Mødedato: 08.06.2005, kl. 15:30

Ændring og præcisering af begrebsapparat i forbindelse med målstyring

Ændring og præcisering af begrebsapparat i forbindelse med målstyring

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. juni 2005

 

 

16.      Ændring og præcisering af begrebsapparat i forbindelse med målstyring

 

FAU 288/2005  J.nr. 288/2005

 

 

INDSTILLING

 

 

Familie – og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremover anvender begreberne målsætninger og resultatmål, som afløsning for forvaltningens nuværende begreber målsætning og kvalitetsmål.

 

RESUME

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i forbindelse med behandlingen af kvalitetsstandarder for botilbud anmodet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om en redegørelse for forvaltningens anvendelse af begreberne kvalitet, kvalitetsmålsætninger og kvalitetsmål (FAU 608/2004).

 

Nedenstående er en præcisering og justering af begreber, der prøver at tilgodese såvel de af Økonomiforvaltningen anvendte retningslinjer i forbindelse med budgetarbejdet og de behov Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i forbindelse med udviklingsarbejdet herunder sektorplaner m.v..

 

Forvaltningen foreslår, at der sondres mellem målsætning, der angiver en (politisk) ønsket retning for indsatsen, og resultatmål, der angiver et konkret ønsket resultat for indsatsen.

 

Resultatmål forudsætter, at der er/ bliver afsat budget til de aktiviteter, der skal give det ønskede resultat.

 

SAGSBESKRIVELSE

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har hidtil arbejdet med en kvalitetsudviklings- og styringsmodel, der bl.a. omfatter begreberne målsætning (som tidligere har afløst begrebet kvalitetsmålsætning) og kvalitetsmål. Målsætninger tilkendegiver den politiske hensigt med samt overordnede retningslinjer for indsatse n, medens kvalitetsmålet angiver måleligt og brugerrettet det ønskede kvalitetsniveau i indsatsen.

 

Økonomiforvaltningen anvender i sit udviklingsarbejde stort set samme metode og begreber som FAF, medens Økonomiforvaltningen i den økonomiske styring, herunder specielt i kommunens budget, anvender et andet begrebsapparat (mål og resultatkrav), hvilket betyder at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ved udarbejdelse af budgetbidrag og prognoser skal tilpasse sine bidrag til Økonomiforvaltningens retningslinier.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt med en tilpasning af begreberne i udviklingsarbejdet, således at der skabes sammenhæng med de begreber, der anvendes i den overordnede politiske økonomistyring og i udviklingsarbejdet.

 

En sådan ændring bør vurderes ud fra de konsekvenser en sådan vil have i arbejdet med systematisk, målrettet udvikling i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på alle niveauer i forvaltningen, også på institutionsniveauet. 

 

Det foreslås derfor, at begrebet målsætninger fastholdes, men at begrebet kvalitetsmål afløses af begrebet resultatmål.

 

Ændringen vil sikre en betydelig ensartethed på tværs af de forskellige typer af dokumenter, uden at der derigennem sker ændringer, som vil  påvirke arbejdet med systematisk og målrettet udvikling på hele Familie- og Arbejdsudvalgets område.

 

En ændring fra målsætning til mål vil skabe en betydelig forvirring, idet der i FAF gennem uddannelse af medarbejdere på alle niveauer, og gennem arbejdet med udviklingsplaner, netop er lagt stor vægt på at adskille målsætninger og mål.

Målsætninger er defineret som visioner, der tilkendegiver sigtet med indsatsen i forhold til afgrænsede målgrupper, ligesom der heri angives præcist, hvilke brugerrettede behov indsatsen skal rette sig mod, medens mål anvendes til at fastlægge målbare, brugerrettede mål, som kan anvendes i arbejdet med ud fra måleresultater og dokumenteret udvikling at sikre en målrettet og systematisk udvikling (styring af udviklingsprocesserne).

 

Der er god erfaring med, at en metode, hvori der foruden mission (overordnet formål) indgår begreberne målsætninger og kvalitetsmål, medvirker til at arbejdet med udvikling bliver systematisk og målrettet. En ændring af begrebet kvalitetsmål til resultatmål kan dog anbefales, idet det breder sigtet for udvikling ud, ligesom en sådan ændring ikke vil skabe unødig forvirring.

