Mødedato: 08.10.2003, kl. 15:30

Henvendelse vedr. projekt om samarbejde mellem behandlingstilbuddet Aida og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen/2 lokalcentre om støtte til personer med spiseforstyrrelser i hjemmet (sih-projektet)

Henvendelse vedr. projekt om samarbejde mellem behandlingstilbuddet Aida og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen/2 lokalcentre om støtte til personer med spiseforstyrrelser i hjemmet (sih-projektet)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. oktober 2003

 

Sager til beslutning

7. Henvendelse vedr. projekt om samarbejde mellem behandlingstilbuddet Aida og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen/2 lokalcentre om støtte til personer med spiseforstyrrelser i hjemmet (sih-projektet)

FAU 537/2003 J.nr. 532/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

at det meddeles Konsulentkompagniet og AIDA, at forvaltningen ikke inden for sin økonomiske ramme har mulighed for at indgå i et samarbejde vedr. projekt om støtte i hjemmet til personer med spiseforstyrrelser (sih-projektet).

RESUME

Der er tale om forslag til iværksættelse af et projekt omhandlende samarbejde mellem forvaltningen/2 lokalcentre og det private behandlingssted Aida om støtte i hjemmet til unge med spiseforstyrrelser. Formålet er at foranstalte støtte i hjemmet til personer med spiseforstyrrelse, at udvikle metoden og kompetencen inden for området gennem AIDA samt at videreformidle metoden og kompetencen til Københavns Kommune, således at kommunen fremover vil kunne varetage støtten i hjemmet, som efterværn efter udskrivning eller supplement til anden behandling.

Det kan konkluderes, at det vil indebære en væsentlig merudgift for forvaltningen at indgå i et samarbejde om projektet. Der er ikke inden for de økonomiske rammer mulighed for at finde de ekstra midler til at indgå i projektet.

SAGSBESKRIVELSE

Virksomheden Konsulentkompagniet har henvendt sig til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med forslag om et samarbejdsprojekt vedr. behandling af personer med spiseforstyrrelser. Baggrunden for Konsulentkompagniets henvendelse er firmaets arbejde med evaluering og udvikling af Aida (social dagbehandling af personer med spiseforstyrrelser). Socialministeriet har afsat 500.000 kr. årligt til projektet og herudover 275.000 kr. til evaluering af projektet.

1. Spiseforstyrrelser: Diagnoser, behandling og sociale tilbud

Spiseforstyrrelser spænder over diagnoserne anoreksi, bulimi, overspisning, tvangsspisning og kombinationer heraf.

Spiseforstyrrelser behandles i sundhedssektoren. 1. led i behandlingskæden er oftest den praktiserende læge. En del personer med spiseforstyrrelser søger psykologhjælp eller behandling af terapeuter uden for det etablerede behandlingssystem. De sværeste tilfælde varetages af hospitalsvæsenet. Sygdommene kan udvikle sig til at have indgribende indflydelse på patientens samlede livssituation og store sociale følgevirkninger. Der kan derfor være behov for tilbud i den sociale sektor.

Generelt har lokalcentrene relativt få sager, hvor spiseforstyrrelse er et hovedproblem, men flere centre forventer et stigende antal sager. Der gives/henvises til et bredt spektrum af tilbud, f.eks. psykologhjælp, praktiserende psykiater, hospital/distriktspsykiatrisk center, private behandlingstilbud, revalidering og daghøjskole.

2. Aida

Aida er et privat dagbehandlingssted for unge med spiseforstyrrelser. Klienterne er enten henvist fra kommunerne eller er selvbetalere. Ca. 20 klienter er henvist fra Københavns Kommune – herudover var der 63 klienter fra andre kommuner eller selvbetalere (ultimo november 2002). Aida er beliggende på Frederiksberg. Der er 7 behandlere, 1 socialrådgiver og 1 kontorassistent.

Udover terapeutiske samtaler tilbyder Aida f.eks. netværksgrupper, kostvejledning, afspænding, fysioterapi, undervisning og madlavning. Pårørende tilbydes terapeutiske forløb, pårørendegrupper og rådgivning. Behandlingsforløbenes gennemsnitlige længde vurderes at være mellem 12 og 18 måneder (typiske forløb).

Aida har fra 2000 været finansieret af tilskud fra satspuljen. Tilskuddet er sidst forlænget til at omfatte 2003 og 2004. Det er et formål at udvikle nye metoder i behandlingen af spiseforstyrrelser uden for det etablerede behandlersystem samt at undersøge i hvilket omfang, der er behov for et sådant behandlingstilbud i København.

3. Sih-projektet

Projektforslaget omhandler støtte i eget hjem (SIH) til personer med spiseforstyrrelse. Projektets parter skal være Københavns Kommune/Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (2 lokalcentre), Aida og Konsulentkompagniet. Projektet skal strække sig over 3 år.

Målsætningen for social støtte samt antaget effekt af indsatsen er bl.a. at forebygge indlæggelser og genindlæggelser, forebygge selvmordsforsøg, fremme resultatet af den psykologiske behandling, udvikle højere grad af social kompetence og evnen til at mestre hverdagen, herunder spiserutiner samt udvikle familiens ressourcer og kompetence til at støtte personen med spiseforstyrrelse.

