Mødedato: 08.09.2004, kl. 15:30

Høringssvar om områdefornyelse i Øresundsvejkvarteret og Mimersgadekvarteret (Bilag)

Høringssvar om områdefornyelse i Øresundsvejkvarteret og Mimersgadekvarteret (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. september 2004

 

11. Høringssvar om områdefornyelse i Øresundsvejkvarteret og Mimersgadekvarteret (Bilag)

FAU 420/2004 J.nr. 420/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte høringssvar om områdefornyelse i Øresundsvejkvarteret og Mimersgadekvarteret.

RESUME

På Borgerrepræsentationens møde den 25. marts 2004 godkendtes en indstilling (BR141/04), som bemyndigede Økonomiforvaltningen til at fremsende ansøgning til Erhvervs- og Boligstyrelsen om igangsætning af område- og bygningsfornyelse i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret.

En arbejdsgruppe med deltagelse fra alle forvaltninger har udarbejdet to ansøgninger – én for hvert område – som blev fremsendt til styrelsen med frist 1. april 2004.

I brev af 8. juni 2004 imødekom Erhvervs- og Boligstyrelsen kommunens ansøgning, idet styrelsen meddelte, at der i henhold til byfornyelseslovens § 4, stk. 2 var reserveret 10 mio. kr. til hvert projekt (se bilag 1).

Det er et vilkår for reservationen, at Borgerrepræsentationen inden den 1. marts 2005 træffer beslutning om område- og bygningsfornyelse for hvert af de to områder med udgangspunkt i et byfornyelsesprogram for hvert af områderne. Ligeledes skal der inden denne dato fremsendes ansøgning om tilsagn om refusion af udgifter til gennemførelse af områdefornyelsen til Erhvervs- og Boligstyrelsen.

Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen har herefter udarbejdet en fællesindstilling til Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget, som skal forelægges for Borgerrepræsentationen om bemyndigelse til at udarbejde byfornyelsesprogrammer for de to områder i samarbejde med de øvrige forvaltninger. Indstillingen er i brev den 17. august 2004 sendt til høring i fagudvalgene.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har haft indstillingen til gennemsyn og på den baggrund heraf udarbejdet forslag til høringssvar.

Det foreslås, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tilslutter sig fællesindstillingen fra Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen, idet Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget er enig i, at der er behov for en helhedsorienteret indsats i de to områder. Det foreslås samtidig, at der knyttes nogle kommentarer til finansiering og organisering af områdefornyelsesprojekterne.

For så vidt angår finansieringen bemærkes det, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets bidrag til projekterne må findes ved en prioritering indenfor de eksisterende budgetmæssige rammer, og at udvalget allerede har prioriteret ressourcer til Mjølnerparken , der er en del af Mimersgadekvarteret, i forbindelse med udarbejdelse af handlingsplan for Mjølnerparken. For så vidt af organiseringen af indsatsen lægges der vægt på at tilstræbe en organisering, der kan understøtte et samarbejde på tværs af fagforvaltningerne, samt inddragelse af samarbejdspartnere og borgere, som ansvarlige i projekterne.

Endelig gør forslaget til høringssvar opmærksom på, at der er i forbindelse med Børneplanen er ved at blive udarbejdet nye behovsanalyser og at der på baggrund heraf kan blive behov for flere daginstitutioner i de pågældende bydele. Placeringen af disse kan eventuelt indgå som del af byfornyelsen i områderne.

SAGSBESKRIVELSE

Lov om byfornyelse og byudvikling åbner mulighed for, at kommunerne kan udpege områder til gennemførelse af områdefornyelse. Områdefornyelse retter sig imod ældre, blandede bykvarterer, der er præget af en negativ udvikling som følge af et sammenfald af mange faktorer af såvel fysisk, social og kulturel karakter. Målet er at gennemføre en ekstraordinær indsats over en bred front i en femårig periode med henblik på at vende udviklingen og sætte en positiv udvikling i gang. Områdefornyelse ligner de hidtidige kvarterløftprojekter – den største forskel er, at der er færre midler til områdefornyelsen.

I Bygge- og Teknikforvaltningens og Økonomiforvaltningens fællesindstilling til de respektive udvalg indstilles det, at Borgerrepræsentationen

  • bemyndiger forvaltningerne til at udarbejde byfornyelsesprogrammer i Mimersgadekvarteret og Øresundskvarteret i samarbejde med de øvrige forvaltninger
  • godkender den beskrevne organisationsmodel
  • omplacerer 40 mill. kr. fra Bygge- og teknikudvalgets budget til Økonomiudvalgets budget i årene 2004 – 2010,
  • og at de 40 mill. kr. i 2004 – 2010 sammen med den statslige bevilling på 20 mill. kr. indarbejdes med en udgiftsbevilling på 60 mill. kr.

