Mødedato: 08.12.2004, kl. 19:00

Kvalitetsstandarder for botilbud efter § 92 i lov om social service - botilbud for psykisk syge og handicappede (Bilag)

Kvalitetsstandarder for botilbud efter § 92 i lov om social service - botilbud for psykisk syge og handicappede (Bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. december 2004

 

 

6.      Kvalitetsstandarder for botilbud efter § 92 i lov om social service - botilbud for psykisk syge og handicappede (Bilag)

 

FAU 608/2004  J.nr. 608/2004

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte forslag til kvalitetsstandarder for længerevarende botilbud til voksne efter servicelovens § 92.

 

RESUME

I medfør af § 110 a i serviceloven har Socialministeriet fastsat regler om udarbejdelse af kvalitetsstandarder for botilbud efter servicelovens § 92. Kvalitetsstandarderne skal beskrive, hvad borgeren kan forvente af den offentlige service på forskellige nærmere angivne delområder. Kvalitetsstandarderne skal revideres hvert andet år.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede på sit møde d. 1. oktober 2003 forvaltningens oprindelige forslag til kvalitetsstandarder for botilbud efter  § 92 i serviceloven.

 

Det samlede udvalg stillede i den forbindelse følgende ændringsforslag

 

"At kvalitetsstandarder for botilbud efter § 92 konkretiseres og detaljeres således, at der bliver tale om målbare standarder, som brugerne kan forholde sig til. Inden det nye forslag forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, skal de berørte parter høres, dvs. brugere, pårørende og institutioner samt relevante foreninger og råd mm."

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremsætter herved et revideret forslag til kvalitetsstandarder, der er udarbejdet i overensstemmelse med Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ovennævnte beslutning. Der er i overensstemmelse med udvalgets beslutning i mødet d. 8. september 2004 gennemført en særskilt høring af Sundbygårds brugerråd.

 

Ifølge Socialministeriets regler skal udarbejdelsen af kvalitetsstandarderne ske i 2 tempi, først skal amtsrådet udarbejde generelle kvalitetsstandarder, som skal indeholde en beskrivelse af serviceniveauet for § 92-botilbuddene med hensyn til indhold, omfang og udførelse.

 

Dernæst skal amtsrådet sørge for, at hvert enkelt botilbud informerer borgerne om botilbuddets serviceniveau, en såkaldt servicedeklaration. Denne servicedeklaration kan siges at være den konkrete udmøntning af amtsrådets kvalitetsstandarder. Forvaltningen vil efter vedtagelsen af indstillingen i samarbejde med de enkelte botilbud arbejde videre med at der for hvert botilbud udarbejdes en servicedeklaration

SAGSBESKRIVELSE

Se Resumé

 

MILJØVURDERING

Kvalitetsstandarderne forventes ikke at ville få miljømæssige konsekvenser. 

 

ØKONOMI

Kvalitetsstandarderne forventes ikke at ville få økonomiske konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Forslaget har været sendt til høring hos det Sociale Brugerråd, medlemmerne af Dialogforum på psykiatriområdet og samtlige socialpsykiatriske § 92 botilbud i Københavns Kommune, herunder i det omfang det har været praktisk muligt beboerråd og centerråd for pårørende.

 

Der er indkommet høringssvar fra Det Sociale Brugerråd, fra de socialpsykiatriske bocentre Sundbygård og Hedelund samt fra Pårørendeforeningen af 1998 og Centerrådet på Sundbygård i fællesskab, samt fra Lisbeth Jørgensen som Sinds repræsentant i Dialogforum. Der er ved efterfølgende særskilte høringsrunde af Sundbygårds brugerråd indkommet høringssvar fra Sundbygårds beboerråd og fra de to pårørenderepræsentanter i Sundbygårds centerråd, Annette Gertung og Charlotte Strandgaard.

 

Sammenfatning af høringssvarene:

 

Det Sociale Brugerråd. Det Sociale Brugerråd hilser med tilfredshed, at forvaltning og udvalg har været lydhør for brugerrådets ønsker om at følge den systematik, der er beskrevet i bekendtgørelsen. Brugerrådet finder, at den foreliggende beskrivelse er dækkende for området, og at den samtidig udgør et retningsgivende redskab for Brugerklagerådet ved behandling af klager efter servicelovens §§ 71 og 72.

 

Bocentret Sundbygård. Høringssvaret udtrykker Bocentret Sundbygårds ledelses holdning, idet det af tidsmæssige grunde ikke har været muligt at inddrage bocentrets centerråd og beboerråd i høringen. Bocentret finder, at teksten i for høj grad bærer præg af fagudtryk. Bocentret finder det endvidere problematisk, at kvalitetsmålet om 3 måneders ventetid indgår i afsnittet om visitation, ventetid og klageadgang, selv om kvalitetsmålet må anses som urealiserbart.

 

Forvaltningen skal til Sundbygårds høringssvar bemærke, at forvaltningen efterfølgende har gennemgået teksten med henblik på at gøre denne lettere tilgængelig. Med hensyn til bemærkningen om det problematiske i at medtage kvalitetsmål, som er urealiserbare, har forvaltningen fjernet de  politisk vedtagne kvalitetsmål fra teksten, således at denne alene beskriver de eksisterende forhold. 

