Fravær fra danskundervisningen (Bilag)
Fravær fra danskundervisningen (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. august 2002
Sager til beslutning
21. Fravær fra danskundervisningen (Bilag)
FAU 326/2002 J.nr. 326/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget
tager rapportens anbefalinger til efterretning, samt tiltræder at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen arbejder for at implementere disse, under forudsætning af at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder de økonomiske anbefalinger
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkender, at embedsmandsgruppens rapport sendes til Det rådgivende Integrationsudvalg, Integrationsrådet og sprogcentrene mhp. evt. bemærkninger
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder,
at der anvendes 1 mill. kr. i 2002 og 2 mill. kr. i 2003 til implementering af rapportens anbefaling 1: "Trekantssamtaler for kursister med lavt fremmøde"
at der anvendes 50.000 kr. til implementering af rapportens anbefaling 7: "Synliggørelse af viften af tilbud til udlændinge omfattet af Integrationsloven"
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsborgmester Per Bregengaard og daværende Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Winnie Larsen-Jensen blev i efteråret 2001 enige om at nedsætte en embedsmandsgruppe, der skulle analysere fraværet fra danskundervisningen for personer omfattet af integrationsloven og komme med anbefalinger til at nedbringelse dette.
Embedsmandsgruppen har afsluttet arbejdet og er kommet med ni anbefalinger til en forstærket indsats overfor fravær fra danskundervisningen.
Embedsmandsgruppen peger på, at en styrket indsats for en reduktion af fraværet overvejende skal baseres på en række individuelt rettede tiltag, der rammer den mindre ressourcestærke gruppe, der primært tegner sig for det høje fravær. Der er således i mindre grad brug for generelle tiltag rettet mod hele gruppen, da sådanne tilbud traditionelt oftest anvendes af den mest ressourcestærke del af gruppen.
Embedsmandsgruppen har i sit valg af anbefalinger har lagt vægt på, dels at den anbefalede indsats har en snæver sammenhæng med fraværsproblematikken, og dels at den anbefalede indsats ligger i relation til de opgaver og den indsats, som Københavns Kommune varetager i dag. Det betyder, at embedsmandsgruppen i sine anbefalinger har valgt at forholde sig afventende overfor de nye udspil på området, der kan forventes fra regeringen i den kommende periode.
SAGSBESKRIVELSE
Daværende Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Winnie Larsen-Jensen og Uddannelses- og Ungdomsborgmester Per Bregengaard blev i efteråret 2001 enige om at nedsætte en embedsmandsgruppe, der skulle analysere fraværet fra danskundervisningen for personer omfattet af integrationsloven og komme med anbefalinger til at nedbringe dette. Fraværet fra danskundervisningen for udlændinge omfattet af Integrationsloven i Københavns Kommune er i forvejen lavere end landsgennemsnittet, men ambitionen er, at fraværet i Københavns Kommune kan reduceres yderligere.
I embedsmandsgruppen har siddet repræsentanter for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sprogcentret Kigkurren, Undervisningscenter for Indvandrere, Modtageenheden og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Embedsmandsgruppen har beskæftiget sig med problemstillinger, der relaterer sig til både Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens kompetenceområder.
Embedsmandsgruppen har arbejdet ud fra følgende kommissorium:
"Embedsmandsgruppen vedrørende fravær fra danskundervisningen skal analysere fraværet fra danskundervisningen for personer under Integrationsloven og komme med konkrete anbefalinger til at nedbringe dette. Embedsmandsgruppen skal fokusere på både selvforsørgende integrationslovsudlændinge og modtagere af introduktionsydelse."
Rapportens statistiske analyse af fraværet viser, at en meget stor gruppe faktisk møder til danskundervisningen. 42 pct. af kursistgruppen møder mere end de 85 pct., der skal til for at få udstedt bevis for aktiv deltagelse. Yderligere en fjerdedel ligger i kategorien umiddelbart under de 85 pct., med et fremmøde på mellem 75 og 85 pct. Fraværsproblematikkens omfang kan således overvejende siges at omfatte omkring en tredjedel af gruppen.
Fraværet er analyseret i forhold til en række objektive variable: Køn, alder, spor, sprogcenter og forsørgelsesgrundlag. Der er på disse variable meget få signifikante forskelle i fraværet. Rapporten peger dog på tre målgrupper, der skiller sig ud med en anelse højere gennemsnitligt fravær:
- Unge 18-25-årige.
- Kursister på spor 2.
- En mindre ressourcestærk gruppe, som går på tværs af de forskellige variable, og alene er karakteriseret ved at have et højt fravær fra danskundervisningen.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede d. 14. november 2001, at gennemføre en evaluering af introduktionsprogrammet for udlændinge omfattet af Integrationsloven i Københavns Kommune. Evalueringen er gennemført af PLS-RAMBØLL og er netop afsluttet. Det er embedsmandsgruppens vurdering, at der er et væsentligt sammenfald mellem den tredje målgruppe af mindre ressourcestærke udlændinge, som embedsmandsgruppen finder i deres arbejde, og den svagt integrerede gruppe, som PLS-RAMBØLL identificerer i deres evaluering af introduktionsprogrammet. En forstærket indsats overfor de to grupper vil derfor i en vis udstrækning være sammenfaldende. Embedsmandsgruppens anbefalinger skal derfor også ses som en del af opfølgningen på PLS-RAMBØLL's evaluering. PLS-RAMBØLL's rapport vil særskilt blive forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget sammen med Familie- og Arbejdsmarkedsfor valtningens forslag til handlingsplan for justering af introduktionsprogrammet.
