Mødedato: 08.06.2005, kl. 15:30

Berostilling 2005 af omlægning og afvikling af fritidshjem (Bilag)

Berostilling 2005 af omlægning og afvikling af fritidshjem (Bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. juni 2005

 

 

8.      Berostilling 2005 af omlægning og afvikling af fritidshjem (Bilag)

 

FAU 291/2005  J.nr. 291/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at omlægningen og afviklingen af fritidshjemspladser stilles i bero med henblik på, at en kommende Børneforvaltning udformer en plan for en samlet tilpasning på hele området, da Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke har brug for 0-6 årspladserne i de pågældende bydele efter den politiske beslutning om at bygge til 10% under spidsbelastningen.

 

at Uddannelses- og Ungdomsudvalget orienteres om, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke har brug for at omlægge til 0-6 årspladser i de tre tilbudte institutioner under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, og en hensigtsmæssig tilpasning af pladskapaciteten på hele området bør afvente den nye Børneforvaltning, der forventes etableret fra 2006.

 

at institutionerne orienteres om dette ved vedlagte brev fra Grethe Munk.

 

 

RESUME

På mødet i Aftalekredsen bag Børneplanen den 10. maj blev det drøftet, og på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11. maj blev det besluttet, at processen omkring omlægning af fritidshjemspladser i de bydele, hvor der var behov for 0-6 års pladser, fortsættes. Samtidigt sættes de oprindeligt foreslåede afviklinger af fritidshjemspladser, hvor der ikke er behov for omlægninger i bero.

 

Efter beslutningen i FAU den 2. februar om kun at bygge til 10% under spidsbelastningen er der ikke brug for at omlægge fritidshjemspladser.

 

Hvis alle fritidshjemomlægninger og –afviklinger berostilles nu, vil det betyde, at man i stedet for kan overlade pladskapacitetstilpasningen på området til en Børneforvaltning i starten af januar 06, inden der er skrevet en ny årgang af børn ind i nogen af fritidshjemmene i byen. Indskrivningen i fritidshjem for 2005 er afsluttet.

 

Herværende indstilling beskriver det ændrede behov, kontakt til institutionerne om dette og de økonomiske konsekvenser.

 

Konsekvenserne af at berostille omlægninger og afviklinger i 2005 vil være:

·        At man i en ny Børneforvaltning kan foretage en samlet vurdering af pladskapaciteten, således at der også tages hensyn til aktuel belægning i de institutioner, som skal have afviklet pladser.

·        At man ikke skal flytte børnegrupper fra fritidshjem, hvor de allerede er indskrevet.

·        At man ikke skal finansiere anlægget og driften af omlagte 0-6 årspladser, der ifølge behovet alligevel ikke er nødvendige.

SAGSBESKRIVELSE

1. Behov for omlægninger

Listen over eventuelle fritidshjemsomlægninger og afviklinger blev fremlagt for Aftalekredsen den 19. januar under den på det tidspunkt gældende forudsætning om, at der skulle bygges til fuldt behov ved spidsbelastning.

 

På det efterfølgende møde i Aftalekredsen den 25. januar blev det drøftet, og på FAU den 2. februar (49/2005 J.nr. 49/2005) blev det besluttet, at der kun skal bygges til 10% af spidsbelastningen på børnehavepladser.

 

Efter sidstnævnte beslutning er der ikke behov for at omlægge nogen af de 8 FAF-institutioner eller 3 UUF-institutioner (jf. bilag 1: Heraf fremgår de konkrete institutioner, deres beliggenhed og den oprindeligt foreslåede afvikling/omlægning).

 

5 af FAF-institutionerne og 1 af UUF-institutionerne er beliggende i grønne bydele. For disses vedkommende har det fra starten været indstillingen, at pladserne kunne afvikles. Denne afvikling stilles i bero (jf. Aftalekredsmødet den 10. maj og FAU den 11. maj).

 

3 af FAF-institutionerne og 2 af UUF-institutionerne er beliggende i Brønshøj-Husum og Sundby Syd, som er røde bydele – under forudsætning af 100%s udbygning.

 

De pladsmæssige konsekvenser ved omlægning af disse institutioner gennemgås nedenfor:

 

Børnehavepladser i Brønshøj-Husum:

Hvis der bygges til 10% under spidsbelastningen, så er der med de allerede godkendte BR-projekter ikke behov for yderligere børnehavepladser.

 

Vuggestuepladser i Brønshøj-Husum:

Hvis der bygges til 100% af spidsbelastningen, så er der med de allerede godkende BR-projekter behov for yderligere 67 vuggestuepladser. Dette behov kan dækkes af nabobydelen Vanløse.

 

Der skal understreges, at der ikke har været kalkuleret økonomisk med at omlægge de pågældende fritidshjemspladser til vuggestuepladser, og at et eventuelt forslag om dette vurderes at være meget uholdbart af hensyn til anlægsomkostninger og personalesammensætningen i institutionerne.

 

Børnehavepladser i Sundby Syd:

Hvis der bygges til 10% under spidsbelastningen i, så er der med de allerede godkendte BR-projekter ikke for yderligere børnehavepladser.

 

Vuggestuepladser i Sundby Syd:

Hvis der bygges til 100% af spidsbelastningen, så er der med de allerede godkendte BR-projekter ikke behov for yderligere vuggestuepladser.

 

Sammenfatning

Sammenfattende betyder dette, at der ikke i fem pågældende institutioner er behov for omlægning, når der bygges til 10% under spidsbelastningen. Hvorfor afviklingen efter ovenfor nævnte beslutninger kan stilles i bero.

 

Orientering til de berørte institutioner

Hvis alle afviklingerne stilles i bero, kan en eventuel orientering til de berørte institutioner bestå i et brev fra Grethe Munk, hvoraf det fremgår, at det er besluttet at stille eventuelle omlægninger/afviklinger i bero, og at en eventuel samlet tilpasning på fritidshjemsområdet må foregå i en ny Børneforvaltning, hvorfor der ikke vil ske mere på området i 2005 (jf. bilag 2).

 

Angående de 3 UUF-institutioner er der allerede gennemført høring omkring afvikling/omlægning. Indstilling inklusiv høringssvar forventes fremlagt for UUU medio juni.

 

ØKONOMI

Økonomiske konsekvenser af at berostille alle fritidshjemsomlægninger/afviklinger

Beslutningen har ikke på kort sigt direkte økonomiske konsekvenser. Institutionerne har indskrevet børn for det kommende år, og afvikling/omlægning af pladser kræver på grund af høringsproces mv. tid. På lidt længere sigt skal der i en ny børneforvaltning laves en samlet plan for tilpasning af pladskapaciteten for hele området.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivlister over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Uddannelses- og Ungdomsudvalget høres om indstillingen med henblik på at godkende forslaget om at foretage en samlet tilpasning i en kommende Børneforvaltning.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og –udvalget orienteres om, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke har brug for at omlægge fritidshjemspladser til 0-6 årspladser.

 

BILAG

Bilag 1: December 2004 forslag til institutioner, der kan omlægges

Bilag 2: Brev fra Grethe Munk til institutionerne

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top