 

Bocentret Hedelund. Høringssvaret er udarbejdet på baggrund af drøftelser mellem bocentrets ledelse og repræsentanter fra bocentrets beboerråd. I høringssvaret hilses det med tilfredshed, at der foreslås udarbejdet et fælles værdigrundlag for kommunens § 92 botilbud, samt at det pointeres, at der en ret til frit valg af bolig, og at der arbejdes hen imod en max. 3 måneders ventetid.

 

Med hensyn til boligens standard savner Hedelund, at der i kvalitetsstandarderne er angivet en minimumsstandard for boligen. Vedrørende afsnittet om service savner Bocentret nogen generelle standarder for servicen. Til afsnittet om brugerindflydelsen finder Bocentret, at der bør tages særlige hensyn til de "kommunikationssvage" beboere. Der peges endvidere på, at der bør udvikles nye tankegange og regelsæt for at begrænse personalets udveksling af oplysninger om de enkelte beboere. Endvidere ønskes, at sådanne oplysninger i højere grad end i dag skal opbevares i den enkeltes bolig og være kendt af beboeren selv. Til afsnittet om personalepolitik anfører Bocentret Hedelund, at brugerne bør inddrages som planlæggere og undervisere i personalets kompetenceudvikling.

 

Forvaltningen skal til Bocentret Hedelunds høringssvar bemærke, at bocentrets bemærkninger og forslag er uhyre fornuftige og relevante, men at de enten forudsætter politiske beslutninger, som endnu ikke er truffet, f.eks. vedr. boligens minimumsstandard, eller et omfattende planlægnings- og udviklingsarbejde, f.eks. forslaget om at der skal udarbejdes generelle standarder for servicen. Forvaltningen anbefaler derfor, at Bocentrets forslag tages op i forbindelse med den kommende revision af kvalitetsstandarderne om 2 år.

 

Høringssvaret fra Pårørendeforeningen af 1998 og Centerrådet for Sundbygård i fællesskab samt høringssvaret fra Lisbeth Jørgensen som repræsentant for Sind i Dialogforum.

 

De to høringssvar er kortfattede og stort set enslydende. Høringssvarene giver udtryk for at de foreliggende kvalitetsstandarder ikke omhandler kvalitet på botilbudsområdet, som  kan accepteres og som Københavns Kommune kan være bekendt.

 

Forvaltningen vurderer, at de to høringssvar i højere grad er udtryk for en generel utilfredshed med de socialpsykiatriske bocentre end de er udtryk for en stillingtagen til de foreliggende kvalitetsstandarder.

 

Efterfølgende høringssvar fra Sundbygårds Beboerråd.

Der henvises til vedlagte referat af beboerrådsmødet d. 13.10.2004, hvor høringen om kvalitetsstandarderne indgik som et punkt på dagsordenen. Under drøftelsen blev kvalitetsstandarderne gennemgået punkt for punkt.

 

Kvalitetsstandardernes kapitel 1. Værdigrundlag. Der var i beboerrådet enighed om, at de angivne værdier er gode.

 

Kvalitetsstandardernes kapital 2. Visitations, ventetid og klageadgang. Der var i beboerrådet en drøftelse af, hvorvidt den angivne frist på 4 uger fra ansøgning om botilbud til der skal foreligge en afgørelse er i orden. Konklusionen af drøftelsen blev, at det er godt med en garanti på fire uger, men i individuelle sammenhænge skal man have blik for at nogen kan have behov for at det går hurtigt.

 

Kvalitetsstandardernes kapitel 3. Boligforhold. Der var i beboerrådet enighed om, at beskrivelsen af boligforholdene er korrekt. Drøftelsen koncentrerede sig herudover om boligernes størrelse, hvor der blev peget på, at de små værelser på Sundbygård er for små. Der var enighed om at man generelt kunne ønske sig boligforholdene bedre, men der blev også givet udtryk for, at man skulle være glad for at have tag over hovedet.

 

Efterfølgende høringssvar fra pårørenderepræsentanterne Annette Gertung og Charlotte Strandgaard i Sundbygårds centerråd.

 

Der henvises til de to pårørenderepræsentanters bemærkninger fremsendt med brev af 21. oktober 2004. Bemærkningerne omfatter følgende punkter.

 

Kvalitetsstandardernes kapitel 2. Visitation, ventetid og klageadgang.

Pårørenderepræsentanterne savner i kvalitetsstandarderne information om ventetiderne til de enkelte § 92 botilbud.

 

Forvaltningen skal hertil bemærke, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens § 92 botilbud er blevet indarbejdet i Københavns Kommunes Boligkatalog,

www.kk.dk/boligkatalog

, hvor der for hvert botilbud er en link til en opgørelse over antallet af ventende og ventetiden til botilbuddet, der opdateres månedligt (boligkataloget er omtalt i kvalitetsstandardernes kap. 2 og i kap. 3). 

