Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar til Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling om konvertering af Kommunens energipulje (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar til Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling om konvertering af Kommunens energipulje (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 9. februar 2005
7. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar til Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling om konvertering af Kommunens energipulje (bilag)
FAU 59/2005 J.nr. 59/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder vedlagte høringssvar, der tilslutter sig det i Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling (MFU 275/2004 tiltrådt af Miljø- og Forsyningsudvalget den 22. november 2004) stillede forslag om, at kommunens pulje til energibesparende foranstaltninger fra 2005 konverteres til at blive anvendt til indførelse og drift af miljø- og energiledelse i kommunens forvaltninger.
RESUME
Kommunen har siden år 2000 til og med 2004 afsat ca. 5 mill. kr. på budgettet til udførelse af energibesparende foranstaltninger. Midlerne er blevet udmøntet med Borgerrepræsentationens godkendelse på grundlag af prioriteringer foretaget af en tværkommunal koordineringsgruppe og indstilling fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
Borgerrepræsentationen har den 13. juni 2001 besluttet, at Kommunen skulle være medlem af Dogme 2000 og har derved samtidig forpligtet Kommunen til, over tid, at indføre miljøledelse. Der er for årene 2001 til 2004 afsat 2 mill. kr. årligt eller i alt 8 mill. kr. på budgettet til gennemførelse af miljøcertificering af Kommunens forvaltninger og institutioner. Der er på kommunalt plan ydet støtte til 16 projekter omfattende i alt 42 institutioner, og 23 institutioner er blevet certificeret efter ISO 14.001, mens 22 institutioner forventes at kunne certificeres inden for ca. et halvt år.
For at sikre det økonomiske grundlag til at indfri forpligtelsen til at indføre miljø- og energiledelse og den fortsatte certificering foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at energipuljen konverteres til i stedet at blive anvendt til finansiering af indførelse og drift af miljø- og energiledelse med virkning fra 2005 dog således, at der i 2005 og 2006 fortsat anvendes henholdsvis 2 mill. kr. og 1 mill. kr. af puljen til energibesparende foranstaltninger.
Erfaringerne med miljø- og energistyring viser, at den systematiske indsats med at kortlæge, prioritere, opstille mål- og indsatsområder og foretage evaluering af de opnåede resultater tilskynder til såvel udførelse af miljøtiltag som til udførelse af energibesparende foranstaltninger. Der er derfor grundlag for at antage, at konverteringen af puljen vil sikre en bedre og mere effektiv indsats for miljøet, end hvis puljen fortsat blev anvendt alene til energibesparende foranstaltninger.
Energipuljen er finansieret af forvaltningernes budgetrammer i forhold til forvaltningernes energiforbrug. Da Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har et relativt stort ejendomsunderlag, har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bidraget til puljen med et tilsvarende stort beløb.
Ved en fordeling af puljen mellem forvaltningerne i forbindelse med konverteringen af puljen bør Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens andel af puljen derfor beregnes efter det samme fordelingsprincip, som bidragene til puljen er beregnet efter. Der bør eksempelvis ikke ske en ligelig fordeling mellem kommunens forvaltninger. Der skal i denne forbindelse peges på, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens relativt store ejendomsunderlag er fordelt på mange enheder, eksempelvis ca. 700 dag- og amtskommunale institutioner. Disse forhold indebærer, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ved indførelse og drift af miljø- og energistyringen skal bruge relativt store ressourcer til gennemførelsen, når der sammenlignes med andre forvaltninger.
SAGSBESKRIVELSE
Energipuljen
Borgerrepræsentationen har første gang med virkning for kommunens budget for 2000 tiltrådt, at der hvert år til og med 2004 blev indarbejdet en energipulje på 5 mill. kr. i budgettet (i 2000 niveau, idet puljen hvert år er blevet fremskrevet som kommunens budget). Forslag til prioritering af puljens midler er udarbejdet i samarbejde mellem kommunens forvaltninger i et koordineringsudvalg, der er sammensat af repræsentanter fra forvaltningerne. Prioriteringen er for hvert år blevet tiltrådt af Borgerrepræsentationen efter indstilling fra miljø- og Forsyningsforvaltningen.
Erfaringerne viser, at energipuljen især i de første år i vidt omfang er blevet anvendt til finansiering af projekter med en kort tilbagebetalingstid, at forvaltningerne ikke har haft tilstrækkeligt incitament til selv at finansiere gennemførelsen af energibesparende foranstaltninger selv med en kort tilbagebetalingstid, og at det skønnes lønsomt at gennemføre foranstaltninger med en tilbagebetalingstid på 5 til 7 år.
Herudover fremgår det, at forvaltningernes forslag til anvendelse af energipuljen er blevet stadig mere økonomisk omfattende gennem igennem årene, således at forvaltningernes forslag til anvendelse af puljen for 2004 i alt beløb sig til 30,8 mill. kr., hvilket svarer til ca. seks gange energipuljens størrelse.
