Eftersyn i virksomheder med henblik på kontrol af sort arbejde og samtidig modta-gelse af sociale ydelser (Bilag)
Eftersyn i virksomheder med henblik på kontrol af sort arbejde og samtidig modta-gelse af sociale ydelser (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 10. september 2003
Sager til beslutning
7. Eftersyn i virksomheder med henblik på kontrol af sort arbejde og samtidig modta-gelse af sociale ydelser (Bilag)
FAU 493/2003 J.nr. 479/2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der fremlægges retningslinier for forvaltningens gennemførelse af stikprøver i virksomheder med henblik på kontrol af sort arbejde og samtidig modtagelse af sociale ydelser, når den lovgivning, der følger af Retssikkerhedskommissionens betænkning, er vedtaget
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indtil sådanne retningslinier er godkendt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ikke af egen drift og uden retskendelse foretager sådanne stikprøver i virksomheder.
RESUME
Den 1. juli 2003 trådte en række ændringer af retssikkerhedsloven i kraft.
En af disse bestemmelser omfatter kommuners adgang til – uden retskendelse – at foretage uanmeldt stikprøvekontrol (eftersyn) i virksomheder. Bestemmelsen finder alene anvendelse inden for kommunens egen kommunegrænse i forbindelse med kontrol af, om der er ansatte i virksomheden, der arbejder sort og samtidig modtager sociale ydelser.
I februar 2002 nedsatte Justitsministeriet en retssikkerhedskommission, der skulle gennemgå de regler i lovgivningen, der indeholder adgang for offentlige myndigheder til uden forudgående retskendelse f.eks. at foretage stikprøve i virksomheder
Det fremgår af de almindelige bemærkninger til ændringen af retssikkerhedsloven, at bestemmelsen er omfattet af Retssikkerhedskommissionens arbejdsområde.
Retssikkerhedskommissionen har fremlagt deres betænkning den 27. juni 2003, i hvilken forbindelse justitsministeren har udtalt, at der vil blive fremlagt et lovforslag i den kommende folketingssamling. Lovforslaget forventes bl.a. at omfatte et regelsæt for myndighedernes adfærd i forbindelse med gennemførelsen af eftersyn i virksomheder uden retskendelse.
På denne baggrund indstilles det, at den nye bestemmelse om eftersyn uden retskendelse ikke anvendes af egen drift, før justitsministeren fremsætter sit lovforslag som følge af Retssikkerhedskommissionens betænkning, og at der dermed kan udarbejdes egentlige retningslinier for bestemmelsens anvendelse.
SAGSBESKRIVELSE
Med virkning fra den 1. juli 2003 har Folketinget vedtaget en række ændringer af Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (retssikkerhedsloven).
I lovens § 12a er herefter indført en særegen undtagelse til grundlovens § 72, således at det er muligt at foretage eftersyn uden retskendelse i en virksomheds lokaler m.v. i forbindelse med kontrol af, om der er ansatte i virksomheden, der arbejder sort og samtidig modtager sociale ydelser. Bestemmelsen er sålydende:
§ 12 a. Kommunen har til enhver tid uden retskendelse adgang til en virksomheds lokaler m.v. med henblik på at kontrollere de oplysninger om borgernes løn- og arbejdsforhold, som ligger til grund for udbetaling af ydelser i sager, der er omfattet af denne lov, jfr. § 2, stk. 4. Det er den kommune, som virksomheden ligger i, der kan foretage kontrollen.
Stk. 2. Kommunen kan efterse virksomhedens registreringer om borgerens løn- og arbejdsforhold, uanset om oplysningerne findes i et manuelt eller elektronisk register. Materiale, der skønnes af være af betydning for videre kontrol, skal efter anmodning udleveres eller indsendes til kommunen.
Stk. 3. Kommunen skal forevise legitimation, inden eftersynet begynder.
Stk. 4. Virksomhedens indehavere og ansatte skal være kommunen behjælpelige ved eftersynet.
Stk. 5. Personer, der er beskæftiget i virksomheden ved eftersynet, kan anmodes om at oplyse navn, adresse og fødselsdato, ansættelsesperiode og løn- og ansættelsesvilkår.
Stk. 6. Politiet yder bistand til kommunen. Socialministeren kan efter forhandling med justitsministeren og beskæftigelsesministeren fastsætte nærmere regler herom.
Justitsministeriet nedsatte i februar 2002 en retssikkerhedskommission, der bl.a. har til opgave at overveje hvilke hensyn, der kan begrunde regler om eftersyn uden retskendelse for forvaltningsmyndigheder, og herunder om der kan opstilles nogle overordnede principper for tvangsindgreb.
Socialministeren præciserer i de almindelige bemærkninger, at lovforslaget om ændring af retssikkerhedsloven fsv. angår bestemmelsen i § 12 a er omfattet af kommissionens arbejdsområde, og derfor også vil være omfattet af ændringsforslag, der måtte følge af kommissionens betænkning.
Den 27. juni 2003 modtog justitsministeren Retssikkerhedskommissionens betænkning, og oplyste i denne forbindelse, at "Jeg agter derfor i lyset af Retssikkerhedskommissionens anbefalinger og høringssvarene over betænkningen at fremsætte et lovforslag i den kommende forsamling."
Der skal ikke her foretages en gennemgang af kommissionens forslag, men blot henvises til faktaboksen i Justitsministeriets pressemeddelelse. Retssikkerhedskommissionen lægger op til, at der skal fastsættes et regelsæt ("færdselsregler") om myndighedernes adfærd i forbindelse med gennemførelsen af eftersyn uden retskendelse i virksomheder.
Med hjemlen i retssikkerhedslovens § 12 a, får kommunerne netop en sådan adgang til at gennemføre et eftersyn uden retskendelse, og vil dermed være omfattet af et lovforslag som anbefalet af Retssikkerhedskommissionen.
Samtidig kan Retssikkerhedskommissionens anbefalinger i visse tilfælde give anledning til at rejse supplerende og afklarende spørgsmål.
På denne baggrund og henset til at der er tale om en ny hjemmel, der først trådte i kraft den 1. juli 2003 og dermed næsten sammenfaldende med fremlæggelsen af Retssikkerhedskommissionens betænkning, synes det mest hensigtsmæssigt at afvente det bebudede lovforslag før forvaltningen af egen drift gør brug af bestemmelsen i § 12 a, således at borgernes retssikkerhed dermed tilgodeses i størst muligt omfang. P>
Forinden forvaltningen af egen drift tager bestemmelsen i brug, vil Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget blive orienteret, herunder ved fremlæggelse af retningslinier for gennemførelse af eftersyn.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke af at væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Der er ikke ved nærværende indstilling foretaget en vurdering af de administrative omkostninger ved gennemførelse af eftersyn.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
- Justitsministeriets pressemeddelelse af 27. juni 2003
Grethe Munk
/
Torben Brøgger