Mødedato: 07.08.2002, kl. 15:30

Efteruddannelse for medarbejdere involveret i sager med tvangsægteskabslignende problemstillinger

Efteruddannelse for medarbejdere involveret i sager med tvangsægteskabslignende problemstillinger

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. august 2002

 

Sager til beslutning

23. Efteruddannelse for medarbejdere involveret i sager med tvangsægteskabslignende problemstillinger

FAU 328/2002 J.nr. 328/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der anvendes 456.000 kr. til efteruddannelse i mægling og konfliktløsning for medarbejdere, der er involveret i sager med tvangsægteskabslignende problemstillinger.

RESUME

Det Etniske Konsulentteam har det seneste halve år oplevet en stigning i antallet af sager, hvori der indgik en tvangsægteskabslignenede problemstilling. Herudover er sket en ændring i karakteren af henvendelser til teamet, idet de unge kvinder i flere tilfælde henvender sig direkte til konsulenterne i Det Etniske Konsulentteam, fremfor via en teammedarbejder i lokalcentret.

For at sikre en øget fleksibilitet i Det Etniske Konsulentteam, et forbedret og mere formaliseret samarbejde mellem lokalcentrene og Det Etniske Konsulentteam og forbedre lederne af Det Etniske Konsulentteams muligheder for at vurdere de konkrete sager og tage stilling til, om teamet skal indgå i en mægling eller om der er brug for en anden indsats, indstilles det, at der anvendes 456.000 kr. til efteruddannelse i mægling og konfliktløsning for medarbejdere i NOOR, Døgnkontakten og lokalcentre, der er involveret i sager med tvangsægteskabslignende problemstillinger.

SAGSBESKRIVELSE

Det Etniske Konsulentteam har oplevet en stigning i antallet af sager samt en ændring i karakteren af henvendelser.

For det første er der sket en stigning i antallet af sager i konsulentteamet, hvori der indgår en tvangsægteskabelig problemstilling. I den seneste evaluering af teamet, der dækker perioden 1/5-2000 til 28/2-2001, havde Det Etniske Konsulentteam på 10 måneder haft 41 konkrete sager. I 19 af de 41 sager indgik en tvangsægteskabslignende problemstilling, og i 5 af de 19 sager var borgeren, eller én af borgerne, en ung mand.

I perioden 1/11-2001 til 15/3-2002 har Det Etniske Konsulentteam på 4½ måned haft 28 sager. Heraf har 20 sager været sager med tvangsægteskabslignende problemstillinger, mens 8 sager har været med andre svære generationskonflikter.

Der er således sket en fordobling i antallet af sager med tvangsægteskabslignende problemstillinger.

For det andet er der sket en ændring i karakteren af henvendelserne, idet de unge kvinder i flere tilfælde henvender sig direkte til konsulenterne. Teammedarbejderne i lokalcentrene henviser ligeledes i stigende grad de unge kvinder direkte til Det Etniske Konsulentteam, bl.a. på grund af sagernes karakter og manglende viden om håndteringen af sagerne.

For bedst muligt at kunne varetage opgaven i forbindelse med sager vedrørende tvangsægteskabslignende problemstillinger har konsulenterne i Det Etniske Konsulentteam gennemført en uddannelse i mægling og konfliktløsning. P.t. har kun 3 medarbejdere denne uddannelse.

For at sikre en større smidighed i Det Etniske Konsulentteam og særligt i samarbejdet med de lokale teammedarbejdere foreslår Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at der afsættes midler til, at en række medarbejdere fra Etnisk Rådgivningscenter NOOR, Døgnkontakten, samt teammedarbejdere fra de lokale centre, der oftest er involveret i sager med tvangsægteskabslignende problemstillinger, tilbydes uddannelsen i mægling og konfliktløsning.

Der foreslås en model, hvor kurset tilbydes til 2 medarbejdere samt lederen fra NOOR, 3 medarbejdere samt lederen fra Døgnkontakten og 2 teammedarbejdere fra hver af de 6 lokalcentre, der hyppigst anvender Det Etniske Konsulentteam. I alt 19 uddannelsesforløb af 20 dages varighed.

Uddannelsesforløbet har 3 primære formål:

  1. Øget fleksibilitet i Det Etniske Konsulentteam, så sagerne kan fordeles på flere end de nuværende to konsulenter.
  2. Forbedret og mere formaliseret samarbejde mellem lokalcentrene og Det Etniske Konsulentteam, hvor de lokale teammedarbejdere i højere grad er i stand til at tage ansvar i de konkrete sager med tvangsægteskabslignende problemstillinger og yde en forbedret forebyggende indsats fremfor konsulentteamets "brandslukning".
  3. Forbedre lederne af Det Etniske Konsulentteams muligheder for at vurdere de konkrete sager og tage stilling til, om teamet skal indgå i en mægling eller om der er brug for en anden indsats.

MILJØVURDERING

Der vurderes ikke at være væstentlige miljømæssige konsekvenser forbundet med indstillingen.

ØKONOMI

Center for Konfliktløsning forestår uddannelsen. I en model hvor 19 medarbejdere tilbydes uddannelsen, kan denne gennemføres for 24.000 kr. pr. medarbejder. I alt 456.000 kr. som foreslås finansieret af grundtilskudsmidlerne "Udviklingspuljen til særlige målgrupper" IMK fkt. 5.60.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Der er ikke foretaget høring.

BILAG

Ingen.

 

Grethe Munk

/ Torben Brøgger

 

Til top