Mødedato: 09.04.2003, kl. 15:30

Ansøgning fra Pårørendeforeningen af 1998 vedr. projekt "Akut krisehjælp til pårørende til sindslidende" (Bilag)

Ansøgning fra Pårørendeforeningen af 1998 vedr. projekt "Akut krisehjælp til pårørende til sindslidende" (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. april 2003

 

Sager til beslutning

4. Ansøgning fra Pårørendeforeningen af 1998 vedr. projekt "Akut krisehjælp til pårørende til sindslidende" (Bilag)

FAU 192/2003 J.nr. 192/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at henvendelse fra Pårørendeforeningen af 1998 vedr. projekt "Akut krisehjælp til pårørende til sindslidende" besvares i overensstemmelse med vedlagte brevudkast.

RESUME

Pårørendeforeningen af 1998 anmoder om tilskud til et projekt om akut krisehjælp til pårørende til sindslidende.

Projektet omhandler etablering af en akut døgnvagt (rådgivningsfunktion) for pårørende/nærtstående til sindslidende i Storkøbenhavn med henblik på at afhjælpe de problemer, de pårørende/nærtstående ofte udvikler på grund af den voldsomme stressfaktor, de er udsat for grundet manglende viden og støtte. Der planlægges ansat professionelt personale. Projektet samlede budget er på godt 10 mill. kr. fordelt på 3 år.

Det er ikke muligt inden for nuværende budgetramme til sindslidende at yde tilskud til Pårørendeforeningens projekt uden at skulle reducere andre aktiviteter rettet mod sindslidende.

SAGSBESKRIVELSE

1. Beskrivelse af projekt: Akut krisehjælp til pårørende til sindslidende

Pårørendeforeningen af 1998 har med brev af 4. december 2002 til sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø fremsendt ansøgning om hjælp til et projekt om akut krisehjælp til pårørende til sindslidende. Sundhedsborgmesteren har oversendt henvendelsen til borgmester Bo Asmus Kjeldgaard med henblik på, at projektet kan indgå i de aktuelle overvejelser på området.

Det fremgår, at Pårørendeforeningen har fremsendt ansøgning til Socialministeriets pulje til økonomisk støtte til initiativer for socialt udsatte grupper (satspuljen). Det forventes, at projektet ikke opnår støtte.

Projektet omhandler etablering af en akut døgnvagt for pårørende/nærtstående til sindslidende i Storkøbenhavn med henblik på at afhjælpe de problemer, de pårørende/nærtstående ofte udvikler på grund af den voldsomme stressfaktor, de er udsat for grundet manglende viden og støtte.

Projektet indebærer etablering af en rådgivningsfunktion, som døgnet rundt kan tage sig af de pårørende, som bliver indlagt på psykiatrisk afdelingen eller kommer i andre akutte situationer. Der skal etableres et samarbejde med de psykiatriske hospitaler, sådan at personalet kan henvise til foreningen døgnet rundt.

Rådgivningen kan udføres i pårørendeforeningens lokaler, som er stillet til rådighed af Københavns Kommune.

Den daglige ledelse skal forestås af en projektleder. Derudover skal der ansættes 5 rådgivere og 1 sekretær. I spidsbelastninger, typisk december, kan der trækkes på frivillige hjælpere.

Projektet kan iværksættes, når bevilling foreligger, og det nødvendige personale er ansat.

Det påtænkes at lade projektet evaluere af et eksternt konsulentfirma. Det forventes, at projektet foreløbig skal fungere i en 3-års periode. Der skal udarbejdes delrapporter.