Formålet med projektet er:

  • at foranstalte støtte i hjemmet til personer med spiseforstyrrelse
  • at udvikle metoden og kompetencen inden for området gennem AIDA.
  • at videreformidle metoden og kompetencen til Københavns Kommune, således at kommunen fremover vil kunne varetage støtten i hjemmet, som efterværn efter udskrivning eller supplement til anden behandling.

Som delmål nævnes bl.a. at udvikle en samarbejdsmodel om visitation, behandling og social støtte i hjemmet mellem forvaltningens lokalcentre, AIDA og øvrige relevante behandlingstilbud.

Målgruppen er personer, som er så belastet af spiseforstyrrelsen, at de på forskellige måder ikke kan klare hverdagslivet. Målgruppen omfatter både udeboende unge/voksne og hjemmeboende børn/unge og deres familie. Projektet skulle omfatte 16-24 personer kontinuerligt, afhængig af den enkeltes behov (både kortere- og længerevarende forløb).

Sih-medarbejderens primære opgave er at støtte personen på alle madrelaterede områder, f.eks. hjælpe med indkøb samt at hjælpe med at tilberede maden, spise med personen og støtte personen efter måltidet. SIH-medarbejderen skal endvidere støtte personen i sociale aktiviteter og praktiske gøremål. I forhold til hjemmeboende børn og unge skal sih-medarbejderen også rådgive familien og være en aflastning for forældrene.

Der foreslås afprøvet 2 modeller vedr. sih-medarbejdernes tilknytning:

  • Model 1, hvor 2 sih-medarbejderne er ansat i Aida. Alle klienter skal være i behandling i Aida, og støtte i hjemmet indgår som led i AIDA´s behandling. Klienten er tilknyttet en behandler i Aida, en sih-medarbejder i Aida og en sagsbehandler i lokalcentret. En socialrådgiver i Aida skal fungere som koordinator/bindeled.

I denne model kan samarbejdet med lokalcentret primært karakteriseres som stillingtagen til, om der skal gives bevilling/fortsat bevilling af behandlingen i Aida, herunder støtte i hjemmet.

  • Model 2, hvor 2 sih-medarbejderne er ansat i loka lcentrene, og hvor klienterne ikke er i behandling i Aida. Tilbuddet om støtte i eget hjem er ment som efterværn til personer, som udskrives fra hospital og/eller som supplement til ambulant behandling i distriktspsykiatrien.

I begge modeller samarbejdes vedr. uddannelse og supervision, idet Aida forestår dette.

Til at varetage den overordnede organisering af projektet og sikre et optimalt samarbejde nedsættes en styregruppe og en arbejdsgruppe. Den økonomiske styring påhviler Københavns Kommune.

Der gennemføres løbende i projektperioden en evaluering af projektet af Konsulentkompagniet.

4. Lokalcentrets vurdering af projektet

Lokalcenter Brønshøj-Husum har været inddraget i vurderingen af projektforslaget, bl.a. i forhold til om der er budgetmæssig dækning for at indgå i lokalcentret, set i forhold til de ressourcer, der p.t. anvendes på området. Endvidere har lokalcentret vurderet, hvordan projektet kan tilrettelægges i centret med henblik på at opnå bedre forhold for målgruppen, rationalisering, kompetenceudvikling og på sigt sparede udgifter til støtte, botilbud og hospitalsindlæggelser.

Lokalcentret anfører, at personer med spiseforstyrrelser er tilknyttet forskellige team/grupper. Det er vanskeligt at vurdere de økonomiske konsekvenser, bl.a. fordi spiseforstyrrelser optræder som ét element i en større problemkompleksitet i centrets relevante sager. Umiddelbart er det vurderingen, at projektet ikke kan afholdes inden for de nuværende rammer. Tilbuddet om støtte-i-egen-bolig vil på kort sigt formentlig være mere kostbart i personaleressourcer end den nuværende sagsbehandling og tilbud om psykologhjælp m.v. Hvorvidt en sådan investering i en forebyggende indsats på længere sigt kan tjene sig hjem - ved besparelser i det sociale og sundhedsmæssige system - er særdeles vanskeligt at vurdere. Det vil bl.a. afhænge af udviklingen af de behandlingsmæssige tilbud inden for psykiatrien. Det vurderes, at det er muligt at opnå besparelser på sigt vedr. indlæggelser. Lokalcentret oplever en tendens til, at meget dårlige psykisk syge udskrives og overlades til støtte-i-egen-bolig.

Kompetenceudvikling af personalet (oparbejdelse og opretholdelse af viden på området) vil på kort sigt være dyrt - på lang sigt er der mulighed for gevinst, men det er vanskeligt at vurdere, bl.a. fordi lokalcentret har et forholdsvis begrænset antal sager, hvor spiseforstyrrelser er en del af problematikken. Lokalcentret peger på, at kompetenceudvikling formentlig mest rationelt kan ske på tværs af centrene. Der foreslås udpegning af en ressourceperson på hvert center og kompetenceudvikling af ressourcepersonerne.