Miljø- og energiledelse
I forbindelse med Borgerrepræsentationens beslutning den 13. juni 2001 om, at Københavns Kommune skulle være medlem af Dogme 2000, forpligtede Borgerrepræsentationen også kommunen til, over tid, at indføre miljøledelse i kommunens forvaltninger og institutioner. Forud for beslutningen var der i forbindelse med budget 2001 blevet afsat en pulje på 2 mill. kr. årligt til og med 2004 eller i alt 8 mill. kr. til miljøcertificering.
Der er indtil nu udmøntet støtte fra puljen til 16 projekter, der omfatter i alt 42 institutioner. 23 institutioner er blevet certificeret efter ISO 14.001, mens 22 institutioner er i gang med at indføre miljøledelse og forventes at kunne certificeres inden medio 2005. Der er herudover blevet afholdt kortlægnings- og kursusaktiviteter og evalueringer. Indsatsen vurderes at være betinget af den støtte, der er givet via puljen.
Erfaringerne viser, at indførelse af miljø- og energiledelse ikke alene indebærer en kortlægning af miljø- og energiforhold, men at forvaltningerne samtidig vil blive tilskyndet til at indføre energibesparelser og andre miljøtiltag, fordi den systematiske kortlægning af miljø- og energiforhold og den deraf følgende udpegning af indsats- og målområder og opstilling af handleplaner og efterfølgende evaluering af resultaterne vil tilskynde forvaltningerne til at gennemføre miljøfremmende og energibesparende foranstaltninger.
Konvertering af energipuljen til anvendelse til miljø- og energiledelse
For at sikre det økonomiske grundlag for at kunne indføre og drive miljø- og energiledelse i kommunens forvaltninger, som det er forudsat ved Borgerrepræsentationens beslutning om kommunens medlemskab af Dogme 2000, og for at kunne fortsætte ar bejdet med miljøcertificering af institutionerne, har Miljø- og Forsyningsudvalget besluttet at foreslå Kommunens energipulje konverteret til anvendelse til miljø- og energiledelse, hvilket blandt andet vil medføre:
- At der skal gennemføres årlige kortlægninger af elektricitets- vand og varmeforbrug for derved at sikre opdaterede forbrugsdata.
- At der årligt skal opstilles nye mål for miljø- og energiforbedringer på baggrund af kortlægningen og forbedringstiltagene.
- At institutionen/forvaltningen må argumentere for, hvorfor eksempelvis energibesparende projekter med korte tilbagebetalingstider ikke gennemføres umiddelbart.
- At der er fuld synlighed omkring prioriteringsprocessen mellem de forskellige mulige miljø- og energitiltag.
Herudover vil kortlægningen af miljø- og energiforhold sikre større sammenhæng mellem de forskellige indsatsmuligheder i forvaltninger og institutioner.
Der foreslås ansat kvalificerede nøglepersoner i forvaltningerne til at forestå indførelsen og driften af miljø- og energiledelsen.
MILJØVURDERING
Sagstypen er omfattet af familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager der skal miljøvurderes. Til sagstypen knytter sig følgende miljømål: "Der skal indføres miljøledelse i samtlige forvaltninger og institutioner i kommunen over tid" (Dogme 2000). Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er enig i, at anvendelse af puljen til miljø- og energistyring i stedet for til energibesparende foranstaltninger på sigt vil give en større og mere effektiv effekt på kommunens miljøforhold og energiforbrug.
Erfaringerne med miljø- og energistyring viser, at den systematiske indsats med at kortlægge, prioritere, opstille mål- og indsatsområder og foretage evaluering af de opnåede resultater tilskynder til udførelse af miljøtiltag og udførelse af energibesparelser og desuden har en afsmittende virkning på andre miljøområder som for eksempel miljørigtige indkøb og affaldssortering.
ØKONOMI
Puljestørrelsen forudsættes at være uændret ved konverteringen, og virkningen på kommunens budget vil derfor være neutral.
Energipuljen er gennem årene blevet finansieret ved, at Kommunens forvaltninger har bidraget med andele af deres budgetrammer, der er fastsat i forhold til forvaltningernes energiforbrug.
På grund at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens relativt store ejendomsunderlag har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen derfor bidraget til puljen med et relativt stort beløb d. v. s. med mere end èn syvendedel af den samlede pulje. Det er derfor i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens rimelige interesse, at fordelingen af puljen mellem forvaltningerne efter konverteringen sker efter den samme beregningsmetode, som forvaltningernes bidrag til puljen er beregnet efter, således at for eksempel en ligelig fordeling af puljen ikke kan anbefales af Familie- og Arbejdsudvalget.
Der skal i denne forbindelse peges på, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har et relativt stort ejendomsunderlag i forhold til de andre forvaltninger, og at underlaget er fordelt på mange enheder for eksempel på ca. 700 dag- og amtskommunale institutioner.
Disse forhold indebærer, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ved indførelse og drift af miljø- og energistyringen skal bruge tilsvarende store ressourcer til gennemførelsen.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår konverteringen af puljen foretaget successivt, således at der i 2005 og 2006 reserveres 2 mill. kr. og 1 mill. kr. af puljen til energibesparende foranstaltninger.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
- Udkast til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens høringssvar.
- Kopi af Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen