Mødedato: 09.02.2005, kl. 19:00

Foranalyse af hjælpemiddelområdet for handicappede (Bilag)

Foranalyse af hjælpemiddelområdet for handicappede (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. februar 2005

 

10. Foranalyse af hjælpemiddelområdet for handicappede (Bilag)

FAU 67/2005 J.nr. 67/2005

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager nedenstående orientering til efterretning.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender iværksættelse af et hjælpemiddel-projekt i 2005 i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

at hjælpemiddelprojektet kun iværksættes, hvis man ud fra en samlet prioritering af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ønsker til anvendelse af mindreforbruget, beslutter at finansiere det via mindreforbruget.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i forbindelse med juli-prognosen (FAU 356/2004) bedt om en redegørelse for de stigende udgifter til hjælpemidler. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har på den baggrund udarbejdet en foranalyse vedrørende de stigende udgifter på hjælpemiddelområdet.

Foranalysen viser, at de stigende udgifter til hjælpemidler i 2004 primært skyldes en afvikling af ventelister for at overholde den politisk fastsatte maksimale ventetid for hjælpemidler på henholdsvis 4 og 8 uger, en aktivitetsudvidelse samt prisstigninger på en række hjælpemiddeltyper.

Foranalysen har desuden vist, at der er en række styringsmæssige problemer på hjælpemiddelområdet, der skyldes en uens registrering i forvaltningen, at de nuværende IT-systemer ikke er i stand til at generere tilstrækkelig ledelsesinformation samt, at det er vanskeligt at opgøre prisstigningerne på de enkelte typer af hjælpemidler fordi Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen modtager uspecificerede regninger fra Hjælpemiddelcentret.

På baggrund af de anbefalinger, der er fremsat i foranalysen, foreslår Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at der igangsættes et hjælpemiddelprojekt i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2005, med henblik på at udarbejde en dyberegående analyse af hjælpemiddelområdet og implementere konkrete tiltag for fremadrettet at sikre en bedre styring af hjælpemiddelområdet.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i forbindelse med regnskabsprognosen for juli 2004 bedt om en særskilt tilbagemelding vedrørende et særligt udpeget fokuspunkt på handicapområdet (FAU 356/2004), som vedrører et forventet merforbrug i regnskabs-prognosen for juli 2004 på 6,9 mill. kr. vedrørende hjælpemidler.

På den baggrund har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdet en foranalyse vedrørende de stigende udgifter i 2004 på hjælpemiddelområdet.

Formålet med foranalysen er:

  • at afdække årsagerne til de stigende udgifter vedr. hjælpemidler i 2004, herunder at belyse hvilke styringsmæssige problemer, der er på hjælpemiddelområdet.
  • at lægge op til et hjælpemiddelprojekt i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2005. I foranalysen påpeges styringsmæssige problemer og mulige løsninger på hjælpemiddelområdet, som der skal arbejdes videre med i det efterfølgende hjælpemiddelprojekt.

Foranalysens resultater kan opdeles i fire områder:

  • Årsagerne til udgiftsstigninger på hjælpemiddelområdet
  • Identificering af de styringsmæssige problemer på hjælpemiddelområdet
  • Fremsættelse af anbefalinger til tiltag på hjælpemiddelområdet
  • Forslag til handling på baggrund af foranalysens anbefalinger

De fire ovennævnte områder uddybes i de følgende afsnit.

1 Udgiftsstigning på hjælpemiddelområdet

Hjælpemiddelområdet har fra regnskab 2003 til forventet regnskab 2004 udvist en udgiftsstigning på i alt 19,6 mill. kr., svarende til en stigning på 21,7 pct. De primære årsager til de stigende udgifter fremgår af nedenstående tabel 1.

Tabel 1. Udgiftsstigninger fra 2003 til 2004 (2004 PL) i mill. kr.

Hjælpemiddelområder

Afvikling af venteliste

Aktivitets-udvidelse

Prisstig-ninger

Stigning i alt

Tekniske hjælpemidler, diabetes og øvrige varekøb 1)

2,4

3,3

2,0

7,7

Invalidebiler

6,5

0,0

0,0

6,5

Boligændringer

0,5

2,6

0,0

3,1

IT-hjælpemidler og IT-forbrugsgoder

0,0

0,9

0,2

1,1

Øvrige grupper af hjælpemidler

0,0

1,2

0,0

1,2

I alt

9,4

8,0

2,2

19,6

Kilde: Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens oktoberprognose

Note: Budget 2004 til hjælpemidler udgør samlet set 98,7 mill. kr., heraf udgør budgettet til invalidebiler 16,5 mill. kr. og budgettet til øvrige hjælpemidler 82,2 mill. kr. Budgettet på hjælpemiddelområdet opdeles ikke på yderligere underområder.

1) Tekniske hjælpemidler, diabetes og øvrige varekøb omfatter bl.a. kørestole, gangredskaber, hvilestole, trehjulede knallerter, toiletforhøjere, telefonhjælpemidler, insulinsprøjter, teststrimler, svagsynsoptik, nødkaldeanlæg samt bleer og sygeplejeartikler.

Som det fremgår af ovenstående tabel 1, fordeler den samlede udgiftsstigning på i alt 19,6 mill. kr. sig på afvikling af ventelisten med henblik på at overholde de politisk fastsatte kvalitetsmål med 9,4 mill. kr., en general aktivitetsudvidelse på hjælpemiddelområdet med 8,0 mill. kr. samt prisstigninger på hjælpemidler leveret fra Hjælpemiddelcentret på 2,2 mill. kr.

Særligt de tekniske- og IT-mæssige hjælpemidler må, grundet den teknologiske udvikling, forventes at være underlagt et fortsat betydeligt pres i de kommende år.

Ved bevilling af hjælpemidler er forvaltningen underlagt et pres fra det Socialenævn og Ankestyrelsen, når en nævnsafgørelse fastslår, at en borger med et givent handicap er berettiget til et bestemt hjælpemiddel. Det betyder et stigende udgiftspres, fordi forvaltningen, på baggrund af en nævnsafgørelse, er forpligtet til at yde et givent hjælpemiddel til en borger.

 

2 Styringsmæssige problemstillinger på hjælpemiddelområdet

Foranalysen har vist, at der er følgende styringsmæssige problemstillinger på hjælpemiddelområdet:

  • Der er en uens registreringspraksis i centrene i forvaltningen ved ansøgning og bevilling af et hjælpemiddel.

  • De eksisterende IT-systemer for registrering af hjælpemiddelområdet er ikke anvendelige til at generere ledelsesinformation, hvilket gør det vanskeligt at skabe et overblik over den økonomiske udvikling og aktivitetsudviklingen på området.

  • Den nuværende afregningsmodel, som blev indført i sommeren 2003, med Hjælpemiddelcenteret har medført, at forvaltningen ikke har haft indflydelse på prisudviklingen vedrørende hjælpemidler.

 

3 Anbefalinger til tiltag på hjælpemiddelområdet

På baggrund af foranalysen har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremsat en række anbefalinger til tiltag på hjælpemiddelområdet, heraf skal de vigtigste fremhæves:

  • At der udarbejdes ensartede retningslinier i forvaltningen for registrering af ansøgninger og bevillinger af et hjælpemiddel.

  • At undersøge mulighederne for at udarbejde et nyt IT-system som supplement til det kommende Hjælpemiddelsystem HMS, herunder udvikling af access-databaser på hjælpemiddelområdet, der kan generere en brugbar ledelsesinformation samt bidrage til bedre økonomistyring. Dette kan fx udarbejdes i samarbejde med Sundhedsforvaltningen.

  • At sagsgangene i forbindelse med tildeling af et hjælpemiddel effektiviseres.

  • At udarbejde retningslinier for hvilke hjælpemidler, der kan modtages samtidigt.
  • At der indgås en selvstændig kontrakt mellem Hjælpemiddelcenteret og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, herunder at der sker en synliggørelse af afregningsmodellen for hjælpemidler.

4 Handling på baggrund af foranalysens anbefalinger

På baggrund af de anbefalinger, som er fremkommet i foranalysen af hjælpemiddelområdet, foreslår Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen at der gennemføres et hjælpemiddelprojekt. I hjælpemiddelprojektet skal problemområderne på hjælpemiddelområdet analyseres dybere, og der skal sker en gennemførsel af de anbefalinger, der er fremsat i foranalysen. Til hjælpemiddelprojektet ønskes ansat en projektmedarbejder i 9 måneder med ansættelse fra marts måned 2005.

Når hjælpemiddelprojektet er gennemført ultimo 2005, vil Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget blive orienteret om resultatet af dette projekt med udgangen af 2005.

MILJØVURDERING

Ingen konsekvenser

ØKONOMI

Til gennemførelse af hjælpemiddelprojektet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2005, søges overført ledige midler i 2004 i alt 0,4 mill. kr. på funktion 5.46 Rådgivning og rådgivningsinstitutioner til funktion 6.51 Administration i 2005, under bevillingsområdet Handicappede. Midlerne skal anvendes i 2005 til ansættelse af en projektmedarbejder.

Det forventes, at hjælpemiddelprojektet på sigt vil reducere udgiftsudviklingen med mere end 0,4 mill. kr.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Foranalyse af hjælpemiddelområdet

 

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top