Ansøgninger til sundhedsfremmende indsats - Forslag til alternativ anvendelse
Ansøgninger til sundhedsfremmende indsats - Forslag til alternativ anvendelse
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. oktober 2003
Sager til beslutning
11. Ansøgninger til sundhedsfremmende indsats - Forslag til alternativ anvendelse
FAU 541/2003 J.nr. 535/2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at det resterende beløb på 964.300 kr. til sundhedsfremmende foranstaltninger anvendes som følger:
- Støtte til delvist EU-finansieret projekt vedrørende behandlingen af hiv-smittede. 70.000 kr.
- Etablering af sundhedsrum i tilknytning til den planlagte natcafé i Hillerødgade. 250.000 kr.
- Efteruddannelse af medarbejdere ved lokalcentre og servicebutikker om prostitution. 200.000 kr.
- Skema til dokumentation af brugernes helbredsforhold lægges ind i den elektroniske brugerjournal. 100.000 kr.
- Yderligere midler til Mændenes Hjem i forbindelse med opstarten på det sundhedsfremmende kontaktsted. 300.000 kr.
- Det resterende beløb – ca. 45.000 - overføres til entreprisepuljen.
RESUME
I 2003 blev der givet 2 mill. kr. til stofmisbrugsområdet på fkt.5.45. Beløbet skulle anvendes på sundhedsfremmende foranstaltninger. På FAU mødet d. 1. april 2003 blev det besluttet som en engangsudgift at afsætte ca. 1 mill kr. til § 115 puljen øremærket til projekter, der øger den sundhedsfremmende indsats overfor gruppen af stofmisbrugere. Da der ikke kom relevante ansøgninger til § 115 puljen, skal FAF foreslå, at det afsatte beløb anvendes som angivet i indstillingen. Der er tidligere anvendt 35.697 kr. til annoncering, hvorefter der resterer 964.300 kr. til formålet.
SAGSBESKRIVELSE
FAU tiltrådte på mødet d. 2. oktober 2002 et forslag om etablering af forsøg med sundhedsfremmende foranstaltning til stofmisbrugere indenfor en ramme på 2 mill. kr.
På et møde mellem budgetaftalepartierne medio januar 2003 med efterfølgende skriftlig høring blev der indgået aftale om at "der i 2003 overføres 1 mill. kr. til § 115 puljen som alene kan søges til projekter, der øger den sundhedsfremmende indsats overfor gruppen af stofmisbrugere." Der blev endvidere indgået aftale om, at man i 2003 opretter et sundhedsfremmende kontaktsted så tæt på Maria Kirkeplads som muligt indenfor den resterende ramme på 1 mill. kr. i 2003. Efterfølgende er det besluttet at etablere det sundhedsfremmende kontaktsted i lokaler i Mændenes Hjem med et årligt budget fra og med 2004 på 2 mill. kr.
På FAU mødet d. 1 april 2003 blev det besluttet at overføre den resterende million til § 115-puljen øremærket til projekter, der øger den sundhedsfremmende indsats overfor gruppen af stofmisbrugere.
FAF har annonceret i dagspressen og ansøgningsfristen udløb d. 10. juni 2003. Der indkom 4 ansøgninger, ingen af dem relevante. Annonceringsudgifterne beløb sig til 35.697 kr., hvorved de resterende midler i alt udgør 964.300 kr.
FAF har derfor udarbejdet følgende forslag til anvendelsen af de resterende midler på i alt 964.300 kr. i 2003:
1. Støtte til delvist EU-finansieret projekt vedrørende behandlingen af hiv-smittede stofafhængige. Samlet udgift ca. 70. 000 kr.
Der er tale om en interviewundersøgelse med deltagelse af en række EU-lande. Projektet koordineres af den hollandske NGO-organisation "Mainline". Projektets fokusområder er 1) Tilgængelighed for behandling og 2) Foranstaltninger omkring, og evnen til at følge, behandlingen. Begge disse områder udgør en væsentlig del af arbejdet på Specialinstitutionen på Forchhammersvej.
Det er vigtigt for specialinstitutionen at deltage i projektet, da det giver mulighed for at udveksle erfaringer og holdninger med europæiske kollegaer. Projektet fokuserer på den anti-virale behandling af de hiv-smittede stofafhængige, og kan danne grundlag for en fælles europæisk indsats overfor denne særligt vanskelige, og svært stillede, patientgruppe. 2/3 af udgifterne til projektet finansieres af EU-midler. Forchhammersvej og 7. kontor har ansøgt Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen om finansiering af den resterende tredjedel. Sundhedsstyrelsens faglige vurdering af projektet har været positiv, men har afslået indstillingen med begrundelse om manglende økonomiske midler.
Den selvfinansierede del udgør 9.000 Euro svarende til ca. 70.000 kr. Ved en finansiering af dette projekt får Forchhammersvej mulighed for at gennemføre et sundhedsfremmende projekt til en samlet værdi af ca. 200.000 kr. Forslaget har ingen permanente driftsmæssige konsekvenser.
2. Etablering af sundhedsrum i tilknytning til den planlagte natcafé i Hillerødgade. Anslået udgift 250.000.
I overensstemmelse med omstillingsplanen for hjemløseområdet er der tilendebragt en omlægning af Herberget i Hillerødgade fra alene at være et herbergstilbud til nu at bestå af et differentieret botilbud bestående af herberg, bofællesskab og et særligt botilbud til psykisk syge stofafhængige. I forbindelse med udmøntningen af satspuljen for 2003 er der yderligere planlagt indrettet en natcafé som et tilbud til de, der ikke umiddelbart er motiveret for tilbud om ophold i herberget eller som i en periode ikke magter at opholde sig i egen bolig.
