Mødedato: 09.04.2003, kl. 15:30

Børns overgang fra børnehave til skole og fritidshjem (Bilag)

Børns overgang fra børnehave til skole og fritidshjem (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. april 2003

 

Sager til beslutning

9. Børns overgang fra børnehave til skole og fritidshjem (Bilag)

FAU 205/2003 J.nr. 205/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,

at relevant viden om det enkelte barn i børnehave/sprogstimulering videregives til fritidshjem/skole i et samarbejde med barnets forældre.

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen nedsætter en fælles arbejdsgruppe, der udarbejder en procedure og et inspirationshæfte til denne vidensoverdragelse.

RESUME

Overgangen mellem børnehave og fritidshjem/skole kan af nogle børn opleves som vanskelig. Det skyldes dels de nye krav, der stilles til børnene i fritidshjem og skole, dels det forhold, at børn kan have svært ved at bruge deres færdigheder, viden og erfaringer, som de har erhvervet i børnehaven.

Der er behov for en overdragelse af viden om det enkelte barn fra pædagoger i børnehaver og sprogstimuleringsordninger til fritidshjem og skole.

Der etableres en fast procedure fra foråret 2004, hvor pædagoger i børnehaver og sprogstimuleringsordninger lægger eksempler på det enkelte barns produktioner samt en pædagogisk beskrivelse af barnets potentiale, interesser og behov i en mappe, som overdrages til barnets forældre med en opfordring til at videregive mappen til skole og fritidshjem.

Mappen er forældrenes ejendom. Det er derfor forældrene, der bestemmer, om mappen skal videregives fra den ene institution til den anden.

Derfor kan og skal mappen ikke erstatte udveksling af oplysninger mellem myndigheder, som skal videregives af hensyn til barnets velfærd i henhold til lovgivningen.

Vigtige oplysninger om barnet, som myndigheden har pligt til at videreformidle af hensyn til barnets tarv, skal gives videre, selvom forældrene ikke vil medvirke, og sådanne oplysninger må derfor fremgå af andet sagsmateriale.(§§35 og 36 i serviceloven).

Skole og fritidshjem forpligtes til at efterspørge denne mappe hos forældrene ved den første kontakt.

En fælles arbejdsgruppe for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejder procedure, inspirationshæfte samt mappe til brug for pædagogernes arbejde.

SAGSBESKRIVELSE

I dag opleves overgangen mellem børnehave/sprogstimulering og fritidshjem/skole som vanskelig for nogle børn. Samarbejdet mellem pædagoger, børnehaveklasseledere og lærere er ikke særligt udbygget ret mange steder. Det gør, at den viden, som pædagoger i børnehaver og sprogstimuleringsordninger (§4a) har om københavnske børn, ikke kommer til fritidshjemmets og skolens kendskab.

I dag er der ikke et fast formaliseret samarbejde mellem fritidshjem/skole og børnehave/ sprogstimulering i København, men i nogle områder i byen er der et uformelt samarbejde mellem de berørte parter. Det betyder samtidig, at der ikke er sat fokus på de gensidige forventninger til børnene ved skolestarten.

Vidensoverdragelsen fra børnehave/sprogstimulering til fritidshjem/skole skal medvirke til at skabe større helhed og sammenhæng i børnenes liv i forbindelse med deres skift og følger intentionen i Borgerrepræsentationens hensigtserklæring, der blev vedtaget i forbindelse med budget 2002.

Hensigtserklæringen har følgende ordlyd:

"FA- og UU-forvaltningerne pålægges at komme med en model for samarbejde imellem de to forvaltninger, som skal sikre en helhedsorientering i forhold til de forskellige dagpasnings- og fritidstilbud samt i forhold til overlappende funktioner".

En fælles arbejdsgruppe for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejder en mappe. Det enkelte barns børnehavepædagoger/ sprogstimuleringspædagoger lægger i samarbejde med barnet tegninger, billeder og lignende materiale i mappen, som afspejler barnets potentialer og interesser. Pædagogerne vedlægger en kort beskrivelse af barnets potentialer, interesser og eventuelt særlige behov.

Ved afslutningen af barnets ophold i børnehave/sprogstimulering overdrages mappen til barnets forældre med en opfordring til at videregive mappen til fritidshjem/skole. Forældrene gøres opmærksomme på, at de selv kan vedlægge et brev om deres barn til barnets fritidshjem og skole. Fritidshjem/skole efterspørger denne mappe ved første kontakt med nye forældre.

Mappen er forældrenes ejendom. Det er derfor forældrene, der bestemmer, om mappen skal videregives fra den ene institution til den anden. De oplysninger om barnet, der ligger i mappen, videregives således af forældrene selv fra den ene institution (myndighed) til den anden institution (myndighed). Det er således ikke myndigheder, der udveksler oplysninger.

Ved afslutningen af børnehaveklassen lægger barn, børnehaveklasseleder og eventuelt forældre nyt materiale i mappen, som herefter videregives til barnets kommende lærere i 1.klasse.

Mappen gives tilbage til forældrene når barnet går i 4 klasse.

Den fælles arbejdsgruppe for de to forvaltninger udarbejder mappe, procedure samt et inspirationshæfte.

 

Tidsplan

  • Den fælles arbejdsgruppe starter i 2003 efter godkendelse af indstillingen.
  • Den fælles arbejdsgruppe orienterer foråret 2003 børnehaverne, sprogstimuleringsgrupperne samt fritidshjem og skoler om initiativet i indstillingen.
  • Den fælles arbejdsgruppe udsender efteråret 2003 et inspirationshæfte.
  • Den faste procedure træder i kraft foråret 2004 med henblik på skolestart den 1. august 2004.

MILJØVURDERING

Indstilling har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Det er op til forældrenes beslutning, om mappen skal videregives til fritidshjem/skole og dermed om dens indhold skal videreformidles.

Derfor kan og skal mappen ikke erstatte udveksling af oplysninger mellem myndigheder, som skal videregives af hensyn til barnets velfærd i henhold til lovgivningen.

Vigtige oplysninger om barnet, som myndigheden har pligt til at videreformidle af hensyn til barnets tarv, skal gives videre, selvom forældrene ikke vil medvirke, og sådanne oplysninger må derfor fremgå af andet sagsmateriale.(§§35 og 36 i serviceloven).

HØRING

Ingen, men sagen drøftes med Det centrale Forældreforum

BILAG

  • HSU's kommentarer til dagsordenens punkt 6 på mødet den 28. marts 2003: orientering om og drøftelse af børns overgang fra børnehave til skole og fritidshjem.

  • Notits om for at videregive oplysninger om det enkelte barn fra børnehave til fritidshjem/skole.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top