 

kapitel 4 om Service. Pårørenderepræsentanterne finder ikke at servicestandarden omtale af de enkelte ydelser er tilstrækkelig konkret og henviser i den forbindelse til, at der Socialministeriets vejledning om kvalitetsstandarder er krav herom.

 

Pårørenderepræsentaterne hæfter sig endvidere ved servicestandardernes omtale af, at udmåling af hjælpen sker i forbindelse med udarbejdelsen af beboerens sociale handleplan. De kritiserer i tilknytning hertil Sundbygårds handleplanskoncept for ikke at inddrage personlig hjælp som et emne, der indgår i handleplanen, selv om der er krav herom både i kvalitetsstandarderne og serviceloven.

 

Pårørenderepræsentanterne kritiserer også Sundbygårds informationspjece fra september 2003 for at mangle omtale af disse forhold.

 

Forvaltningen skal gøre opmærksom på, at der i servicestandarderne er givet en række  eksempler på, hvilke konkrete ydelser, der er omfattet af den praktiske og personlige hjælp (servicelovens § 71) og den socialpædagogiske bistand (servicelovens § 73). Forvaltningen finder således, at teksten har den efterlyste konkrete karakter, når det samtidig tages i betragtning, at teksten i kort form skal sammenfatte et meget omfattende emne.

 

Med hensyn til den fremførte kritik af Sundbygårds handleplanskoncept skal der peges på, at der heri også indgår en huskeliste over de emner, som kontaktpersonen og beboeren altid bør komme ind på under den samtale som ligger til grund for udarbejdelsen af handleplanen. Beboerens helbredsforhold og evt. misbrug indgår blandt disse emner og herved kan handleplanen også komme til at omfatte personlig hjælp og helbredsforhold.

 

I øvrigt skal der peges på, at der udover den sociale handleplan også arbejdes med dokumentation indenfor den sundhedsfaglig indsats. Det vil sige at ydelser, som ikke har et pædagogisk sigte, men gives i forhold til pleje og omsorg i forhold til mere somatiske orienterede problemstillinger, ikke nødvendigvis vil fremgå af den sociale handleplan, men af den sundhedsfaglige dokumentation.

 

Hvad angår pårørenderepræsentanternes kritik af Sundbygårds informationspjece vil de fremførte kritikpunkter blive inddraget i den kommende revision af pjecen.

 

Servicestandardens kapitel 5 om beboernes betaling. Pårørenderepræsentanterne savner i kapitlet oplysning om ydelsernes pris og prisberegning.

 

Endvidere savner pårørenderepræsentanterne en omtale af, hvilke ydelser, der er indeholdt i beboernes servicebetaling.

 

Forvaltningen skal til det første kritikpunkt bemærke, at der i kapitlet er angivet priser for de enkelte ydelser, både de obligatoriske og de frivillige, og det fremgår også klart, at disse priser vedtages sammen med kommunens årlige budget, og også fremgår af  budgettet. Priserne i kvalitetsstandarderne er ajourført til 2005 niveau.

 

Med hensyn til servicebetalingen er det efter forvaltningens opfattelse ikke muligt at pege på bestemte ydelser, som er omfattet af servicebetalingen. Servicebetalingen ydes på baggrund af objektive kriterier og efter forvaltningens opfattelse må servicebetalingen opfattes som en betaling for det særlige døgndækkende personaleberedskab som findes på et § 92 botilbud. Forvaltningen har på baggrund af pårørenderepræsentanternes bemærkninger præciseret dette i kvalitetsstandardernes tekst.

 

Servicestandardernes kapitel 6. Udarbejdelse og opfølgning af handleplaner. Pårørenderepræsentanterne gentager kritikken af Sundbygårds handleplansarbejde. Der henvises derfor til forvaltningens bemærkninger ovenfor.

 

Servicestandardernes kapitel 11. Fremtidig indsats. Pårørenderepræsentanterne savner en beskrivelse af den fremtidige indsats.

 

Forvaltningen er ikke enig i den fremførte kritik. Der er i teksten peget på, at behovet for flere boliger og behovet for modernisering er vigtige fremtidige indsatsområder, og der er også under de to overskrifter en beskrivelse af de underliggende problemstillinger, ligesom der er antydet løsningsforslag. Det vil afhænge af kommende politiske beslutninger, hvilke konkrete løsninger der skal vælges.

 

BILAG

·        Forslag til kvalitetsstandarder for Københavns Kommunes botilbud, oprettet efter servicelovens § 92.

·        Det Sociale Brugerråds høringssvar af 16. marts 2004

·        Sundbygårds høringssvar af 19. marts 2004.

·        Hedelunds høringssvar.

·        Dialogforums pårørenderepræsentanters høringssvar af 17. marts 2004.

·        Dialogforums repræsentanter for Sinds høringssvar af 17. marts 2004.

·        Referat af Sundbygårds beboerrådsmøde d. 13. oktober 2004.

·        Høringssvar af 21. oktober 2004, fra pårørenderepræsentanterne Annette Gertung og Charlotte Strandgaard i Sundbygårds Centerråd.

 

                       

                                            Grethe Munk     

      /

                                            Carsten Stæhr Nielsen


 


Til top