Mødedato: 08.09.2004, kl. 15:30

Kvalitetsstandarder for botilbud efter § 92 i lov om social service - botilbud for psykisk syge og handicappede (Bilag)

Kvalitetsstandarder for botilbud efter § 92 i lov om social service - botilbud for psykisk syge og handicappede (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. september 2004

 

28. Kvalitetsstandarder for botilbud efter § 92 i lov om social service - botilbud for psykisk syge og handicappede (Bilag)

FAU 403/2004 J.nr. 403/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte forslag til kvalitetsstandard for længerevarende botilbud til voksne efter servicelovens § 92.

RESUME

I medfør af § 110 a i serviceloven har Socialministeriet fastsat regler om udarbejdelse af kvalitetsstandard for botilbud efter servicelovens § 92. Kvalitetsstandarden skal beskrive, hvad borgeren kan forvente af den offentlige service på forskellige nærmere angivne delområder. Kvalitetsstandarden skal revideres hvert andet år.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede på sit møde d. 1. oktober 2003 forvaltningens oprindelige forslag til kvalitetsstandard for botilbud efter § 92 i serviceloven.

Det samlede udvalg stillede i den forbindelse følgende ændringsforslag

"At kvalitetsstandarder for botilbud efter § 92 konkretiseres og detaljeres således at der bliver tale om målbare standarder, som brugerne kan forholde sig til. Inden det nye forslag forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, skal de berørte parter høres, dvs. brugere, pårørende og institutioner samt relevante foreninger og råd mm."

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremsætter herved et revideret forslag til kvalitetsstandard, der er udarbejdet i overensstemmelse med Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ovennævnte beslutning.

Ifølge Socialministeriets regler skal udarbejdelsen af kvalitetsstandarden ske i 2 tempi, først skal amtsrådet udarbejde en generel kvalitetsstandard som skal indeholde en beskrivelse af serviceniveauet for § 92-botilbuddene med hensyn til indhold, omfang og udførelse.

Dernæst skal amtsrådet sørge for, at hvert enkelt botilbud informerer borgerne om botilbuddets serviceniveau, en såkaldt servicedeklaration. Denne servicedeklaration kan siges at være den konkrete udmøntning af amtsrådets kvalitetsstandard. Forvaltningen vil efter vedtagelsen af indstillingen i samarbejde med de enkelte botilbud arbejde videre med at der for hvert botilbud udarbejdes en servicedeklaration.

SAGSBESKRIVELSE

Se Resumé.

MILJØVURDERING

Kvalitetsstandarden forventes ikke at ville få miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Kvalitetsstandarden forventes ikke at ville få økonomiske konsekvenser.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Forslaget har været sendt til høring hos det Sociale Brugerråd, medlemmerne af Dialogforum på psykiatriområdet og samtlige § 92 botilbud i Københavns Kommune, herunder i det omfang det har været praktisk muligt beboerråd og centerråd for pårørende.

Der er indkommet høringssvar fra Det Sociale Brugerråd, fra de socialpsykiatriske bocentre Sundbygård og Hedelund samt fra Pårørendeforeningen af 1998 og Centerrådet på Sundbygård i fællesskab, samt fra Lisbeth Jørgensen som Sinds repræsentant i Dialogforum.

Sammenfatning af høringssvarene:

Det Sociale Brugerråd. Det Sociale Brugerråd hilser med tilfredshed, at forvaltning og udvalg har været lydhør for brugerrådets ønsker om at følge den systematik, der er beskrevet i bekendtgørelsen. Brugerrådet finder, at den foreliggende beskrivelse er dækkende for området, og at den samtidig udgør et retningsgivende redskab for Brugerklagerådet ved behandling af klager efter servicelovens §§ 71 og 72.

Bocentret Sundbygård. Høringssvaret udtrykker Bocentret Sundbygårds ledelses holdning, idet det af tidsmæssige grunde ikke har været muligt at inddrage bocentrets centerråd og beboerråd i høringen. Bocentret finder, at teksten i for høj grad bærer præg af fagudtryk. Bocentret finder det endvidere problematisk, at kvalitetsmålet om 3 måneders ventetid indgår i afsnittet om visitation, ventetid og klageadgang, selv om kvalitetsmålet må anses som urealiserbart.

Forvaltningen skal til Sundbygårds høringssvar bemærke, at forvaltningen efterfølgende har gennemgået teksten med henblik på at gøre denne lettere tilgængelig. Med hensyn til bemærkningen om det problematiske i at medtage kvalitetsmål, som er urealiserbare, har forvaltningen fjernet de politisk vedtagne kvalitetsmål fra teksten, således at denne alene beskriver de eksisterende forhold.

Bocentret Hedelund. Høringssvaret er udarbejdet på baggrund af drøftelser mellem Bocentrets ledelse og repræsentanter fra bocentrets beboerråd. I høringssvaret hilses det med tilfredshed, at der foreslås udarbejdet et fælles værdigrundlag for kommunens § 92 botilbud, samt at det pointeres, at der en ret til frit valg af bolig, og at der arbejdes hen imod en max. 3 måneders ventetid.

Med hensyn til boligens standard savner Hedelund, at der i kvalitetsstandarden er angivet en minimumsstandard for boligen. Vedrørende afsnittet om service savner Bocentret nogen generelle standarder for servicen. Til afsnittet om brugerindflydelsen finder Bocentret, at der bør tages særlige hensyn til de "kommunikationssvage" beboere. Der peges endvidere på, at der bør udvikles nye tankegange og regelsæt for at begrænse personalets udveksling af oplysninger om de enkelte beboere. Endvidere ønskes, at sådanne oplysninger i højere grad end i dag skal opbevares i den enkeltes bolig og være kendt af beboeren selv. Til afsnittet om personalepolitik anfører Bocentret Hedelund, at brugerne bør inddrages som planlægger og undervisere i personalets kompetenceudvikling.

Forvaltningen skal til Bocentret Hedelunds høringssvar bemærke, at bocentrets bemærkninger og forslag er uhyre fornuftige og relevante, men at de enten forudsætter politiske beslutninger, som endnu ikke er truffet, f.eks. vedr. boligens minimumsstandard, eller et omfattende planlægnings- og udviklingsarbejde, f.eks. forslaget om at der skal udarbejdes generelle standarder for servicen. Forvaltningen anbefaler derfor, at Bocentrets forslag tages op i forbindelse med den kommende revision af kvalitetsstandarden om 2 år.

Høringssvaret fra Pårørendeforeningen af 1998 og Centerrådet for Sundbygård i fællesskab samt høringssvaret fra Lisbeth Jørgensen som repræsentant for Sind i Dialogforum.

De to høringssvar er kortfattede og stort set enslydende. Høringssvarene giver udtryk for at de foreliggende kvalite tsstandarder ikke omhandler kvalitet på botilbudsområdet, som kan accepteres og som Københavns Kommune kan være bekendt.

Forvaltningen vurderer, at de to høringssvar i højere grad er udtryk for en generel utilfredshed med de socialpsykiatriske bocentre end de er udtryk for en stillingtagen til de foreliggende kvalitetsstandarder.

BILAG

  • Forslag til kvalitetsstandard for Københavns Kommunes botilbud, oprettet efter servicelovens § 92.

Grethe Munk /

Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 

 

Til top