    1. Projektets økonomi

Projektet samlede budget er på godt 10 mill. kr. fordelt på 3 år. Oversigt over økonomien (1000 kr.):

 

2003

2004

2005

Etableringsudgifter

470

0

0

Driftsudgifter

2.313

2.874

3.433

Erfaringsopsamling/

Evaluering

350

350

350

I alt

3.133

3.224

3.783

2. Tilbud til pårørende til sindslidende

Der er for de sociale tilbud i Københavns Kommune og H:S formuleret en pårørendepolitik med anbefalinger bl.a. vedr. rådgivning til pårørende. Det anbefales bl.a., at der etableres tilbud, evt. i regi af voksenteamene, som kan afhjælpe pårørendes behov for akut rådgivning i sociale, økonomiske og juridiske forhold. Det anbefales endvidere, at der etableres tilbud om psykologisk hjælp til pårørende til hjemmeboende sindslidende og tilbud om aflastningspladser for hjemmeboende sindslidende. Endvidere at der oprettes pårørendegrupper til psykologisk krisebearbejdning. Der følges i øjeblikket op på status på implementeringen på pårørendepolitikkens anbefalinger.

Med udgangspunkt i pårørendepolitikken har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i forbindelse med igangværende forhandlinger om satspuljemidler til Københavns Kommune fremlagt forslag til etablering af en rådgivningsenhed i et voksenteam med fokus på pårørendearbejdet. Rådgivningsenheden skulle afhjælpe pårørendes behov for akut rådgivning i sociale, økonomiske og juridiske forhold, psykologisk hjælp til pårørende til hjemmeboende sindslidende, tilbud om aflastningspladser samt etablering af pårørendegrupper til psykologisk krisebearbejdning. Projektet opnåede imidlertid ikke støtte i forhandlingerne med Socialministeriet om støtte via satspuljen.

Der kan bl.a. peges på følgende tilbud til pårørende til sindslidende om rådgivning m.v.:

  • Pårørende til alvorligt psykisk syge personer kan efter henvisning fra praktiserende læge eller vagtlæge få sygesikringstilskud til psykologbehandling. Sygesikringen dækker ca. 60% af prisen, dog kun til 12 konsultationer i alt.
  • Døgnrådgivningen i Støtte- og Kontaktcentret i Linnésgade.
  • Sinds Psykologrådgivning har tilbud om gratis psykologisk rådgivning til pårørende til sindslidende. Der er endvidere mulighed for at deltage i en pårørendegruppe, assisteret af 2 psykologer. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen yder tilskud til Sinds Psykologrådgivning på ca. 0,8 mill. kr. pr. år.
  • I regi af H:S er de især i de seneste 5 år sket en styrkelse af indsatsen over for pårørende. På både distriktspsykiatriske centre og nogle hospitalsafdelinger er der tilbud om undervisning, pårørendegrupper og individuel rådgivning.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Det er ikke muligt inden for nuværende budgetramme til sindslidende at yde tilskud til Pårørendeforeningens projekt uden at skulle reducere andre aktiviteter rettet mod sindslidende.

Forvaltningen har vurderet, om projektet falder inden for rammerne for tilskud til frivilligt socialt arbejde i henhold til servicelovens § 115.

Pårørendeforeningen af 1998 har tidligere søgt og modtaget tilskud til projekt "De sindslidendes netværk" (klubaktivitet for sindslidende):

 

Søgt om

Bevilget

2000

205.000

25.000

2001

397.000

55.000

2002

355.000

75.000

2003

355.000

45.000

Pårørendeforeningen har herudover i 2000 søgt om tilskud på 180.000 kr. og i 2001 søgt om tilskud på 411.000 kr. til et pårørendeprojekt med aktiviteter rettet mod pårørende. Projektet drejede sig om rådgivning af de pårørende og havde ikke til sigte at sætte de pårørende i stand til at hjælpe andre generelt. Foreningen fik begge år afslag på ansøgningen.

Forvaltningen vurderer, at nærværende ansøgning om tilskud til projekt om akut krisehjælp til pårørende ikke falder inden for rammerne for tilskud til frivilligt socialt arbejde. Der er tale om ansættelse af rådgivere til professionel rådgivning af og krisehjælp til pårørende. Der skal ikke indgå frivillige i arbejdet, bortset fra at der i spidsbelastninger, typisk i december måne d, kan trækkes på frivillige.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Brev af 4. december 2002 fra Pårørendeforeningen af 1998 til sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø.
  • Udkast til svarbrev til Pårørendeforeningen af 1998.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

 

Til top