Mødedato: 09.04.2002, kl. 15:00

Sektorplan for området Børne- og ungefamilier med særlige behov

Sektorplan for området Børne- og ungefamilier med særlige behov

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 9. april 2002

 

Sager til beslutning

3. Sektorplan for området Børne- og ungefamilier med særlige behov

FAU 158/2002 J.nr. 158/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at sektorplaner for Børne- og ungeområdet udarbejdes ud fra nedenstående tidsplan med start på temadagen den 24. maj 2002

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at forvaltningen inddrager ekstern konsulent til støtte for udvalgets arbejde med sektorplanen.

RESUME

Sektorplanerne erstatter Socialplan 1997 og udgør sammen med lovgivningen på området samt det årlige budget det grundlæggende i den politiske styring af området.

I 1999/2001 er i det daværende udvalg vedtaget Sektorplan for Psykisk syge, Sektorplan for Beskæftigelse samt Sektorplan for Misbrugere, og disse er godkendt af Borgerrepræsentationen. Efter den foreliggende tidsplan for sektorplanarbejdet vil de kommende sektorplaner være børne- og ungeområdet, handicapområdet og daginstitutionsområdet.

Sektorplanen udarbejdes ud fra en standarddisposition svarende til den, som anvendes ved udarbejdelse af udviklingsplaner på alle niveauer i forvaltningen, og som tager sit udgangspunkt i forvaltningens målstyringsmetode (kvalitets- og økonomistyrings-metoden).

Standarddispositionen indeholder

  • Målgruppebeskrivelse
  • Status for det aktuelle kvalitetsniveau,
  • Perspektivering med fremskrivning af udviklingen i behov, krav og ønsker hos målgruppen samt forventet ændring i interne vilkår og rammer for indsatsen,
  • Kvalitetsmålsætninger og kvalitetsmål og herigennem politisk vedtagelse af kvalitetsniveauet for indsatsen,
  • Overordnet handlingsplan for området med henblik på at sikre målopfyldelsen

Procesmæssigt foreslås anvendt den fremgangsmåde, som blev anvendt ved udarbejdelsen af Sektorplanen for Misbrugere, hvor udvalgets arbejde med kvalitetsmålsætninger og kvalitetsmål sker med støtte af ekstern konsulent, og hvor der efterfølgende indgår en intern og ekstern høring. Høringsprocessen er planlagt til at tage ca. 1½ måned, og sker ved at udvalgets oplæg til målsætninger og mål udsendes til skriftlig høring hos alle interessenter og samarbejdspartnere på området, og ved at borgere får mulighed for at udtale sig bl.a. ved at forslaget lægges på forvaltningens internetadresse. Desuden sendes forslaget til høring i lokale centre og i relevante institutioner.

SAGSBESKRIVELSE

1. Formålet

Sektorplanen fastlægger de politiske målsætninger og mål samt en overordnet udviklingsplan for de kommende år. Sammen med de lovgivningsmæssige krav og budgettet udgør sektorplanen således de mål og rammer, der sikrer en politisk målstyring af indsatsen.

2. Standardproces

Erfaringen med udarbejdelsen af de første 3 sektorplaner i 1999/2001 har været, at de politiske målsætninger og mål bør komme tydeligere frem i planen og indgå i planarbejdet på et tidligere tidspunkt.

Det foreslås derfor,

  • at planarbejdet startes med en eller flere overordnede temadebatter i udvalget med henblik på at give input og retningslinjer for udarbejdelse og vedtagelse af kvalitets-målsætninger og kvalitetsmål på området. Temadebatterne i udvalget forestås af det eksterne konsulentfirma Henrik Larsen A/S og indledes med en introduktion til målstyring i den offentlige sektor på temadagen den 24. maj.
  • at udvalgets temadebatter som grundlag har en status- og perspektivredegørelse fra forvaltningen med beskrivelse af målgrupper, status for indsatsens nuværende kvalitet samt beskrivelse af forventede ændringer i målgruppens behov, ønsker og forventninger samt ændringer i vilkår / rammer for indsatsen.
  • at udvalget derefter drøfter forslag til kvalitetsmålsætninger, kvalitetsmål samt udfordringer for de kommende år.
  • at revideret udkast til sektorplan herefter sendes til skriftlig høring hos brugere, interessenter og samarbejdspartnere, ligesom den sendes til intern høring i forvaltningen.
  • at resultatet af høringen samles op af forvaltningen og forelægges udvalget til endelig drøftelse af kvalitetsmålsætninger og kvalitetsmål, hvorefter der ud fra udvalgets beslutninger udarbejdes endeligt forslag til sektorplan med overordnet handlingsplan for området.

Det eksterne konsulentfirma har gode erfaringer med at tilrettelægge en dialogform, hvor der kan udledes både fælles mål samt ske en præcision af , hvor der er divergerende politiske holdninger til mål og midler. Firmaet var ekstern konsulent for det daværende udvalg ved den politiske behandling af Sektorplanen for Misbrugere.

Ovenstående forslag til proces har til formål at styrke udvalgets mulighed for at udarbejde en sektorplan, der lever op til formålet om at være de politiske mål og rammer for udviklingen i den kommende periode.

Opfølgning efter planens vedtagelse i Borgerrepræsentationen sker både gennem løbende tilbagemeldinger til udvalget med konkrete målingsresultater samt ved udarbejdelse af det årlige budgetforslag hvor kvalitetsniveauet og den konkrete handlingsplan fastsættes.

Sideløbende med den fortsatte politiske proces igangsættes en dialog internt i forvaltningen, således at der sikres udmøntning af planens mål i det konkrete arbejde i forvaltningen. Dette sker bl.a. gennem fastlæggelse af rammer for lokalcentres og institutioners udviklingsplanarbejde samt gennem udmelding af de årlige budgetter.

3. Tidsplan:

2002:

24. maj 1. møde (ved ekstern konsulent)

21. august 2. møde (ved ekstern konsulent)

2. oktober 3. møde - Høringsoplæg godkendes

primo oktober -

ultimo november Høring

2003:

Ultimo januar 4. møde - Opsamling på høringen)

Medio marts 5. møde -1. udkast til samlet plan

Ultimo april Sektorplanen vedtages

Medio juni Behandling i BR

 

MILJØVURDERING

Der vurderes ikke at være miljømæssige konsekvenser forbundet med indstillingen.

ØKONOMI

Udgiften til ekstern konsulent beløber sig til kr. 45.000,-, som der er bevillingsmæssig dækning for i budget 2002 på budgetområde 7: Funktion 6.51: Administration.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

Ingen

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top