Mødedato: 08.12.2004, kl. 19:01

Henvendelse fra Københavns KvindeDaghøjskole om underskudsgaranti for 2004 og garanti for køb fra 2005 og fremover for tilbud til unge mødre (Bilag)

Henvendelse fra Københavns KvindeDaghøjskole om underskudsgaranti for 2004 og garanti for køb fra 2005 og fremover for tilbud til unge mødre (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. december 2004

 

2. Henvendelse fra Københavns KvindeDaghøjskole om underskudsgaranti for 2004 og garanti for køb fra 2005 og fremover for tilbud til unge mødre (Bilag)

FAU 614/2004 J.nr. 614/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afslår ansøgning om fuld eller delvis underskudsdækning for 2004 fra Københavns KvindeDaghøjskole.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afslår, at stille garanti i forhold til køb af tilbud fra Københavns KvindeDaghøjskole fra 2005 og frem.

RESUME

Københavns KvindeDaghøjskole har med brev af 8. november 2004, rettet henvendelse til Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om:

  1. Hel eller delvis underskudsdækning af Københavns KvindeDaghøjskoles tilbud til unge mødre i 2004
  2. Betalingstilsagn for køb af tilbud fra 2005 og frem, af tilbud til kommende unge mødre / unge mødre / beskæftigelsesfremmende tiltag for unge mødre.

Det indstilles, at anmodning om underskudsdækning afslås, idet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke er ansvarlige for eksterne aktørers evt. underskud og idet underskuddækning for en ekstern aktør ud fra ligebehandlingsprincippet vil betyde, at andre eksterne aktørers underskud i 2004 tillige skal finansieres. Herudover bemærkes det, at Københavns KvindeDaghøjskole har driftsoverenskomst med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Det indstille,s at der gives afslag på anmodning om garanti for køb af tilbud fra 2005 og frem, idet en sådan binding ikke nødvendigvis sikre borgerne det rigtige tilbud, og er i modstrid med principperne i den af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget gennemførte lovpligtige udbudsforretning om tilbud til ledige borgere, om for- og revalidering og særlig beskæftigelsesfremmende indsats samt beskyttet beskæftigelse (for visse målgrupper).

SAGSBESKRIVELSE

Københavns KvindeDaghøjskole har med brev af 8. november 2004, rettet henvendelse til Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om:

  1. Hel eller delvis underskudsdækning af Københavns KvindeDaghøjskoles tilbud til unge mødre i 2004
  2. Betalingstilsagn for køb fra 2005 og frem af tilbud om:
    1. Et før-fødselskursus for unge gravide
    2. Et efter-fødselskursus for nybagte mødre og deres børn
    3. Et uddannelses- og arbejdsmarkedsrettet tilbud for unge mødre.

 

Ad 1) Underskudsdækning for 2004

Københavns KvindeDaghøjskole har driftsoverenskomst med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.


Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens køb af tilbud efter Lov om social service og Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, sker alene via køb fra gang til gang i overensstemmelse med lokal-, handicap- og rådgivningscentrenes behov for tilbud til en borger.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen forpligtigelse til at foretage køb, og at Københavns KvindeDaghøjskole i 2003 og 2004 har oplevet en reduceret efterspørgsel efter deres tilbud, bl.a. pga. spørgsmålet om manglende lovhjemmel til betaling i Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget 26. november 2003) / faldet i statsrefusioner til indsatser (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget 3. marts 2004) er forhold, som en lang række andre leverandører (eksterne aktører) af tilbud til Københavns Kommune, ligeledes selv må afholde omkostningerne ved.

Det indstilles på den baggrund, at der gives afslag på Københavns KvindeDaghøjskoles ansøgning, om hel eller delvis underskudsdækning for 2004.

Det bemærkes, at såfremt der gives garanti for underskudsdækning vil en række andre eksterne aktører med aftaler med Københavns Kommune om beskæftigelses- og revalideringsaktiviteter på entreprisebasis ud fra ligebehandlingsprincippet, blive berettiget til tilsvarende underskudsdækning i 2004.

