Anvisningsregler for brug af weekendåbne institutioner (bilag)
Anvisningsregler for brug af weekendåbne institutioner (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. september 2004
8. Anvisningsregler for brug af weekendåbne institutioner (bilag)
FAU 402/2004 J.nr. 402/2004
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender anvisningsreglerne for brug af weekendåbne institutioner.
at fortrinsretten først kan benyttes, når de børn, som er skrevet på ventelisten efter de tidligere regler (uden fortrinsret), er anvist plads.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har besluttet, at forældre med behov for weekendpasning til deres barn, skal have fortrinsret til de institutioner, der har åbent i det tidsrum. For at kunne gøre brug af fortrinsretten skal forældrene udfylde en tro- og loveerklæring på, at de reelt har et behov for pasning i weekend.
Ordningen med fortrinsret træder i kraft, når de børn, der allerede er opskrevet på ventelisterne til de weekendåbne institutioner, er anvist pasning.
Oplysningen om fortrinsretten vil blive beskrevet i det materiale forældrene får. Det vil sige, at oplysningen skrives ind på internettet, i anvisningspjecen og på opskrivningsbeviset. Desuden vil pladsanvisningen orientere om muligheden, når de taler med forældrene. De nye servicecentre skal desuden informeres om ændringen, således at de også kan orientere forældrene om muligheden.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 16. juni 2004, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal udarbejde en indstilling om, hvordan der fremover gives fortrinsret til de weekendåbne institutioner til de forældre, som reelt har et behov for weekendpasning. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal desuden begynde at informere alle forældre, der søger om pasning til deres barn om muligheden for weekendpasning (beslutningsprotokol vedlagt i bilag).
Anvisningsregler til weekendåbne institutioner
Alle forældre kan skrive deres børn op til en plads i en institution med weekendåbent. Børn, hvis forældre udfylder en tro- og loveerklæring på, at de har et behov for institutionens særlige udvidede åbningstid, får et generelt fortrin. Hvis barnet bor sammen med begge sine forældre, skal begge forældre have arbejde i den særlige udvidede åbningstid, før barnet kan få fortrin. Pladserne anvises primært efter anciennitet blandt børn med behov for den udvidede åbningstid og sekundært til børn uden dette behov.
Fortrinsretten medfører således, at børn, hvis forældre ikke har behov for den udvidede åbningstid, vil blive sprunget over i køen af et barn, hvis forældre har et behov for den særlige åbningstid. Pladsanvisningen vil derfor rådgive forældre, som ikke har et behov for weekendpasning, om at der vil være overspringsrisiko, hvis de skriver deres barn op til en af institutionerne med weekendåbning.
Rækkefølge i anvisningen
Når der anvises plads til en institution med weekendåbent, vil det fremover ske i nedenstående rækkefølge
Til vuggestue: 1. Barnet med højest anciennitet blandt børn med fortrinsret
2. Barnet med højest anciennitet i forhold til opskrivningstidspunkt
Til børnehave: 1. Det ældste barn blandt børnene med fortrinsret som har søskende
2. Ældste barn blandt børn med fortrinsret
3. Ældste søskende
4. Det ældste barn på ventelisten
Til børnehaver i
integrerede institutioner: 1. Barnet fra vuggestuen som har alderen til at rykke op
2. Det ældste barn blandt børnene med fortrinsret som har søskende
3. Ældste barn blandt børn med fortrinsret
4. Ældste udefrakommende søskende
5. Det ældste barn på ventelisten
Børn som i forvejen står på venteliste til disse institutioner
Der står i dag en række børn på venteliste til de institutioner, som har udvidet åbningstid. Barnet med højest anciennitet får anvist plads først. Der skelnes derfor ikke mellem, om nogle forældre har mere brug for pasning til deres barn end andre forældre. Dette har været forudsætningen på det tidspunkt, børnene er skrevet på ventelisten. Med vedtagelse af fortrinsretten vil en række børn opleve at blive sprunget over, da forudsætningen for at få anvist plads har ændret sig.
Det foreslås derfor, at de børn, som allerede er skrevet på ventelisten til vuggestue, får anvist plads efter de "gamle" regler. Først når disse børn har fået plads, vil fortrinsretten træde i kraft. Forældre til de børn, der skrives på venteliste fra nu af, vil blive informeret om muligheden for pasning i weekenden. Skriver forældrene under på en tro- og loveerklæring, vil barnet blive noteret med en fortrinsret, som vil få virkning, når de øvrige børn på ventelisten har fået plads.
Børnehavebørnene kan, hvis forældrene ønsker det, skrives op til et andet vejledende ønske. Da børn til børnehave anvises plads efter alder, vil fortrinsretten ikke få betydning for, hvornår barnet i øvrigt kan få plads i en anden børnehave.
Fortrinsretten gælder hvor længe?
Med indførelse af fortrinsretten sikres det, at de forældre, som har behov for pasning af deres barn i weekenden, får mulighed for at benytte den særlige åbningstid. Forældrene skal på opskrivningstidspunktet udfylde en tro- og loveerklæring om, at de har arbejdstider som gør, at de reelt har brug for pasning i weekenden.
Er barnet én gang skrevet på venteliste med fortrinsret, vil barnet bevare sit fortrin, selv om forældrene får andet arbejde, og familien derfor ikke længere har behov for udvidet åbningstid. Det gælder uanset, om barnet står på venteliste eller er indmeldt i en institution. Ellers ville barnet skulle begynde forfra på ventelisten, med risiko for ven tetid på pasningstilbud. Samtidig vil det ikke være i barnets tarv at flytte det til en anden institution, blot fordi forældrene får andet arbejde.
Information
Oplysningen om fortrinsretten vil blive beskrevet i det materiale forældrene får. Det vil sige, at oplysningen skrives ind på internettet, i anvisningspjecen og på opskrivningsbeviset. Desuden vil pladsanvisningen orientere om muligheden, når de taler med forældrene. De nye servicecentre skal desuden informeres om ændringen, således at de også kan orientere forældrene om muligheden.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Ingen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
- Beslutningsprotokol fra mødet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 16. juni.
Grethe Munk
/ Carsten Stæhr Nielsen