Indstilling om definition af pasning ved behov og indførelse af akutliste
Indstilling om definition af pasning ved behov og indførelse af akutliste
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. december 2004
15. Indstilling om definition af pasning ved behov og indførelse af akutliste
FAU 611/2004 J.nr. 611/2004
INDSTILLING
Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender definitionen af "pasning ved behov".
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkende r reglerne for akutlisten.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er blevet bedt om at præcisere definitionen af "pasning ved behov" samt at udarbejde regler for indførelse af en akutliste.
Forvaltningen foreslår, at København har pasning ved behov for børn under skolealderen, når alle børn, der har behov, har fået tilbudt en plads i deres bopælsbydel eller i en nabobydel.
Pasning ved behov er opfyldt, når barnet kan få tilbudt en plads fra akutlisten:
· til den dato, forældrene har opgivet som behovsdato eller
· senest to måneder efter, barnet er skrevet på akutliste.
Reglerne for akutlisten er, at et barn kan stå på én specifik venteliste og samtidig stå på akutlisten. Står barnet i forvejen på to specifikke ventelister, skal den ene fravælges for, at barnet kan benytte tilbudet om akutlisten. Barnet vil få tilbudt plads i en institution med en tom plads inden for to måneder efter, at det er skrevet op på akutlisten. Barnet vil på akutlisten få anciennitet fra opskrivningstidspunktet på akutlisten.
Tager forældrene imod en plads fra akutlisten, slettes barnet af den specifikke venteliste. Vælger forældrene at takke nej til en plads fra akutlisten, slettes barnet fra denne venteliste, men fortsætter på den specifikke venteliste med sin hidtidige behovsdato. Alle forældre med børn i alderen seks måneder til to år, som står på venteliste, vil modtage et brev med tilbud om at blive skrevet på akutlisten. I brevet til forældrene vil det fremgå, at det udelukkende er en fordel at skrive sig på akutlisten, hvis man er i en situation, hvor ventelisten til ens ønskeinstitution er så lang, at man ikke kan vente på pladsen længere.
Den reviderede behovsprognose fra november 2004 tyder på, at der kan tilbydes pasning ved behov i løbet af 2005.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er blevet bedt om
1) at udforme en konkret definition af "pasning ved behov"
2) udarbejde regler for en akutliste
1) Pasning
ved behov
Ved Børneplanens vedtagelse den 11. juni 2003 blev det besluttet, at Børneplanens formål er at tilbyde forældrene til 0 - 6 årige børn "pasning ved behov over hele byen".
Efterfølgende er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen blevet bedt om at udforme en mere konkret definition af "pasning ved behov".
Definition af "pasning ved behov"
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller hermed, at følgende definition af "pasning ved behov" godkendes:
København har pasning ved behov for børn under skolealderen, når alle børn, der har behov får tilbudt plads i bopælsbydel eller nabobydelen.
I forbindelse med præciseringen af "pasning ved behov" har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indført, at forældrene fremover ved opskrivning til dagtilbud skal angive, hvornår de har behov for at få deres børn passet (en behovsdato).
Indførelsen af en behovsdato har til formål at sikre, at Københavns Kommune kan opfylde målsætningen om at tilbyde alle forældre pasning af deres børn, når de har behov for det.
Kommunen opfylder forpligtelsen til at tilbyde pasning ved behov, når barnet kan få tilbudt en plads fra akutlisten:
· til den dato, forældrene har opgivet som behovsdato eller
· senest to måneder efter, barnet er skrevet på akutliste.
Der er udarbejdet en revideret behovsprognose i november 2004 af den eksterne konsulent, der vurderede behovet for pladser i sommeren 2004. Den reviderede prognose tyder på, at der kan tilbydes pasning ved behov i Københavns Kommune set under eet i løbet af 2005. I 13 bydele kan der tilbydes pasning ved behov i egen bydel eller nabobydel i 2005. For to bydele (Indre Nørrebro og Indre Østerbro) gælder det, at der kan tilbydes pasning ved behov i lavsæsonen, mens der i højsæsonen, specielt på Indre Østerbro, vil være måneder, hvor pasning ved behov ikke kan opfyldes.
2) Akutliste
På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmødet den 18. august 2004 under punkt 2 "Analyse af pladsanvisningen og venteliste reglerne" vedtog udvalget, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal udarbejde regler for en akutliste.
Ved at indføre en akutliste sikres det, at forældre, som har behov for plads til deres barn, kan få en plads. Pladserne fra akutlisten tilbydes i familiens bopælsbydel eller i en nabobydel og tilbydes i enten dagpleje eller vuggestue.
Et barn kan stå på én specifik venteliste og akutlisten. For at gøre brug af akutlisten, skal forældre, der har deres barn skrevet på to specifikke ventelister, erstatte den ene opskrivning med opskrivningen på akutlisten.
Barnet vil få anciennitet på akutlisten fra opskrivningstidspunktet på akutlisten. Der anvises plads til barnet inden for to måneder, efter det er skrevet på ventelisten. Når en ledig akutplads skal besættes, vil den blive tilbudt barnet med den højeste anciennitet
Nedenstående tabel viser, hvor et barn kan få tilbudt akut plads afhængigt af, hvilken bydel det bor i. Barnet vil få anvist plads i bopælsbydel eller nabobydel. Forældrene kan bede om at få anvist en akut plads i andre bydele end bopæls- eller nabobydele (f.eks. i nærheden af forældrenes arbejdsplads), men behovsgarantien gælder egen bydel eller nabobydel.
