Mødedato: 08.08.2005, kl. 17:00

Høring om Ny Struktur i Københavns Kommune - FAU's område (bilag)

Høring om Ny Struktur i Københavns Kommune - FAU's område (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde mandag den 8. august 2005

 

 

2.      Høring om Ny Struktur i Københavns Kommune - FAU's område (bilag)

 

FAU 349/2005  J.nr. 349/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget videresender høringssvar fra samarbejdsudvalg, brugerorganisationer og faglige organisationer til Økonomiforvaltningen.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller endvidere, at nedenstående anbefalinger udgør Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar.

 

at navnet på den nye Socialforvaltning/udvalg bliver ændret i retning af forslaget fra Det Sociale Brugerråd.

 

at der etableres en Socialforvaltning, som beskrevet i forslaget om Ny Struktur, således at tilbud til brugere med behov for en særlig indsats samles i en Socialforvaltning - herunder alkoholområdet.

 

at det fastholdes at bevare handicapområdet  samlet – uanset alder – i den kommende Socialforvaltning, inkl. bocentre og specialinstitutioner for voksne og børn.

 

at basispladserne samt støttepædagogkorpsets placering i den nye Børneforvaltning følges op af en bestiller-udfører relation, således af Børneforvaltnin gen har driftsansvaret, mens Socialforvaltningen som bestiller vil have det visiterings- og budgetmæssige ansvar for opgaven.

 

at det overvejes at placere Ungdoms- og Uddannelsesvejledningen i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.  

 

at det overvejes at daghøjskolerne og produktionsskolen bevares samlet i  Børneforvaltningen.

 

at der er behov for en nærmere afklaring af indholdet i den tværgående Integrationsindsats i Arbejdsmarkeds- og Integrationsforvaltningen.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 26. maj 2005 at sende forslaget om Ny Struktur i Københavns Kommune til høring i samarbejdsudvalg, brugerorganisationer og faglige organisationer.

 

Forslaget til Ny Struktur er herefter sendt til høring indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets område med svarfrist den 18. juli 2005.

 

Høringsfristen til Økonomiforvaltningen er den 10. august 2005.

 

Det er i alt indkommet høringssvar fra 47 høringsparter.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 26. maj 2005 at sende forslaget om Ny Struktur i Københavns Kommune til høring i samarbejdsudvalg, brugerorganisationer og faglige organisationer.

 

Forslaget til Ny Struktur er herefter sendt til høring indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens område med svarfrist den 18. juli 2005.

 

Høringsmaterialet er udsendt til 26 faglige organisationer, hvoraf 11 har svaret. Endvidere er høringsmaterialet udsendt til henholdsvis HSU og 33 ASU'er centralt og i lokalforvaltningen, hvoraf 25 har svaret. Desuden er et evt. ASU på 88 institutioner hørt.  2 har svaret. Endelig er 19 brugerorganisationer hørt, hvoraf 11 har svaret. 

 

En oversigt over høringsparter og høringssvar er vedlagt som bilag 1.

 

Hovedparten af høringssvarene er positive overfor oprettelsen af en Socialforvaltning, en Børneforvaltning samt en Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning med de i forslaget til Ny Struktur beskrevne opgaver.

 

Stort set alle har dog forskellige opmærksomhedspunkter i denne sammenhæng, såsom snitfladeproblematikker ml. forvaltningerne, behov for dialog og samarbejde samt inddragelse af medarbejdere.

 

I vedlagte skematiske resume (bilag 2) er de tilkendegivelser, der konkret og direkte vedrører den nye forvaltningsopbygning og opgavefordeling ml. forvaltningerne opstillet.

 

Samtlige høringssvar er vedlagt som bilag 4.

 

Særligt om den kommende Socialforvaltning

I forslaget til Ny struktur skal Socialudvalget/-forvaltningen (SOF) varetage følgende faste opgaver:

 

a)      Det samlede handicapområde – uanset alder (bortset fra undervisningstilbud) – herunder bocentre og samspillet med regionerne

b)     Psykiatriområdet – herunder bocentre – og samspillet med regionernes sygehusvæsen/praksissektor

c)     Det samlede misbrugsområde

d)     Boligsocialt arbejde og boliganvisning (uden for plejeområdet)

e)     Myndigheds-/udbetalingsopgaver på social- og arbejdsmarkedsområdet, der i henhold til lovgivningen ikke kan ligge i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

f)      Døgnanbringelse af børn og unge/familierådgivningen

g)     Daghøjskoleområdet

h)     Langvarigt socialt udstødte/ikke tilpassede borgere

 

Generelt er der positiv holdning til at der etableres en Socialforvaltning med de beskrevne opgaver i forslaget til Ny Struktur.

 

Handicapområdet uanset alder

Der er overvejende tilslutning til at det samlede handicapområde – uanset alder – skal placeres i den kommende Socialforvaltning.

 

F.eks. udtrykker de direkte brugere og brugerorganisationer/interessenter tilfredshed med at det samlede handicapområde – uanset alder – placeres i den kommende Socialforvaltning. Det drejer sig om Det Sociale Brugerråd, De samvirkende Invalideorganisationer, Centerrådene v. de 4 handicapcentre, ASU og HSU.

 

Enkelte fagorganisationer (PMF og FLS) og en brugerorganisation i KK ønsker direkte at børn og unge med handicap placeres i den kommende Børneforvaltning.

 

Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at det er afgørende at handicapområdet bevares samlet i den Ny Struktur, således at der kan tilbydes en fokuseret og specialiseret indsats til handicappede brugere med maksimal mulighed for vidensdeling.