Lokalcentret anfører, at en model med pædagogisk støtte i hjemmet vil øge kvaliteten af det nuværende tilbud til brugerne, når der ses på det sociale tilbud isoleret set. Lokalcentret benytter allerede på nuværende tidspunkt modellen med kontaktpersoner, så det vurderes at være begrænset, hvad der kan opnås ved at rationalisere arbejdsgange inden for rammerne af Lokalcentret.

Personer med spiseforstyrrelser belaster p.t. ikke botilbudene i lokalcentrets område. Der vil derfor ikke kunne opnås besparelser på dette felt.

Lokalcentrets samlede konklusion er,

  • at AIDA-projektet fremstår som relevant i forhold til brugerne, og at projektet ville give et kvalitetsmæssigt og kompetencemæssigt løft for henholdsvis brugerne og medarbejderne
  • at Lokalcentret ikke på nuværende tidspunkt har ressourcer inden for egne rammer til at foretage den skønnede merinvestering i forebyggelsesarbejdet
  • at det er vanskeligt at give et bud på, hvorvidt projektet på længere sigt vil være bæredygtigt i økonomisk forstand, da dette bl.a. også afhænger af udviklingen i det psykiatriske system.

5. Samlet konklussion

Det er forvaltningens opfattelse, at der er behov for at styrke indsatsen over for personer med spiseforstyrrelser. Forvaltningen har bl.a. i samarbejdet med H:S på området erfaret, at der er behov for bedre koordinering mellem hospitalssektorens behandling af personer med spiseforstyrrelser og opfølgningen på behandlingen.

Endvidere er det forvaltningens opfattelse, at der er behov for en uddannelsesindsats over for personalet på lokalcentrene med henblik på generelt at styrke kendskabet til spiseforstyrrelser.

Imidlertid fremgår det af projektforslaget, at der vil være væsentlige kommunale merudgifter til projektet, jf. afsnittet om økonomi nedenfor.

 

MILJØVURDERING

Der forventes ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Det vil indebære en væsentlig merudgift for forvaltningen at indgå i projektet, bl.a. til 2 sih-medarbejdere. Forvaltningens medfinansiering af projektet kan således ikke rummes inden for den ramme, forvaltningen p.t. anvender til behandling af personer med spiseforstyrrelser, herunder særligt til behandling i Aida. Der er ikke inden for forvaltningens økonomiske ramme mulighed for at finde de ekstra midler til at indgå i projektet.

Nedenfor uddybes de økonomiske forhold for projektet.

Københavns Kommunes andel af udgifterne til projektet er på 4,131 mill. kr. for alle 3 projektår - gennemsnitligt 1,377 mill. kr. pr. år. Hele forvaltningens udgift (d.v.s. ikke kun de to involverede lokalcentres udgift) til behandling af personer med spiseforstyrrelser i Aida, ligger omkring 580-830.000 kr. årligt. Forvaltningens medfinansiering af projektet kan således ikke rummes inden for den ramme, forvaltningen p.t. anvender til behandling af personer med spiseforstyrrelser i Aida.

Jf. lokalcentrets vurdering har lokalcentret ikke på nuværende tidspunkt ressourcer inden for egne rammer til at foretage den skønnede merinvestering, og det er vanskeligt at give et bud på, hvorvidt projektet på længere sigt vil være bæredygtigt i økonomisk forstand.

Overslag over projektets økonomi (beløbene omfatter alle 3 projektår. I 1000 kr.):

Budgetpost

Overslag

Bemærkninger

Projektplanlægning og projektledelse

1.050

Heraf FAF´s udgifter til projektledelse: 500

Lønninger

3.870

FAF skal finansiere 2 sih-medarbejdere, ca. 1.6 mill. kr.)

Supervision og uddannelse

436

 

Drift

375

Indeholder udg. til kørsel, tlf., møder og information

Metodeudvikling

825

Indeholder evaluering og formidling.

Administration (ledelse, regnskab, kontorhold m.v.)

?

Udgiften er ikke angivet i projektøkonomi-overslaget, men det er tidl. angivet, at det forudsættes, at FAF afholder udgifterne. Tidligere angivet til 5% af budgettet.

3% prisregulering

-

Prisreg. Er formentligt indregnet

I alt

6.556

 

Konsulentkompagniet forslår følgende finansiering af projektet

(i 1000 kr.):

 

1. projektår

2. projektår

3. projektår

I alt

Socialministeriet (projekttilskud)*

600

500

500

1.600

Socialministeriet (evaluering)*

275

275

275

825

Københavns Kommune (Selvfinansiering af projektet i form af ledelsesandel og lønninger (merudgifter))

832

782

782

2.396

Kommunal klientbetaling (fra Københavns Kommune)

645

545

545

1.735

I alt

2.352

2.102

2102

6.556

Heraf Københavns Kommune (selvfinansiering og klientbetaling)

1.477

1.327

1.327

4.131

* Finansieringsforslaget er baseret på det tilskud, Socialministeriet har stillet i udsigt.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Ingen

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top