Mødedato: 09.10.2002, kl. 15:30

Kringlebakken (Bilag)

Kringlebakken (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. oktober 2002

 

Sager til beslutning

8. Kringlebakken (Bilag)

FAU 439/2002 J.nr. 439/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Projekt Kringlebakken ydes et tilskud på 750.340 kr. til Kringlebakkens integrationsarbejde i 2003 fra IMK 5.60.

RESUME

Kringlebakken er et pige- og kvindeprojekt i Københavns nordvestkvarter, der har til formål at støtte, hjælpe og skabe netværk for unge piger hovedsageligt med etnisk minoritetsbaggrund samt at støtte integrationsprocessen for unge mødre med etnisk minoritetsbaggrund, der p.g.a. barsel o.a. ikke har mulighed for at deltage i traditionel danskundervisning, aktivering eller ordinær beskæftigelse.

Kringlebakken har siden oprettelsen i 1999 været støttet af midler fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Endvidere støttes projektet af midler fra bl.a. Integrations- og Socialministeriet.

Kringlebakken har ansøgt om en tre-årig bevilling for 2003-2005. Under henvisning til at kommunen sædvanligvis kun yder et-årige bevillinger, samt at man p.g.a. den nye lovgivning på integrationsområdet ikke kender integrationsøkonomien efter 2003, foreslås det, at Kringlebakken ydes et tilskud på 712.340 kr. til integrationsarbejdet i 2003.

SAGSBESKRIVELSE

Kringlebakken er et pige- og kvindeprojekt i Københavns nordvestkvarter, der har til formål at støtte, hjælpe og skabe netværk for unge piger hovedsageligt med etnisk minoritetsbaggrund samt at støtte integrationsprocessen for unge mødre med etnisk minoritetsbaggrund, der ikke har mulighed for at deltage i traditionel danskundervisning o.a. aktivering m.v..

Projektet arbejder med at sammenkæde elementer fra mor-barn projekter og klubtilbud med en målrettet uddannelses- og arbejdsmarkedsindsats.

Den selvejende institution Kringlebakken blev etableret i 1999 som et bredt integrationstilbud og ledes af en bestyrelse. Bestyrelsen ansætter projektlederen, der er ansvarlig for daglig ledelse, administration og økonomi. Derudover består personalet af en projektmedarbejder, 7 frivillige, vikarer samt en medarbejder i jobtræning 34 timer ugentligt. Kringlebakken finansieres af midler fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt forskellige fondsmidler, herunder bl.a. SATS-puljen og Bypuljen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens 11. kontor er i løbende tæt kontakt med Kringlebakken.

  1. Målgrupper og indhold

Kringlebakken har to målgrupper, der deltager i hver sin form for aktiviteter.

1.1.Kursusgruppen:

Kursusgruppen om formiddagen er for unge 18-30 årige mødre med etnisk minoritetsbaggrund. Kvinderne følger kursus i dansk og samfundsforståelse, herunder arbejdsmarked. Derudover undervises kvinderne i emner som forældrerollen, daginstitutioner, skoler etc.. Undervisningen varetages af to fastansatte medarbejdere samt timeansatte og frivillige. Desuden er der fast tilknyttet en lægekonsulent, der underviser en gang om måneden.

Siden august 2001 har 30 kvinder fulgt kurset. Kvinderne medbringer deres børn i Kringlebakken. Børnene har tidligere opholdt sig i kursuslokalet, men der er nu ved at blive etableret egentlig børnepasning i et tilstødende lokale. Det er dog stadig mødrene, der har ansvaret for børnene.

Kvinderne er henvist til Kringlebakken af enten sundhedsplejerske, sagsbehandler eller familiekonsulent eller kommer på opfordring fra en veninde eller ægtemand. Ca. halvdelen af kvinderne er på kontanthjælp, mens de resterende er selvforsørgende eller på dagpenge. Typisk begynder kvinderne i Kringlebakken, når børnene er 3-4 måneder gamle, hvilket giver kvinderne mulighed for at forbedre og vedligeholde deres danskkundskaber i barselsperioden.