Da indstillingen primært redegør for processen for udarbejdelse af et byfornyelsesprogram for hvert af områderne, samt for organisering, tidsplan og finansiering og ikke om konkrete projekter i områderne, er det kun muligt at komme med overordnede kommentarer til indstillingen.

Ifølge indstillingen er det er en forudsætning for et godt resultat, at samtlige udvalg overvejer i hvilket omfang de to udvalgte områder kan tilgodeses i investerings- og aktivitetsplaner i projektperioden 2005-2010. Det anbefales, at de enkelte fagudvalg overvejer, hvilke initiativer, der kan tages som supplement til eller styrkelse af udvalgets igangværende eller planlagte initiativer, med henblik på at bidrag til et samlet løft af de to områder.

Rammen til områdefornyelse skal dække udgifter i forbindelse med drift af projektsekretariat, borgerinddragelse, information, konsulentbistand, projekter og aktiviteter. Midlerne foreslås administreret således, at projekter og aktiviteter, som foreslås i projekterne og som er ekstraordinære i forhold til forvaltningens igangværende eller allerede planlagte aktiviteter, kan opnå tilskud fra rammen under forudsætning af, at de ansvarlige forvaltninger prioriterer de pågældende projekter og aktiviteter i egne budgetter og bidrager til at finansiere mindst 1/3 del af omkostningerne.

Ifølge tidsplanen skal der udarbejdes et byfornyelsesprogram for hvert af de to områder, som skal indsendes til Erhvervs- og Boligstyrelsen inden 1. marts 2005. Udgangspunktet for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens overvejelser over forvaltningens bidrag til det samlede løft skal derfor findes ved en prioritering indenfor de eksisterende budgetmæssige rammer. Det er derfor forvaltningens vurdering, at det udover konkrete økonomiske tilskud skal være muligt at medfinansiere indsatsen ved f.eks. at afsætte medarbejderressourcer, stille lokaler til rådighed m.m. Dette udelukker ikke, at der i forbindelse med kommende budgetforhandlinger kan træffes beslutninger om nye aktiviteter i områ derne.

Det bemærkes, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen allerede har prioriteret ressourcer til Mjølnerparken, der er en del af Mimersgadekvarteret i forbindelse med udarbejdelse af handlingsplan for Mjølnerparken.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er ved at gennemføre Børneplanen, der skal udbygge daginstitutionerne i København frem til og med 2007. Børneplanen bygger bl.a. på behovsprognoser på bydelsniveau. Mimersgade og Øresundsvej ligger på henholdsvis Ydre Nørrebro og på grænsen mellem Sundby Nord og Sundby Syd. I alle tre bydele er der planlagt og igangsat nye institutioner. Der er endvidere ved at blive udarbejdet nye behovsanalyser og afhængig af udfaldet kan der blive behov for flere daginstitutioner i de pågældende bydele. Placeringen af dem kan eventuelt indgå som del af byfornyelsen. Hvis byfornyelsen også omfatter nye boligbyggerier, kan det desuden være relevant at planlægge nye daginstitutioner i forbindelse med byggerierne.

For så vidt angår organiseringen lægger indstillingen op til at gennemføre områdefornyelsesprojekterne indenfor rammerne af den organisering der har været lagt for kvarterløftprojekterne. Som noget nyt indgår, at fagforvaltningerne får til opgave at være projektledere for de projektgrupper, der beskæftiger sig med emner inden for den pågældende forvaltnings fagområde. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår, at projektlederen også kan udpeges blandt andre samarbejdsparter end fagforvaltningerne, for at støtte samarbejdet på tværs af forvaltningerne og borgerinddragelsen i projekterne.

Af indstillingen fremgår ligeledes, at der i forbindelse med udarbejdelse af byfornyelsesprogrammerne for hvert område skal gennemføres et workshopforløb, opdelt på forvaltningsområder. Også her er det forvaltningens vurdering, at det bør overvejes om det er en hensigtsmæssig opdeling, og om der ikke skulle oprettes tværsektorielle workshops, for derigennem at understøtte samarbejdet på tværs af forvaltningerne.

MILJØVURDERING

Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

ØKONOMI

Der er i alt afsat 60 mill. kr. til områdefornyelse i Mimersgadekvarteret og Øresundskvarteret, heraf 30 mill. kr. til hvert projekt. Af den samlede ramme på 60 mill. kr. er 40 mill. kr. finansieret af Bygge- og teknikforvaltningen og 20 mill. af staten.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Indstillingen er sendt i høring i samtlige fagforvaltninger i Københavns Kommune.

BILAG

  • Bilag 1: Brev af 17. august 2004 fra Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen om høring af indstilling om områdefornyelse i Øresundsvejkvarteret og Mimersgadekvarteret.
  • Bilag 2: Udkast til høringssvar

 

 

Grethe Munk /

Torben Brøgger

 

Til top