Mødedato: 08.09.2004, kl. 15:30

Anmodning om overførsel af midler fra 2003 til 2004 vedrørende udskiftning af fagsystemer

Anmodning om overførsel af midler fra 2003 til 2004 vedrørende udskiftning af fagsystemer

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. september 2004

 

17. Anmodning om overførsel af midler fra 2003 til 2004 vedrørende udskiftning af fagsystemer

FAU 407/2004 J.nr. 407/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at overførsel af 4.0 mill. kr. til budget 2004 afsættes til udskiftning af Bistandssystemet med KMD Aktiv og KMD Udbetaling.

 

RESUME

Den 9. juni 2004 godkendte Borgerrepræsentationen indstillingen om overførsler 2003-2004 (BR 319/2004). Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fik i den anledning ikke godkendelse til overførsel af alle ubrugte midler. Ca. 25 mill. kr. blev lagt i en særlig pulje reserveret under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil således med denne indstilling anmode om overførsel af midler fra den særlige pulje til brug for udskiftning af IT-systemet Bistand med IT-systemerne KMD Aktiv og KMD Udbetaling.

Udviklingen på Social- og beskæftigelsesområdet stiller større krav til IT-understøttelse på lovområdet, hvorfor der er behov for at Bistandssystemet i Københavns Kommune udskiftes med KMD Aktiv og KMD Udbetaling. Dette sker for at sikre IT-understøttelsen til de lovgivningsmæssige krav til sagsbehandlingen.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anmodede i forbindelse med overførselssagen (FAU 204/2004) bl.a. om følgende overførsler:

  • Ubrugte midler på sundhedsplejen
  • Midler afsat til imødegåelse af voldgiftssager samt ny løn forhandlinger for leder/souschef
  • Reserverede midler til voldgiftssag og ny løn
  • Midler til det omkostningsbaserede regnskab
  • Hensættelse vedrørende udskiftning af fagsystemer
  • Organisations-, kompetence og ledelsesudvikling samt arbejdsmiljø
  • Ekstraordinær vedligeholdelse

Disse overførsler er ikke godkendt overført, men er reserveret under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i en særlig pulje. Udvalget skal derfor anmode Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om midlerne endnu engang og godkendes dette, frigives midlerne.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anmoder derfor om, at der af den særlige pulje frigives 4,0 mill. kr. til brug for udskiftning af Bistandssystemet med KMD Aktiv og KMD Udbetaling.

Titlen "Hensættelser vedrørende udskiftning af fagsystemer" dækker over erstatningen af Bistandssystemet med KMD Aktiv og KMD Udbetaling. Dette sker med baggrund i, at Social- og beskæftigelseslovgivningen over de senere år har været i en kraftig udvikling.

I sommeren 1998 blev bistandsloven erstattet af tre nye love: retssikkerhedsloven, aktivloven samt serviceloven. Med den nye lovgivning blev bl.a. borgerens retsgarantier præciseret og skærpet.

Siden er beskæftigelseslovgivningen flyttet til et nyt ministerium, således at den arbejdsmarkedsrelaterede lovgivning blev samlet under et tag, uanset om den vedrører forsikrede ledige eller ikke-forsikrede ledige.

Kendetegnende for den gældende lovgivning på social- og beskæftigelsesområdet er bl.a. en sikring af borgerens retsgarantier, herunder krav om opfølgning, der også kan have betydning for retten til statsrefusion.

Med hensyn til statsrefusion viser de seneste erfaringer med Socialministeriet en skærpet holdning til, i hvilket omfang statsrefusion kan oppebæres. Der er ikke forventninger til, at Beskæftigelsesministeriet vil se mildere på en manglende opfølgning, hvorfor der samlet set kan siges at være et skærpet krav til, at lovgivningens regler om opfølgning skal efterleves for, at ret til statsrefusion kan fastholdes.

Herudover er der også et stigende ønske om målresultater i forhold til politiske fastsatte kvalitetsmål.

Som et eksempel på et område, hvor kravene til IT-understøttelsen vil være voksende kan nævnes regeringens program for "Flere i arbejde", der bl.a. indebærer:

  • at der indføres krav om personlig samtale hver 3. måned, hvilket indebærer, at antallet af borgere, der skal have gennemført en personlig samtale, vil stige væsentligt,
  • at der sker ændringer i ydelsesforhold, som medfører krav til beregningssystemer,
  • at der skal være mulighed for at følge progressionen i sagsudviklingen, dvs. fra passiv forsørgelse til aktiv foranstaltning, etc.