Kvindegruppen er karakteriseret ved, at kvinderne p.g.a. barsel eller selvforsørgelse oftest kun har deltaget i danskundervisning i korte perioder. De er typisk familiesammenførte og har været i Danmark mellem 2-10 år. Der er en uddannelsesmæssig spredning blandt kvinderne, der dog alle har et udtalt ønske om at forbedre deres danske sprogkundskaber og dermed forbedre deres sociale, uddannelsesmæssige, og beskæftigelsesmæssige integration i det danske samfund. Kvinderne, der ofte er isolerede, skaber i Kringlebakken et essentielt netværk og der gives personlig vejledning i muligheder for videreuddanelse og/eller arbejde.

1.2. Pigeklubben:

Pigeklubben om eftermiddagen er for 13-18 årige danske og tokulturelle skolepiger. Siden august 2001 har 43 piger været tilknyttet projektet. Der kommer dagligt 10-15 piger. Pigerne kommer fortrinsvis fra de to skoler i lokalområdet, men enkelte piger er henvist fra deres sagsbehandler.

2/3 dele af pigerne har etnisk minoritetsbaggrund men er født og opvokset på Bispebjerg eller kommet til Danmark som små. Deres forældre har korte uddannelser og taler for de flestes vedkommende dårligt dansk. Disse piger går i almindelige klasser på de lokale skoler. De resterende piger går i modtagelsesklasser på Bispebjerg skole, og er kommet til Danmark indenfor de sidste to år som familiesammenførte eller flygtninge. Mange af pigerne kommer fra ressourcesvage familier.

I pigeklubben ydes lektiehjælp og støtte i deres uddannelsesforløb, og pigerne opnår en afgørende kontakt til voksne. De får støtte til at leve et ungdomsliv, hvilket bl.a. forårets pigefestival var et eksempel på. Ligeledes arbejder man fx målrettet på at få pigerne til at deltage i undervisning i Ungdomsskolen. Der arbejdes bevidst på, at pigerne styrkes i at begå sig i et demokratisk samfund bl.a. ved inddragelse af pigerne i planlægningen af husets aktiviteter. Såvel voksenkontakten til de ansatte, som kontakten til de unge mødre er en essentiel kontakt for pigerne som supplement til den netværksdannelse blandt pigerne, Kringlebakken ligeledes skaber rum for.

Rammerne og indholdet i Kringlebakken, hvor der ikke kommer drenge og mænd, medfører, at det er legalt for piger og kvinder at komme i Kringlebakken og deltage i undervisning og aktiviteter. Her udgør fx vaskemaskinerne en god undskyldning for at skulle hjemmefra.

2. Samarbejdspartnere

Kringlebakken har en stor samarbejdsflade til andre parter i lokalområdet, og dette samarbejde er blevet intensiveret og prioriteret indenfor det sidste år. Man samarbejder tæt med bl.a. kvarterløft, skoler, sprogskoler, UCI, sundhedsplejersker og Børn- og Ungerådgivning. En samarbejdsaftale med lokalcenter Bispebjerg er derudover under udarbejdelse. Derudover samarbejder man tæt med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Der er fra By- og Boligministeriet i 2001 bevilliget midler til en ekstern evaluering af Kringlebakken, som CASA er ved at gennemføre.

Kringlebakken vurderes at være et vigtigt supplement til sprog- og aktiveringsindsatsen samt de klubtilbud, der eksisterer for unge.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Kringlebakken har ansøgt om en tre-årig bevilling for 2003-2005 under henvisning til, at et-årige bevillinger, der hidtil er tildelt Kringlebakken, er en uholdbar situation for institutionen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har fuld forståelse for denne problemstilling. Der gøres dog opmærksom på, at kommunen sædvanligvis kun yder et-årige bevillinger. Midlerne til Kringlebakken bevilliges fra integrationsmidlerne. Da Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen under henvisning til den nye lovgivning på integrationsområdet ikke kender integrationsøkonomien for 2004 og fremefter, vil det dog ikke være muligt at yde en tre-årig bevilling.

Det foreslås derfor, at der i 2003 ydes 750.340 kr. til Kringlebakken fra IMK 5.60.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Der er ikke foretaget en høring.

BILAG

  • Oversigt over foreløbig udmøntning af udviklingspuljen for 2003
  • Ansøgning fra Kringlebakken

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top