Mødedato: 07.12.2005, kl. 15:30

Afslag på ansøgning om en ekstraordinær bevilling fra sprogstimulering- og integrationspuljen til Børnehaven Regnbuen (Bilag)

Se alle bilag

Afslag på ansøgning om en ekstraordinær bevilling fra sprogstimulering- og integrationspuljen til Børnehaven Regnbuen (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. december 2005

 

 

18.      Afslag på ansøgning om en ekstraordinær bevilling fra sprogstimulering- og integrationspuljen til Børnehaven Regnbuen (Bilag)

 

FAU 673/2005  J.nr. 673/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der gives afslag på ansøgningen om en ekstraordinær bevilling til Børnehaven Regnbuen

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at det decentrale distrikt i den nye Børne- og Ungdomsforvaltning anbefales, at udarbejde en økonomisk handleplan for børnehaven Regnbuen.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte svarbrev til forældrebestyrelsen.

 

RESUME

Forældrebestyrelsen i Børnehaven Regnbuen har søgt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om en ekstraordinær bevilling på 250.000 kr., svarende til en fuldtidsstilling, til børnehavens arbejde med sprogstimulering af tosprogede børn.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede ansøgningen ved møde d. 7. september 2005 og udsatte i den forbindelse sagen med et ønske om at få fremlagt en vurdering af, hvorvidt der var særlige problemstillinger i institutionen samt få forelagt institutionens budget for de seneste tre år.

 

Til arbejdet med sprogstimulering og integration har institutionen foreløbig fået tildelt 29.420 kr. i 2002, 48.865 kr. i 2003 og 55.275 kr. i 2004. Ultimo 2005 får Regnbuen tildelt midler igen på lige fod med de øvrige institutioner i bydelen. Den centralt afsatte pulje til sprogstimulering kan ikke søges, men udmeldes via de lokale centre på baggrund af antallet af sprogvurderede børn i kommunen.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at de problemstillinger, der findes i Børnehaven Regnbuen ikke alene kan forklares ved en øget andel af tosprogede børn i institutionen.

 

Institutionen har været inde i en turbulent periode, der i høj grad skyldes personaleforhold samt en sårbar børnegruppe, hvoraf størstedelen er etnisk danske børn. Institutionen har i perioden 2002-2004 modtaget store ekstrabevillinger ud over de 'normale' pladsrelaterede budgetter. Ekstrabevillingerne er hovedsageligt blevet udmeldt på baggrund af, at institutionen periodisk har haft en stor andel af fortrinsvis etnisk danske børn med særlig støttekrævende børn. Styringsmæssigt har institutionen ikke kunnet tilpasse sig budgettet efter at de mange ekstrabevillinger er aftaget i takt med færre støttekrævende børn på institutionen.

 

Derfor anbefaler Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at det decentrale distrikt i den nye Børne- og Ungdomsforvaltning primo 2006 udarbejder en økonomisk handlingsplan i samarbejde med institutionens ledelse. Der gøres opmærksom på, at der i juli måned fra centralforvaltningen blev iværksat et Økonomistyrings-værktøj, der sendes direkte til institutionerne. Økonomistyrings-værktøjet samler relevante styringsdata, der fremadrettet gør det muligt for institutionerne hurtigt at danne sig et overblik over institutionens forventede årsresultat inkl. midlertidige bevillinger og pladsreguleringer. Økonomistyringsredskabet er et supplement til de budgetbreve forvaltningen sender til institutionerne ved budgetændringer.

 

Ligeledes skal det påpeges, at der i forældrebestyrelsens ansøgning ikke tages højde for, at institutionen ved næste budgetudmelding i oktober har modtaget 120.000 kr. som følge af sagsbehandling af barselordningen og generelle lønreguleringer på området.

 

På baggrund af ovenstående indstiller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at Familie- og Arbejdsmarkeds-udvalget giver afslag på ansøgningen fra forældrebestyrelsen.

 

Forvaltningen henviser endvidere til indstillingen 'Vurdering af økonomiske problemer i daginstitutioner', der behandles på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde d. 7. december.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Forældrebestyrelsen i Børnehaven Regnbuen har i brev af 16. juni henvendt sig til Uddannelses- og Ungdomsborgmester Per Bregengaard med ansøgning om en ekstraordinær bevilling i forbindelse med børnehavens arbejde med sprogstimulering af tosprogede børn. Da børnehaven hører under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, er ansøgningen sendt videre til Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard, der har henvist ansøgningen til behandling i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede forældre-bestyrelsens anmodning d. 7. september 2005. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstillede til udvalget, at der blev givet afslag på ansøgningen. Jf. Bilag 1 og Bilag 2.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutning på mødet var, at:

Udvalget udsatte sagen og bad forvaltningen om en vurdering af om der er særlige problemstillinger i institutionen, om et overblik over institutionens budget de sidste tre år og om en angivelse af hvilket beløb institutionen søger om

 

Ansøgte beløb

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har henvendt sig til næstformanden for bestyrelsen og bedt om, at bestyrelsen angiver hvilket beløb, der ansøges om. Bestyrelsesformanden har i en mail til Børnepasning og sundhed fremsat, at anmodningen går på 250.000 kr., svarende til en fuldtidsstilling.

