsættes i tilfælde hvor den pågældende mangler bolig – og i projektforslaget gives et konkret bud på løsning af dette problem.
SAGSBESKRIVELSE
Familie og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard har modtaget et forslag til etablering af et nyt projekt på Center for Undervisning og Erhverv (CUE). Projektforslaget er udviklet af en medarbejder med mange-årig erhvervserfaring fra CUE - og bunder i den pågældende medarbejders erfaringer med og viden om kompetenceudvikling hos ressourcesvage kontanthjælpsmodtagere.
Den pågældende medarbejder arbejder på projekt Uddannelse i et boligselskab, CUE - et projekt for ledige, der har interesse for områderne: ejendomsfunktionær, pedel, kontorbetjent, vagtfunktionær eller lager. Under dette projekt afprøves en række konkrete funktioner indenfor drift og vedligeholdelse af ejendomme, lager og logistik, vagtfunktioner og kontorbetjent-opgaver mv. Projektet har været i gang siden 1995 og har stor succes, idet omkring 65% af deltagerne efterfølgende kommer i ordinært arbejde.
1.1 Baggrunden for projektforslaget
Det nye projektforslag fra CUE-medarbejderen udspringer af erfaringer gjort under projekt Uddannelse i et boligselskab. En stor del af deltagerne har boligproblemer, der som oftest bunder i en social deroute, bestående af sammensatte problemer såsom skilsmisse, gældsættelse, alkoholproblemer, psykiske problemer mv.
Beskæftigelsesindsatsen på CUE foregår på den måde, at deltagerne i diverse branche-rettede projekter får mulighed for at erhverve kompetencer gennem læring på det arbejdsmæssige, det personlige og det sociale plan. Det har imidlertid vist sig, at problemer med manglende bolig ofte kan udgøre en barriere for denne indlæring, idet boligproblemerne fylder yderst meget i deltagernes bevidsthed og dagligdag.
Samtidig er det erfaringen, at de deltagere der har boligproblemer, ofte vil knytte sig til et netværk bestående af personer, der er i samme situation. Dette kan ligeledes være en hindring for, at deltagerne kan oppebære en tilknytning til arbejdsmarkedet, så de på sigt bliver og forbliver selvforsørgende.
1.2 Projektforslaget
På baggrund af de ovenstående erfaringer, har CUE-medarbejderen udarbejdet et forslag til et nyt projekt, rettet mod at bringe deltagere, der har betydelige sociale og boligmæssige problemer, på et stabilt leje hvor læring og indarbejdelse af kompetencer kan blive mulig.
I projektforslaget foreslås det, at der indkøbes en ejendom, som kan indrettes til små lejligheder for deltagerne i projekt Uddannelse i et boligselskab. Det er tanken, at deltagerne sammen med projektets medarbejdere skal stå for istandsættelsen. Når ejendommen er istandsat, skal den kunne huse 15-20 deltagere. Derefter skal deltagerne selv stå for driften af ejendommen, på linie med den arbejdstræning, der i øvrigt praktiseres under det nuværende projekt Uddannelse i et boligselskab.
Endvidere er ideen, at deltagerne betaler husleje, strøm og andet på normale vilkår af deres kontanthjælp. Deltagerne vil kunne bo i ejendommen i op til 1 år. Det er netop den tid, som CUE-medarbejderen vurderer, at det vil tage at få deltagernes sociale liv på benene igen, dvs. få søgt bolig, få orden i økonomien og blive i stand til at styre eget liv.
Omkostningerne i forbindelse med iværksættelsen af projektforslaget er ikke nærmere beskrevet, idet omkostningerne i høj grad afhænger af prisen på den ejendom, der ville skulle indkøbes for at igangsætte projektet. Af projektforslaget fremgår det dog, at den estimerede pris for iværksættelsen af projektet ligger på ca. 3-6 millioner kr. afhængig af type, størrelse og beliggenhed af ejendom.
Den estimerede pris på 3-6 millioner kr. vil primært udgøres af etableringsomkostninger, dvs. at der fortrinsvist er tale om engangsudgifter for kommunen til at igangsætte projektet, hvorefter driftsudgifterne vil mindskes betydeligt i.f.t. den estimerede pris. Det er endvidere forventningen, at andre projekter under CUE vil kunne bidrage med driften af ejendommen efter istandsættelsen. Det skal dog bemærkes, at skønnet over prisen på iværksættelse og drift af projektet er meget foreløbigt.
1.3 Vurdering af projektforslaget
Som tidligere nævnt er det en
medarbejder fra projekt Uddannelse i et boligselskab på CUE, der har udarbejdet projektforslaget. Centerchefen på CUE kender til projektforslaget og har løbende drøftet forslaget med medarbejderen, der således er bekendt med centerchefens synspunkter.Centerchefen er af den opfattelse, at forslaget er et godt bud på løsning af konkrete problemer, der er kendetegnende for mange af de personer, som deltager i tilbud under Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats.
Det er således også centerchefens erfaring, at indlæringsevnen er nedsat hos de ledige, der mangler bolig. Desuden er det vanskeligt at få og passe et job, når den ledige mangler en fast bolig. Ideen om at tilbyde husly for boligløse personer, der deltager i beskæftigelsestilbud, er d erfor yderst relevant i forhold til at skabe de rette betingelser for en udbytterig beskæftigelsesindsats.
Det er dog samtidig centerchefens vurdering, at projektforslaget ligger udenfor rammerne af CUE´s opgavevaretagelse. Projekterne på CUE er direkte rettet mod arbejdsmarkedet og kombineres med ordninger i det ordinære system. Dette gælder ligeledes for projekt Uddannelse i et boligselskab, hvor det nye projektforslag foreslås forankret.
I Københavns Jobcenter varetages den overordnede opgave med visitationen af ledige til kommunens beskæftigelsescentre. Københavns Jobcenter har dermed også opgaven med at holde overblik over den samlede vifte af tilbud til de ledige. Som følge heraf har KJC en bred og indgående viden om de behov, der eksisterer for nye projekter under Københavns Kommunes beskæftigelsesindsats.
Centerchefen på Københavns Jobcenter er blevet præsenteret for projektforslaget fra medarbejderen fra CUE. Ligesom centerchefen på CUE, understreger KJC's centerchef, at projektforslaget bygger på en til stadighed aktuel problemstilling: at indlæringsevnen nedsættes betydeligt hos boligløse personer, der deltager i beskæftigelsesfremmende tilbud.
KJC's centerchef er dog enig med centerchefen på CUE i betragtningen om, at istandsættelse og drift af ejendom til husning af deltagere i beskæftigelsesindsatsen ikke bør drives af kontanthjælpsmodtagere i tilbud. Snarere bør der, i et regi der ligger udenfor selve beskæftigelsesindsatsen, arbejdes på at etablere midlertidige boliger for personer i tilbud.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
CUE-medarbejderens økonomiske skøn over projektforslaget er den estimerede pris på 3-6 millioner kr., som primært indebærer udgifter til køb af ejendom. Der vil dog endvidere være driftsomkostninger forbundet med projektet såfremt det igangsættes, hvilket betyder at udgifterne til projektet kan stige yderligere i forhold til den estimerede pris.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget lagt op til besparelser på beskæftigelsesområdet i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2004. I alt lægges der op til en bruttobesparelse ca. 40 mill. kr. på beskæftigelsesområdet fra 2004.
På baggrund af de kommende besparelser på beskæftigelsesområdet finder Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen det ikke hensigtsmæssigt at etablere nye udgiftskrævende projekter under beskæftigelsesindsatsen. På den baggrund afvises projektforslaget.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Der er ikke foretaget høring
BILAG
- Ansøgning fra CUE
- Udkast til svarbrev fra Bo Asmus Kjeldgaard til CUE
Grethe Munk
/
Torben Brøgger