 

Det er i forlængelse heraf forvaltningens vurdering, at det samlede handicapområde inkluderer bocentre og specialinstitutioner for voksne og børn, for at sikre at brugerne oplever helhed og sammenhæng i ydelserne.

 

Basispladser og støttepædagogkorps

Af hensyn til effektiviteten foreslås samtidig, at man gør brug af en bestiller-udfører relation mellem Børneforvaltningen og Socialforvaltningen. Det vil i praksis betyde, at Børneforvaltningen har driftsansvaret og dermed er udfører af opgaven vedr. basispladser og støttepædagoger, mens Socialforvaltningen, der bestiller opgaven, vil have det visiterings- og budgetmæssige ansvar for støttepædagog- og basispladstilbuddet.

 

Nyt navn til Socialforvaltningen

Det Sociale Brugerråd forslår, at Socialforvaltningen/udvalget ændrer navn til Social- og Udviklingsudvalg/Social- og Udviklingsforvaltning. Forvaltningen foreslår, at man ændrer navnet i retning af det foreslåede.

 

Særligt om den kommende Arbejdsmarkeds- og Integrationsforvaltning

I forslaget til Ny struktur skal den kommende Beskæftigelses- og I ntegrationsudvalget/-forvaltningen (BIF) varetage følgende faste opgaver:

 

Beskæftigelsesområdet i jobcentrene med følgende hovedopgaver:

 

-         Vejleder virksomheder og beskæftigede om job og udd.muligheder

-         Virksomhedskontakt – herunder formidling og støtte til rekruttering

-         Visitation, revisitation og kontaktforløb samt støtte til jobsøgning

-         Udarbejder jobplaner og afgiver aktive tilbud

-         Sygedagpengeopfølgning

-         Tilvejebringer tilbud, herunder ved gennemførelse af udbudsforretninger og følger op på indsats og resultater

-         Rådighedsvurderinger

-         Sekretariatsbetjening af det lokale beskæftigelsesråd.

 

Integrationsområdet med følgende hovedopgaver:

-         De beskæftigelsesrettede opgaver vedr. introduktionsprogrammer, individuelle kontrakter og opfølgning herpå, aktivering, jobsøgning, henvisning til sprogundervisning, rådighedsvurderinger og lign.

-         Forsørgelsesydelser knyttet til beskæftigelsesindsatsen

-         Undervisning af voksne indvandrere i integrationsforløb

 

Ungdommens Uddannelsesvejledning

I forbindelse med kommunalreformen på beskæftigelsesområdet er der i lovgivningen om styringen af beskæftigelsesområdet peget på, at opgaver vedrørende Ungdommens Uddannelsesvejledning vil kunne varetages af det stående udvalg, der varetager forvaltningen af beskæftigelsesindsatsen  ligesom fx den overordnede integrationspolitik.

 

Udover samarbejdet med folkeskolen og ungdomsuddannelserne skal Ungdommens Uddannelsesvejledning vejlede om brobygning og andre forløb mellem uddannelse og erhverv. Ungdommens Uddannelsesvejledning skal herudover samarbejde med andre relevante aktører, bl.a. repræsentanter fra arbejdsmarkedet.

 

Særligt hvad angår implementeringen af den med vejledningsreformen indførte opsøgende vejledning op til 24 årige er Ungdommens Uddannelsesvejlednings opgaver både hvad angår indhold og målgruppe helt sideordnet til de vejledningsopgaver som varetages i kommunen i forbindelse med beskæftigelsesindsatsen. Der skal ligeledes peges på, at der i en kommende lovpakke om integrationsindsats skal tilbydes alle, der ikke har en kompetencegivende uddannelse, en ordinær uddannelse i stedet for kontanthjælp. Ved sammenlægningen med det statslige AF- system vil vejledningsindsatsen også blive samlet i de kommende jobcentre.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller derfor, at det overvejes at placere Ungdoms- og Uddannelsesvejledningen i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.  

 

Daghøjskolerne og Produktionsskolerne

Daghøjskolerne og produktionsskolerne er dele af de ordinære undervisnings- og vejledningstilbud til unge og voksne. Opgaverne på daghøjskoleområdet  omhandler i vidt omfang tilbud til ledige borgere, jf.. FAU 320/2005. Produktionsskolerne tilbyder undervisningsforløb for unge under 25 årige, mhp. at styrke deltagernes personlige udvikling og forbedre deres muligheder på uddannelses- og erhvervsområdet. Der er imidlertid ikke i lovgivningen i forbindelse med  kommunalreformen på beskæftigelsesområdet ikke givet mulighed for at lægge disse uddannelsesopgaver i det stående udvalg der tager sig af beskæftigelsesområdet.

 

Det anbefales, at det overvejes, at Daghøjskolerne og Produktionsskolerne bevares samlet i en Børneforvaltning/udvalg.   

 

Den tværgående integrationsindsats

Integrationsrådet har gjort opmærksom på, at der skal være en klar og entydig placering af det politiske (og administrative) ansvar for at sikre implementeringen af kommunens integrationspolitik, og at det er vigtigt snarest at få en præcis og detaljeret beskrivelse af, hvilke opgaver der ligger i "koordineringen af integrationsindsatsen" i den nye Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning. Der må ligeledes ske en nærmere  præcisering af opgaverne med henblik på en ressourcemæssig vurdering af opgaverne i den nye forvaltning.

 

Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen er enig i, at der er behov for en nærmere afklaring af disse forhold mhp. implementering af den nye forvaltning.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

Bilag 1: Oversigt over høringsparter og indkomne høringssvar.

Bilag 2: Skematisk resume af de indkomne svar.

Bilag 3: Det udsendte høringsmateriale.

Bilag 4: Samtlige indkomne høringssvar.

 

 

Grethe Munk

                                                                 /

                          Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 


 

Til top