Mødedato: 09.05.2001, kl. 13:00

Ingen titel

Ingen titel

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. maj 2001

 

Sager til beslutning

5. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Københavns Kommune ved Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgår et lejemål for ejendommen, August Gardesvej 9, 2300 København S, med KFUM´s Sociale Arbejde i Danmark, der er uopsigeligt i 10 år for begge parter, og at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremlejer ejendommen til den selvejende institution, KFUM`s Kollegium.

at der gives en kapitalbevilling på 29 mill. kr. til dækning af deponeringsudgiften ved at indgå lejemålet.

at Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningens budgetramme forhøjes med 0,9 mill. kr. årligt med virkning fra år 2002 for at kunne dække den forøgede nettohuslejeudgift ved at indgå det nye lejemål.

RESUME

Borgerrepræsentationen har den 12. oktober 2000 i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2001 vedtaget en hensigtserklæring, jfr. Hensigtserklæring H 41, botilbud til hjemløse, om at der på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens anlægsbudget for år 2002 afsættes et beløb på 29 mill. kr. til dækning af deponeringsudgiften i forbindelse med, at KFUM´s kollegium indgår et nyt lejemål for en ejendom opført og finansieret af KFUM´s Sociale Arbejde i Danmark, og at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budgetramme forhøjes med 0,9 mill. kr. årligt med virkning fra år 2002 til dækning af nettovirkningen af den forøgede huslejeudgift.

§94 boformen KFUM´s Kollegium er opsagt fra sit nuværende lejemål i Dreschelsgade på Islands Brygge pr. 31. december 2001. Dette har givet anledning til overvejelser om alternativ placering af Kollegiet, fordi omstillingsplanen for hjemløse ikke forudsætter yderligere pladsændringer på Kollegiet, og det ikke anses for hensigtsmæssigt at nedlægge flere §94-pladser på nuværende tidspunkt.

KFUM´s Sociale Arbejde i Danmark har tilbudt at opføre og finansiere en ny ejendom til institutionen på en anden grund på August Gardesvej på Amager.

SAGSBESKRIVELSE

KFUM´s Kollegium er et botilbud til hjemløse med 48 pladser i ejendommen i Dreschelsgade og 6 udslusningspladser i en villa på Amager. Hertil kom 22 pladser på Strandgården i Fakse, som blev nedlagt ved udgangen af 1999 som led i omstillingsplanen for hjemløseområdet.

Kollegiet drives som en selvejende institution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune i henhold til Servicelovens §94. Med virkning fra den 31. december 2001 er Kollegiet opsagt fra det nuværende lejemål i Dreschelsgade på Amager.

Omstillingsplanen for hjemløse forudsætter ikke yderligere pladsændringer på Kollegiet, og opretholdelse af pladsantallet anses som nødvendigt for, at Københavns kommune opfylder forudsætningerne for finansieringsaftalen med staten på hjemløseområdet. En erstatning for det nuværende kollegium er derfor nødvendig.

I sommeren 2000 fremsatte den frivillige organisation "KFUM´s Sociale Arbejde i Danmark" tilbud til Københavns kommune om at finansiere byggeriet af en ny institution for derefter at udleje ejendommen til Kollegiet.

Den skitserede institution omfatter bygninger på 2100 m2 etageareal, bestående af et fælleshus med administration, værksteder og fælleslokaler samt 3 beboelseshuse med plads til 16 beboere i hvert. Beboelseshusene indrettes i 2 etager, hvor den øverste etage indrettes som bofællesskaber med eget køkken. Værelserne placeres således, at 2 værelser deles om badeværelse samt fælles forrum med skabe. Såfremt en familie med børn indskrives, vil denne indretning muliggøre, at familien kan disponere over 2 rum og eget badeværelse.

Ved indretningen af institutionen med et antal mindre køkkener tages der højde for et problem, som eksisterer i Kollegiet i dag, hvor nogle muslimske beboere af hensyn til de religiøse spiseregler ønsker selv at lave sin mad med sikkerhed for at køkkenredskaber mm overholder de særlige hygiejniske krav, hvilket på den anden side kan give anledning til klager over lugtgener mm fra nogle af de andre beboere.

Indretningen understøtter målsætningerne i omstillingsplanen for hjemløseområdet om øget vægt på botræning med henblik på udslusning til egen bolig, samtidig med at den kan rumme et antal differentierede tilbud til hjemløse med forskellige behov.

Der er foretaget en miljøundersøgelse af grunden. Der er konstateret forurening af især tungmetaller i jorden. Der er i projektet taget højde for sikring mod gener fra forureningen, blandt andet ved fjernelse af forurenet jord og mulighed for om nødvendigt at etablere ventilation under bygningerne.

Forinden købet af grunden på August Gardesvej og indgåelse af bindende aftaler om projektet ønskede KFUM et forhåndstilsagn fra Københavns kommune om, at kommunen var indstillet på at fortsætte driftsoverenskomsten med Kollegiet i den nye ejendom og kommunens accept af den årlige merudgift som følge af højere husleje, tillige med Plandirektoratets godkendelse af grundens anvendelse til det omhandlede formål.