 

Konkret ansøger forældrebestyrelsen om en ekstraordinær bevilling til børnehaven på 250.000 kr. med den begrundelse, at antallet af tosprogede børn er steget fra 15 procent til 50 procent over en årrække, og at det går ud over den almindelige pædagogiske indsats, at der skal foretages en særlig indsats overfor de tosprogede børn. Der ønskes midler til at købe vikartimer, svarede til en fuldtidsstilling, og det nævnes, at institutionen ikke har fået tildelt ekstra ressourcer i forbindelse med det øgede antal tosprogede børn.

 

I den forbindelse skal der gøres opmærksom på, at det under normale omstændigheder ikke er muligt at ansøge om midler til  det pædagogiske arbejde med tosprogede børn. Forvaltningen har afsat en central pulje til arbejdet med sprogstimulering og integration. I Lokalcenter Sundby Syd fordeles puljen i november i forhold til antallet af sprogvurderede børn i den enkelte institution under lokalcenteret.

 

Institutionen har modtaget ekstramidler til arbejdet med sprogstimulering både i 2002, 2003 og 2004. Midlerne er udmeldt med baggrund i antallet af tosprogede børn på institutionen. Til november udmelder det lokale center igen ekstramidler til arbejdet med sprogstimulering på baggrund af antallet af sprogvurderede børn i bydelens institutioner.

 

Derfor indst iller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at udvalget giver afslag på forældrebestyrelsens ansøgning. Afslaget skal ses i sammenhæng med institutionens generelle økonomiske situation, som beskrives i de følgende afsnit.

 

Overblik over institutionens budget de sidste 3 år

Regnbuen får udmeldt budget på normal vis efter forvaltningens Økonomifordelingsmodel, der er baseret på pladspriser. Det kan oplyses, at institutionens samlede tilpasningsbeløb ifm. indførslen af Økonomifordelingsmodellens udgør i alt -29.139kr., som institutionen har skullet tilpasse sig over 5 år.

 

Regnbuen har budgetteknisk set ingen særlige forhold. Institutionens budget, regnskab og budgetoverførsel mellem budgetårene fremgår af tabel 1.

 

Fejl! Ugyldig kæde.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tabel 1 viser institutionens samlede budget i det pågældende budgetår, samt institutionens samlede regnskabsresultat. Forskellen mellem regnskabet og budgettet reguleret for mer/mindre-indskrivning giver institutionens samlede budgetoverførsel.

 

De ekstrabevillinger institutionen har fået i løbet af året af vises i tabel 2.

 

 

Bufferpuljen er en pulje udmeldt fra det lokale center til at hjælpe institutioner, der rammes hårdt af et sammenfald af uheldige omstændigheder. Udmelding sker efter konkret vurdering fra det lokale center. Institutionen har ikke ansøgt om midler i 2004 og 2005.

 

Handicaptillæg udmeldes fra den centrale administration i henhold til overenskomstmæssige bestemmelser. Det lokale center har sagsbehandlet det barnsbestemte handicaptillæg for 2005.

 

Sprogstimulering udmeldes fra det lokale center på baggrund af en konkret sprogvurdering af børnene på institutionerne. Udmelding sker i ultimo 2005.

 

Støttepædagogbevillinger udmeldes fra det lokale center på baggrund af en konkret vurdering fra det lokale centers pædagogiske konsulent i forhold til institutionens antal af børn med særlige støttebehov og den samlede økonomiske ramme.

 

Den pædagogiske konsulent oplyser, at der de sidste tre år har været mange sårbare børn indmeldt i institutionen. Det har fortrinsvis drejet sig om etnisk danske børn, der enten havde store sprog- og udviklingsvanskeligheder, eller som var socialt truede og stod for en anbringelse uden for hjemmet. Set over en årrække er der blevet færre støttekrævende børn. Derfor har institutionen modtaget færre støttemidler. I 2005 har lokalcentret bevilget 15 støttetimer til den gruppe børn, der er særligt sårbare.

 

Vurdering af om der er særlige problemstillinger i institutionen

Sprogstimulering og integration

Ifølge en vurdering fra den pædagogiske konsulent i bydelen Sundby Syd er opgaven med sprogstimulering og integration i Børnehaven Regnbuen ikke anderledes, end det er for andre børnehaver i distriktet. Forholdene i institutionen adskiller sig altså ikke fra forhold i andre institutioner med børn fra etniske minoritetsgrupper.

