Mødedato: 07.09.2005, kl. 15:30

Orientering om resultat af dagpengeprofil for 2004 (bilag)

Orientering om resultat af dagpengeprofil for 2004 (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. september 2005

 

 

19.      Orientering om resultat af dagpengeprofil for 2004 (bilag)

 

FAU 417/2005  J.nr. 417/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager forvaltningens orientering om dagpengeprofil 2004 til efterretning.

 

 

RESUME

Dagpengeopfølgningsgruppen har udarbejdet den årlige dagpengeprofil for København og de enkelte bydele (En dagpengeprofil er et øjebliksbillede af den typiske dagpengemodtager på et givet tidspunkt). Dagpengeprofilen for 2004 er udarbejdet på baggrund af sager udtaget i uge 47, 2004, et tidspunkt, hvor effekten af de ekstra tilførte ressourcer viste den største effekt. Hovedresultaterne i dagpengeprofilen for 2004 er:

 

Det mest markante resultat i dagpengeprofilen for 2004 er, at "personer uden erhvervsuddannelse", ligesom tidligere år, har en længere varighed. I år er denne forskel dog endnu større, d.v.s. at "personer uden erhvervsuddannelse" har endog lidt længere varighed end tidligere år, hvorimod andre grupper har haft en faldende varighed. "Personer uden erhvervsuddannelse", har således næsten en varighed der er 13 uger længere end personer med erhvervsuddannelse. Der er ingen tvivl om, at det vil være gavnligt at målrette indsatsen mod f.eks. personer uden erhvervsuddannelse, med henblik på at nedbringe varigheden og fastholde arbejdet, da denne gruppe udgør 21% af alle sygemeldte.

 

Selvom det er urealistisk at nedbringe varigheden for "personer uden erhvervsuddannelse" til samme niveau som "personer med erhvervsuddannelse" er det økonomiske potentiale meget stort, nemlig 41 mio. kr. brutto, heraf ca. 27 mio. kr. netto.

 

Dagpengeprofilens sager er udtaget på et tidspunkt hvor effekten af de ekstra tilførte ressourcer havde den optimale virkning. Dette har bl.a. betydet, at andelen af sager med diagnosen "muskel-skelet" i 2004 er faldet med ca. 4%, da sager med denne diagnose sandsynligvis har været lettere at afslutte end andre diagnoser. Desuden er fastholdelsesprocenten den højeste nogensinde, nemlig 57% af alle sager, hvilket også skyldes, at der er relativt færre lange sager, hvor arbejdet som regel er mistet. Dog er fastholdelsesprocenten for "personer uden erhvervsuddannelse" kun 25% mod 31% i 2003, hvilket igen understreger at denne gruppe er blevet yderligere marginaliseret.

 

Andelen af sager med samarbejde med arbejdsgiver, faglige organisation eller A-kasse er i 2004 igen stigende til 10% af alle sager. I 2004 har vi spurgt om samarbejdet sker igennem centeret eller igennem JSV. Herved kunne vi konstatere at 14 af de 64 sager, hvor der var samarbejde skete igennem JSV, hvilket i de foregående år sandsynligvis ikke ville blive registreret som samarbejde.

 

Kommunen er stadigvæk den største initiativtager, når det gælder samarbejde med organisation, A-kasse eller arbejdsgiver, nemlig med 34% af samarbejdssagerne. Men i 2004 har de faglige organisationer initiativet  i dobbelt så mange sager, nemlig 20%. Det er særlig i sager, hvor både faglige organisationer og kommune er indvolveret, at de faglige organisationer tager initiativet.

 

Selvom kommunen i 2004 tager initiativet i en mindre andel sager er det positivt at initiativet nu er mere ligeligt fordelt som udtryk for en større bevidsthed blandt aktørerne.

SAGSBESKRIVELSE

Se resumé.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

En succesfuld indsats overfor "personer uden erhvervsuddannelse" vil alt andet lige betyde færre udgifter til sygedagpenge. Beløbets størrelse kan dog ikke på nuværende tidspunkt opgøres.

                                                                                            

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Dagpengeprofil vedlagt.

 

 

                      Grethe Munk

                                                                 /

                          Torben Brøgger

 

 

 


 

Til top