Ad 2) Betalingstilsagn om køb fra 2005 og frem

Københavns KvindeDaghøjskoles tilbud har tidligere modtaget støtte fra Sundhedsstyrelsen og fra Den Europæiske Socialfond (Youthstart og Den Centrale Pulje) samt betalinger fra kommunerne efter Lov om aktiv socialpolitik / Lov om social service.

Københavns KvindeDaghøjskoles tilbud gives i dag efter hhv. Lov om social service mht. fødselsforberedelseskursus og efter-fødselskursus, mens det uddannelses- og arbejdsmarkedsrettede tilbud gives efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Køb af tilbud foretages af lokal-, handicap- og rådgivingscentrene, når det vurderes, at et eller flere af Københavns KvindeDaghøjskoles kurser er relevante for en borger, der er berettiget til tilbud, eller hvor det skønnes hensigtsmæssigt at give tilbud, f.eks. som led i en forebyggende indsats og / eller arbejdsmarkedsrettet indsats.

Af hensyn til lokal-, handicap- og rådgivningscentrenes selvbestemmelse indenfor de politiske fastsatte mål og rammer, må det vurderes uhensigtsmæssigt, at tvinge centrene til at anvende et bestemt tilbud, idet det ikke er sikkert, at netop dette tilbud er det bedst egnede, for alle borgere indenfor målgruppen af unge mødre.

Herudover gælder det særskilt for tilbud efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, at Københavns KvindeDaghøjskoles uddannelses- og arbejdsmarkedsrettede tilbud fra den 1. januar 2005 købes via den af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget (den 6. oktober 2004) tildelte rammeaftale til Konsortiet af Daghøjskoler, som Københavns KvindeDaghøjskole er medlem af.

Rammeaftalerne er indgået uden garanti for mindstekøb. En evt. ændring af betingelsen i forhold til Københavns KvindeDaghøjskole vil betyde, at alle leverandører skal tilbydes garanti for mindstekøb.

Dvs., at afgivelse af garanti til Københavns KvindeDaghøjskole om køb af tilbud jf. Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats kapitel 10, § 32, 2) særligt tilrettelagte projekter og uddannelsesforløb, vil betyde, at udbudsforretningen skal genåbnes for alle leverandører.

På ovenstående baggrund indstilles det, at der gives afslag p&ari ng; Københavns KvindeDaghøjskoles ansøgning om garanti for mindstekøb fra 2005 og frem.

 

Særligt om Københavns KvindeDaghøjskoles børnepasningstilbud

I tilknytningen til tilbuddet til de voksne borgere, har Københavns KvindeDaghøjskole tillige drevet et pasningstilbud for deltagernes børn. Dette tilpasningstilbud er blevet drøftet med KvindeDaghøjskolen i 2004.

På et møde mellem Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard og Københavns KvindeDaghøjskole den 23. juni 2004, blev det tilkendegivet, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ville undersøge, hvilke mulige pasningstilbud der var i forbindelse med Kvindedaghøjskolens aktiviteter.

Dette på baggrund af, at Kvindedaghøjskolens tidligere pasningstilbud ikke længere kunne give tilskud under Privat Børnepasningsordning (Lov om Social Service § 26).

Forvaltningen har efter interne overvejelser omkring spørgsmålet vurderet, at i og med at de eneste midler til at finansiere nye pladser lå i Børneplanen, så måtte mulighederne for en løsning ses i forhold til Børneplanen og dermed om der reelt var tale om en pladsskabende aktivitet, og om der var behov i området.

Det blev hurtigt klart, at den eneste mulige løsning var at se på de fleksible ordninger i Børneplanen. Dette skyldes:

  • At de ordinære pladser i Børneplanen allerede var igangsat eller projekteret.
  • At der til ordinære pladser kræves opskrivning på specifik venteliste og, børnene indmeldes efter tur.
  • At en forudsætning for Kvindedaghøjskolens aktiviteter var, at pasningen foregik i deres lokaler eller ganske tæt på disse.