 

Andelen af børn med et andet modersmål end dansk i institutionen er steget i løbet af de tre sidste år, hvilket betyder, at der er flere børn, der i henhold til folkeskolelovens § 4a skal sprogvurderes, når de fylder tre år. Andelen af børn visiteret til særlig sprogstimulering har været stabilt de seneste tre år. I 2003 og 2004 blev seks børn visiteret til særlig sprogstimulering i institutionen, i 2005 blev syv børn visiteret til særlig sprogstimulering. Den pædagogiske konsulent oplyser, at en stor del af sprogstimuleringsarbejdet i institutionen er integreret i de daglige aktiviteter, og kommer således alle børn i institutionen til gode. Bl.a. har institutionen haft sprogstimulering for alle børn samt sang og musik som fokuspunkt i deres årsplan.

 

Hvad angår kursusvirksomhed vurderer den pædagogiske konsulent, at behovet for kurser i bl.a. sprogstimulering og integration ikke har været større end i andre af distriktets institutioner.    

 

Den pædagogiske konsulents udtalelse er vedlagt som Bilag 6.

 

Den sociale kompensationspulje

Institutionen har ikke på noget tidspunkt fået del i den sociale kompensationspulje. Midlerne tildeles institutioner ud fra hensyn til den sociale sammensætning i institutionens samlede børnegruppe. Udmelding sker efter en model baseret på objektive kriterier. I 2005-2006 bliver 23 institutioner tildelt midler. Regnbuen er kategoriseret som nummer 55 jf. statistiske træk fra oktober 2005. Institutionen vil indgå på lige fod med de øvrige institutioner ved næste omfordeling af den sociale kompensationspulje.

 

Personaleforhold og Økonomi

I institutionens årsplan beskrives 2004 som et turbulent år, som følge af stor personaleudskiftning ved barsel og en langtids-sygemeldt medarbejder.

 

Institutionen har i august 2004 søgt Familie- og Arbejdsmarkeds-forvaltningen om midler fra reservepuljen til vikardækning i forbindelse med tre barselsorlover. Reservepuljen er oprettet som hjælp til de institutioner, der har svært ved at tilpasse sig til økonomifordelingsmodellen. Institutionen fik afslag på ansøgningen med den begrundelse, at 'der fra reservepuljen først og fremmest kan søges om midler til tilpasning for tilpasnings-perioden'. I afslaget gøres institutionen endvidere opmærksom på, at forvaltningen har en central barselsordning, der betyder, at barslen vil være omkostningsfri for institutionen. Ansøgning og afslag er vedlagt som Bilag 3 og Bilag 4.

 

Institutionen har ligeledes fremsendt et brev til det lokale center vedrørende forventet merforbrug for 2005. Brevet er blevet sendt videre som en ansøgning om midler fra Reservepuljen. Som udgangspunkt dækker puljen kun de beløb institutionerne skal afgive i forbindelse med tilpasningen til økonomimodellen. Jf. Bilag 5. Efter en gennemgang af samtlige ansøgninger til reservepuljen kan det konstateres, at der er givet afslag på kompensation fra reservepuljen til Børnehaven Regnbuen.

 

Det er den centrale forvaltnings opfattelse, at eventuelle merudgifter, ud over det der kunne opfattes som rimelige i forhold til institutionens samlede budget, ikke lader sig forklare ved arbejdet med sprogstimulering eller særligt støttekrævende børn. Det merforbrug Regnbuen styrer imod skyldes, at institutionen i en periode har modtaget meget store ekstrabevillinger og efterfølgende ikke har kunnet tilpasse sig de aftagende ekstrabevillinger.

 

Derfor anbefaler Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at det decentrale distrikt i den nye Børne- og Ungdomsforvalting primo 2006, i samarbejde med institutionens ledelse, udarbejder en plan for, hvordan børnehaven Regnbuen kan få budgettet til at balancere. Dette skal ske i henhold til principperne for den vedtagne selvforvaltningsmodel, der gør det muligt for institutionerne at prioritere fordelingen af ressourcer, sammensætningen af personale og muligheden for at overføre over- eller underskud mellem budgetårene.

 

Forvaltningen henviser endvidere til indstillingen 'Vurdering af økonomiske problemer i daginstitutioner', der behandles på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde d. 7. december.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkeds-forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Bilag 1: Brev fra bestyrelsesformand Karsten Mortensen og næstformand Charlotte Brems Skøde

·        Bilag 2: Udkast til svarbrev fra borgmesteren til Karsten Mortensen og Charlotte Brems Skøde

·        Bilag 3: Ansøgning til Kontoret for Service til Børnefamilier vedr. reservepuljen 2004.

·        Bilag 4: Svarbrev og afslag på ansøgning vedr. reservepuljen 2004.

·        Bilag 5: Henvendelse til det lokale center vedr. merforbrug 2005.

·        Bilag 6: Udtalelse fra den pædagogiske konsulent

 

 

 

Grethe Munk                     /                     Carsten Stæhr Nielsen


 

Bilag

Til top