Afgørende for den udvikling som pågår omkring social- og beskæftigelseslovgivningen samt ressortministeriernes krav til bl.a. opfølgning er, at det vil stille betydelige ressourcemæssige krav til lokalforvaltningen, som ikke eller kun meget vanskeligt vil kunne lykkes uden den fornødne IT-understøttelse i sagsbehandlingen.

I dag varetages IT-understøttelsen indenfor dette lovområde af Bistandssystemet, dog uden at systemet kan løfte en lang række af ovennævnte krav og funktionaliteter. KMD er systemejer og DM-data er driftsleverandør. KMD er med hensyn til fagsystemer reelt ene om at kunne tilbyde fagsystemer til IT-understøttelse på social- og beskæftigelsesområdet.

KMD tilbyder KMD Aktiv og KMD Udbetaling som afløser for Bistandssystemet. Systemerne benyttes i dag i en lang række danske kommuner.

Det forhold af Bistandssystemet skal afløses af to systemer er ikke udtryk for ændret funktionalitet eller brug af systemet, men beror på en ændring af IT-systemarkitektur, der medvirker til at lette den løbende udvikling og vedligeholdelse udfra en principiel tanke om at det er lettere at udvikle og vedligeholde på enkelt moduler. Bistandssystemet har i dag et udbetalingsmodul som en integreret funktionalitet, for fremtiden vil denne funktion være udskilt.

Systemudskiftningen fra Bistand til KMD Aktiv og KMD Udbetaling vil påvirke ca. 1.600 – 1.800 sagsbehandlere i Københavns Kommune. En væsentlig del af den samlede estimerede projektøko nomi på 10 mill. kr., hvoraf de endnu ikke frigivne midler udgør 40 pct., skal benyttes til uddannelse af sagsbehandlerne i systemets brug.

I den nuværende kontraktforhandlingssum udgør sagsbehandlernes uddannelsesdel min. 5,5 mill. kr. Dette betyder, at udskiftningen ikke kan gennemføres under de nuværende præmisser, hvis de ansøgte midler ikke frigives. Konsekvenserne af dette uddybes i afsnittet vedrørende økonomiske konsekvenser.

Projektets foranalyse er blevet gennemført i foråret 2004. Som en konsekvens af midlernes frigivelse kan der underskrives kontrakt med KMD i efteråret 2004. Det professionelt hensigtsmæssige i betalingsplanen for kontrakten set i relation til kvalitetssikring af indholdet og sikring af leverandørens fokus på leverancen gennem projektets faser vil styre betalingerne. Det kan derfor være nødvendigt at overføre en del af midlerne til 2005, hvis dette viser sig at være hensigtsmæssigt i forhold til den styrings- og projektmæssige proces, da den samlede implementering ikke forventes afsluttet før ultimo 2005.

MILJØVURDERING

Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Denne overførsel andrager 40 pct. af den estimerede projektpris. Hvis midlerne ikke frigives kan projektet ikke gennemføres med det nuværende implementeringsniveau. Dette vil sandsynligvis betyde en væsentlig nedgang i uddannelsesniveauet for kommunens sagsbehandlere, hvis det i det hele taget kan lade sig gøre.

Hvis udskiftningen af Bistandssystemet ikke gennemføres vil det have en række økonomiske konsekvenser, der ikke på nuværende tidspunkt kan estimeres, idet Københavns Kommune skal forhandle en særskilt Udviklings- og vedligeholdelsesaftale med leverandøren. Den eksisterende vedligeholdelsesaftale andrager p.t. for Københavns Kommunes andel ca. 4,1 mill. kr. om året. Denne aftale er baseret på kommunens indbyggertal i forhold til det samlede indbyggertal for Danmark. Ved en alt-andet-lige betragtning giver dette alene en estimeret udviklings- og vedligeholdelsesudgift på Bistandssystemet for Københavns Kommune på ca. 40 mill. kr. om året, når resten af landets kommuner har foretaget systemskiftet.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

Ingen

Grethe Munk

/Sven Bjerre

 

Til top