Mødedato: 08.09.2004, kl. 15:30

Udenkommunale børn på københavnske ventelister (Bilag)

Udenkommunale børn på københavnske ventelister (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. september 2004

 

7. Udenkommunale børn på københavnske ventelister (Bilag)

FAU 411/2004 J.nr. 411/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen til efterretning.

 

RESUME

På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmødet den 21. april 2004 behandlede udvalget punktet "Frit valg af dagtilbud over kommunegrænserne". I forbindelse med behandlingen godkendte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen lukker ventelisterne for udenkommunale børn efter en konkret administrativ vurdering.

Desuden anmodede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om, at forvaltningen laver en lille spørgeskemaundersøgelse om hvorvidt fraflyttere, der har en plads på ventelisten, fortsat ønsker en plads i Københavns Kommune.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har opgjort, hvor mange familier med bopæl uden for Københavns Kommune, der har deres barn på venteliste i kommunen. Den 16. juni 2004 var der 743 børn.

316 børn af de 743 udenkommunale børn på ventelisten har fortsat behov for en plads. De øvrige 427 børn er slettet af ventelisten. Enten fordi forældrene på baggrund af brev fra pladsanvisningen har bedt om at få deres barn slettet, fordi forældrene ikke har reageret på brevene, eller fordi forældrene af forskellige grunde ikke forventes at have behov for pladsen.

Pr. 5. august 2004 er der 369 udenkommunale børn på venteliste til plads i København svarende til 1,5 % af antallet af københavnske børn i dagtilbud. Trods faldet i antallet af udenkommunale børn på venteliste er der fortsat grundlag for at lukke ventelisterne.

SAGSBESKRIVELSE

Som opfølgning på lukningen af ventelisterne har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen undersøgt, hvor mange børn der fortsat er aktivt søgende efter en plads. Lukning af ventelisterne har virkning i tre måneder ad gangen. Det skal derfor vurderes, om der fortsat er så mange udenkommunale børn på ventelisten, at den skal lukkes yderligere tre måneder.

Den 16. juni 2004 opgjorde forvaltningen, hvor mange børn der var på ventelisten, som ikke havde bopæl i Københavns Kommune. Opgørelsen omfatter også børn med bopæl udenfor Danmark. Der var i alt 743 børn i alderen 0-6 år.

 

Familier som har fået brev

Pladsanvisningen har sendt brev til 426 af forældrene til de 743 børn og bedt forældrene tilkendegive om de fortsat ønsker deres barn på venteliste i København eller ej. 219 besvarede første brev, heraf svarede 55 at de fortsat ønsker deres barn på venteliste, mens 164 svarede, at de ikke ønsker deres barn på venteliste. 207 svarede ikke på det første brev. De har derfor fået tilsendt endnu et brev, hvoraf det fremgår, at deres barn slettes af ventelisten, hvis de ikke svarer på brevet. 37 har svaret på andet brev, at de ønsker deres barn skal fortsætte på ventelisten, 30 svarede, at deres barn ikke længere skal stå på venteliste. 140 svarede ikke på brevet, så deres børn er blevet slettet af ventelisten.

Familier som ikke har fået brev

224 af de 743 børn har forvaltningen – uden henvendelse til forældrene - vurderet skal fortsætte på ventelisten. Det skyldes, at:

  • en del af børnene er rejst til udlandet med deres forældre, som er statsudsendte – de har ret til fortsat at stå på ventelisten,
  • nogle forældre har givet pladsanvisningen besked om, at de inden for få måneder flytter til Københavns Kommune og derfor fortsat ønsker deres barn på venteliste.

Slettet uden brev

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har valgt at slette 93 børn af ventelisten uden at kontakte familien. Det er sket i de tilfælde, hvor familierne er udvandret i mere end seks måneder uden at give pladsanvisningen besked, om de forventer at komme tilbage til København. Det kan også skyldes, at familien ikke længere bor i Københavns Kommune og barnet vil have alderen til fritidshjem, hvis barnet igen skulle bo i København, eller at barnet udelukkende var skrevet op på den generelle venteliste til børnehave.

Før et barn kan slettes af ventelisten kræver det, at barnet "slås op" i systemet, og der herefter sker en konkret vurdering af, om barnet har ret til at blive stående på ventelisten eller ej. Denne proces kan ikke automatiseres. Medmindre pladsanviseren i anden sammenhæng slår barnet op, vil barnet stå anonymt i systemet og vil stå uændret med sine data og se ud som om, det har behov for en plads.

