Mødedato: 08.12.2004, kl. 19:00

Godkendelse af kvalitetsstandarder for kvindekrisecentrene i Københavns Kommune (Bilag)

Godkendelse af kvalitetsstandarder for kvindekrisecentrene i Københavns Kommune (Bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. december 2004

 

 

5.      Godkendelse af kvalitetsstandarder for kvindekrisecentrene i Københavns Kommune (Bilag)

 

FAU 609/2004  J.nr. 609/2004

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender kvalitetsstandarden for kvindekrisecentre i Københavns Kommune.

 

RESUME

Kvindekrisecentrene har fået selvstændig hjemmel i § 93a i lov om social service efter ønske fra Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK). Krisecentervirksomheden var tidligere indeholdt i servicelovens § 94 (hjemløseområdet). Således vil 6 eksisterende boformer med tilsammen 234 pladser samt eventuelt medfølgende børn kunne blive omfattet af nyordning en. Hvor mange krisecenterpladser, der konkret vil blive tale om, vil  afhænge af, om årsagen til indskrivningen er vold (§ 93a) eller årsagen har en anden baggrund (§ 94). Den endelige pladsfordeling, vil efterfølgende blive opgjort. I medfør af servicelovens § 110a, er det tillige blevet et lovkrav, at der skal fastsættes kvalitetsstandarder for kvindekrisecentre, der er omfattet af § 93a. Kvalitetsstandarden skal indeholde en samlet information til borgerne om de tilbud og ydelser, borgerne tilbydes ved ophold i kvindekrisecentrene, herunder de politiske målsætninger og prioriteter. Ud over de lovbundne minimumskrav til standarden  indeholder kvalitetsstandarden forslag til en række kvalitetsmål, hvorved det bliver muligt at følge udviklingen på krisecentrene, herunder at vurdere brugernes tilfredshed. Foruden kvalitetsstandarden skal hvert kvindekrisecenter, jfr. § 110a i lov om social service, informere borgerne om serviceniveauet i form af en servicedeklaration. 

 

Det er et krav, jfr. serviceloven § 110a, at kvalitetsstandarden og servicedeklarationerne for de enkelte kvindekrisecentre er godkendt af kommunen inden 1. januar 2005.

SAGSBESKRIVELSE

Kvindekrisecentrene blev tidligere på året udskilt fra servicelovens § 94-botilbud efter ønske fra Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK) og fik i denne forbindelse selvstændig hjemmel i servicelovens § 93a.

 

§ 110a i lov om social service indeholder hjemmel for Socialministeren til at fastsætte kvalitetsstandarder for tilbud til voksne efter serviceloven. Socialministeren har bl.a. udnyttet denne bemyndigelse til at fastsætte krav til kvalitetsstandarderne for kvindekrisecentrene. Formålet med kvalitetsstandarden er at anskueliggøre de politiske beslutninger, som er vedtaget på området.

 

Bekendtgørelse nr. 228 af 31/03/2004 om kvindekrisecentre angiver følgende minimumskrav til, hvad kvalitetsstandarden skal indeholde:

·        antal pladser

·        de fysiske rammer

·        den overordnede målsætning for krisecentrenes virksomhed

·        en beskrivelse af ydelser og tilbud, der tilbydes kvinder og børn på krisecentrene

·        oplysning om opholds- og kostbetaling

·        procedure for optagelse

·        fællesfaciliteter

·        personalepolitik

·        værdier og normer som indsatsen bygger på

·        brugerindflydelse

< span style='color:black;layout-grid-mode:line;font-weight:normal'> 

Foruden standarden foreskriver bekendtgørelsen, at de enkelte krisecentre informerer borgerne om serviceniveauet, f.eks. i form af en servicedeklaration. Kvalitetsstandarden og servicedeklarationerne skal revideres hvert andet år ifølge bekendtgørelsen. Nærværende kvalitetsstandard vedrører årene 2005-2006.

 

Lederkredsen på kvindekrisecentrene har været direkte involveret i udformningen af kvalitetsstandarden og servicedeklarationerne. Lederkredsen anbefaler derfor godkendelse af nærværende kvalitetsstandard for kvindekrisecentre i Københavns Kommune.

 

Kvalitetsstandarden kan tillige ses som et redskab, der kan benyttes som led i tilsynet med krisecentrene, da det gør det enklere at vurdere om de enkelte tilbud lever op til det serviceniveau, der er blevet fastsat af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

Kvindekrisecentrene efter § 93a indgår som en integreret del af krisecentrene efter servicelovens § 94, hvilket som efter den hidtidige praksis indebærer en mulighed for en fleksibel tilpasning af antallet af pladser til varierende behov. Antallet af brugere af § 93a kvindekrisecentre vil blive opgjort særskilt.  

 

I udarbejdelsen af kvalitetsstandarden er der opstillet en række kvalitetsmål for området. Der måles ud fra to vinkler, krisecentrenes og brugernes. De opstillede mål skal ses som et led i den løbende kvalitetssikring af indsatsen i kvindekrisecentrene.

 

Ved en kvindes fraflytning foretages opgørelse af, om hun flytter fra krisecentret i overensstemmelse med en individuel tilrettelagt plan, og det registreres, om kvinden efter krisecentrets vurdering har haft gavn af opholdet. Der bliver tillige foretaget en opgørelse af, om kvinden selv oplever, at fraflytningen sker på et, for hende,  planlagt eller hensigtsmæssigt tidspunkt. Og kvinden bliver spurgt om hun generelt har følt sig godt tilpas under opholdet. Opgørelse af kvalitetsmålene dokumenteres ved hjælp af klientregistreringssystemet, som indgår i den eksisterende praksis på krisecentrene. Registreringssystemet anvendes tillige til opgørelse af det samlede antal brugere af kvindekrisecentre.

 

MILJØVURDERING

Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Der er ikke som følge af den ændrede lovgivning om kvindekrisecentrene forudsat indholdsmæssige ændringer i krisecentrenes tilbud. Der er således ingen aktivitetsændringer på området.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Lederne af kvindekrisecentrene er hørt.

 

BILAG

·        Kvalitetsstandard og Servicedeklarationer for kvindekrisecentre i Københavns Kommune.

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                           Torben Brøgger


 


Til top