2. kvartalsopfølgning 2003 på resultatkontrakter for beskæftigelsescentrene (Bilag)
2. kvartalsopfølgning 2003 på resultatkontrakter for beskæftigelsescentrene (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. oktober 2003
Sager til beslutning
8. 2. kvartalsopfølgning 2003 på resultatkontrakter for beskæftigelsescentrene (Bilag)
FAU 538/2003 J.nr. 528/2003
INDSTILLING
Familie og Arbejdsmarkedsudvalget indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager 2. kvartalsopfølgning 2003 på beskæftigelses-centrenes resultatkontrakter til efterretning.
RESUME
Se Sagsbeskrivelse.
SAGSBESKRIVELSE
Der er nu gennemført halvårsopfølgning på resultatkontrakterne for 2003, som de 10 beskæftigelsescentre under Københavns Kommunes Beskæf-tigelsesindsats har indgået med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Halvårsopfølgningen tegner generelt et tilfredsstillende billede af aktivitetsniveauet og resultaterne i det første halvår af 2003 i de københavnske beskæftigelsescentre. Der er en betydelig kapacitetsudnyttelse på beskæftigelsescentrene, hvilket kommer til udtryk ved en tendens til overbelægning på centrene.
Der er således både i 1. og 2. kvartal sket en forøgelse af antallet af personer, der deltager i beskæftigelses-fremmende forløb på de enkelte centre. I praksis betyder overbelægningen dog nogle steder, at der er en vis ventetid på deltagelsen i de aktive tilbud. Andre steder er overbelægningen udtryk for, at centrene har haft mulighed for at udvide pladstallet i fht. det oprindeligt planlagte.
Halvårsopfølgningen viser delvist gode effekter af beskæftigelsesindsatsen. Der er sket en væsentlig stigning i andelen af personer, der er ude af kontanthjælpssystemet i minimum tre måneder efter endt forløb. Hvor 3 månederseffekten i januar var 41%, er den i juni steget til 54%.
I modsætning til de gode resultater på 3 månederseffekten, er 6 månederseffekten faldet. I januar var andelen af personer, der afslutter et beskæftigelsesfremmende forløb og som er ude af kontanthjælp den 6. måned efter endt forløb, på 53 % - og i juni var andelen faldet til 34%.
Effektmålingerne viser dermed, at korttids-effekten af beskæftigelsestilbuddene er blevet forbedret, mens langtidseffekten er blevet mindsket i det første halvår af 2003. Der skal dog en nærmere undersøgelse til for at afdække, om faldet i 6 månederseffekten er udtryk for en generelt mindskning af den længerevarende effekt af deltagelse i et beskæf-tigelsesfremmende tilbud.
Samarbejdet med virksomhederne har været forholdsvist stabilt i det første halvår af 2003. Opfølgningen viser, at antallet af personer placeret i fleks- og skånejob er steget gennem 1. og 2. kvartal, mens antallet af personer placeret i jobtræning og individuel jobtræning har været konstant det første halvår. Der kan desværre endnu ikke måles på antallet af personer placeret i praktik.
Der er forskellige årsager til, at beskæftigelsescentrene ikke har øget antallet af personer placeret i jobtræning og individuel jobtræning. Primært skyldes det dog, at det har været vanskeligt at øge antallet af personer placeret i offentlige jobtræningsforløb. De offentlige arbejdspladser er ikke så rummelige overfor de svagest stillede ledige, som forventet.
I Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats er offentlig jobtræning ikke kun tænkt som et redskab for de arbejdsmarkedsparate ledige, men ligeledes for ledige med problemer udover ledighed, som en sidste mulighed inden tilbagevisitation til lokal-centrene. Erfaringerne viser imidlertid, at størstedelen af de offentlige arbejds-pladser ikke anser ledige med problemer udover ledighed som en ressource, men derimod helst vil have arbejdsmarkedsparate ledige.
For ikke at miste offentlige jobtræningspladser, har Center for Offentlig Jobtræning derfor været tilbageholdende overfor placering af svage ledige i offentlige jobtræningsforløb. Konsekvensen er ubesatte jobtræningspladser, som kun kan besættes ved, at der til Center for Offentlig Jobtræning visiteres flere arbejdsmarkedsparate ledige. Målgruppen til centret overvejes derfor ændret.
I andet halvår af 2003 sættes der yderligere fokus på samarbejdet med virksomhederne, herunder også offentlige arbejdspladser. Der skal blandt andet indgåes branche- og virksomheds-aftaler. Forventningen er, at indgåelsen af disse partnerskabsaftaler vil betyde en større forståelse og villighed fra virksomhedernes side, i forhold til at øge arbejdspladsens rummelighed overfor ledige med problemer udover ledighed.
Afkastet af forårets virksomhedskampagne forventes også først for alvor at ses i efteråret. Via de løbende initiativer rettet mod virksomheder, arbejdes der således fortsat målrettet mod at nå målet om virksomhedsplacering af 2000 ledige i 2003, fra Samarbejdsaftalen mellem LO, DA, FTF og Københavns Kommune.
Halvårsopfølgningen har vist, at der er behov for at igangssætte særlige tiltag, for at forbedre indsatsen fremover, hvis alle måltal i beskæftigelsescentrens resultatkontrakter forhåbentlig skal indfries inden udgangen af 2003.
Forvaltningen vil derfor iværksætte følgende initiativer:
- Forvaltningen er i løbende dialog med beskæftigelsescentrene om opfyldelse af resultatmålene i kontrakterne. Herunder vil forvaltningen aflægge besøg på udvalgte beskæftigelsescentre i september måned. Det drejer om de centre, der har de største afvigelser på 2. kvartals resultater i fht. de fastsatte måltal.
Besøgene har til formål at skabe yderligere dialog om de afvigelser, som centrene har i fht. måltallet, afdække årsagerne til disse afvigelser samt skabe dialog om mulige tiltag på de pågældende centre med henblik på at mindske afvigelserne fremover.
- Forvaltningen arbejder videre med at udvikle og kvalitetssikre centerstatistikkerne. Der arbejdes blandt intensivt på at udvikle muligheder for at registere virksomheds-praktikker på virksomheder på en ensartet måde i hele beskæftigelsesindsatsen.
- Som følge af Samarbejdsaftalen med LO, DA, FTF og Københavns Kommune vil beskæftigelses-centrenes opsøgende arbejde på virksomheder øges yderligere i det næste halvår. Herunder skal der blandt andet indgås flere partnerskabsaftaler med branche-organisationer, virksomheder og forvaltninger for at tilvejebringe flere jobtræningspladser til de ledige samt placering i ordinære job.
- Forvaltningen vil foretage en nærmere undersøgelse af, hvorfor der er en generel nedgang i 6 månederseffekten. Det skal blandt andet undersøges, om det markante fald i 6 månederseffek ten bunder i, at ledige der udsluses fra Københavns Kommunes Beskæftigelses-indsats vender hurtigere tilbage til kontanthjælpssystemet end hidtid - og hvad der i så fald kan igangsættes af tiltag, for at øge 6 månederseffekten igen.
MILJØVURDERING
Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Ingen
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
- 2. kvartalsopfølgning for 2003
Grethe Munk / Torben Brøgger