 

Godkendes ændringen vil anvendelsen af begrebet resultatmål i stedet for kvalitetsmål ske både i politiske udviklingsplaner samt i interne udviklingsplaner i FAF. 

 

Det vil anbefales over for Økonomiforvaltningen, at en sådan begrebsanvendelse også anvendes i budgetbemærkningerne, således at der er fuld sammenhæng mellem begreberne i kommunens styringsmetode og kommunens kvalitetsudviklingsmetode.

 

Såfremt der ikke i kommunen kan opnås enighed om også at anvende begreberne målsætning og resultatmål i økonomistyringen, vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i budgetbemærkningerne forklare den forskellige anvendelse af begreberne.

 

 

Nedenfor er defineret de begreber, der anvendes i kvalitetsudviklingsmetoden:

 

Mission: Missionen beskriver, hvorfor vi er her. Missionen er altså en aktuel beskrivelse af, hvilke målgrupper (brugere) indsatsen retter sig mod, og hvad det overordnede formål er med indsatsen overfor målgrupperne.

 

Målsætning: Begrebet dækker en fremadrettet beskrivelse af hvem og hvad indsatsen retter sig mod, samt hvilken effekt/ situation der ønskes for brugeren. Målsætninger angiver det langsigtede perspektiv med indsatsen på et bestemt område i forhold til brugerne samt de overordnede retningslinjer for indsatsen.

 

Resultatmål: Resultatmål er målbare udtryk for alle typer af resultatområder. Resultatmål skal altid være realistiske, målbare og tidsbestemte, og måling sker gennem fastsættelse af en række målepunkter (nøgletal). Der er følgende typer:

·        Resultatmål for effekt (outcome)

·        Resultatmål for kvalitet (erstatter begrebet kvalitetsmål)

·        Resultatmål for aktiviteternes omfang

 

Udviklingsplan: En udviklingsplan er en 2-årig udviklingsstrategi for, hvorledes det ønskede kvalitetsniveau, som er fastlagt i mission, målsætninger og resultatmål, søges realiseret gennem en systematisk og målrettet handlingsplan. I handlingsplandelen angives de interne tiltag, der skal iværksættes for at nå de ønskede resultatkrav i udviklingsplanen.

 

Kvalitetsstandarder: På en række områder er der i lovgivningen krav om at udarbejde kvalitetsstandarder. Kravene er ikke ens, men dækker generelt over, at der på konkrete indsatsområder udarbejdes målsætninger, resultatmål, krav til interne processer samt servicedeklarationer.

I den pågældende sag om kvalitetsstandarder for botilbud har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdet kvalitetsstandarder for at honorere lovens krav på dette specifikke område.

 

Servicedeklarationer: Servicedeklarationer beskriver for borgeren på en præcis og forståelig måde,  hvilke krav og ønsker de kan forvente at få opfyldt i konkrete livssituationer gennem angivelse af indsatsens form og indhold, måden indsatsen gives på samt, hvorledes brugeren inddrages i indsatsen (herunder hvilke krav der stilles til borgeren). 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil anvende det revidere begrebsapparat i alle relevante indstillinger til FAU, herunder fremtidige sektorplaner.

 

Beslutningen har en række administrative konsekvenser, idet de nuværende begreber fra begyndelsen af 1990'erne er indarbejdet i forvaltningens metode til arbejde med udvikling, og er således begreber, der indgår i retningslinjerne for udarbejdelse af udviklingsplaner på alle niveauer i forvaltningen. Viden om ændringen af begrebet udbredes i hele forvaltningen på en sådan måde, at den ikke giver anledning til vanskeligheder i metodeanvendelsen, og dermed skaber unødige barrierer i arbejdet med kvalitetsudvikling og dermed forringer udviklingen i forvaltningens indsats.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

 

Grethe Munk

                                                                 /

 

                                                                                       Sven Bjerre

 

 

 


 

Til top