I forhold til de fleksible ordninger var der kun mulighed for eventuelt at oprette en satelitinstitution. Grunden, til at der ikke kunne tænkes andre løsninger, var at de andre fleksible ordninger, der er finansiering til i Børneplanen, enten er for små (flerbørnsdagpleje med plads til kun 8 børn) eller kræver et langt større udeareal (puljeinstitution).

Imidlertid viste behovsprognosen, at der ikke var noget udækket pladsbehov på Vestamager og for det andet var der så stort pladsbehov i andre bydele, så alle de ordninger, der er finansiering til i Børneplanen, nødvendigvis må placeres i disse bydele, hvis behovet skal kunne dækkes.

Det har dermed ikke vist sig muligt, at få permanentgjort pasningstilbuddet, idet det ikke er muligt, at etablere en institution i de eksisterende lokaler, idet disse ikke opfylder betingelserne for en institution, og der kan heller ikke etableres andre institutionsløsninger i området, da Københavns KvindeDaghøjskole er beliggende i en bydel, der opfylder pladsgarantien.

På baggrund heraf, har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anbefalet Københavns KvindeDaghøjskole, at mødrene inden iværksættelse af tilbud efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, har modtaget pasningstilbud via de ordinære tilbud.

Dette har Københavns KvindeDaghøjskole accepteret at arbejde videre med jf. mail af 16. november 2004.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen forpligtigelser i forhold til køb af aktiviteter fra bl.a. Københavns KvindeDaghøjskole, ligesom det bemærkes, at Københavns KvindeDaghøjskole driftsoverenskomst er med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Det bemærkes herudover, at såfremt der gives garanti for underskudsdækning vil en række andre eksterne aktører med aftaler med Københavns Kommune om beskæftigelses- og revalideringsaktiviteter på entreprisebasis ud fra ligebehandlingsprincippet blive berettiget til tilsvarende underskudsdækning i 2004.

Mht. køb af Københavns KvindeDaghøjskoles tilbud fra 2005 og frem, er dette fuldt ud afhængig af lokal-, handicap- og rådgivningscentrenes efterspørgsel af tilbuddet indenfor centrenes budget.

Det bemærkes herudover, at jf. udbudsforretningen for tilbud til ledige borgere om for- og revalidering, særlig beskæftigelsesfremmende tiltag og beskyttet beskæftigelse (for visse målgrupper), garanteres intet mindstekøb. Evt. ændring af betingelsen i forhold til Københavns KvindeDaghøjskole vil på den baggrund betyde, at alle leverandører skal tilbydes garanti.

Dvs. at afgivelse af garanti til KvindeDaghøjskolen om køb af tilbud jf. Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats kapitel 10, § 32, 2) særligt tilrettelagte projekter og uddannelsesforløb, vil betyde, at udbudsforretningen skal genåbnes for alle leverandører med heraf følgende merudgifter.

Det skal herudover bemærkes, at der i budget 2005, er afsat en pulje på 10,5 mill. kr. til køb af beskæftigelsestilbud (ordinær uddannelse, der ikke er omfattet af udbuddet) hos daghøjskolerne, jf. budgetforliget for 2005 og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning den 11. november 2004, hvilket sikre et givent niveau i efterspørgslen af daghøjskolernes tilbud generelt.

ANDRE KONSEKVENSER

Det bemærkes, at jf. budgetforliget for 2005, er der afsat "5 mill. kr. i både 2004 og 2005 til understøttelse af initiativer, som skal bringe daghøjskolernes økonomi i balance".

Københavns KvindeDaghøjskoles fremadrettede økonomiske problemer kan hermed ikke løses alene, men skal indgå som en del af den samlede løsning, for at bringe daghøjskolernes økonomi i balance jf. budgetaftalen for 2005.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Ansøgning fra Københavns KvindeDaghøjskole af 8. november 2004.
  • Mail fra Københavns KvindeDaghøjskole af 16. november 2004.

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top