Mødedato: 09.02.2005, kl. 19:00

Høringssvar vedrørende grønne budgetter (bilag)

Høringssvar vedrørende grønne budgetter (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. februar 2005

 

8. Høringssvar vedrørende grønne budgetter (bilag)

FAU 68/2005 J.nr. 68/2005

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte høringssvar fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

RESUME

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har sendt et forslag om grønne budgetter i høring i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og de øvrige udvalg. På baggrund af de indkomne høringssvar vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejde en ny indstilling til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen for endelig godkendelse af indførelse af grønne budgetter i Københavns kommune i foråret 2005.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har udviklet en model for grønne budgetter, som i princippet vil kunne anvendes i hele kommunen. Formålet med de grønne budgetter er at sikre, at de enkelte forvaltninger årligt får fastlagt mål, som tilsammen sikrer, at kommunens fælles miljømål nås. Miljømålene skal udvælges af Borgerrepræsentationen og primært hentes fra den netop vedtagne Agenda 21 plan eller fra Dogme 2000-samarbejdet.

På baggrund af Borgerrepræsentationens prioriterede miljømål skal hver forvaltning indarbejde grønne budgetmål som resultatkrav i udvalgets budgetbidrag til Økonomiudvalget. De enkelte udvalgs budgetmål indarbejdes efterfølgende i en samlet opgørelse for hele kommunen, som præsenteres i Københavns Kommunes Grønne Regnskab.

Forslaget indebærer, at forvaltningerne udarbejder grønne budgetmål for indsatsområderne "miljøcertificering" og "økologiske fødevarer" i forbindelse med kommunens budget 2006.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen understøtter gennemførelsen af de miljømålsætninger, der er vedtaget af Københavns Borgerrepræsentationen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ser imidlertid en række problemer i Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag om udvikling af et styringsredskab, Grønne Budgetter, til fremme af kommunens vedtagne målsætninger på miljøområdet.

At omlægge til økologisk drift og at miljøcertificere samtlige af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens institutioner er en stor og meget ressourcekrævende opgave. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er ikke positivt stemt over for mål, hvor der ikke er truffet beslutning om finansiering.

I Københavns Agenda 21 plan fremgår, at alle kommunens forvaltninger skal være miljøcertificeret og at al den mad, der serveres i kommunens køkkener og kantiner skal være 75 % økologisk inden udgangen af 2008. Det er på nuværende tidspunkt usikkert om den forventede tilførsel af projektmidler fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil kunne dække de faktiske omkostninger i forhold til disse langsigtede miljømål. Det har hidtil været en klar forudsætning for Familie- Arbejdsmarkedsforvaltningen, at de gennemførte projekter inden for økologi og miljøledelse/certificering var omkostningsneutrale for forvaltningen. Familie- og Arbejdsforvaltningen vil også fremover forudsætte, at miljømålsætninger der pålægges forvaltningen er finansierede.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I løbet af foråret 2004 har Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejdet et grønt budget 2005 for forvaltningen. Det grønne budget blev forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget på budgetseminaret i marts 2004 og efterfølgende indarbejdet i udvalgets bidrag til kommunens økonomiske budget. Erfaringerne fra processen med at udarbejde et grønt budget for Miljø- og Forsyningsudvalget er anvendt ved udviklingen af en model for grønne budgetter for de øvrige forvaltninger.

Der er i Københavns Kommune politisk besluttet ca. 150 miljømålsætninger. I forslag til Københavns Agenda 21 plan er nogle af disse mange mål blevet revideret, og nye er kommet til. Flere mål kræver en indsats i flere forvaltninger. Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til et grønt budget er begrundet i, at der er derfor behov for en model, der kan sikre, at disse mål fastsættes i forvaltningerne årligt, og at de tilsammen sikrer opfyldelsen af kommunens miljømål. Miljømålene vil primært stamme fra Dogme 2000-Samarbejdet og Københavns Kommunes Agenda 21 plan.

Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår følgende 3-trins model for valg af grønne budgetmål:

Trin 1: Fastlæggelse af miljøindsatsområder og grønne budgetmål

Borgerrepræsentationen udvælger få højt prioriterede miljømål, som meldes ud til forvaltningerne. Efterfølgende fastlægger forvaltningerne de grønne budgetmål på de centralt udmeldte miljømål.