På baggrund af, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på mødet den 20. september 2000 tiltrådte principforslaget om indstilling til Borgerrepræsentationen om indgåelse af aftale med KFUM´s Sociale Arbejde i Danmark om leje af den nyopførte ejendom til videreførelse af §94-boformen KFUM´s Kollegium, at Borgerrepræsentationen den 12. oktober 2000 vedtog hensigtserklæring H41: Botilbud til hjemløse, og at Plandirektoratet har godkendt anvendelsen af grunden til §94-boform, har KFUM´s Sociale Arbejde i Danmark købt den omhandlede grund, har ladet udarbejde et projekt og indgået aftale med entreprenørerne om opførelse af den nye institution.

Den foreliggende lejekontrakt er forhandlet på plads mellem KFUM´s Sociale Arbejde i Danmark´s Ejendomsfond og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Lejeaftalen træder i kraft, når ejendommen er klar til brug, forventeligt den 1. december 2001.

KFUM skal investere ca. 35 mill. kr. i projektet, der fortrinsvis tilvejebringes ved låntagning. KFUM har behov for at opnå en sikkerhed for investeringen, der ligger ud over sikkerheden i ejendommens værdi. Det må antages, at ejendommens handelsværdi først på længere sigt vil modsvare anskaffelsessummen, fordi ejendommen er anskaffet og indrettet til så specielt et formål. Det er derfor aftalt mellem KFUM´s Sociale Arbejde i Danmark og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at der skal indgås en lejeaftale mellem KFUM´s Sociale Arbejde i Danmarks Ejendomsfond og Københavns Kommune, der skal være gensidig uopsigelig de første 10 år. Herefter kan aftalen opsiges af begge parter med 9 måneders varsel. Københavns Kommune skal fremleje ejendommen til den selvejende institution, KFUM´s Kollegium. En tilsvarende sikkerhed kan KFUM ikke opnå ved at udleje direkte til Kollegiet, fordi driftsoverenskom sten mellem kommunen og Kollegiet kan opsiges med 9 måneders varsel, hvorefter Kollegiet vil være uden betalingsevne. Herudover giver aftalen med kommunen om uopsigelighed KFUM bedre lånemuligheder.

Ejendommens totale anskaffelsessum udgør ca. 35 mill.kr, og med et etageareal på ca. 2100 m2 udgør den totale anskaffelsessum ca. 16.600 kr. pr. m2. Den årlige leje er aftalt til 2,813 mill. kr. plus moms svarende til ca. 1340 kr. plus moms pr. m2. Kommunen får refunderet momsen via refusionsordningen. Lejen reguleres en gang årligt med 1,5 %. Udlejer betaler udgifter til udvendig vedligeholdelse, skatter og afgifter, renovation, rottebekæmpelse, skorstensfejning og ejendomsforsikringer. Udlejer skal årligt hensætte 1,5% af den aktuelle årlige leje til finansiering af sine vedligeholdelsesforpligtelser.

Den indvendige vedligeholdelse påhviler lejer, der ligeledes er forpligtiget til at foretage indvendig og udvendig renholdelse og vedligeholdelse af udearealerne. Lejer betaler for varme, vand og elektricitet og for vedligeholdelsen af varmeanlægget. I uopsigelighedsperioden har lejer ret til at fremleje til anden side, hvis lejers driftsoverenskomst med KFUM´s kollegium opsiges. Efter uopsigelighedsperiodens ophør har lejer kun ret til at fremleje til anden side efter nærmere aftale med udlejer. Lejer er berettiget til på egen hånd at lade en ekstrakt af lejekontrakten tinglyse på ejendommen.

ØKONOMI

Ved at indgå det nye lejemål skal Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ad anlægsbudgettet for år 2002 deponere et beløb på 29 mill. kr. svarende til forskellen mellem de kapitaliserede huslejer for det nye og det hidtidige lejemål.

Huslejen for det nye lejemål er beregnet som en budgetleje, der blandt andet skal dække udlejers udgifter til afdrag og forrentning af anlægskapitalen. Lejen er dog aftalt til højst at måtte udgøre 2,813 mill. kr. Huslejen for det opsagte lejemål i Dreschelsgade udgør ca. 1 mill. kr. Til forskellen, 1,8 mill. kr., yder staten refusion med 50 %, hvorved nettohuslejeforhøjelsen udgør ca. 0,9 mill. kr. Herudover vil flytningen ikke medføre forøgede driftsudgifter, fordi institutionen drives videre med det samme antal pladser og det samme opgaveindhold.

Under forudsætning af, at Borgerrepræsentationens hensigtserklæring bliver indfriet ved vedtagelsen af budgettet for år 2002, vil der kunne anvises kassemæssig dækning for deponeringsudgiften, ca. 29 mill. kr., og den forøgede nettohuslejeudgift, ca. 0,9 mill. kr., inden for Familie. Og Arbejdsmarkedsforvaltningens budgetramme for år 2002.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Der har været foretaget nabohøring, hvortil der ikke var indsigelser.

BILAG

Ingen

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top