Mødedato: 09.05.2001, kl. 13:00

Køb og ombygning af 2 busser som erstatning for eksisterende rumlepotter

Køb og ombygning af 2 busser som erstatning for eksisterende rumlepotter

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. maj 2001

 

Sager til beslutning

4. Køb og ombygning af 2 busser som erstatning for eksisterende rumlepotter

FAU 184/2001 J.nr. 68/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget indstiller,

at der gives bemyndigelse til at afsætte et rammebeløb på 2,1 mill. kr. af driftsmidler på daginstitutionsområdet til indkøb og ombygning af to rumlepotter.

 

RESUME

De to rumlepotter - fra 1995 - som er tilknyttet institutioner på Ydre Nørrebro og Sundby Nord er nu så slidte, at det er et spørgsmål om tid, før de ikke længere kan bruges til de daglige ture institutionerne er på. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker derfor at udskifte busserne så de 40 pladser bevares.

SAGSBESKRIVELSE

Som led i opretholdelsen af pladstallet på børnehaveområdet i Sundby Nord og Ydre Nørrebro søger Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om penge til at anskaffe 2 nye rumlepotter til afløsning af de busser, som er tilknyttet henholdsvis Den integrerede institution Viften og Børnehaven Haraldsgården.

De første 3 rumlepotter er fra 1995. I kapitalbevillingen fra dengang fremgik det, at rumlepotterne blev vurderet til en levetid på 5 år. 2 af rumlepotterne fra 1995 er nu så nedslidte i de tekniske/mekaniske dele, at der er behov for en udskiftning af disse busser for at bevare de 40 børnehavepladser, som er tilknyttet rumlepotterne. Den tredje og sidste bus fra 1995 blev udskiftet i 2000. Udgifterne til vedligeholdelse af de to busser udgør tilsammen ca. 200.000 kr. årligt. En udgift som forventes at kunne reduceres, hvis busserne udskiftes.

Busserne er i dag i en sådan stand, at de inden for en periode på max. et til to år ikke længere vil være i stand til at fungere som rumlepotter. Med andre ord vil 2x20 børnehavepladser inden for en overskuelig fremtid blive nedlagt, medmindre der købes nye busser som erstatning for de eksisterende.

Ventelisterne til børnehave – aktuelt pladsbehov i bydelene

Ydre Nørrebro I gennemsnit fra januar- april 2001 er der 54 børn i vuggestuerne over 2 år og 11 måneder som venter på en børnehaveplads. Hertil kommer at 56 børn står på venteliste til børnehave uden at være i et pasningstilbud i forvejen.

Sundby Nord I gennemsnit fra januar-april 2001 er der 11 børn i vuggestuerne over 2 år og 11 måneder som venter på en børnehaveplads. 3 børn står på venteliste uden at være i tilbud i forvejen.

Selvom der bygges nye børnehavepladser på Ydre Nørrebro vurderes det, at der er behov for at bevare de 20 pladser i rumlepotten for fortsat at kunne imødegå efterspørgslen efter pladser. I Sundby Nord er der ikke planlagt nye børnehavepladser, og det er derfor vigtigt at bevare de eksisterende pladser.

Tidshorisont

Det forventes, at det vil tage ca. 6 måneder fra en eventuel politisk godkendelse til en bus er indkøbt og ombygget til en rumlepotte. De seneste busser er ombygget i samarbejde med Roskilde Vogn- og Karrosserifabrik. Inden de nye busser ombygges vil der blive indhentet tilbud fra et andet firma.

Når de eksisterende rumlepotter skal på værksted, til syn eller lignende har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen to reservebusser, som institutionerne låner. Disse busser er uden køkken og toilet. En af disse busser kan erstattes af de to gamle rumlepotter, da de er bedre indrettet end de nuværende reservebusser. Der vil så være 3 reservebusser, hvilket vil betyde at hver enkelt reservebus ikke skal køre så meget og ikke er udsat for det samme slid som de busser, der er af sted hver dag. Det vurderes derfor, at de gamle udrangerede rumlepotter kan anvendes som reservebusser. Samtidig vil 3 busser bedre kunne dækket behovet for reservebusser i pressede situationer, hvor flere institutioner har deres bus til eftersyn eller på værksted på samme tid.

Udover at to nye rumlepotter vil bevare pladser i de to bydele, er denne form for pasningstilbud et pædagogisk godt tilbud, som børn, forældre og personale er glade for. Det giver børnene nogle oplevelser ved f.eks. skov og strand, de ellers ikke ville få. Samtidig er der mere "rum" til det enkelte barn, så der er færre konflikter i dagligdagen. Desuden udvikler børnene deres motorik hurtigere, end de ville gøre, hvis de var i institutionen hele dagen.

ØKONOMI

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen søger om en rammebevilling, så det er muligt at reagere på aktuelle tilbud på busser. Dagsprisen afhænger af standarden og antallet af kørte kilometer.

De samlede udgifter udgør 2,1 mill. kr. som fordeler sig på følgende måde:

Køb af to busser 0,8 mill. kr.

Ombygning af busser 1,2 mill. kr.

Øvrige udgifter 0,1 mill. kr.

I alt 2,1 mill. kr.

Beløbet kan afholdes via uforbrugte driftsmidler på daginstitutionsområdet under Privat Børnepasning.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Begge institutioner har flere gange tilkendegivet, at busserne er i en sådan stand at der er behov for en udskiftning for at kunne bevare pladserne.

BILAG

Ingen

 

 

Grethe Munk

/ Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top