 

Oversigt over de udenkommunale børn

Antal

Hvor mange børn uden bopæl i Københavns Kommune var der pr. 16-6-04

743

Hvor mange fik brev 1. gang

426

Hvor mange fik brev 2. gang

207

Hvor mange ønskede at blive stående

92

Hvor mange svarede at deres børn skulle slettes af ventelisten

194

Hvor mange blev slettet fordi de ikke svarede på brevene

140

< FONT SIZE=4>

Hvor mange har ikke fået brev

317

Hvor mange har ikke fået brev og er blevet slettet

93

Hvor mange har ikke fået brev og er blevet stående på ventelisten.

224

I alt slettede

427

I alt relevante ansøgere

316

 

Børn på venteliste og børn der er indmeldt i dagtilbud og samtidig ikke bor i Københavns Kommune

Den 17. august 2004 er der 415 børn på venteliste, som ikke bor i Københavns Kommune. I dette tal indgår ikke de børn som p.t. bor uden for Danmark. Af disse børn er 66 skrevet på venteliste til en plads i en virksomhedsinstitution. 38 af disse børn er desuden skrevet på venteliste til en ikke-virksomhedsinstitution.

Den 17. august 2004 er der indmeldt 619 børn i københavnske dagtilbud, som ikke bor i Københavns Kommune. 87 af disse er indmeldt i virksomhedsinstitutioner.

Stigende antal børn på ventelisten selvom den er lukket

Selvom ventelisten er lukket kan antallet af udenkommunale børn godt stige. Det er der flere forklaringer på:

  • En af forklaringerne er, at børn, som fraflytter Københavns Kommune, får status i systemet som værende fraflyttet via folkeregistret. Barnet har fortsat ret til at blive stående på ventelisten, selvom det er flyttet. Barnet slettes kun af ventelisten, hvis forældrene beder pladsanvisningen om det. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil fremover hvert halve år sende brev til de familier, som har bopæl uden for Københavns Kommune og samtidig har børn på venteliste, for at spørge, om de fortsat ønsker, at deres barn står på venteliste. De børn, som ikke længere er aktivt søgende, slettes af ventelisten.
  • Børn af forældre, som bliver statsudsendte, kan forblive på ventelisten i den periode, familien er bortrejst. De vil fortsat optræde på listen over børn på ventelisten, som har bopæl udenfor kommunen.

Lukning af ventelisten

Reglerne om frit valg af dagtilbud over kommunegrænserne giver kommunerne ret til at lukke ventelisten, når antallet af udenkommunale børn på ventelisten overstiger 1 procent af de børn, der er bosiddende i kommunen, og som er indmeldt i et dagtilbud i kommunen.

I Københavns Kommune var der den 16. juni 743 udenkommunale børn på ventelisten svarende til 1,9 % i forhold til Servicelovens krav vedr. lukning af ventelister. Siden 16. juni er der en række børn, som har fået status som udenkommunale børn alene af den grund, at de er flyttet fra kommunen, og en del børn er slettet fra ventelisten som beskrevet ovenfor. Status d. 5. august 2004 er, at der står 369 udenkommunale børn på venteliste i forhold til 24.804 indmeldte københavnerbørn, svarende til 1,5% procent.

Københavns Kommune har således overholdt reglerne for lukning af ventelisterne – og gør fortsat dette, hvis vi vælger at fastholde vores venteliste lukning.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på mødet den 21. april 2004, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen lukker ventelisterne for udenkommunale børn efter en konkret administrativ vurdering. På grundlag af antallet af udenkommunale børn på ventelisterne lukker Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ventelisterne i yderligere tre måneder fra 17. august 2004, hvor den nuværende lukkeperiode udløber.

Mellemkommunal aftale

De kommuner i hovedstadsområdet, der tidligere har haft en aftale om udveksling af børn over kommunegrænser, arbejder på at udarbejde en ny mellemkommunal aftale, som er tilpasset de nye regler for frit valg over kommunegrænserne. Aftalen er ikke færdigforhandlet. Det forventes at ske i august/september. Herefter vil aftalen blive forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Udgifterne til udsendelse af breve til de udenkommunale forældre samt IT-understøttelse afholdes inden for pladsanvisningens budget.

ANDRE KONSEKVENSER

Indstillingen vurderes ikke at have andre konsekvenser

HØRING

Ingen.

BILAG

  • 1. og 2. brev som er udsendt til forældrene

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top