Mødedato: 07.09.2005, kl. 15:30

Besparelse på aktiveringsindsatsen i 2006 set i sammenhæng med lovpakken 'En ny chance til alle' (Bilag)

Besparelse på aktiveringsindsatsen i 2006 set i sammenhæng med lovpakken 'En ny chance til alle' (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. september 2005

 

 

18.      Besparelse på aktiveringsindsatsen i 2006 set i sammenhæng med lovpakken 'En ny chance til alle' (Bilag)

 

FAU 406/2005  J.nr. 406/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at regeringens ny lovpakke 'En ny chance til alle' vil have betydning for effekten af den foreslåede besparelse på aktiveringsindsatsen i 2006.

 

 

RESUME

Regeringen har i juni 2005 indgået forlig med Dansk Folkeparti om integrationspakken 'En ny chance til alle'. Lovforslaget fremsættes i efteråret 2005. Lovforslaget vil påvirke den foreslåede besparelse på aktiveringsindsatsen i 2006, det er især to dele af lovforslaget som påvirker besparelsen.

·        Pr. 1. juli 2006 øges aktiveringsforpligtigelserne for kommunen. Besparelsen i 2006 vil således betyde en kort­varig sænkning af kapaciteten, for så igen at opjusteres, når loven træder i kraft.

·        Pr. 1. januar 2006 indføres ændrede refusionssatser på forsørgelseydelser. Der vil fremover i gennemsnit være ca. 33.000 kr. mere i refusion pr. aktiveret end for en passiv modtager af kontanthjælp. Nedsættelsen af kapaciteten i 2006 med 554 helårspladser vil derfor give et refusionstab på 18,3 mill. kr.

SAGSBESKRIVELSE

I budgetforslag 2006 lægges der op til en besparelse på beskæftigelsesområdet på 37 mill. kr. heraf skyldes de 8 mill. kr. fald i refusionsindtægter fra staten vedrørende beskæftigelsesindsatsen. Denne besparelse vil hovedsagelig ske ved en reduktion i aktivering af de over 30 årige, hvor der i dag i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen sker en større aktivering end den nuværende lov foreskriver.

 

Regeringen har i juni 2005 indgået forlig med Dansk Folkeparti om integrationspakken 'En ny chance til alle'. Lovforslaget fremsættes i efteråret 2005 og vil indeholde øgede forpligtigelser for kommunerne for aktivering af de over 30 årige (gældende fra 1. juli 20 06), og dels en ændring af refusionssatsen på kontanthjælp, så der i fremtiden vil være to satser, en på aktiveringsydelser på 65 pct. og en på passive ydelser på 35 pct. (gældende fra 1. januar 2006).

 

Ændringen i refusionsprocenterne vil betyde, at kommunen vil modtage ca. 33.000 kr. mere i statsrefusion på forsørgelsesydelsen for en person i aktivering frem for en person på passiv forsørgelse. Forslaget skal bla. øge kommunernes incitament til at yde en aktiv beskæftigelsesindsats.

 

Udover de afledte effekter på beskæftigelsesindsatsen i kommunen vil der også være en direkte økonomisk effekt af refusionsændringen. Merudgiften til kontanthjælp vil i budgetforslag 2006 øges med 50,6 mill. kr. på grund af faldende refusionsindtægter. Københavns Kommune vil dog blive kompenseret for størstedelen af denne udgift enten via budgetgarantien eller via DUT-kompensation, så den reelle effekt forventes at blive en merudgift på ca. 2,4 mill. kr. i 2006.

 

Besparelsen på 37 mill. kr. i 2006 vil medføre en nedsættelse af antallet af helårsaktiverede med ca. 554 (svarende til kapacitetsnedgangen). De 554 færre helårsaktiverede vil medføre en nedgang i refusionsindtægterne fra staten på yderligere 18,3 mill. kr., denne merudgift vil ikke blive kompenseret af staten. 14,3 mill. kr. af denne refusionsnedgang skyldes den direkte besparelse på 29 mill. kr. på beskæftigelsesindsatsen, mens de sidste 4,0 mill. kr. skyldes besparelsen på grund af mindre statsrefusion (8 mill. kr.).

 

Dertil kommer, at de nye lovkrav pr. 1. juli 2006 med øgede aktiveringsforpligtigelser for kommunen reelt betyder, at der skal iværksættes lovbestemt aktivering, der udgiftsmæssigt er større end den foreslåede besparelse. Besparelsen i 2006 vil således betyde en kort­varig sænkning af kapaciteten, for så igen at opjustere, når loven træder i kraft.

 

Regeringen afsætter 580 mill. kr. i perioden 1. juli 2006 til 30. juni 2008. I denne  periode skal alle kontanthjælpsmodtagere og starthjælpsmodtagere have deres sag gennemgået af kommunen, hvis de ikke har modtaget et aktivt tilbud om fx job med løntilskud, uddannelse eller revalidering det seneste år. Når kommunen har gennemgået den konkrete sag, skal personen have et tilbud, jf. redskaberne i Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. Det vil sige, at hver kontanthjælpsmodtager og starthjælpsmodtager får en ny eller revideret jobplan af kommunen, der beskriver personens beskæftigelsesmål og fastlægger den indsats, der skal til for at få personen i job.

 

Efter den 1. juli 2008 får kontanthjælpsmodtagere og starthjælpsmodtagere over 30 år med andre problemer end ledighed ret og pligt til gentagne beskæftigelsestilbud. Når en person har afsluttet første tilbud, har personen således ret og pligt til at begynde på et nyt tilbud, hver gang han eller hun har modtaget passiv kontanthjælp eller starthjælp i en sammenhængende periode på 12 måneder.

 

Af de 290 mill. kr. indsatsen forventes at koste pr. år i de to første år er en del af udgiften sandsynligvis administration til gennemgang af sagerne, ny jobplan og fastlæggelse af den nødvendige indsats. Men det må formodes at en stor del af midlerne formodentlig mellem 150-250 mill. kr. skal dække den ekstra aktivering.

 

Københavns Kommune har ca. 17 pct. af alle kontanthjælpsmodtagere i hele landet, og udgiften i København må derfor formodes at udgøre ca. 25,5-42,5 mill. kr. om året.

 

ØKONOMI

Er beskrevet ovenfor.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Information om integrationsplanen på Beskæftigelsesministeriets område

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Torben Brøgger


 

Til top