Herberget i Hillerødgade har traditionelt haft en stor andel af stofafhængige blandt sine beboere. Med etableringen af en natcafé forventes en yderligere tilgang af stofafhængige. Erfaringerne fra natcaféen på Sundholmsvej og forsøgsprojektet med en forstærket social- og sundhedsmæssig indsats overfor de sværest stillede stofafhængige viser, at der fortsat er behov for fokus på sundhedsfremmende tiltag overfor denne gruppe.
Der foreslås derfor etableret et særligt sundhedsrum i tilknytning til den planlagte natcafé i Hillerødgade.
Et sundhedsrum vil kunne yde helt basale tilbud om personlig hygiejne. Dette vil tillige kunne blive en indfaldsvinkel i forhold til en mere omfattende sygeplejefaglig bistand, hvor der vil kunne gennemføres akut pleje og sårrensning, hvilket vil kunne være udgangspunktet for yderligere identifikation af helbredsmæssige problemer. Et centralt område i denne forbindelse er smittestatus og orientering om smittespredningsrisici og smittespredningsforebyggelse. Andre opgaver kan være overvågning, henvisning til sygeplejeklinik eller hospital og udlevering af sprøjter/kanyler.
Nærværende forslag angår alene de udgifter, der er forbundet med etableringen og indretningen af de fysiske rammer for et sundhedsrum. De udgifter, der er forbundet med den daglige drift af et sundhedsrum, vil kunne indeholdes i de midler, der er afsat til driften af natcaféen. Forslaget har dermed ingen driftsmæssige konsekvenser.
< P>3. Efteruddannelse af medarbejdere ved socialcentre og servicebutikker om prostitution. Anslået udgift 200.000 kr.
Prostitution indebærer sociale, psykiske og sundhedsmæssige risici. Der er behov for en mere synlig og fokuseret indsats i forhold til at rådgive og hjælpe de prostituerede.
Siden 1999 er prostitution afkriminaliseret som erhverv, samtidig med at det er blevet forbudt at købe seksuelle ydelser af unge under 18 år. Begge love har betydning for den forebyggende og skadebegrænsende indsats (begrænsning af smitsomme sygdomme, social deroute, psykiske forstyrelser) overfor prostituerede.
Der er en række nye problemstillinger vedr. modtagelse af sociale ydelser og betaling af skat som prostitueret. Gruppen af prostituerede er blevet mere kompleks end tidligere, primært med mange udenlandske prostituerede med eller uden opholdstilladelse.
Der er derfor behov for en uddannelsesmæssig opgradering af frontpersonalet i lokalcentrene, således at man får relevante redskaber til at agere i dette komplekse felt. Der er iværksat et samarbejde mellem det tidligere Procenter (Videns og formidlingscenter for socialt udsatte) og Lokalcenter Vesterbro om en opsøgende indsats over for Thailandske prostituerede.
Der er behov for at etablere et udvidet samarbejde med henblik på at udvikle og afvikle et uddannelsesprogram for en række nøglepersoner på lokalcentrene vedr. de problemstillinger, der knytter sig til prostitution og de handlemuligheder, som frontpersonalet har rådgivningsmæssigt, lovmæssigt og med henblik på kommunikation. Det indstilles derfor, at der afsættes 200.000 kr. til at gennemføre et uddannelsesprogram for ca. 40 frontpersonaler i lokalcentrene ( gennemsnitlig omkostning 5000 kr. pr deltager). Forslaget har ingen permanente driftsmæssige konsekvenser.
4. Skema til dokumentation af diagnoser og udredning af de stofafhængiges sundhedstilstand lægges ind i den elektroniske brugerjournal. Der afsættes 100.000 kr. til at implementere skemaet i den elektroniske brugerjournal. Forslaget har ingen permanente driftsmæssige konsekvenser.
5. Yderligere midler til Mændenes Hjem i forbindelse med opstarten af det sundhedsfremmende kontaktsted. I alt ca. 300.000 kr.
Mændenes Hjem er et herberg for hjemløse på Vesterbro i København - centralt placeret i Danmark hvor den sociale udstødelse er størst. Institutionen har eksisteret i 90 år, Stedet og de opsøgende medarbejdere tager sig af hjemløse med misbrugs-, sociale eller psykiske problemer. Udover et herberg, har stedet også en boenhed for ældre stofmisbrugere og psykisk syge stofmisbrugere samt sygepleje og socialt kontaktsted. I 2003 er Mændenes Hjem blevet udvidet med et sundhedsfremmende kontaktsted og har påbegyndt sprøjte- og kanyleudlevering til stofmisbrugere på Vesterbro hele døgnet.
I forbindelse med dette nye tiltag anses det for nødvendigt at gennemføre en renovering af de bygningsmæssige faciliteter samt opgradere informationsarbejdet om de sundhedsfremmende tilbud. Det indstilles derfor, at der til dette formål afsættes 300.000 kr. Forslaget har ikke driftsmæssige konsekvenser.
6. Overførsel af resterende midler på ca. 45.000 kr. til entreprisepuljen.
Der har været en meget stor søgning til privat døgnbehandling, som i en vis forstand godt kan betegnes som en sundhedsfremmende foranstaltning. Det afsatte beløb indstilles øremærket til døgnophold der primært sigter mod "omsorgsdøgn" til stofmisbrugere med helbredsmæssige problemer og behov for miljøskift og aflastning.
MILJØVURDERING
Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Det anførte beløb på 964.300 afholdes af fkt. 5.45. som en engangsudgift i 2003.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
Ingen
Grethe Munk
/
Torben Brøgger