Embedsmandsgruppen peger på, at en styrket indsats for en reduktion af fraværet overvejende skal baseres på en række individuelt rettede tiltag, der rammer den mindre ressourcestærke gruppe, der primært tegner sig for det høje fravær. Der er således kun i mindre grad brug for generelle tiltag rettet mod hele gruppen, da sådanne tilbud traditionelt oftest anvendes af den mest ressourcestærke del af gruppen.
Embedsmandsgruppen giver på denne baggrund inden for 4 fokusområder følgende 9 konkrete anbefalinger til en styrket indsats for en reduktion af fraværet fra danskundervisningen for udlændinge omfattet af Integrationsloven:
TÆT INDIVIDUEL OPFØLGNING FOR SELVFORSØRGENDE (1) |
Anbefaling 1: Trekantssamtaler for kursister med lavt fremmøde. |
Anbefaling 2: Ensartet information om danskundervisning og fravær. |
TILTAG PÅ SKOLESIDEN OVERFOR SELVFORSØRGENDE |
Anbefaling 3: Klare del- og slutmål via hyppige evalueringer. |
Anbefaling 4: Vejledning integreret i spor 2-forløbet. |
OPFØLGNING OG SANKTIONER FOR YDELSESMODTAGERE |
Anbefaling 5: Projekt vedr. sundheds- og sygdomsforståelse ift. arbejdsmarkedets krav. |
ØVRIGE INDSATSOMRÅDER FOR SELVFORSØRGENDE |
Anbefaling 6: Kultur- og fritidsindsats med kombination af sprog og motion. |
Anbefaling 7: Synliggørelse af viften af tilbud til udlændinge omfattet af Integrationsloven. |
Anbefaling 8: Direkte henvisning til undervisningstidspunkt ved begrundet ønske. |
Anbefaling 9: Kurser til skolevante latinske analfabeter. |
(1): Begrebet selvforsørgende dækker over udlændinge, der 1) er selvforsørgende grundet arbejde 2) forsørges af ægtefælle som følge af en forsørgelsesgaranti ifm. familiesammenføring og 3)ægtefællens indkomst betyder at udlændingen ikke er berettiget til kontanthjælp eller introduktionsydelse.
Det forventede ressourcebehov for en implementering af anbefaling 1 er 2 mill. kr. årligt. Det foreslås derfor, at der anvendes 1 mill. kr. af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget 2002 og 2 mill. kr. af budget 2003. Det vurderes herefter, om indsatsen skal videreføres permanent.
Det forventede ressourcebehov for en implementering af anbefaling 7 er 50.000 kr. I anbefaling 5 anbefales det, at Koordinationsudvalget ansøges om midler til finansiering af projektet. Implementering af de øvrige 6 anbefalinger vurderes at være udgiftsneutrale, da der er tale om ændrede procedurer.
Det skal desuden understreges, at implementeringen af anbefalingerne 3, 4 og 9 alene ligger inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets kompetenceområde, mens de øvrige anbefalinger enten helt ligger inden for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets kompetenceområde eller skal gennemføres i samarbejde mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
Det skal fremhæves, at embedsmandsgruppen i sit valg af anbefalinger har lagt vægt på, dels at den anbefalede indsats har en snæver sammenhæng med fraværsproblematikken, og dels at den anbefalede indsats ligger i relation til de opgaver og den indsats, som Københavns Kommune varetager i dag. Det betyder, at embedsmandsgruppen i sine anbefalinger har valgt at forholde sig afventende overfor de nye udspil på området, der kan forventes fra regeringen i den kommende periode.
ØKONOMI
Det indstilles, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anvender 1 mill. kr. i 2002 og 2 mill. kr. i 2003 til implementering af anbefaling 1: "Trekantssamtaler for kursister med lavt fremmøde". Indsatsen finansieres af grundtilskudsmidlerne "Udviklingspuljen til særlige målgrupper" IMK fkt. 5.60. Det vurderes ved udgangen af 2003, om indsatsen skal permanentgøres.
Det indstilles, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anvender 50.000 kr. til implementering af anbefaling 7: "Synliggørelse af viften af tilbud til udlændinge omfattet af Integrationsloven". Indsatsen finansieres af grundtilskudsmidlerne "Udviklingspuljen til særlige målgrupper" IMK fkt. 5.60.
Implementeringen af anbefalingerne ventes ikke at medføre ekstra udgifter for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
MILJØVURDERING
Der er ikke foretaget en miljøvurdering
HØRING
Under forudsætning af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets og Uddannelses- og Ungdomsudvalgets godkendelse sendes embedsmandsgruppens rapport til Det rådgivende Integrationsudvalg, Integrationsrådet og sprogcentrene med henblik på eventuelle bemærkninger.
BILAG VEDLAGT
- Samlet afrapportering fra embedsmandsgruppen vedr. fravær.
Grethe Munk Peter Rasmussen