Bopælsbydel |
Nabobydel |
Sundby Syd |
Amagerbro, Sundby Nord |
Sundby Nord |
Sundby Syd, Amagerbro, Christianshavn |
Amagerbro |
Sundby Syd, Sundby Nord, Christianshavn |
Christianshavn |
Sundby Nord, Amagerbro, Indre By |
Indre By |
Vesterbro, Christianshavn, Indre Nørrebro, Indre Østerbro |
Vesterbro |
Kgs. Enghave, Valby, Indre By |
Indre Nørrebro |
Indre By, Ydre Nørrebro, Indre Østerbro |
Ydre Nørrebro |
Indre Nørrebro, Indre Østerbro, Ydre Østerbro, Bispebjerg |
Indre Østerbro |
Indre By, Ydre Østerbro, Ydre Nørrebro, Indre Nørrebro |
Ydre Østerbro |
Bispebjerg, Ydre Nørrebro, Indre Østerbro |
Bispebjerg |
Ydre Østerbro, Brønshøj-Husum, Ydre Nørrebro, Vanløse |
Brønshøj-Husum |
Bispebjerg, Vanløse |
Vanløse |
Brønshøj-Husum, Valby |
Valby |
Vanløse, Kgs. Enghave, Vesterbro |
Kgs. Enghave |
Valby, Vesterbro |
Ja til en akutplads
Hvis barnet får tilbudt plads fra akutlisten, og forældrene takker ja til pladsen, slettes barnet af den specifikke venteliste, det er skrevet op på, med mindre det er til en søskende institution.
Nej til akutpladsen
Hvis forældrene takker nej til en plads fra akutlisten, slettes barnet af akutlisten og har ikke mulighed for at blive genopskrevet på denne. Barnet kan i stedet blive skrevet op på endnu en specifik venteliste, og vil få anciennitetsdato fra opskrivningstidspunktet.
Opskrivning på akutlisten
Hvis indstillingen om indførelsen af en akutliste tiltrædes, vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kontakte forældre til de børn mellem seks måneder og to år, som i dag står på venteliste (og som ikke er indmeldt i dagpleje, vuggestue eller integreret institution). Forældrene vil modtage et brev, hvor de bliver orienteret om, at akutlisten er oprettet, og at de har mulighed for at vælge at skrive deres barn op på denne. I brevet til forældrene vil det fremgå, at det udelukkende er en fordel at skrive sig på akutlisten, hvis man er i en situation, hvor ventelisten til ens ønskeinstitution er så lang, at man ikke kan vente på pladsen længere.
Brevet til forældrene sendes ud af tre omgange – til de ældste børn først.
Udsendelse |
Barnets alder |
1. gang |
1½ til 2 år |
2. gang |
1 til 1½ år |
3. gang |
½ til 1 år |
Børn, der allerede er indmeldt i et dagtilbud, kan ikke blive skrevet på akutlisten bortset fra børn, der passes i ventelistetilbud. Ventelistetilbud er pasningsordningerne privat dagpleje, privat børnepasning og puljeinstitutioner. Ønsker forældrene til disse børn at skrive dem på akutlisten, vil de få anciennitet fra den dato barnet skrives på akutlisten.
Hvornår kan en plads bruges som akutplads?
En plads kan bruges som akutplads, når der ikke er nogle specifikt opskrevne børn på ventelisten til den givne plads, som har nået deres behovsdato.
Eksempel
Der er en ledig plads 1. september og ingen børn på venteliste med aktuelt behov. Forældrene til de børn, som eventuelt har aktuel behovsdato, har takket nej. Pladsen benyttes til akutplads og tilbydes dermed forældre, der har et behov for en plads hurtigst muligt til deres barn.
Reserverede pladser til tilflyttere som akutpladser?
Det er ikke muligt at benytte reserverede pladser til tilflyttere som akutpladser. Forklaringen er, at reserverede pladser er fordelt på alle institutioner, både de meget efterspurgte og de mindre efterspurgte. Hvis de reserverede pladser bliver brugt som akutpladser, vil det være en genvej til at springe andre børn over på ventelisten til de efterspurgte institutioner. Akutlisten vil således kunne komme til at udgøre et hul i anvisningsreglerne, der kan spekuleres i.
Netborger
Forvaltningen arbejder med at implementere 'Netborger', et system der skal give Københavns Kommune mulighed for at tilbyde borgerne serviceydelser over internettet. Netborger skal tilpasses, så akutlisten også bliver mulig at vælge via internettet. Indtil denne tilretning er sket, vil forældrene skulle henvende sig til pladsanvisningen for at få deres barn skrevet på akutlisten.
ØKONOMI
Der vil være en (endnu ukendt) mindre udgift til at tilrette Netborger. Udgiften afholdes over administrationskontoen.
ANDRE KONSEKVENSER
Lovforslag om kommunal pasningsgarantipligt
I øjeblikket har Regeringen et lovforslag i høring, der angår kommunernes pligt til fremover at garantere forældrene pasning, når deres barn er 26 uger. Som lovforslaget ser ud lige nu, bliver konsekvensen af manglende opfyldelse af pladgarantien, at kommunen skal betale forældrene bruttodriftsprisen pr. barn, så de selv kan arrangere en tilsvarende pasning.
Hvis dette lovforslag vedtages, skal kommunen kunne dokumentere, at alle børn kan tilbydes plads, når de er 6 måneder.
Da lovforslaget kan blive ændret som følge af høringssvar og den politiske behandling, kan det ikke endnu vurderes, hvordan det kan komme til at spille ind med Københavns Kommunes "pasning efter behov".
HØRING
Ingen
BILAG
Ingen
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen