Mødedato: 08.06.2005, kl. 15:30

Forslag til politik for genoptræning af hjerneskadede i Københavns Kommune (bilag)

Forslag til politik for genoptræning af hjerneskadede i Københavns Kommune (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. juni 2005

 

 

17.      Forslag til politik for genoptræning af hjerneskadede i Københavns Kommune (bilag)

 

FAU 287/2005  J.nr. 287/2005

 

 

INDSTILLING

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie og Arbejdsmarkedsudvalget godkender den i indstillingen beskrevne målsætning for rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning de i indstillingen beskrevne ønskede faglige kvalifikationer for medarbejdere der arbejder med personer med erhvervet hjerneskade i henholdsvis H:S og Københavns Kommune,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager den beskrevne visitationspraksis til efterretning,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om finansiering til efterretning.

 

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 16. juni 2004 at det blev foreslået H:S at der blev nedsat en arbejdsgruppe der bl.a. skulle komme med forslag til en genoptræningspolitik for personer med erhvervet hjerneskade.

 

Arbejdsgruppen har bestået af repræsentanter fra FAF, H:S og Lions Kollegiet, og gruppen har udarbejdet en redegørelse for dens arbejde, der indeholder en beskrivelse af målsætningen for rehabiliteringen af personer med erhvervet hjerneskade, hvilke faglige kvalifikationer der lægges vægt på at medarbejderne der arbejder med denne gruppe borgere har, samt en beskrivelse af visitationspraksisen og finansieringen.

 

Redegørelsen og indstillingen indebærer ikke økonomiske merudgifter.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På mødet den 16. juni 2004 besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,

 

"at det foreslås H:S, at der nedsættes en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, H:S og Lions Kollegiet med henblik på at formulere en politik for genoptræning af hjerneskadede i Københavns Kommune, herunder fastlæggelse af ønskede faglige kvalifikationer i henholdsvis H:S og Københavns Kommunes institutioner, samt fastlæggelse af visitationspraksis og finansiering".

 

Arbejdsgruppens medlemmer har været: Overlæge Annette Liebach (H:S), specialkonsulent Christian Worm (H:S), forstander Børge Grevsen (Lions Kollegiet), kontorchef Anders Kirchhoff (FAF/ØPA4), kontorchef Jan Rix Rasmussen (FAF/K08) og som sekretær fuldmægtig Dorte Kjeldgaard Nielsen (FAF/K08).

 

Der er i alt blevet afholdt 4 møder i gruppen. Arbejdsprocessen har i den indledende fase været at afgrænse målgruppen samt beskrive hvorledes den nuværende rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade foregår. Dernæst fulgte arbejdet med at beskrive den ønskede målsætning for rehabilitering af hjerneskadede personer og hvilke ønskede faglige kvalifikationer medarbejderne i kommunen og H:S skal besidde. Afslutningsvis har gruppen samlet sit arbejde i en redegørelse og i denne indstilling til FAU.

 

Arbejdsgruppens redegørelse tager udgangspunkt i H:S, Københavns og Frederiksberg kommunes "Aftale om genoptræning" fra den 10.09.03 (Se Bilag 1og 4).

 

Målsætning for rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade

Som det ses af arbejdsgruppens redegørelse (bilag 2), er der flere initiativer i gang der har til formål at skabe mere optimale forhold for de hjerneskadede borgere i KK. Det drejer sig bl.a. om ISAG-projektet (Implementering af samarbejdsaftale om genoptræning), hvor der arbejdes med at udvikle bedre og sammenhængende genoptræningsforløb for bl.a. apopleksipatienter. Endvidere drejer det sig om etableringen af et tværsektorielt hjerneskadesamråd, der skal sikre, at der gives et ensartet og sammenhængende, velkoordineret og relevant tilbud til børn og voksne med erhvervet hjerneskade i forbindelse med og efter det primære behandlings- og rehabiliteringsforløb.

 

Der findes allerede i dag i forskellig sammenhæng en række målsætninger som også gælder for rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i Københavns Kommune. Det drejer sig bl.a. om Københavns Kommunes handicappolitik, sektorplanen på handicapområdet, "Aftale om genoptræning" mellem København og Frederiksberg Kommune og H:S og erfaringer fra "Projekt Erhvervet Hjerneskade i Københavns Kommune". Suppleres disse målsætninger med enkelte nye kan der opstilles følgende målsætninger for rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade:

 

·        "At Københavns Kommune og H:S møder den handicappede med respekt, ligeværdighed, dialog og tillid" (Handicappolitik for Københavns Kommune).

·        "At borgeren skal tilbyde s en tidlig, kvalitativ og helhedsorienteret indsats med respekt for den enkeltes ønsker, behov og muligheder" (Sektorplan for handicapområdet I Københavns Kommune).

·        At alle borgere med et træningsbehov, tilbydes et relevant træningstilbud efter udskrivelsen fra hospitalet.

·        "At planlægningen og koordineringen af selve rehabiliteringen sker i et samarbejde mellem Københavns Kommune og H:S". (H:S, KK og Frederiksberg kommune aftale om genoptræning)

·        At borgeren på sigt opnår det højst mulige mentale-, sociale- og fysiske funktionsniveau, herunder en genindtræden i sociale, uddannelses og arbejdsmæssige relationer, så den hjerneskadede og de pårørende lærer at mestre de ændrede livsvilkår hjerneskaden har medført.

 

 

 

Faglige kvalifikationer for medarbejdere der arbejder med personer med erhvervet hjerneskade

Rehabiliteringen af personer med erhvervet hjerneskade varetages af en lang række medarbejdere, der som oftest er faguddannede og dermed besidder generelle faglige kompetencer indenfor deres felt. Som beskrevet i arbejdsgruppens redegørelse er personer med moderate til svære hjerneskader kendetegnet ved at deres handicap er komplekst, og derfor fordrer, at indsatsen primært ydes af et specialiseret faguddannet personale, og at flere forskellige faggrupper stiller deres viden til rådighed, for at borgeren kan leve et så meningsfuldt og selvstændigt liv som muligt.

 

I Sundhedsstyrelsens Redegørelse fra 1997 om "Behandling af traumatiske hjerneskader og tilgrænsende lidelser", anbefales følgende faggrupper at indgå i den direkte rehabilitering af personer med hjerneskade: relevante lægefaglige specialer, sygeplejersker, ergo- og fysioterapeuter, neuropsykologer og logopæder/talepædagoger.

 

I H:S og Københavns Kommune vil socialrådgivere, socialpædagoger og personer med anden social- og sundhedsuddannelse generelt også indgå i rehabiliteringen.

 

Udover ovennævnte faglige grunduddannelser, er det ønskeligt at medarbejderne besidder følgende områdespecifikke kompetencer:

·        En generel viden om den raske og skadede hjerne, samt viden om de særlige fysiske, psykiske og sociale problemstillinger der følger efter en hjerneskade

·        Kompetencer i tværfagligt og tværsektorielt samarbejde, hvor indsatsen tilrettelægges, gennemføres og dokumenteres ud fra rehabiliteringsplanen.

·        Inden for deres fagområde har en viden om rehabilitering af hjerneskadede, samt en overordnet viden om de andre samarbejdende faggruppers kompetencer, så størst mulig relevant tværfaglig samarbejde kan finde sted.

·        Overordnet viden om andre sektorers ressourcer og muligheder (f.eks. botilbud og rehabiliteringscentre) for målgruppen.

 

Medarbejdernes ønskede faglige kvalifikationer skal ses i forhold til arbejdsstedets målgruppe, herunder om der er tale om et tilbud der specifikt retter sig mod borgere med erhvervet hjerneskade (ex. Hvidovre Hospitals "Afsnit for Traumatisk Hjerneskade" og Lions Kollegiet) eller om disse borgere kun indgår som en del af arbejdsstedets målgruppe (ex. socialrådgivere og plejepersonale i kommunens handicapcentre).

 

Områdets kompleksitet og fortsatte udvikling kræver derfor en fortløbende kompetenceudvikling af personalet.

 

Visitationspraksis

I Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen visiteres borgere med handicap, herunder hjerneskadede, fra visitationsteamet. Med udgangspunkt i borgerens situation træffes der afgørelse.

Ansøgninger om tilbud på Lions Kollegiet indkommer fra handicapcentre, hospitaler og andre kommuner.

 

Visitationen til Lions Kollegiet varetages i et samarbejde mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens visitationsteam og Lions Kollegiet. Der afholdes faste møder ca. 1 gang pr. måned i visitationsudvalget. På møderne behandles indkomne ansøgninger om tilbud på Lions Kollegiet og ansøgninger, hvor det vurderes som relevant, at Lions Kollegiet overvejes som tilbud. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens repræsentant i visitationsudvalget har den endelige afgørelseskompetence.

 

Modellen med et fælles visitationsudvalg er valgt, fordi der oftest er tale om stor kompleksitet i ansøgernes behov. Lions Kollegiet har stor erfaring og ekspertise vedr. borgere med betydelige fysiske handicaps, herunder borgere med erhvervet hjerneskade.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Indstillingen er holdt indenfor den økonomiske ramme og indebærer ikke økonomiske merudgifter. Indstillingen påvirker heller ikke fordelingen af udgifter mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og H:S.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Berører ikke fordelingen af ansvar og udgifter mellem H:S og FAF

 

HØRING

Redegørelsen har været til høring i H:S hospitalsdirektioner og det Sundhedsfaglige Råd for Neurologi. Det Sundhedsfaglige Råd for neurologis kommentarer er vedlagt i bilag 3.

Fra Hvidovre Hospital er modtaget et høringssvar, hvori de gør opmærksom på at redegørelsen bør tilføjes at også patienter med følger efter hjertestop er omfattet af tilbudene om genoptræning. De foreslår derfor at der under redegørelsens punkt 2: Målgruppen, præciseres at hjertestop også kan være en udløsende faktor. Under redegørelsen punkt 3:Antal nytilkomne borgere med erhvervet hjerneskade, foreslås tilføjet "Antallet af patienter med hjerneskade efter hjertestop er ikke opgjort, men det skønnes at ca. 80 patienter årligt vil have behov for en neurologisk udredning for at afdække genoptræningsbehovet."

 

BILAG

·        Bilag 1: H:S, København og Frederiksberg kommune "Aftale om genoptræning"

·        Bilag 2: Redegørelse fra arbejdsgruppen vedr. formulering af politik for genoptræning af hjerneskadede i Københavns Kommune

·        Bilag 3: Høringssvar fra det Sundhedsfaglige Råd for Neurologi

·        Bilag 4: FAU beslutningsprotokol "Forslag om aftale om genoptræning mellem H:S, Københavns- og Frederiksberg Kommuner" (607/2003).

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                             Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 


 

Til top