Trin 2: Indarbejdelse af grønne budgetmål i det økonomiske budgetbidrag

Hver forvaltning indarbejder deres grønne budgetmål som resultatkrav i udvalgets budgetbidrag til Økonomiudvalget. Der anvendes et separat skema. De grønne budgetmål kan eventuelt medbringes i resultatkravene for de enkelte institutioner eller bevillinger.

Trin 3: Afrapportering

De enkelte udvalgs budgetmål indarbejdes i en samlet opgørelse for hele kommunen og præsenteres i Københavns Kommunes Grønne Regnskab.

I trin 1 fastlægges de højt prioriterede fælles kommunale miljømål - enten ud fra eksisterende politiske beslutninger på miljøområdet eller ud fra nye miljømål. Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår, at Borgerrepræsentationen udvælger miljøindsatsområder første gang i foråret 2005. De følgende budgetår vil Borgerrepræsentationen udvælge eventuelt nye miljøindsatsområder efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget. Det vil foregå ved, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejder en indstilling, som sendes i høring i de øvrige udvalg for efterfølgende at blive godkendt i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Forvaltningerne vil efterfølgende fastlægge deres grønne budgetmål ud fra de centralt udmeldte indsatsområder. Dette arbejde vil forløbe over vinteren og det tidlige forår, således at der kan præsenteres et forslag til grønne budgetmål på de enkelte fagudvalgs budgetseminarer, som ofte afholdes i februar eller marts måned.

I trin 2 indarbejder hver forvaltning deres grønne budgetmål som resultatkrav i bidraget til det økon omiske budget. For at synliggøre forvaltningens bidrag anvendes et separat skema, som viser de prioriterede grønne budgetmål for det pågældende år, som dækker hele forvaltningen. Såfremt den enkelte forvaltning har fastlagt grønne budgetmål på konkrete bevillinger eller for enkelte institutioner, kan de grønne budgetmål indplaceres sammen med øvrige resultatkrav for den enkelte bevilling eller institution. Trin 2 gennemføres i foråret og frem til aflevering af budgetforslag til Økonomiforvaltningen oftest i begyndelsen af maj måned.

Prioriterede budgetmål i budget 2006

I modellen er der som nævnt lagt op til, at der én gang årligt udvælges et eller flere højt prioriterede miljøindsatsområder, som der udarbejdes grønne budgetmål for. Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår, at forvaltningerne udarbejder grønne budgetmål for indsatsområderne "miljøcertificering" og "økologiske fødevarer" i forbindelse med kommunens budget 2006.

Miljøcertificering og økologiske fødevarer er indsatsområder med bevågenhed og hvor der foreligger fælles kommunale miljømål, jævnfør Dogme 2000-samarbejdet. Kommunens forvaltninger og institutioner skal være miljøcertificeret over tid og 75% af den mad der serveres i kommunens køkkener og kantiner skal være økologisk. I forslag til Københavns Agenda 21 fremgår det, at målene skal nås inden udgangen af 2008.

Tidsplan

Miljø- og Forsyningsudvalget har angivet følgende forløb for accept af modellen for grønne budgetter:

  • I november 2004 sendes Miljø- og Forsyningsudvalget forslag til model for grønne budgetter i høring.
  • I slutningen af 2004 etableres en styregruppe med repræsentanter fra alle forvaltninger. Styregruppen skal være med til at sikre, at der sker en tværgående indsats, så alle forvaltninger i foråret 2005 kan præsentere forslag til grønne budgetmål i forbindelse med den almindelige proces for fastlæggelse af kommunens budget for det kommende budgetår.
  • Efter høringsperioden vil der i marts 2005 blive forelagt en ny indstilling for Miljø- og Forsyningsudvalget med udvalgenes eventuelle bemærkninger, samt forslag til den endelige model for grønne budgetter samt forslag til indsatsområder i 2006. Indstillingen behandles efterfølgende i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på endelig godkendelse i foråret 2005.
  • I perioden januar til maj 2005 sker der drøftelser forvaltningerne imellem så de enkelte forvaltninger kan præsentere forslag til grønne budgetmål for deres respektive udvalg enten på deres budgetseminar eller under den politiske behandling af det økonomiske budget.
  • I maj 2005 kan forvaltningerne oversende forslag til grønne budgetmål i forbindelse med den normale fremsendelse af forslag til det økonomiske budget til Økonomiforvaltningen.
  • I juni 2005 udgives Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2004. Heri vil udkast til kommunens grønne budgetmål være præsenteret.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har udarbejdet et forslag til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar (bilag 2). Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget understøtter gennemførelsen af de miljømålsætninger, der er vedtaget af Københavns Borgerrepræsentationen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ser imidlertid en række problemer i Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag om udvikling af et styringsredskab, Grønne Budgetter, til fremme af kommunens vedtagne målsætninger på miljøområdet.

Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag indebærer, at der politisk fastsættes overordnede resultatmål på miljøområdet, inden den egentlige budgetproces er igangsat. Dette finder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen problematisk.

At omlægge til økologisk drift og at miljøcertificere samtlige af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens institutioner er en stor og meget ressourcekrævende opgave. Det er derfor afgørende, at der i relation til ud- og indarbejdelse af grønne budgetmål tages højde for forvaltningernes forskelligheder og særlige problemstillinger i relation til de to indsatsområder. Det bør endvidere være en forudsætning, at projekter inden for de to indsatsområder: økologi og miljøledelse/certificering er finansierede og omkostningsneutrale for forvaltningen.

MILJØVURDERING

Sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste over sager der skal miljøvurderes. Til sagstypen knytter sig følgende miljømål: "Fej for egen dør" - Drift og udvikling af Kommunens forvaltning, institutioner og virksomheder: "Kommunens egne forvaltninger og institutioner skal over tid miljøcertificeres, og miljøarbejdet inddrages i virksomhedsplaner, personalepolitik m.m." (Dogme 2000) samt "Mindst 75% af det offentlige fødevareforbrug skal være økologisk" (Dogme 2000).

Ud- og indarbejdelsen af grønnebudgetmål har til hensigt at sikre, at kommunens fælles miljømål nås og vurderes således at have en positiv effekt i forhold til kommunens målopfyldelse om at "feje for egen dør".

Udarbejdelse af grønne budgetter kan ikke i sig selv medføre miljøforbedringer. Det grønne budget kan dog være med til at sikre, at de enkelte forvaltninger årligt får fastlagt miljømål, som tilsammen sikrer, at kommunens politisk besluttede miljømål bliver opfyldt.

ØKONOMI

De indsatsområder som Borgerrepræsentationen vælger at fokusere på i et konkret budgetår kan have økonomiske konsekvenser for kommunens forvaltninger. Miljø- og Forsyningsudvalget foreslår, at forvaltningerne udarbejder grønne budgetmål for indsatsområderne "miljøcertificering" og "økologiske fødevarer" i forbindelse med kommunens budget 2006. De omkostninger, der er forbundet med implementering af miljøcertificering og økologi, er hidtil blevet dækket af puljemidler fra Miljø- og Forsyningsudvalget. Dette vil også være fremgangsmåden fremover. Der indgår ikke i Miljø- og forsyningsforvaltningens oplæg forslag om egenfinansiering af fremtidige budgetmål.

De økonomiske konsekvenser der relaterer sig til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens institutioner relaterer sig til medarbejdertid og visse administrative udgifter, herunder vikardækning i forbindelse med kursusdeltagelse. Det bør i denne sammenhæng medtænkes, at miljø- og økologiprojekterne har afledte positive effekter, dels i forhold til kvalitets- og kompetenceudvikling hos medarbejde og brugere (eksempelvis børnehavebørn og beboere på døgninstitution), og dels i forhold til tværfagligt samarbejde – både internt i den enkelte institution og mellem involverede institutioner i et lokalområde.

I Københavns Agenda 21 plan fremgår, at alle kommunens forvaltninger skal være miljøcertificeret og at al den mad, der serveres i kommunens køkkener og kantiner skal være 75 % økologisk inden udgangen af 2008. Det er på nuværende tidspunkt usikkert om den forventede tilførsel af projektmidler fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil kunne dække de faktiske omkostninger i forhold til det langsigtede miljømål hvad angår miljøcertificering. I relation til omlægning til økologi i forvaltningens køkkener og kantiner har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens omkostninger hidtil været dækket af puljemidler fra Miljø- og Forsyningsudvalget. Der er på nuværende tidspunkt ikke bevilling til at udvide projekterne fra 2006 og frem.

Formuleringen af de grønne budgetmål for 2006 bør ske under forudsætning af, at der er afsat midler til indsatsområderne. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er ikke positivt stemt over for mål, hvor der ikke er truffet beslutning om finansiering.

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG

  1. Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling om grønne budgetter
  2. Forslag til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top