Bydelenes integrering i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)
Bydelenes integrering i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 9. maj 2001
Sager til beslutning
2. Bydelenes integrering i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)
FAU 186/2001 J.nr. 67/01
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender og videresender nedenstående orientering til Økonomiudvalget om behandlingen af de projekter/opgaver, som bydelene ønsker videreført efter bydelsforsøgets ophør. Orienteringen indebærer, at forvaltningen, udfra de beskrevne hovedretningslinier, arbejder videre med en vurdering af de projekter/opgaver, som bydelene ønsker videreført, således at endeligt forslag til eventuel videreførsel af projekter, der vedrører to eller flere forvaltninger forelægges for udvalget inden sommerferien.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter 2 konkrete forslag fra bydelenes vedrørende demokratiudvikling fra Indre Østerbro Bydel samt Øget lokalt demokrati fra Valby Bydel m.h.p. eventuel udtalelse til Økonomiudvalget.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen – i forhold til projekter/opgaver, der udelukkende vedrører Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget – særligt undersøger bydelenes erfaringer og opgaveløsning på beskæftigelsesområdet samt området for børn og unge med vanskeligheder (særlige behov).
RESUME
Borgerrepræsentationen besluttede den 16. november 2000 ikke at forlænge Bydelsforsøget og vedtog samtidigt en gennemførselsplan for afviklingen af de fire forsøgsbydele.
Det følgende omhandler den del af bodelingsplanen, der vedrører de opgaver/projekter, som bydelene ønsker videreført efter bydelsforsøgets ophør.
I den forbindelse er der den 13. marts afholdt møde mellem Økonomiudvalget og repræsentanter fra bydelenes økonomiudvalg om integrering af bydelene og deres initiativer i Københavns Kommune. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afholdt møde med repræsentanter fra bydelene den 28. marts 2001, hvor de fire bydele fremlagde de projekter/opgaver, de ønsker videreført indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ressort.
I forlængelse af møderne mellem udvalgene under BR-kommunen er der lagt op til, at Økonomiudvalget den 15. maj behandler udvalgenes overordnede stillingtagen til hvorvidt udvalgene kan/vil videreføre de projekter/opgaver, bydelene har ønsket.
Nærværende indstilling indeholder forslag til svar til Økonomiudvalget om overordnede stillingtagen til hvorvidt udvalget kan/vil videreføre de projekter/opgaver, bydelene har ønsket.
Desuden indeholder indstillingen forslag om, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen – i forhold til projekter/opgaver, der udelukkende vedrører Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget – særligt undersøger bydelenes erfaringer og opgaveløsning på beskæftigelsesområdet samt området for børn og unge med særlige behov.
Indstillingen indeholder desuden forslag om, at udvalget drøfter forslag fra Indre Østerbro Bydel om demokratiudvikling samt forslag fra Valby Bydel om øget lokalt demokrati og medindflydelse m.h.p. eventuel udtalelse til Økonomiudvalget.
SAGSBESKRIVELSE
Bydelene har udarbejdet projektbeskrivelser for i alt 54 projekter indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets område, som bydelene ønsker videreført. I arbejdet med disse projekter og opgaver, som bydelene ønsker, skelnes der mellem følgende projekter/opgaver:
- projekter/opgaver, der udelukkende vedrører Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
- og opgaver/projekter, som ikke er organiseret således, at de umiddelbart svarer til opgavefordelingen mellem forvaltningerne under Borgerrepræsentationen – herunder projekter, der kræver ændring af styrelsesvedtægten.
Projekter, der vedrører Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
For de 20 projekter, der vedrører Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget alene har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen iværksat et samarbejde med bydelene om de projekter/opgaver, som bydelene ønsker videreført ved bydelsforsøgets ophør.
Der er i den sammenhæng nedsat en implementeringsgruppe med repræsentanter for de fire forsøgsbydele samt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Implementeringsgruppens overordnede formål er bl.a. at sætte fokus på initiativer og udviklinger i bydelene. Arbejdet under Implementeringsgruppen er inddelt foreløbig i 2 faser.
I fase 1 – inden sommerferien - beskrives og kortlægges bydelenes nuværende struktur og organisering, ligesom der er nedsat en række arbejdsgrupper, der med udgangspunkt i bydelenes projektbeskrivelser kortlægger problemområder der umiddelbart kan løses eller som involverer principper i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens organisation og opbygning.
I fase 2 – efter sommerferien - besluttes og planlægges bydelenes fremtidige struktur og organisering på områder, der relaterer sig til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, herunder hvilke projekter/opgaver, der vedrører Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der kan videreføres efter bydelsforsøgets ophør.
I den sammenhæng indstiller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen – i forhold til projekter/opgaver, der udelukkende vedrører Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget – at forvaltningen særligt undersøger bydelenes erfaringer og opgaveløsning på beskæftigelsesområdet samt området for børn og unge med særlige behov.
Projekter, der vedrører flere forvaltninger
Der er alt 34 projekter, som bydelene ønsker videreført, der vedrører Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og andre af kommunens forvaltninger – og dermed projekter, der går på tværs af to eller flere forvaltninger.
I det videre arbejde vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen arbejde videre med en vurdering af projekterne udfra nedenstående overordnede retningslinier, hvorefter Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget inden sommerferien drøfter endelig beslutning om, hvilke projekter, der vedrører flere forvaltninger, der kan videreføres efter bydelsforsøgets ophør.
Der arbejdes videre udfra følgende overordnede hovedretningslinier for hvilke projekter, der kan anbefales videreført:
- Projekter/opgaver, der ikke kræver ændringer af styrelsesvedtægten.
- Projekterne/opgaverne skal kunne videreføres indenfor den økonomiske ramme.
- Projekterne/opgaver, der ikke varierer grundlæggende fra de tilbud, der tilbydes borgerne i Københavns Kommune.
- Projekter, der på økonomisk og faglig forsvarlig vis kan tilføre tilbudene i Københavns Kommune yderligere kvalitet og nytænkning.
- At der i forhold til de øvrige forvaltninger, der har en andel i projektet/opgaven kan opnås enighed om samarbejde, økonomi og finansiering.
7 af de 34 projekter indgår allerede i arbejdsgrupperne under Implementeringsgruppen, hvorfor der for disse projekter først efter sommerferien træffes endelig beslutning om videreførsel af projekterne.
Projekter vedr. demokratiudvikling og øget lokalt demokrati
Økonomiudvalget behandler den 15. maj 2001 bl.a. forslag fra Indre Østerbro Bydel om demokratiudvikling samt forslag fra Valby Bydel om øget lokalt demokrati og medindflydelse. Forslagene er vedlagt som bilag – og forudsættes drøftet i de respektive fagudvalg. Indstillingen indeholder forslag om, at udvalget drøfter forslagene m.h.p. eventuel udtalelse til Økonomiudvalget.
Den brugerrettede forvaltning og teamsstruktur
Nogle bydele har ytret ønske om undervisning og rekruttering vedr. teamstrukturen inden udgangen af 2001. Forvaltningen har planlagt at imødekomme dette ønske.
ØKONOMI
Projekterne forventes videreført indenfor den økonomiske ramme, der overføres til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i forbindelse med bydelenes implementering. Der er i udkast til budgetforslag 2002 indarbejdet en ramme på 25 mill. kr. afsat på ønskelisten til finansiering af forsøgsbydelenes implementering.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
- Skema til beskrivelse af opgaver og projekter i Valby Bydel
- Skema til beskrivelse af opgaver og projekter i forsøgsbydele
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen